Last news in Fakti

16 Октомври, 2016 08:00 35 307 24

Ех, булгар, булгар...

  • булгар-
  • милен ганев
Ех, булгар, булгар... - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Представете си как Комисията за защита на конкуренцията обвинява Исус Христос в злоупотреба с господстващо положение по сигнал на друга религиозна общност. Горе-долу толкова невероятна, а и безнадеждна изглеждаше битката на Веселин Марешки с посочения от него картел, който определял и държал високи цените на горивата у нас. Та колко ентусиасти преди него сочеха недъзите в коя ли не сфера, а накрая останаха в спомените на обикновените хора като отегчителни дърдорковци. Още през зимата от КЗК обявиха,  че стартира разследване за наличието на картел и след дълго пълно затишие по темата шефката на комисията Юлия Ненкова изненадващо заяви, че доказателствата са налице и предстоят глоби. А в най-солен вид те представляват 10% от годишния оборот на уличените 6 фирми – общо около 6 милиарда лева. Или – 600 милиона свежа пара, която премиерът може да добави към парите от контрабандата, с която става и ляга.

Все пак КЗК не е Светата инквизиция и Юлия Ненкова не е Торквемада в пола, така че уличените ще имат един месец, за да дадат тяхното обяснение. Ако борбата на Марешки се увенчае с успех, при едни следващи избори, за каквото и да е,  в които без съмнение ще участва и той, ще може с гордост да акцентира върху факта, че е вкарал стотици милиони в държавния бюджет.  А останалите ще мигат.

Омбудсманът Мая Манолова се убеди, че семейният живот не е толкова скучен и монотонен. Само няколко дни, след като се бракосъчета със спътника си Ангел Найденов, тя влезе с каска на 500 метра под земята и излезе с бобовдолските миньори. Никой не успя да нападне инкасо-автомобила с миньорските заплати. Вероятно защото нещата се развиха светкавично, след заканата на премиера да прекрати концесията. Преди време на въпрос, печели ли се от енергетика, собственикът на мината Христо Ковачки зарея поглед и тихо отрони: „Енергетиката е философия. Тя е начин на мислене…“. И разговорът мина на друго ниво, за което е необходимо подходящо питие.

И като така и така го ударихме на размишления, да отбележим, че търсенето на телесен и душевен комфорт е основно въжделение на човечеството, откакто обитава този грешен свят. Така е и при феновете на футболния ЦСКА. След всички патила и трансформации, които се случиха през лятото, за едни фенове отборът, който играе на „Българска армия“, е старият ЦСКА. За други – това е преименуваният и преместен в София Литекс. Но напоследък сред част от обърканите се оформи и трета група – тарикатската. Ако ЦСКА-София бие, значи е истинският ЦСКА. Ако падне, изгубил е „Литекс“. Както се казва – добро или нищо.

Скандалите в Медицинския университет пък поставиха остро въпроса, имал ли е шурей премиерът или внушенията са инсинуации. Сред цялата патардия около избора на новия ректор проф.Златков се чу, че той бил съвсем близък сродник на бившата съпруга на Борисов. „Разбира се, премиерът, отрече това“, обяви с категорична нотка на окончателност една от водещите ни телевизии. Как точно разбраха, че се разбира, не стана ясно. Сякаш един премиер не може да има шурей, макар и бивш. Борисов само заяви, че от 30 години няма нищо общо с това семейство, но както и да е.

През първия мандат на премиера финансовият му министър Дянков произведе енигматичната фраза „феодални старци“, насочена към учените от БАН. Синодални ли искаше да каже, феодални ли – все тая. Причината бе недоволството им от заплащането, а поводът – роптаенето на учените, качени на метеорологичната станция на връх Мургаш. Те лепяха плочки, когато не бяха на смяна, за да се издържат. Тогава Дянков заплаши, че можем и без подобни станции – колко му е да вземаме прогнозата от СиЕнЕн.

