Last news in Fakti

25 Май, 2016 17:03 2 109 4

Пардон!

  • ксавие лапер дьо кабан-
  • пардон-
  • шенген-
  • граница

Темата за Шенген е важна за България, но тя е важна и за ЕС

Пардон! - 1
Ксавие Лапер дьо Кабан. Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Негово превъзходителство френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан препоръча на България да не обвързва темата за охрана на границата с присъединяването към Шенген. Т.е., България да си мълчи по въпроса, защото „шенгенското пространство не е в най-хубавото си състояние“.

Интересна е тази препоръка на френския дипломат. Големият Жан Моне, на който трябва да благодарим за Европейския съюз, някога бе казал, че Европа ще се създаде сред кризи и ще представлява сборът от решенията, които ще се намерят за нейните кризи. "Намираме се в криза. Това е добър признак. Обратното щеше да значи, че нищо не променяме", казвал със завидно спокойствие Моне в най-трудните начални моменти от голямото европейско начинание. Добре е заедно да си спомним за този велик французин и то точно по въпроса за мълчанието. Няма как поредната криза да е повод за мълчание. Тази бежанска криза колкото и да е сериозна, със сигурност ще отмине. После неизбежно ще дойде друга. И тогава ли да си мълчим, защото нещо си няма да е в хубавото си състояние?

Изобщо мълчанието не е добра европейска политика. Просто защото шенгенската тема е прекалено важна. А и дипломатите най-добре знаят, че когато има проблем, за него трябва да се говори. Иначе няма да бъде решен или ще бъде решен лошо. Пък и е редно да напомним, че българските граници са европейски граници, а влизането в Шенген само ще потвърди този факт.

Преди години в една забележителна статия за вестник “Фигаро” бившият френски президент Валери Жискар д’Естен тъжно попита докъде се простира Европа. Тогава това бе най-задаваният въпрос, когато се търсеше отговор за най-големия европейски проект – разширяването. При това този въпрос имаше особено звучене, защото се задаваше от Валери Жискар д’Естен, който председателстваше Конвента за Европейска конституция. Той направи следната констатация: “Съединените щати имат граница. Китай има граница. Русия има граница дори след разпадането на Съветския съюз. Европа обаче няма, а дори и да има, ръководителите й не говорят за нея, а гражданите й не знаят къде минава тя!”.

Е, за границите не трябва да се мълчи. За тях трябва да се говори, а не да се мълчи, защото излиза, че не са европейски, а шенгенски.

Старото правило и в живота, и в дипломацията, е че когато не знаеш какво да направиш, направи правилното. А правилното е, че мълчанието е всичко друго, но не и правилното. Темата за Шенген е важна за България, но тя е важна и за ЕС. И заради това не трябва да си мълчим заедно, защото има какво да си кажем. Пардон!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ох ох ох

    2 2 Отговор
    Пръъъц..
    кой ни е..ва нас в калабалъка, още повече, като си имаме такова послушно към ЕС правителство..
  • 2 аха

    2 0 Отговор
    Края на приказката за безкористното приятелство, честността и искреността на господин посланика!
  • 3 ла професор

    1 2 Отговор
    Когато си на..ран по добре да си мълчиш, това е искал да каже на България Посланика!!!!!

    Ристо, Ристо, има още много хляб да изядеш, докато го стигнеш Посланика, срещу него да тичаш пак няма да го стигнеш, за това по добре да си мълчиш, вместо да се излагаш.;)

    Коментиран от #4

  • 4 Бай хой

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "ла професор":

    Ла професьоре защо тоя е с дьо руска фамилия? Пуркоа бе джанъм?