Last news in Fakti

19 Май, 2012 09:54 18 418 21

Димитър Белелиев: ВЕЦ са най-добрият тип "зелена енергия"

  • зелена енергия-
  • белелиев-
  • ток-
  • цена
Димитър Белелиев: ВЕЦ са най-добрият тип "зелена енергия" - 1
Димитър Белелиев - председател на Съвета на директорите на Централна енергоремонтна база
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Господин, Белелиев, каква е цената на тока у нас и в другите страни от ЕС? Къде сме ние?

- У нас цената на тока е една от най-евтините в Европейския съюз (ЕС), въпреки че плащаме най-много спрямо покупателната способност на населението. Наскоро четох за едно изследване на Евростат, според което със заплатата си в България хората могат да купят много по-малко електроенергия, отколкото жителите на другите страни-членки на ЕС. Но все пак, ако искаме да получаваме качествена електроенергия – без прекъсвания, колебания и т.н., ние трябва да платим нейната нетна стойност.

- Напоследък се говори много за въобновяемите енергийни източници. Какви типове "зелена енергия" има?

- Съществуват много източници на възобновяема или т.нар. „зелена енергия”. Освен ветрогенератори, фотоволтаични инсталации и водноелектрически централи, в момента особено популярна е енергията, която се извлича от биомасата. Тя също така се счита и за подходяща алтернатива на изкопаемите горива при производството на електроенергия. Под „биомаса” обикновено се има предвид суровини, получени от дървесни отпадъци, отпадъци от селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, както и растения и дървета, отглеждани с цел използването им като суровина при производството на енергия. Включват се също и утайките, получени при пречистването на отпадни води, както и оборският тор.
Нейни предимства се явяват и сравнително по-ниската цена, неголямата инвестиция за съответните съоръжения, както и възможността ефективно да се оползотворят част от акумулираните отпадъци.

България има голям ресурс за оползотворяване на дървесината за производство на електро и топлоенергия. За целта са осигурени допълнителни средства от европейските фондове за подобни проекти.
Друг тип зелена енергия, която е сравнително непозната у нас, е т.нар. "геотермална енергия". От няколко години е популярно и производтвото на биодизел и биоетанол, но те се използват предимно в транспорта.

- Какви типове "зелена енерегия" се използват най-много в Европа?

- Фотоволтаиците, вятърните проекти и биомасата са трите най-използвани източници на „зелена енергия” на Стария континент. Най-голямо производство на „зелена енергия” в европейските страни в момента се пада на слънчеви паркове, след тях са ветроенергийните съоръжения.

- Кои тип е най-добър и защо?

- За мен ВЕЦ-овете са най-добрият тип "зелена енергия". Те са „по-зелени“ и от ветрогенераторите и от слънчевите паркове. Започват да произвеждат ток само за няколко минути, докато на една ТЕЦ са й необходими часове, за да се “задейства”. При ветрогенераторите има непрeдвидимост при работата, така че те трябва да вървят с компенсиращи мощости. Както вече споменах, биомасата също има голям потенциал.

- Фактори, които определят цената на тока?

- Цената на тока зависи от много фактори като цена за производство на енергия от централите и най-вече купуването на квоти въглеродни емисии от началото на следващата година. Преносът на електроенергия, както и неминуемите загуби при него, също оказват влияние. В момента по мои груби сметки тези загуби са около 30%. Но в тази цифра се включва и кражбата на ток, която съставлява значителна част от загубите.

Дистанционното отчитане на електроенергията е ефективен механизъм за намаляването на загубите, но тази техника е много скъпа и трудно би се приложила масово. От друга страна, енергийните дружества у нас са одобрили сериозни инвестиционни програми за 2012 г. и се надявам до две-три години загубите да спаднат.

- С колко по-евтин може да е тока, ако се ползва "зелена енергия"?

- В момента се говори по-скоро за оскъпяване на тока, ако се ползват ВЕИ. Това се дължи на по-скъпите съоръжения за производство на тази енергия. Предимствата й обаче за опазване на околната среда са безспорни.  България е поела ангажимент да изпълни заложената от ЕС цел за 16% енергия от възобновяеми източници до 2020 г.

