25 Август, 2016 11:30 2 472 1

АБВ се превърна в „лявото ДСБ“

  • борис попиванов-
  • абв-
  • бсп-
  • лявото

Те нямаха друг полезен ход, освен да се закачат отново за партията, която напуснаха

АБВ се превърна в „лявото ДСБ“ - 1
Борис Попиванов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За БСП АБВ се превърна в „лявото ДСБ“, с малка тежест, но огромно самочувствие. Радан Кънев в някои отношения действа като ученик на Първанов. Разправя, че е опозиция, оставайки в управляващата коалиция, дистанцира се от колегите си, приказвайки за единство. Това коментира в интервю за Факти.бг политологът Борис Попиванов.

Един Ваш коментар озаглавен "Зад бъркотията в БСП наднича Първанов" предизвика много реакции. Дори зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин се засегна и Ви отговори персонално, като обяви, че "картинката" е много проста - ГЕРБ са фаворит, независимо, че не са обявили кандидат. Наистина ли е толкова просто?

Коментарът на Калфин беше показателен за високоволтовото напрежение, обхванало АБВ. Те нямаха друг полезен ход, освен да се закачат отново за партията, която напуснаха. Опитите да направят някаква патриотична коалиция с ВМРО не сполучиха. За две години и половина съществуване АБВ не привлече нови избиратели, не извади нито едно ново име, не предложи нищо значително извън старата мечта на Първанов за президентска република – мечта, която повече би подхождала на Борисов при сегашните условия – не произведе в управлението нищо друго, освен една дясна пенсионна реформа. Счетоводният баланс не е утешителен. Явно е, че Първанов в крайна сметка реши да тръгне да си връща БСП. И може би щеше да има успех, ако претенциите му не надхвърлиха някакви приемливи граници. „Картинката“, за която писа Калфин, щеше да бъде проста, ако не пропускаше контекста. „Да се обединим левите, за да спрем ГЕРБ“ като послание звучи хубаво. Но когато ти онзи ден си разцепил БСП, когато до вчера си управлявал с ГЕРБ, когато и до днес по места правиш коалиции с ГЕРБ срещу кандидати на БСП, когато оня ден, вчера и днес твърдиш, че нямало ляво и дясно – е много трудно да ти повярват, че си двигател на лявото единство срещу Борисов. За да говорим за фаворит в мажоритарен избор, все пак трябва да знаем участниците в надпреварата. Мина спокойното време, в което Борисов можеше да назначи за президент когото си иска. Дори във футболните залагания никой не предлага да прогнозираш мачове, ако не ти каже кои отбори играят.

Какво има предвид Корнелия Нинова, като казва, че „БСП няма да позволи, както ГЕРБ позволява на РБ, да им извиват ръцете, нито тя самата ще се превръща в Бойко Борисов който търпи всичките им прищявки само и само да е на власт“. И - не е ли малко театрална тази свада?

Смисълът е ясен. АБВ за БСП се превърна в „лявото ДСБ“, с малка тежест, но огромно самочувствие. Радан Кънев в някои отношения действа като ученик на Първанов. Разправя, че е опозиция, оставайки в управляващата коалиция, дистанцира се от колегите си, приказвайки за единство. Първанов много преди него се впусна в сложни формули, с които трябва да убеди БСП, че не той ги е напуснал, а те него, че не те му правят услуга да го държат на политическата повърхност, а той търпи компромиси заради тях, че единство означава те да се съобразят с него, а той да има свободата да се договаря с други. Доста вероятно изглежда, че БСП се стремеше към коалиция с Първанов не заради неговите скромни проценти, а само от опасения той да не работи срещу тях. Накрая, когато на червените им писна, самоубиецът извика: „Дръжте самоубиеца!“. АБВ се притесни, че БСП щяла да загуби изборите. Голяма загриженост за другите, несъмнено, но и малко желание за вглеждане в себе си и последиците за себе си. Иначе, във всяка политическа свада има театрален момент, защото работа на политиците е да създават зрелища. В случая си мисля, че разделителната линия е реална.

В крайна сметка чий кандидат е ген. Радев? На обединената левица? На руснаците? И той ли беше най-добрата кандидатура?

