Last news in Fakti

3 Юни, 2012 13:21 6 566 7

Защо проектите за малки ВЕЦ са замразени

  • ток-
  • вода-
  • белелиев-
  • вец
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Определено смятам, че ВЕЦ-те в България имат потенциал за развитие. Но този тип „зелена енергия” трябва да се субсидира, да се предложат по-високи изкупни цени за електричеството, произведено по този начин. Хубаво е и да се финансират нови проучвания за това къде е най-подходящо да се построят подобни водни централи” е мнението на Димитър Белелиев, председател на Съвета на директорите на Централна енергоремонтна база. Преди години се провеждаха такива изследвания, но е необходимо да се направят по-съвременни.

Иначе предимствата на ВЕЦ-те като възобновяем източник на енергия са безспорни.

Водноелектрическите централи имат много дълъг живот на експлоатация – над 50 години. Освен това не изискват големи оперативни разходи и средства за поддръжка. Всяко речно или морско течение носи кинетичната енергия на движещата се вода. Тя има огромен енергиен потенциал, който може да се оползотвори. При това хидроенергийните инсталации са с доста високо КПД - 50-55%, което ги прави най-ефективната технология за производство на електроенергия от ВЕИ.

ВЕЦ-те произвеждат и най-зелената енергия, защото при производството й не се отделят остатъчни продукти, газове и т.н. Нещо, което се наблюдава при повечето други видове ВЕИ.

„В момента реална възможност за големи инвестиции има в Хидровъзел „Цанков камък” и каскадата “Горна Арда”, но потенциал имат и малките водни централи. При тях обаче развитието им е свързано с по-голяма първоначална инвестиция и по-дълъг период на възвръщаемост – от 7 до 12 години. Това е и причината част от проектите за малки ВЕЦ да бъдат замразени”, обяснява Белелиев.

Атрактивно приложение за развитието на ВЕЦ биха могли да имат и ВИК системите, при които има естествен воден поток, който може да се контролира. Там могат да се инсталират малки или средни водноелектрически централи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 str

    0 0 Отговор
    Е хайде стига с тези безсмислици - по-високи изкупни цени - глупости - толкова ли няма други 'лостове' ...

    "председател на Съвета на директорите на Централна енергоремонтна база"

    и що за октопод е това образувание с многото директори ?!?
  • 2 Петър Симеонов

    0 0 Отговор
    Хубаво е и да се финансират нови проучвания за това къде е най-подходящо да се построят подобни водни централи”
    ЧЕ ПОСЛЕ МЕДО ДОГАН ДА ИМА ОТ КЪДЕ ДА СМУЧЕ КОНСУЛТАНТСКИ
  • 3 Stanislav Gerov

    0 0 Отговор
    Няма да спрат евросредствата на България
  • 4 Kremena Videva

    0 0 Отговор
    първата компания за енергийни ремонти в България, която откри център за данни
  • 5 kremi

    0 0 Отговор
    последните месеци фокуса е върху цената на тока
  • 6 Stanislav Gerov

    0 0 Отговор
    Димитър Белелиев е специалист в областта на енергетиката и трябва по често да се вслушват в мнението му
  • 7 теди

    0 0 Отговор
    Димитър Белелиев, ЦЕРБ, за поскъпването на тока