Last news in Fakti

20 Юни, 2012 08:00 5 403 9

Бакалавър фармацевти бранят дипломите си с протест

  • бакалавър фармацевти-
  • аптека-
  • дрогерия-
  • аптекари-
  • здравеопазване-
  • мз

Аптекарите ни бягат в чужбина

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече седма година законова поправка не позволява на бакалавър фармацевтите да продават лекарства в аптека. Въпреки че са по-многобройни в сравнение с магистрите, а повече от тях и с десетилетна практика, те се чувстват пренебрегнати и изоставени от институциите. Особено сериозен е проблемът в малките населени места, където, за да оцелеят, бакалаврите превърнаха аптеките си в дрогерии с ограничено предлагане на лекарства.

Диалогът с Министерство на здравеопазването тече бавно, казва изпълнителният секретар на организацията на бакалавър фармацевтите Лиляна Петрова. Какво се случва в момента, бягат ли нашите фармацевти в чужбина и ще има ли протести – четете в интервюто по-долу.


От няколко години се борите срещу промяната в закона, която остави бакалавър  фармацевтите без право да продават самостоятелно лекарства в аптеките. Какви са резултатите и тенденциите, които тя породи? Кои са най-потърпевши?

От 40 години реално бакалавър фармацевтите работят  в аптеките без законов статут. Обучението им се осъвременява, то е част от висшето образование, но без разписани компетенции.

Промените в закона доведоха до това, че една  огромна армия от бакалавър фармацевти нямат законово регламентирани правомощия и разписани компетенции  за работа в аптека, освен опаковане и съхраняване на лекарства средства. А право на самостоятелна работа имат в дрогерия, при това наравно с всички останали медицински специалисти - мед. сестри, лаборанти, рехабилитатори и така нататък, които нямат подготовка за фармацевтична дейност изобщо.

Резултатите от тези текстове в закона са, че в аптеките бакалавър фармацевтите работят незаконно, в малките населени места регистрираха аптеки, а по закон работят с капацитет на дрогерия. Което от своя страна породи и един сериозен социален проблем - хората останаха без достъп до нормално лекарствоснабдяване. Унищожи се един модел ,който работеше отлично 40 години, без да се предложи друго по- добро.


Как аптеките в малките населени места балансират проблема? Има ли данни колко от тях са били принудени да затворят врати, особено на фона на кризата?

Баланс няма, защото при нарушение на закона глобите са до 5000 лева. Колегите губят работните си места, /още един аспект на социалното напрежение/, населението пък губи достъп до лекарства. При това - без логично обяснение защо и кое наложи тази промяна.

Каква е числеността на Вашето съсловие в сравнение с магистрите? Каква е тяхната позиция и отношение по темата?

Бакалавър фармацевтите са основната работна сила в аптеките. Магистрите са около 5300 по регистър. Бакалавър фармацевтите са около 30% повече  - около 7000 души ,според броя на завършилите.

Но реалният брой на работещите би могъл да е ясен и точен ,ако има Закон за съсловната организация на бакалавър фармацевта, защото само съсловна организация има вменено задължение да води регистър на работещите и при необходимост МЗ ползва този регистър. Това е друг проблем за нас, който ни поставя в неравностойно положение спрямо останалите медицински специалности - липсата на съсловна организация, което води и до липса на “Наредба на компетенциите”.

Редовите магистри, тези с които работим ежедневно, ни подкрепят, ценят. Не срещаме подобаващо разбиране сред УС на БФС, въпреки многократните опити от наша страна за сближаване на позициите.


Многократно сте обявявали намерение за протест. Как се развиват преговорите с институциите и очертава ли се скорошна развръзка?

Ние винаги сме разчитали на диалог за решаване на проблемите ни. Търсили сме го на всички нива- министри, магистри, експерти, юристи. Многократно сме водили разговори. Но до момента - никакъв реален резултат.