Радев като професионалист не заслужаваше да бъде вкарван в една изкуствено раздухана криза на т.нар. ляво пространство. И това ще е предизвикателство пред него - как ще се измъква от кашите, забърквани от неудовлетворени амбиции и политически инфантилизъм. Така ще разберем дали е бил най-добрата кандидатура. Всички други потенциални кандидати, нека не забравяме, имат биография като част от тази игра, която тресе левицата. Той е бил извън нея. Сега е кандидат на БСП, в това няма съмнение, и БСП ще носи отговорност за неговото представяне. Ако представянето му бъде силно, ще бъде в интерес на българската политическа система, непропорционално изместена към полюса ГЕРБ. Доколкото се вижда отстрани, не международните, а националните и патриотичните измерения ще бъдат водещи за самия ген. Радев. Не мога да кажа какви са отношенията му с руснаците, но той ги познава, а познава и летателната им техника. Познава обаче и Запада, защото все пак, каквито и слухове да следим, той е генерал от армия на НАТО и американски възпитаник.

Мнозина предричат, че БСП ще последва съдбата на СДС и лека полека ще се превърне в маргинална партия. Какво е Вашето мнение?

Много пъти са правени подобни аналогии. Всички партии, не само в България, страдат от процесите на персонализация на политиката, от превръщането ѝ в сблъсък на напомпани его-та. Междуличностните конфликти са играли и ще играят крайно негативна роля за перспективата на партиите. БСП има обаче това предимство пред СДС, че нейното ядро не е просто здраво, а е резултат на десетилетни и многопоколенчески връзки и отношения. Те трудно могат да бъдат зачеркнати и конюнктурата слабо ги лови. Помним, че поне на два пъти, след краха при Виденов през 1997 и първата загуба от Борисов през 2009, прибързано обявяваха БСП за залязваща партия – а след това на два пъти взимаше властта. Така че седесарски сценарий за социалистите действително съществува, но аз не бих заложил на него с лека ръка.

На повечето от нас е ясно, че е добре да има силна лява партия. Има ли шанс да се появи такава - с харизматични млади хора, които да дефинират силни послания?

Ако такава нова партия някой ден се появи и ако бъде автентична, то нейните представители не би трябвало да имат никакво минало в ръководните структури на БСП. Близката история показва, че всички опити за създаване на нови леви партии с цепене от БСП са завършвали тъжно. Казвам „автентична“, защото никой не може да каже дали на олигархията няма да ѝ хрумне да конструира инженерен „ляв“ проект. Последните години олигархията все конструира „десни“ проекти и те, всичките, излизат все по-скъпи и все по-неефективни. Прав сте, че в България има почва, даже не просто за силна, а за доминираща лява партия. В ситуация на повсеместна бедност и несправедливост как да няма почва? Въпросът е дали БСП все още има шансове да си върне позицията на изразител на тези масови настроения. Засега не го виждаме, но пък наличието на изключително качествени, смислени, чувстващи и разбиращи хора в младежката структура на партията би могло да вдъхне надежда за по-средносрочното бъдеще.

Да се върнем на президентските избори. Каква е Вашата прогноза за кампанията? Ще има ли удари под кръста? Няколкократно сте казвал, че Бойко Борисов до последно ще обмисля и своята кандидатура. Още ли мислите така?

Отзад напред, да, мисля, че той все още се колебае. Първо, на него му влияе международната конюнктура, позициите, които има пред водещите световни и регионални фактори. А тези неща се променят доста бързо и през септември биха могли да бъдат различни. Второ, президентството е по-малко власт, но пък е петгодишен комфорт, а като премиер на него никой не може да му гарантира този комфорт за толкова дълго време. Всичко може да стане, пък и той вече е падал от власт и без малко не си изпати доста от това. Продължавам да смятам, че той не крие решението си, а не го е взел и ще чака последния момент. Борисов говори за себе си като въплъщение на сигурността, но всъщност е крайно несигурен.

Сега – за кампанията. Най-вероятно тя ще бъде, както вече стана практика, грозна, но поне има шансове да бъде относително кратка и не твърде динамична. Което ще ни спести на нас, като общество, негативни емоции. Зависи дали ще бъде вкарана в геополитически коловоз, на противопоставяне Русия-Запад, когато няма как да избегнем зрелищност и повечко удари под кръста, или ще си останем на нашенски теми, с патриотизма и стабилността.

Последно. Подари ли БСП победата на ГЕРБ?

Не. Въпросът е дали не им подариха Първанов. Но и така да е, няма да има изненада.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре

    0 0 Отговор
    Браво Борисе, браво Попиванов! Добре е от време на време човек да може да прочете и нещо по-задълбочено от това колко велики са нашите управници.