17 Януари, 2016 10:11 7 647 1

Темникова: Много важна е ранната превенция

  • дете-
  • увреждания-
  • темникова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Поради едни или други причини част от децата се раждат с проблеми или заболявания. Към момента, делът им в България е 10%. От тях 2%-3% са с трайни увреждания, а с обучително поведенчески проблеми - около 8%.

Два са проблемите у нас, обобщават експерти. Единият е, че сме на първо място в Европейския съюз по отрицателен прираст, т.е. имаме най-ниска раждаемост, а смъртността ни е най-висока. А другият е, че 83.6% от семействата, в които има дете с увреждания изпитват финансови затруднения, при средни нива от 43% за Европа. Последното е вследствие на няколко фактора. Първият е, че много често се налага майката да напусне работа, за да може да гледа детето си, което в резултат на уврежданията, има нужда от повече грижи, а другият е, че работодателите много често не искат да вземат на работа родители, които имат такива деца под претекста, че те често ще отсъстват и ще ползват болнични. Това се отразява крайно негативно на финансовото положение на семейството. Опитът е показал, че за отглеждането на дете с увреждания са необходими три пъти повече средства, отколкото за едно нормално дете.

На фона на тези и редица други проблеми у родителите възниква въпросът дали е добре да имат второ дете или не. Това безспорно е добре за детето с увреждания, тъй като научно е доказано, че човекът, който възприема първо и създава най-лесен контакт, е братчето или сестричето. Практиката показва, че много от тези семейства искат да имат второ дете, казва в интервю за Факти.бг експертът психолог Жулиета Темникова:

 

- Госпожо Темникова, кои са най-честите заболявания, с които първото дете се ражда?

- Важно е да отбележим, че първоначално може да не става дума за заболяване, а са състояние. Много зависи от това как е протекла бременността на майката. Едната група заболявания са неврологични, в които се включват церебрална парализа и генетични заболявания. Другата са първоначално наречените състояния, които малко по-късно стават диагноза – дислекция, обучителни трудности и деца с генерализирани разстройства в развитието.

- Повечето от заболяванията са придобити или наследствени?

- Зависи. Ако е детска церебрална парализа, това е вреда, която се е случила преди или по време на раждането. Възможно е да бъде и вследствие на травма в ранния детски период. Например, травма на главата при падане. Може да има вторична повреда.

- 10% от децата се раждат с проблеми. Как би могъл да се намали този процент?

- За мен много важна е ранната превенция. Имам предвид тази, която може да се случва още в родилния дом, когато се знае, че майката е с малко по-тежка бременност или спада към рисковите групи. Добре е още тогава да има подкрепа и в психологичен и в здравен аспект, за да може още по време на раждането да е налице необходимата помощ. Колкото по-рано се открие симптоматиката и проблемът, толкова шансовете за подобряване или за оздравяване на детето са по-големи.

Когато се знае, че едно дете е недоносено, това само по себе си е симптом, че трябва да се обърне внимание. Възможно е да не се развие, но по-добре да се обърне внимание на време, защото тогава е много по-голям шансът да се помогне на детето и да няма последствия.

- Колко от родителите на тези 10% деца с увреждания решават да имат второ дете и кои са най-големите проблеми, с които се сблъскват?

- Те искат да имат второ дете. Нещата, които ги спират са несигурността на диагнозата на първото дете. Дали има наследствен фактор. Това ги провокира да правят редица изследвания, за да видят дали няма да има онаследяване. И пак си мисля, че информацията е нещо, което е много ценно. Да имат достъп до информация и до други семейства и специалисти като нас, които да ги подкрепят в този момент.

- Казахте, че доста от семействата искат второ дете, но посочихте, че близо 84% от семействата изпитват силни финансови притеснения при средни стойности за Европа от 43%. Как си обяснявате това противоречие?

- Да, това е едно от противоречията и другото, което ние установихме е дали има кой да им помага физически – баба, дядо, детегледачка. Ако те вземат решение да се върнат на работа или да развиват професионално, ако няма кой да им помага, това също ги задържа да се решат да имат второ дете.

Интересно е, че от това което наблюдавахме, виждаме че всички тези семейства си имат второ дете.

- Бихте ли разказали малко повече информация за групите за самопомощ?

- Тяхната роля е да имат пространство, където да се събират (те вече го правят неформално). Сега малко ще се структурира, за да могат да споделят своя опит. Тези групи, вероятно ще се разраснат в цяла България, за да може, ако има проблем родителите правилно да бъдат насочени и да се помогне, като ролята на специалиста е само да фасилитира този процес, който да минава през родителите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дани

    0 0 Отговор
    Дай Боже и в България да се вземат по навремени мерки. Не да ти отказват да прегледат новороденото ти дете още в родилния дом.