Диалогът ни с МЗ беше прекъснат за повече от година - до 06.06.2012 г., когато бяхме приети от министър Атанасова и имаме надежда, че ще си върнем доверието в институциите. За съжаление, бюрократичната машина е тромава, но се надяваме експедитивността и обективността на новия министър да раздвижат “застоялите“ води в това ведомство и най - сетне да има реална реформа, която да кореспондира с реалността  и нуждите на обществото.. В края на месеца имаме конгрес във Варна, така че не е изключено да протестираме.

Удачна ли е възможността за преквалификация, според Вас? Кое е най-доброто възможно решение?

Повишаване на квалификацията - да. Винаги сме мислили и пак го казваме: ако към нас има  повишени изисквания, то редно е да ни се даде възможност да ги покрием и този път минава през обучение. Но да ни се предлага да се преквалифицираме в друга област или специалност, а нашите присъщи работни места в аптеки, дрогерии, аптечни складове, медицински представителства да се заемат от неспециалисти в тази област -  това няма да ни остави равнодушни.

Ако бъдем принудени, ще протестираме с диплома в ръка! И това ще бъде протест не за пари, бонуси и по- високи заплати,  а за защита на интелектуална  собственост и на професията.

Защо изобщо се стигна до това фармацевтите бакалаври да преминат от професионалното направление „Фармация” към „Здравни грижи”. Как влияе това на съсловието?

Както четем в протокола от 15.0.2005 г: “по бързата писта” ни поставят абсолютно незаконно с едно грешно за нас направление “Здравни грижи”. И още с вземането на това решение всички тогавашни членове на КЗ са наясно, че правят грешка с намерението “по-късно да се върнат на този въпрос”. Но оттогава минаха цели 7 години, няколко правителства  и никаква справедлива промяна няма.

Има ли отлив на български фармацевти в чужбина?

Да! И магистри и бакалаври. Човек като се ориентира и разбере, че никой не иска да работи за неговите професионални интереси, когато вижда бездушието на бюрократичната машина  - нормално е да потърси изход от положението-  терминал 1 или 2.

Най- странното за нас е, че наши колеги работят с дипломите си в чужбина и там ги приемат с уважение. А в България, където сме учили, където са нашите преподаватели, където работим в системата 40 години се правят, че ни няма.

Мълчи се по проблемите ни, а обществото ползва професионалният ни капацитет  денонощно..


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво Маслинков

    1 0 Отговор
    А къде пише че сте бакалаври, не разбрах? Ако е по здравни грижи, то това трябва да искате да се промени. Иначе сте професионални бакалаври и не можете да продължите магистратура по нашето законодателство.

