25 Август, 2016 18:22 2 912 11

На добър път, господин Борисов, или „Гюле-гюле“

  • бойко борисов-
  • турция-
  • посещение-
  • българия-
  • гюле-гюле-
  • георги димов

Страшно трудно посещение, няма спор

На добър път, господин Борисов, или „Гюле-гюле“ - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма никакъв спор – утрешната визита на нашия премиер Бойко Борисов в Турция в момента е най-актуалната, основна и жизненоважна за нас тема. Не само по линия на двустранните връзки и доверие, но и от гледна точка съюзнически отношения и диалог в рамките на НАТО и ЕС. Това посочва за „Нов живот" Георги Димов, политически анализатор и журналист, бивш Генерален консул в Одрин.

Страшно трудно посещение, няма спор. Натоварено с много очаквания, не само вътрешно наши, но също европейски и евроатлантически. Знаем и откровението на Б.Б. по повод  казуса Абдуллах Бююк, а именно за рязането, или за падането на глави. Остава едно неприятно впечатление, че  той просто е бил принуден да го направи. Да не казваме –  подведен, звучи твърде грозно. А и да се надяваме, че е оценил от кого и срещу какво. Той си знае.

Тези негови думи обаче бяха изтълкувани в югоизточната ни съседка и то за пореден път, по некоректен, по превратен  начин. В смисъл такъв, че ние сме „клекнали” и че имаме готовност  да действаме по подобен начин и безкрайно да преповтаряме „случая Абдуллах Бююк”. Това незабавно трябва да ни светне „сигналната червена лампа”. Ако имаме такава, разбира се.  Но, нека туй нещо все пак да стане преди утрешното посещение на Бойко Борисов.…

В навечерието на визитата в Истанбул, имаме основания да се съсредоточим в две главни направления:

Първо. Силните въпросителни за очакваните ефекти от посещението, от една шумно  промотирана и промоционална сделка (или пазарлък – колко звучна турска дума, нали), именно за бежанците.

Второ. Изчистване, ако трябва – и химическо, на въпросния случай Абдуллах Бююк.

По първото направление – ето Ви кратка реминисценция:

Понеже посещението е в югоизточната ни съседка ни съседка, няма как да не си спомним една ключова визита на турски вицепремиер преди повече от 20 години в Иран, тогава за да договори петролна сделка. Неслучайно се връщаме толкова назад, защото пак става въпрос за сделка, за пазарлък, макар сега и не петролен.

Тогава въпросният турски вицепремиер, естествено няма да му казваме името, той все още е в голямата политика, направи бомбастични изявления за предстоящото си посещение. За съжаление, не се случи нищо подобно. Точно обратното. На връщане турските журналисти, естествено го затрупаха с въпроси – какво става с иранския петрол.  А той без да му мигне окото им отговори много дръзко и на битово ниво – „Аз да не съм танкер, петролът идва след мен.”.

Именно в тази връзка, нека да си пожелаем танкерът откъм Босфора след визитата на Б.Б. в Турция  да дойде заедно с него, или даже той директно да се е качил на него. Може и на бял кон. Имаме предвид танкера с добрите новини, на който да няма бежанци и мигранти. Ако е в състояние и форма, нека Б.Б. да ги остави да си плават там някъде по Босфора. Разбира се, още веднъж да му пожелаем попътен вятър, на нашия премиер. Стискаме му палци.

А що се отнася до второто направление – казуса Абдуллах Бююк, струва си наистина да го оставим в историята. Той вече се е случил. Категорично, това е срамно петно. Спор няма. И ще ни остане като обеца на ухото. Но нека повече да не ровим, страшно много вони. Ако е възможно, а струва ни се – това е силно препоръчително и желателно, поне на настоящия етап и при сегашните други заплахи, нека да се опитаме някак си да го причислим към категорията „sui generis”.

Знаете, латинската фраза и максима, означаваща уникален по своята същност факт, който обаче не може да се приеме за прецедент, не подлежи на повторение. Т.е. правна (вкл. и международноправна) ситуация, която категорично не се възприема именно като прецедент. Това ни подсказва, че още древните римляни са имали подобни нелицеприятни, деликатни, извънсистемни ситуации. Които е трябвало да обвият в някакво витиевато обяснение и опаковка, само и само за да преглътнат, осмислят и „смелят” за пред широката публика събитието. Но едновременно с това, естествено – и да си запазят достойнството.

