Last news in Fakti

26 Май, 2016 14:00 10 171 12

Гъста носталгия се стеле над родината

  • гъста-
  • мъгла-
  • родината-
  • милен ганев

Ти-ри-ри-рам в царството на носталгията

Гъста носталгия се стеле над родината - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сълзливата история за „изоставения абитуриент“, свила сърцата на по-чувствителната част от народа е естествен резултат от дългата терапия на ориенталските тв сериали, която очевидно ще продължи, докато свят светува. Щом е възможно фалшивите сълзи на всяко измислено ферхунде да потекат от твоите очи, нормално е да започнеш да фабрикуваш сходни сюжети. Сандвичите с имитиращи продукти за душата се преглъщат по-лесно, ако са загънати в лична драма. Огромни женища реват безутешно цял час от екрана и е толкова непоносимо тъжно, че ти се иска червената точка между очите им да е от снайпер, който да ги избави от мъките. Между две серии са пъхнати енигматичните прогнози на синоптика Емил Чолаков. Трябва ли да бъде отвлечен и изтезаван от радикални ислямисти, та да благоволи да обясни с думи прости, какво ще е пустото време. Отказът от съществуване в сегашно време е очевиден.

Гъста носталгия се стеле над Родината. Левите си бленуват за заводските бунгала от живково време, десните – за „българския Аденауер“ Костов, а емигранти напират да гласуват от тъга по България. Забързани привидения вършат малко бягство и търкат картончета край оранжеви будки. След минута унило се завръщат в собствения си сериал. В Галиче горят коли от носталгия по 90-те. Тази година няма кметски избори – няма да има и баби на море. Местните са изнервени. Кандидатът за президент Жорж Ганчев може да вземе цялото село за масовка в епична продукция за живота и делото на Ценко Чоков. „Властелинът на Галиче“ –  със специалното участие на Кейт Бланшет, която без съмнение е лична позната на Жорж и ще дари хонорара си за „Българската Коледа“. Столицата посрещна празника на българската култура с нов паметник и дежурен скандал. След Хайтовия Самуил със светналия поглед и алея „Роналд Рейгън“, дойде време за разправии и покрай увековечения Алеко. Защо бил с куфар, така приличал на случаен турист. Нима всички не сме случайни туристи. Да, бе! Чувството за изключителност яде доста народ по тези ширини.

Запечатания фонтан-убиец на площад "Славейков" е чудесна метафора за съвременната ни култура, затисната с тежък похлупак от претенции, хленч и обикновена глупост. Пътят към мъдростта често отвежда до алцхаймер, колкото и хората да бъркат двете понятия. Но тарикат мъж не писка, твърди народът. Ето, Мариус Куркински кротко си прибра ордена „Св.св Кирил и Методий“, без да се терзае като Нешка, имал ли е някакви обструкции повелителят на ваксините Москов или пък кошмарът на Путин министър Ненчев. Рицарят на изначалната тъга, мистър Ти-ри-ри-рам, знае, както и повечето българи на три ракии, че най-важно е уважението. Премиерът го потвърди покрай британския подарък – ние не сме за  някакви 40 джипа, но оценяваме жеста.

В суматохата около празника на буквите икономическият министър Лукарски взе, че се ожени. Да се надяваме, че сам е узрял за тази идея, а не под давление на съветника си Владо Каролев. Колегата му Горанов пък е добре да си вземе за съветник някой обикновен клетник, който сам се е отървал от кошмара на бързите кредити, за да му помогне с вещи съвети от извора при затъване в дългова спирала. Кабинетът пък реши парламентът да има последната дума при отдаването на концесии за повече от 50 години. Онзи отгоре сигурно се залива от смях. Но да не губим надежда – на 20 октомври иде Миле Китич!   Ликуй, народе…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Спас

    3 0 Отговор
    Браво Ганев!Чудесна дописка.Хич да не ти пука от рецензентите.Та те са онези,за когото е създадена цялата носталгична мъгла в която се лутаме. Пак браво и пиши. А оня Секишар ще си остане такъв и никакъв текст не може да му влияе на перисталтиката за която единствено му е грижата.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 манол

    3 0 Отговор
    По принцип баловете в България са ориенталски сериал. Пълна простотия- куп пари за бижута, костюмчета, рокли и роклища и естествено чалга до дупка и наливане с алкохол. И разбира се- КОЛАТА! На къде без кола, купена с кредит за 10 години!!! Чекай, че се просълзих от историята с изоставеният абитуриент!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Чукча

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Cenzura":

    Писането на латиница е като писането на стена с ла.на-чете се,но не е приятно.Затова ползвай кирилицата,покажи че си българин,а не всякакъв друг.
  • 7 бай Петко

    1 0 Отговор
    Нима младите са виновни? Нали в тази паранормална стадна държава, бленуваща по извънземен стандарт, а цивреща носталгично по соц. простотии ала кундурджиите от лъжепартизаните от отряда Чавдар, които до един са били непартизани? Че как се гради икономика с такива кундурджии и чааветата им на постове? Аз също не харесвам корпоративен диктат монополизъм, но не харесвам и кундурджийски диктаторски халифат ала Живков, ала Гоце, ала останалите. Правилното е добре уредени закони и наистина свободен за повечето неща пазар. Но тук в ченгенистан не се получава, незнайно, но ясно защо. Тъкмо се отървахме от фалшификата Гоце след туу мандата търтеизъм и отстрел на архари, което е престъпление и е подсъдно и пак изпълзя гущера от бърлогата и взе да ни омайва че бил идеален за президент? Ми с такива как може да се живее бе? Тия трябваше генералите да ги изпържат с напалм заради вредите им към нас, а тия червени генерали само лапат заплати бе, кой да ни спаси? Не ни трябва ни комунизъм диктатура ни фашизъм ни халифати! Трябват ни нормални, но човеци на постовете, а не мафиоти навързани като свински черва! А точно това не позволяват да се случи...
  • 8 Джими

    3 0 Отговор
    Виновни сме всички ,че позволяваме да се е.ават с нас!
  • 9 пор сикишар

    0 0 Отговор
    Спасчо ще ме извиняваш но точно такива като Ганев и компания използваха една обикновена добрина за да си повишат трафика към замрялите си сайтове . А типичния хейт лъхащ от статията показва всеобщия негативизъм обхванал българското общество . А този под мен "Чукча"-та, както хората нямат пари да направят празника на децата си подобаващ , така и някой поради ред причини не могат да пишат на български , може би поради липса на елементарни компютарни познания . Това не ги прави по малко хора от теб или мен . Обаче най лесно е да се заяждаме , малки бедни душици .
  • 10 даММ

    0 0 Отговор
    компютАра
  • 11 Мършата

    1 0 Отговор
    Абсолютно съгласие. Така си е, това е истината. Добавям само, че от тези индийско турски филми получавам диария, всеки път като ги видя и ми се ходи спешно на тоалетна. Това е психологическо изнасилване. И ги пускат на обяд, когато ям за да повърна на масата. Търся като луд дистанционното да сменя програмата. Добре, че започва след две седмици европейското по футбол, което е като парченце тортичка на фона на водопада от ПОМИЯ!
  • 12 Боян Димов

    1 0 Отговор
    Велика статия !!! Всичко на 100% вярно. Просто изби рибата и изкърти кочината едновременно...