Наскоро научихме, че и станцията на връх Мусала спира работа. Поне до пролетта. Но причината не била финансова, а трябвало да се търси в липсата на квалифицирани кадри. Да се чуди човек, кое е по-страшно – липсата на финанси или на подготвени хора. Млад учен, постъпващ в БАН започва от 450 лв, а професорът взема 750. В същото време се пъчим, че имаме наша станция на Антарктида. Ех, булгар, булгар…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Колев

    0 0 Отговор
    Никой не може да ги контролира.Те са на върха по-богатство в държавата.Който се изправи срещу парите винаги губи.Някой може ли да командва милионер-ри?????Че те с кражби и измами си трупат първият милион а после за следващите милиони уж спазват законите.
  • 2 mediator37

    1 1 Отговор
    Бензиностанцията на Марешки в Русе на бул. Тутракан, дясно в посока Дунав мост е готова, надписите лъщят, догодина януари отваря.
    Спрял съм наливам пари в 6-те мародерски бензиностанции, това е моят личен протест и ще си го спазвам.
  • 3 mediator37

    0 2 Отговор
    Ганев,
    В положение на господстваща религия (картел) е бил юдаизмът по времето на Исус Христос. След като монополните бензиностанции разпъват и убиват Исус Христос, няма как КЗК да прати на умрял писмо.
    Хубав опит, ама аналогиите ти са алогични.
  • 4 Гост

    2 0 Отговор
    Поздравления, г-н Ганев за прекрасната статия!!!
    Здраве и късмет ви желая от все сърце!
  • 5 gogo

    2 0 Отговор
    Аз отдавна не зареждам в големите вериги при нас има бензиностанция с 15ст цената надолу а качеството на бензина е същото.
  • 6 Иван

    0 0 Отговор
    Като знам какво представляват повечето ,,бизнесмени,, в България няма да се учудя ако Марешки претърпи злополука.Така се случват нещата у нас. И затова сме все изостанали.
  • 7 тошибиян

    1 1 Отговор
    да гърми аеца и да са свършва с тази прокълната раса да се маха от тази територия и да идват други твари

    Коментиран от #16

  • 8 Иван

    1 1 Отговор
    Браво Милене.
    Типична поръчкова статия.
    Колко ти платиха?
  • 9 Оня С Коня

    1 0 Отговор
    Г-н Г.Колев , на ,,Върха на Държавата '' са не заради това че всеки има нужда от горива (в коийто и да е вариант) а заради простата историческа ,,случка'' бивша Соц Държава , всички без изключение от големите и част от средно големите ,,ФИРМИ'' в България са създадени като първоначален замисъл от бившопо вече ЦКнаБКП , това което са крали за 45години някак трбва да се ,,Изпере .. Изчисти '' и т.н. точно за това и хиляди хора останаха без влоговете си в Банките , първо бяха тъй наречените ,,Пирамиди'' сега са ,,БАНКИ'' отделно няколко фирми за ,,Бързи Кредити '' като дълбоко се съмнявам че не са ЕДНА и СЪЩА с различи имена . Колкото до ,,командването на милионери '' (разбирйте перални на пари ) там няма наистина как да стане , тук сте Прав , но не защото не може а защото точно тези които коментирах трябва вземат въпросното решение а то както се сещате никога няма да бъде ВЗЕТО .

    P.S. Във форума има и друг който пише с тои никнейм , едва ли ще спре , Все пак Приятел пробвай да си поне малко ДА СИ СЕБЕ СИ , цялата по-горе написана ,,реч'' е плод на точно такива присвоявания , меко казано е тъпо да ,,крадеш ник-нейм '' т.е. просто мението ти от всеки здравомислещ човек никога няма да се приеме сериозно , надявам се бях ЯСЕН !?
  • 10 Оня С Коня

    0 0 Отговор
    Извинявам се за допуснатите правописни грешки (пиша от телефон и не е удобно )
    Благодаря за разбирането !!!