В момента ние произвеждаме по-евтин ток от АЕЦ “Козлодуй”, а цената за крайния потребител се смесва с по-високата от ВЕИ и така се получава една осреднена стойност, която всички ние плащаме.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инж.Петрова

    0 0 Отговор
    Да, съгласна съм с г-н Белелиев, че бъдещето е в "зелена енергия" и че ВЕЦ-овете са най-добрият тип "зелена енергия". Дано повече инвеститори в България да разсъждават така и всички видове възобновяема или т.нар. „зелена енергия”, като ВЕЦ-ове, фотоволтаици, вятърни проекти и биомаса да се развият като един силен отрасъл на националното стопанство на България
  • 2 Jona Buburok

    0 0 Отговор
    Съвсем правилно ... Димитър Белелиев е прав за зелената енергия ...
  • 3 Jona Buburok

    0 0 Отговор
    Димитър Белелиев
  • 4 Ani Ansi

    0 0 Отговор
    Димитър Белелиев експерт в областта на енергетиката
  • 5 Kremena Videva

    0 0 Отговор
    Трудно можем да се наречем енергиен център на Балканите
  • 6 Kremena Videva

    0 0 Отговор
    Нашият пазар за възстановяване на електрически съоръжения не е достатъчен,
  • 7 Kremena Videva

    0 0 Отговор
    У нас цената на тока е една от най-евтините в Европейския съюз (ЕС), въпреки че плащаме най-много спрямо покупателната способност на населението.
  • 8 Kremena Videva

    0 0 Отговор
    У нас цената на тока е една от най-евтините в Европейския съюз (ЕС), въпреки че плащаме най-много спрямо покупателната способност на населението.
  • 9 Kremena Videva

    0 0 Отговор
    Единственият познат начин за намаляване на загубите при пренос и производство на електрическа или топлинна енергия се нарича - Инвестиции.
  • 10 Kremena Videva

    0 0 Отговор
    Kаква е цената на тока у нас и в другите страни от ЕС?
  • 11 Kremena Videva

    0 0 Отговор
    Печелим търгове за енергийни ремонти в чужбина, но е нужна и държавна подкрепа
  • 12 Stanislav Gerov

    0 0 Отговор
    Няма да спрат евросредствата на България
  • 13 тедка

    0 0 Отговор
    Димитър Белелиев се доказва като добър ръководител на голямо предприятие като ЦЕРБ
  • 14 тре

    0 0 Отговор
    Такива големи проекти като "Белене", като "Цанков камък" са полезни.
  • 15 Kremena Videva

    0 0 Отговор
    В Западна Европа има свръхпроизводство и трудно можем да намерим пазар на нашата по-скъпа енергия, смята експертът
  • 16 Kremena Videva

    0 0 Отговор
    първата компания за енергийни ремонти в България, която откри център за данни
  • 17 нико

    0 0 Отговор
    В цял свят зелената енергия е по-евтина от ядрената. В САЩ, щат Джорджия цената от солари на 1КВч е 5 цента, в Бразилия - 5.65 цента, в Индия - 8.6 цента. Вятърната енергия в Дания е 58% по-евтина от ядрената.
    В България всичко е обратно. Дневната/1 скала/ е 14.4 цента. В микса зелената енергия е почти 10 пъти по-скъпа от ядрената! Защо ли? Хиените-собственици лапат жестоко и са сключили договорите си до 2022 год. Всички до един са олигарси, министри и депутати! И всичките са за незабавен публичен разстрел на стадион "В. Левски"!!!
  • 18 креми

    0 0 Отговор
    последните месеци фокуса е върху цената на тока
  • 19 Stanislav Gerov

    0 0 Отговор
    Димитър Белелиев е специалист в областта на енергетиката и трябва по често да се вслушват в мнението му
  • 20 теди

    0 0 Отговор
    Димитър Белелиев, ЦЕРБ, за поскъпването на тока
  • 21 тони

    0 0 Отговор
    Едно съоръжение се нуждае от подмяна, когато не е ремонтно пригодно