Last news in Fakti

19 Март, 2012 19:09 3 178 4

Гамизов: Трайков не разгради корупционната структура

  • стефан гамизов-
  • шести блок-
  • тец марица изток 2-
  • енергетика-
  • трайчо трайков

Христозов се опитва да приватизира „Марица Изток 2”

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Откакто Трайчо Трайков дойде в Министерството на икономиката и енергетиката  не положи никакви усилия да разгради корупционната структура, която завари.  Това заяви Стефан Гамизов в предаването „На четири очи” по Нова телевизия.


Един от поредните скандали по времето на Трайков е с любимецът му г-н Христозов, който сега е решил, докато е държавен шеф, да си приватизира част от централата. Възнамеряват да оценят два блока, които струват 700 милиона лева на 150 милиона лева и впоследствие да си направят едно публично – частно партньорство на бърза ръка и да се сдобият с една централа, заяви Гамизов.
За първи път откакто Тошиба, която е от 45 години в страната ни и се занимава с енергетика у нас,  през месец декември бе извършен саботаж върху наше съоръжение в „Марица Изток 2” , твърди Гамизов, който е представител на компанията в страната ни. Според него техническият доклад е на масата на новия министър на икономиката Делян Добрев.


Гамизов поясни, че са открили  в турбината на Шести блок  половин килограм инструментална стомана. Този саботаж е извършен от тези, които са възнамерявали да оценяват блоковете за публично-частното партньорство, твърди Гамизов. Според него е имало възможност турбината да се раздроби при определени обстоятелства и е било възможно някой да загине. „В този момент  бодро са казали: „Ех това съоръжение то се счупи цялото”. Това всичко го знаеше Трайчо Трайков и той носи персонална отговорност за това. Ние от три месеца сме в скандали с министерството заради тази авария. След като бе направен анализът, открихме, че вътре не могат да влязат неща, които няма как да влязат. Турбината тежи 300 тона, наляганията и температурите вътре са чудовищни и очевидно вътре не може да влезе нещо ей така”, заяви Гамизов.


Бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков пък отреагира, че проектът на който Стефан Гамизов е консултант за „Марица Изток 2,  е искал да го прокара при незаконни  процедури и срокове. Гамизов отвърна, че това твърдение е несъстоятелно, тъй като ВАС е прекратил делото само преди 10 дни, но с това явно Трайков не е запознат.


Гамизов попита, продадени ли са през декември 200 мегавата ток, като поясни, че продажбата е ставала с SMS- и не под законова форма. „Купували са го по 75 лева, в този момент е бил включен студения резерв на ТЕЦ Варна, защото не са достигали мощности, а електричеството се купуваше за потребителите през НЕК на 90 лева. Всеки един български гражданин е субсидирал с около 20 лева на мегаватчаса или това е около 2 стотинки”, каза Гамизов и обвини Трайков, че се е забавил с един месец да спре износа на ток за Югославия.  Той попита, излъгах ли за аварията с Шести блок? Излъгах ли за прогнозната цена от 150 на 200 милиона лева за „Марица Изток 2”?
Гамизов заяви още, че днес ще бъде отново при главния прокурор Борис Велчев, за да постави проблемите от енергетиката на дневен ред.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буден

    0 0 Отговор
    Какъв е този енергиен "експерт" без образование и стаж в енергетиката, че му дават да се изказва. Нещо като Яни Янев по енергийни въпроси.

    Коментиран от #2

  • 2 Благодарен учител!

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Буден":

    1. Браво на Калинка, за това, че си оправи правописните грешки и сега статията има приличен вид. Само дето ми махна коментара и не каза едно "мерси", ама нейсе.
    2. А що се отнася до Гамизов, тази сутрин по телевизията (БТВ) повтори същите неща, като развалена латерна. Само дето много му личи, че не го прави от патриотизъм (колкото и да се опитва да ни го втълпи), а защитава интересите на тези, които му плащат.
    3. На него това му е и работата - да защитава интересите на платците, но как така някой му дава БЕЗПЛАТНО ефирно време и трибуна да си заработва парите. Ама в У нас добрата новина е лошата новина, така че нов скандал си е топ новинарско попадение.
    То вечер като седнеш да вечеряш и да гледаш новините, може и да не успееш да се нахраниш (ако си по-чувствителен), понеже от екрана се леят информации за убийства, катастрофи, скандали, подкупи и т.н. Напоследък и лентичките, срязани от Него нещо позачезнаха. Как да спим спокойно а?
  • 3 Коко

    0 0 Отговор
    Явно Трайчо и за това не е чел, даже не е и чувал.
    http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-08-14&article=289696
  • 4 BOG

    0 0 Отговор
    Ima edin ohtopod kojto pecheli nonstop vsichki porichki pri Hristozov.
    Ohtopoda ima ime - Energoremont Holding .
    Tova e korupciata !!!