Last news in Fakti

10 Октомври, 2016 23:30 1 434 7

Религиозните преследвания в Китай

  • китай-
  • преследвания-
  • религия

Сериозни кампании от страна на китайското правителство

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Комунистическата партия на Китай продължава да поставя ограничителни мерки по отношение на религиозната свобода и поставя строг контрол върху всички форми на несъгласие.

Това пише в свой анализ за Cihna AID Брайън Лоурънс.

Според сегашния президент Си Цзинпин религията трябва да съответства на социалистическото общество. На националната религиозна конференция през април, той призова администрацията си да гарантира, че религиозните култури се сливат с китайската култура и спазват китайските закони. Според него ролята на Комунистическата партия е да води и образова религиозните кръгове и техните последователи със социалистическите ценности.

Думите му идват на фона национална кампания срещу религиозните институции, включващи арести на пастори и адвокати, и потискането на тибетски монаси и уйгурски мюсюлмани.

Според доклад от 2015 г. религиозното преследване в Китай се е увеличило с 4.75%. Кампаниите, извършени през 2015-та са едни от най-тираничните от Културната революция, насам. За трета поредна година в провинцията Джъдзян се води кампания за събаряне на кръстове, а в провинцията Хънан има движение срещу католическите и протестантските църкви, които трябва да отговорят на социалистическите идеали.

През август 2015 г. активистът Джай Ямин беше осъден на три години затвор за противопоставяне на правителствени заповеди. На следващия ден беше осъден Ху Шинген, който получи 5 години затвор за подриване на държавата с помощта на християнството.

През месец януари беше арестуван адвокатът – християнин Жоу Жифенг. Властите притиснаха и неговият защитник – Жанг Кай. Адвокат по правата на човека, който е защитавал над 100 църкви, засегнати от разрушителната кампания. Осъжда Жоу и останалите обвиняеми адвокати по правата на човека. По-късно той признава, че е бил твърде стресиран и уплашен от властите. Те се опитват да блокират достъпа му до социални медии и отново го арестуват.

През август 2015 г. полиция нахлува в църква и отвежда Жанг и двама негови асистенти в ареста. Той е в затвора в продължение на 6 месеца. През февруари 2016 г. е принуден да направи публични самопризнания, а през март е освободен. От тогава живее с родителите си във вътрешните части на Монголия.

Друг християнски адвокат - Ли Хепинг, изчезва в ареста през юли 2015 г. През 2016 г. е арестуван и брат му Ли Чунфу, който е обвинен за подривна дейност. Те не са се свързали с никой от близките си.

През 2016 г. броят на разрушените кръстове надмина 1800. В провинция Хънан властите планират да ръководят църковните срещи и да направят църковните символи по-социалистически. Така държавата блокира мирните религиозни събрания и блокира религиозното образование за непълнолетни и хора, желаещи да го получат в чужбина. Това противоречи със самата китайска конституция. Тя гарантира религиозната свобода.

Отстранен е и председателят на Хангжу клонът на Китайския християнски съвет. Гу Юсе по-късно е арестуван за присвояването на над $ 1 млн. Много китайци обаче смятат, че той е бил арестуван заради противопоставянето си на кампанията за разрушаване на кръстове.

Реално Китай непрестанно нарушава международните и собствените си закони за религиозна свобода в полза на социалистическата програма. Международните правителства трябва да накарат Китай да освободи несправедливо задържаните и да преустанови действията си срещу религията. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    тва на нашите тролове не им пречи и ще се заселват там ,кроки лично го призна .било много хубаво и справедливо и тои завалията много ги харесвал ,та заедно с половия и цялата група ще се преселват в поднебесната империя .

    Коментиран от #3

  • 2 гост

    0 0 Отговор
    "От тогава живее с родителите си във вътрешните части на Монголия."
    хахаха посмях се рано сутринта
  • 3 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    Ц, тролче, пак не си разбрал! Ще внасяме китайски комунизъм в България, че даже и може да правим реекспорт към Европа, ако има интерес :)))!

    Коментиран от #4

  • 4 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "кроко":

    пробваите да внасяте .ще стане много интересно.

    Коментиран от #5

  • 5 ууууу

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    ти що не се заселиш в Афганистан ве трол смачкан, нали само повтаряш колко са дръпнали напред

    Коментиран от #6

  • 6 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ууууу":

    за сега предпочитам ес .харесва ми тук готини хора ,готин климат,пари благоденствие...,но такива тапири като теб ми развалят дослука ,та хубаво е да заминаваш за расия или северна корея щото ту явно не ти харесва,макар да изкарваш пари ровеики в кофите за боклук!

    Коментиран от #7

  • 7 ууууу

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    иди в Афганистан да тролиш, кат те гледам освен да мяташ л..н@ друго не можеш