    Коментиран от #11

  • 11 Оня С Коня

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Оня С Коня":

    Няма проблеми, Ясене, не се притеснявай, баце!
  • 12 инж.Христина Сбиркова

    0 0 Отговор
    БЪЛГАРСКОТО НИ ПРАВИТЕЛСТВО Е ПОЕЛО АНГАЖИМЕНТ ДА ПРИЕМЕ 3 000 000 милиона арабски бежанци в България, а НАШИТЕ БЪЛГАРИ гинан от ГЛАД БЕЗ ФИНАНСОВИ ДОХОДИ И ПОДКРЕПА И В БЪЛГАРИЯ И В ЧУЖБИНА, ЗА КОЕТО ОСЪЖДАМЕ БЪЛГАРСКОТО НИ ПРАВИТЕЛСТВО.
    КАК ДА ЖИВЕЕМ С 0, 00 лева ПРИХОДИ ???????
    Приемете един упрек за работата Ви като Европейския съюз, допуснали турски граждани с християнски имена, които целят ислямизиране на България и Европа робство което е отхвърлено 1918 година от България , а Вие го връщате. Между Вас има много от тях по - точно турци и араби преселници в Германия и други европейски страни, които с женитбата си ислямизират ЕВРОПЕЙСКИТЕ страни , още повече, че Испания е ислямска страна и почита БОН ИСУС , което означава , че Иисус е МЮСУЛМАНИН , афмусулманите се обрязват , а ХРИСТИЯНИТЕ НЕ , ЗА КОЕТО ОСЪЖДАМ БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ , защото знае истината ,че Христос и семейството му в това число и дечицата от брака им, което семейство са българи хора, с детствени ципи СА РАЗПНАТИ ОТ МЮСУЛМАНИНА ГОСПОД Иисус(Бон Иисус) , който българската патриаршия налага за почит с КОЕТО ВЪВЕЖДА МЮСУЛМАНСТВОТО И ГЕЙСКИТЕ БРАКОВЕ(САМИТЕ ПАТРИАРСИ И НЕОФИТ и БЕЛОГРАДЧИШКИЯ ПОЛИКАРП се движат с гейски екскорт И ТО В НАЙ ГОЛАМ ЛУКС. СЛЕД КАТО ЕДИННАТА ЕДИНОСЪЩНА ТРОИЦА НА ОТЕЦ СИН СВЯТИ ДУХ Е ЖИВОТИНСКО МЪЖКА- ОТЕЦ, СИН, ГЪЛЪБ-святи дух, то това означава , че става въпрос за ЧОВЕКА ПТИЦА НАРИСУВАН НА ПИРАВИДИТЕ В ЕГИПЕТ. ЗА ТАЗИ ЛЪЖА НА ПАТРИАРШИЯТА НИ ,ЗА РАЗПРО
  • 13 инж.Христина Сбиркова

    0 0 Отговор
    БЪЛГАРСКОТО НИ ПРАВИТЕЛСТВО Е ПОЕЛО АНГАЖИМЕНТ ДА ПРИЕМЕ 3 000 000 милиона арабски бежанци в България, а НАШИТЕ БЪЛГАРИ гинан от ГЛАД БЕЗ ФИНАНСОВИ ДОХОДИ И ПОДКРЕПА И В БЪЛГАРИЯ И В ЧУЖБИНА, ЗА КОЕТО ОСЪЖДАМЕ БЪЛГАРСКОТО НИ ПРАВИТЕЛСТВО.
    КАК ДА ЖИВЕЕМ С 0, 00 лева ПРИХОДИ ???????
    Приемете един упрек за работата Ви като Европейския съюз, допуснали турски граждани с християнски имена, които целят ислямизиране на България и Европа робство което е отхвърлено 1918 година от България , а Вие го връщате. Между Вас има много от тях по - точно турци и араби преселници в Германия и други европейски страни, които с женитбата си ислямизират ЕВРОПЕЙСКИТЕ страни , още повече, че Испания е ислямска страна и почита БОН ИСУС , което означава , че Иисус е МЮСУЛМАНИН , афмусулманите се обрязват , а ХРИСТИЯНИТЕ НЕ , ЗА КОЕТО ОСЪЖДАМ БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ , защото знае истината ,че Христос и семейството му в това число и дечицата от брака им, което семейство са българи хора, с детствени ципи СА РАЗПНАТИ ОТ МЮСУЛМАНИНА ГОСПОД Иисус(Бон Иисус) , който българската патриаршия налага за почит с КОЕТО ВЪВЕЖДА МЮСУЛМАНСТВОТО И ГЕЙСКИТЕ БРАКОВЕ(САМИТЕ ПАТРИАРСИ И НЕОФИТ и БЕЛОГРАДЧИШКИЯ ПОЛИКАРП се движат с гейски екскорт И ТО В НАЙ ГОЛАМ ЛУКС. СЛЕД КАТО ЕДИННАТА ЕДИНОСЪЩНА ТРОИЦА НА ОТЕЦ СИН СВЯТИ ДУХ Е ЖИВОТИНСКО МЪЖКА- ОТЕЦ, СИН, ГЪЛЪБ-святи дух, то това означава , че става въпрос за ЧОВЕКА ПТИЦА НАРИСУВАН НА ПИРАВИДИТЕ В ЕГИПЕТ. ЗА ТАЗИ ЛЪЖА НА ПАТРИАРШИЯТА НИ ,ЗА РАЗПРО