    Коментиран от #7

  • 2 Надежда Николова

    1 1 Отговор
    Г-н Маслинков, ние сме бакалаври, пък било то и професионални. В закона за висшето образование професионалния бакалавър е също степен на висше образование. Разликата между професионален бакалавър и другия, който вие визирате, е предимно в теоретичната подготовка и именно затова ние сме професионални бакалаври. Ние почваме стаж още от първи курс и към момента на завършването си, ние разполагаме с над 2000 часа практически стаж в 4 вида звена на обслужване. Ако желаете да се поинтересувате повече, ще разберете, че в другите страни, макар и да не разполагат с точно този вид образование, за всичките им бакалаври са предвидени магистърски програми за развитие. 99% от българите, когато им споменеш образование по фармация, се сещат единствено за реализация като "управител на аптека" и се стремят към това. В момента на фармацевтичния пазар има множество други възможности за завършилите фармация, както за бакалаври, така и за магистри. Аз съм именно пример за човек, който се стреми именно към степен бакалавър, а не магистър, а с тази диплома мога да изкарвам заплата, която много малко магистри в България биха могли да изкарват. Въпреки всичко аз също искам да уча и за магистър и ще се боря за такава възможност. Ние не е твърдял и няма и да твърди, че магистратурите за бакалавър фармацевтите трябва да бъдат същите. Ние сме избрали практиката и искаме да са си практически ориентирани. Ние също имаме нужда от повишаване на квалификацията. Нашата сфера е една от най-динамичните сфери. Към Европейската фармакопея приблизително на всеки 3 месеца излиза ново допълнение поради бързото развитие. Годишно множество фармацевтични компании регистрират нови лекарства, които излизат на пазара. Защо и ние да не може да се образоваме и да знаем за всички нови продукти? Целта на множеството клинични изпитвания е най-вече качеството, ефикасността и безопасността на пациентите. Листовките на пациентите също се осъвременяват напракъснато с все по-нови данни на база именно тези клинични проучвания. Бидейки клиент в аптеката, ако желаете да бъдете обслужен също толкова качествено, ефективно и с цел вашата безопасност, ние като специалисти и професионалисти също трява да сме наясно за новостите в нашата сфера. Помислете малко по-глобално - вашето съдействие и подкрепа за нашето развитие ще доведе за по-доброто ви здравно обслужване.
    Надявам се, че въпреки коментара ви, вие ще бадете на наша страна и ще ни подкрепите в нашата инициатива.
    Аз мога да заявя гордо, че бакалавър фармацевтите сме също толкова добре подготвени като магистрите. Все пак всички ние работим в една и съща сфера и работим в екип, за да може вие като клиенти да сте доволни от нас.

    С пожелание за един слънчев ден,
    един бъдещ бакалавър фармацевт. :)
  • 3 Гост

    0 0 Отговор
    Интересно ми е в коя държава нашите бакалаври работят в аптеки като магистри, че ми много интересно..
  • 4 маг.

    1 0 Отговор
    Все едно е мед. сестри да искат да са и хирурзи!
    Отговорността е на лекаря, съответно - на магистъра!
    В медицинската практика трябва да има йерархия на работното място!
  • 5 Гинка Захариева

    0 0 Отговор
    Не мога да поврярвам, че никой не подкрепя призива на Бакалавър Фармацевтите за допълнителна квалификация. Много от тях имат огромен професионален опит и със сигурност са експерти, но това не означава да не им се даде възможност за развитие. Надявам се много граждани, които търсят съвета на професионалистта и подкрепата му при регулярното си посещение в Аптеката да си представят колко време ще трябва да изчакат поредния пациент със здравна книжка за да попитат за ефективно обезболяващо без рецепта, когато зъбобола е толкова силен и нетърпим. Далеч съм от мислълта, че те искат да умаловажат йерархията. Това, което рабирам е използване на професионалната им компетентност пълноценно, като им се даде възможност за квалификация и обучение, което ще е от полза за ПАЦИЕНТА :)
  • 6 Гост

    0 0 Отговор
    Ами помислете си защо не срещате подкрепа и винаги друг ли ви е виновен.
  • 7 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иво Маслинков":

    А тази маг. с примера си само с мед. сестрите вече ми идва в повече.Навсякъде само този пример дава.Да вземе да измисли нещо друго.А пък и мед. сестрата не работи сама докато бак. фарм. работи сам и навсякъде в аптеката.
  • 8 Гост

    0 1 Отговор
    По голяма част от магистрите са завършили по времето на социализма ,а сега надграждат като си плащат за лекции и много се страхуват от пом.фармацевтите защото те са компетенти и да не ги изместят от топлите им местенца,а то си е за страх,ако направите справка ще видите,че голямата част от фаррмацевтите са завършили задочно,а сега не искат да чуят за такова обучение,а и дали имат магистърска степен това е въпроса!
  • 9 Гост

    1 0 Отговор
    Явно,че магистрите не са в час,ами лекари могат да ги заместват фелдшери,а магистри съответно бакалаври и не им се сърдете на бакалаврите,а на тези,които им издават дипломите на тях пише ВИСШЕ.Много сте злобни фармацевтите и затова след като излязат новите випуски ще се самоизядете!