В днешни дни препратка и справка са перипетиите и самият начин за признаване на независимостта на Косово от 2008 година. Това е чиста проба „sui generis”. Така че, ако е възможно,  нека нашият, родният казус Бююк, по някакъв начин да се препокрие с казуса Косово.  Знаем, че нещата не са съизмерими, чисто правно те не са и съпоставими. Но трябва да разберем: Това е важно не само за самите нас, но и за нашите съюзници и партньори по линия и на НАТО и на ЕС. Те също ще го оценят подобаващо. Официално, или под масата, няма значение. Важното е, че се очертава като разумен и издържан ход.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ММББ

    1 0 Отговор
    Кое му е трудното? Бойко, вместо да търси нещо, което го няма, да си потегне правителството и по-специално МВР. При 60000 полицаи, може да прати 20000 на турската граница и 10000 на сръбската. Ако трябва и 10000 на гръцката. Много бързо няма да може пиле да прехвръкне. Но Ако ги поощрява да участват в трафика на хора, то никакво посещение в Турция няма да помогне, т.к. Турция иска 3 милиарда и махане на визите. Бойко не може да направи това, следователно от неговото посещение въобще независи нищо в този дух. А казусът Абдуллах Бююк показва тотално погазване на закона от Бойко и ГЕРБ. Това не е добър знак за народа ни.
  • 3 goni

    0 0 Отговор
    Ами, да! Да ни е жив и здрав Бат Боби! Господ Бог здраве да му дава! Преди да плюете помислете! Останахме малко! Кой, ако не той?! Няма алтернатива момчета! Момичетата не ги мисля!:) Те са глобалистки!:)
  • 4 неам думи

    0 0 Отговор
    Евала .. ако беше Левски жив знаеш ли какво щеше да направи с теб ???.....И не само той продажнико!!!
  • 5 БУДА БУДАЛА

    0 0 Отговор
    Към 19.00 - Браво, точно така. Но не само това. Цялата армия и по-голямата част от жандармерията - марш към границите. Първо - към турската, после - към гръцката, следва Сирбия и Македония и т.н. Половината от МВР е достатъчна за да осигури вътрешния ред и спокойствие. Понеже това наше днешно спокойствие се провокира именно от външните заплахи, от мигрантите (не от бежанците).
    Освен това - скоростно завършване на телените заграждения по границата с Турция и даже допълнително - да мислим и за издигане на бетонна стена. Наистина, за да не може и пиле да прехвръкне...
  • 6 Vini

    0 0 Отговор
    Taka e lesno da se komentira,nikoi ot nas ne znae kakvo reshenie bi vzel po vaprosa s turskiq biznesmen.A dali naistina e biznesmen ili prosto e prekarval bejanci,narkotici,cigari bez banderol ili podpomagal islqma v bg.kato polzva nashite cigani,koito do predi nqkolko godini puskaha tezi sashtite hanami po bg patishtata da prostituirat a sega nosqt burki za nqkoi drug lev.
    I taka po dobre da sme v dobri otnosheniq s vsichki darjavi bilo to turciq rusiq albaniq sarbiq i drugi.
    Takav e sveta.
    Po dobre mir otkolkoto voina.
    Neka jiveem mirno.
  • 7 ИСТИНСКИ БУДА БЕДАЛА

    0 0 Отговор
    КЪМ 22.55.: Хайде, стига бе, Герберасти.
    Към редакцията - не публикайте постове на латиница, моля Ви, срамно е!
    А иначе какво излиза - да преведем от латински - че прекарвал бежанци, наркотици, цигари без бандерол, "подпомагал исляма в БГ, ползвал нашите "цигани" и т.н. и т.н.
    Нещо да ви напомня за БУДИЗЪМ?
    Моля, не чух добре!
    Следва звучна турска дума - БАЙДЪН и БАЯЛДЪСАХ.
    Нещо като манджата "Имам Баялдъ".
    Сещате се, нали?
  • 8 Тряс

    0 0 Отговор
    Егaти и глупостите, пълен тюрлюгювеч!
  • 9 Vini

    0 0 Отговор
    Moga da si publikuvam kakto si iskam.

    I ako mojesh da kajesh neshto po umno kaji go,
    Ne sam gerberist i ne sam pristrasten,prosto vijdam neshtata takiva.
    trqbva da ima mir.
    Ili nqkoi ot vas shte izleze i shte se bie za bg.
    Edva li
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.