    Коментиран от #22

  • 14 инж.Христина Сбиркова

    0 0 Отговор
    Защо не може да се побликува целия коментар?

    Коментиран от #17, #23

  • 15 DiKiro

    0 0 Отговор
    Евала, най-после една свежа и смислена статия в тъпото ни медийно пространство!
  • 16 Павел

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "тошибиян":

    Абе ти да не си десептокон? Приличаш ми на някой, който просто мрази всичко? И кои ще дойдат? Някои човеци пак... И пак същите чакали повечето като местните хиени. Но езика им ще бъде друг, това е разликата. Иначе пак същата лъжа, кражби, демагогия, мафия на власт, прецакани долу хорица. ти да не си въобразяваш, че ще е различно? От хилядолетия човечеството си е оплескало живота давайки власт на шепа тарикати да го оправят и им пълни гушите, а те го цакат. Погледни колко е тъпа системата... малко мафиоти пазени от гламвави охранители за пари мачкат голямото стадо...и то им плаща простотиите... ти какво очакваш от другите раси? И там е същото, но тук слугите на клана РотШийлд ни мачкат, понеже оня нещо се заклел да мачка българите и продажните тикви и червени и сини и гърбави усърдно изпълняват за да са на власт.... Кои ще дойдат? Араби? И те са същите - шепа мафиоти яха отгоре и стадото в мизерия. Турците и те са така. Циганите и техните барони в разкош, а другите в мизерия... Кои са по-различни? НЯМА!
  • 17 Д'Мин

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "инж.Христина Сбиркова":

    Защото има лимит на редове или брой думи. Просто остатъка го поставяте във втори пост.
  • 18 Електоратор

    0 0 Отговор
    Ето защо аз ще гласувам наказателно - за Митьо Пищова и Радо Шишарката. Ние народът сме прости. Премиерът ни и той прост. Той така казва. Защо президентът ни да е умен. Я, стига! Тъкмо ще сме си лика-прилика. И представете си какви майтапи ще има.
  • 19 Г Колев

    0 0 Отговор
    след като обявиха за картела на горивата и след три дни в Костенец лукойл вдигнаха дизел и бензин с четири стотинки. Това на нищо не прилича и за това сама Марешки.
  • 20 Някой

    0 0 Отговор
    Владо Кузов - президент , Евгени Минчев -мин. председател . Това е ИСТИНАТА !!!
  • 21 кроко

    0 0 Отговор
    Аах, деси-стоян ще гласува с две ръце за тази кандидатпрезидентска двойка :)
  • 22 Булгар булгар

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "инж.Христина Сбиркова":

    Има нещо вярно в думите ти, но само толкова! Като те чете човек открива, че е неясен начинът, по който са те направили инженер. Инженерът е човек интелигентен, образован. Ти пишеш страшни глупости, а се подписваш с "инженер". Какъв инженер си ти, неграмотна леличко?! Числа, написани веднъж с цифри, веднъж с думи. Приказки, че Исус Христос бил от българско семейство! Господ пък бил мюсюлманин, което отново не можеш да напишеш правилно, но убедено говориш наляво и надясно... Разпрали девствени ципи! Боже, Господи, откъде толкова полуграмотни откачалки се вземат в този форум?! България била скъсала окончателно с робството 1918г. Сигурна ли си за годината, да не би нещо там Първа световна война да се разиграва по това време?! Типичен булгар-булгар...
  • 23 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "инж.Христина Сбиркова":

    моля те не го публикуваи целия и тва дето си публикувало ни стига.
  • 24 някой си там

    0 0 Отговор
    ние не сели осъзнаем като народ това няма да спре