Last news in Fakti

2 Март, 2012 10:05 1 468 1

Който се кара с ПР-ите, от ПР ще пострада

  • аня дайнова-
  • пр
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 2008 г. тогавашният президент Първанов заяви, че пари в политиката се перат през ПР агенции. ПР гилдията реагира остро и призова главнокомандващият да посочи конкретни факти и конкретни агенции или да се извини. Не се случи нито едното, нито другото.

Груба грешка, защото който се кара с ПР-ите, от ПР ще пострада. Коварството на изказването на необмислени твърдения в публичното пространство е именно в това, че те се връщат при „изпълнителя” в най-неподходящ момент. Едно недоказано твърдение е просто твърдение, които хвърля сянка върху този, които не е подкрепил с факти и доказателства своите думи.

Това заяви в ProИнтервю експертът по „Публични комуникации“ Аня Дайнова.

По време на криза като настоящата репутацията трябва да се пази особено ревностно, защото тя е основен актив. В условия на силно намалено потребление и криза на доверието в институциите и партиите, трябва да се инвестира именно в репутацията, смята Дайнова. 

В работата си тя се придържа към принципа, че клиентът трябва да носи характеристики на сериозен бизнесмен, политик или творец, обаче с ясно подчертана индивидуалност, които да го отличава от останалите. „Били сме свидетели на това, как добре позиционирани в своята област творци или спортисти се опитват да се изживяват като политици и до къде води това, ако те не желаят да приемат правилата на политическото поведение“, посочва експертът.

Според нея, задачата на ПР-а е да намери най-успешната комбинация, водеща до харесване, доверие и желание за действие, в полза на дадения клиент. Тя е категорично против радикалните промени в името на една кампания, защото това носи дискомфорт на човека и чувството за неловкост на аудиторията.

Аня Дайнова е убедена, че ПР-ът преди всичко е локално знание. „Никой, дори и най-добрият в страната си експерт не може да бъде полезен без обективна локална експертиза“, подчертава тя.  Послание, което би звучало много убедително за руска аудитория, например, няма да впечатли българите и обратното.

Наемането на чужди специалисти за локална кампания не би било проблем, ако се знае от самото начало, че те не могат да бъдат водещо звено в кампанията. „Вносният” специалист трябва да приеме роля на втори план.

Със сигурност може да се говори за различни ПР школи – руска, американска, полска, беларуска и т.н. Според Дайнова все още няма има утвърдена българска ПР школа, но е въпрос на броени години това да се случи.

Има, обаче, няколко неща, които обединяват добрите специалисти от цял свят: работохолизъм, професионална дисциплина, безкомпромисност по отношение на ненужни красивости и глупаво харчене на пари, защита и лоялност по отношение на клиента (докато договорът ги раздели).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нема Бира

    0 0 Отговор
    Съгласен съм ПР-ите са много важни, когато искаш да внушиш "определена истина" в аудиторията. Както казват американците обаче, Лоша Реклама Няма.