Last news in Fakti

19 Септември, 2012 22:02 9 724 56

Мъдрецът от Правец

  • тодор живков-
  • комунизъм
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дали заради изпепеляващите жеги или заради нещо друго, от известно време насам българите са подложени на невиждано облъчване - някой все им припомня за славното минало и за величавата фигура на правешкия човек от народа.

Анализ на Георги Папакочев за Дойче веле:

През четвъртата година на голямата икономическа криза населението на най-бедната държава в ЕС е подложено на невиждана досега по своята продължителност и мощ кампания, посветена на „незабравимото и славно” социалистическо минало, на величавата фигура на правешкия „човек от народа”, на талантите и качествата на неговото вездесъщо семейство и партийното му обкръжение. На фона на непосилната мизерия, която през задаващата се зима още повече ще стъжни живота на много българи, на населението натрапчиво биват припомняни „прелестите” на развитото социалистическо общество и мъдростта на някогашните му партийни и държавни ръководители.

Изстъпления от екрана

А въпросната „мъдрост” е била доста прозаична, както личи от думите на самия Тодор Живков. В неизлъчвани досега кадри от среща с жители на родния му Правец, любимият „тато” разказва как по време на изпълнение на съветската балерина Лепешинская превъзбуден негов съселянин набързо изприпкал към тоалетната на Софийската опера, по „неотложни лични причини”... Въпросните откровени простотии на каскетлията дадоха възможност на неговия някогашен политически съветник и настоящ председател на Съюза на комунистите в България да определи този мил веселяк като „необразован, но природно интелигентен човек”. В същото време един бивш кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП и главен виновник за престъпното премълчаване на опасността от радиационно заразяване след Чернобилската авария през 1986 г. разтръби от телевизионния екран, че Живков бил „широко скроен човек”, а неговите съратници от върхушката не носели никаква вина, защото „прилагали съветския опит всестранно, в това число и при концлагерите”.

Непосредствено след тези словесни изстъпления, излъчени от местни телевизии, от екрана ни се усмихна и онзи селски кмет, който беше свалил флага на ЕС от кметството, за да окачи там огромен плакат с лика на любимия Тодор Живков. Обяснението му е, че всичко добро, което е видял за селото и за себе си, било  дошло от БКП, а не от ЕС. А един друг фен на някогашния Първи извърши това лято същински „подвиг” - на туристическото шосе между Несебър и Слънчев бряг той издигна гигантски билборд с образа на незабравимия вожд, който беше платил със собствени средства.

Тези дни икономистът Красен Станчев публикува статия, в която показа с конкретни числа и факти, че разрушенията в българската икономика при управлението на Живков и БКП са били толкова монументални, че още тегнат върху доходите на хората и фирмите, а държавният дълг от времето на БКП ще бъде изчистен едва през 2014 година. Станчев твърди освен това, че само малцина виждат връзката между днешните нещастия и онова управление. Все по-често има признаци за руска намеса в политиката на България и в тълкуването на нейната история чрез опити за манипулиране на българското обществено мнение, твърди още Станчев.

Да пребъде!

Нека си припомним и още нещо: преди две години премиерът Борисов заяви публично, че Тодор Живков бил построил две Българии, а сега "ние" не сме построили и една стотна от направеното между 1956-та и 1989-та...

А днес, след като вече си имаме Музей на социалистическото изкуство, в Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъде открита изложба, посветена на 70-годишнината от рождението на дъщерята на Тодор Живков - Людмила. По същото време българите ще имат не една и две възможности да се порадват на любимия внук на Живков - Малък Тошко, който напоследък се радва на сериозен медиен  интерес.

В такава среда най-младите българи биха могли да си въобразят, че машината на Хърбърт Уелс действително съществува и ги е върнала назад във времето на техните баби и дядовци. Без естествено да схващат, че всъщност някой целенасочено ги манипулира. При това пошло и безвкусно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тадд

    0 0 Отговор
    добре тогава... да сринем всичко и да започнем на "чисто".... и да сметнем разрушенията...2014 ли ? 2114 звучи логично...аман от шушляци и синтетични икономически коментатори
  • 2 малоумника

    0 2 Отговор
    Докато потомци на овчаря от Правец и неговите копои ни управляват ще сме винаги зле и ще става по зле!
    Събудете се бе РОБИ ......
    Тоя изверг токлова хора е изтрепал и толкова е навредил на България, че трябва да се третира, като фашистки функционер.
    В Германия никой не плаче за ЩАЗИ и за Хоникер, ЗАЩО ЛИ .....?
  • 3 До малоумника

    2 0 Отговор
    Какъв овчар бе? По негово време има държава, не се крадеше , можеше спокойно да ходиш късно по улиците.не да те нападнат псета или наркомани.Колко работи направи за България.. и пак ше се намери др....о като тебе да го оплюе...

    Коментиран от #10

  • 4 Едикой си

    3 0 Отговор
    Колкото и Борисов да мутрее е напълно прав относно: "одор Живков бил построил две Българии, а сега "ние" не сме построили и една стотна от направеното между 1956-та и 1989-та"
    България до 1944 е била една селска държава. 95% от населението е живеело по селата и се е прехранвало със....земеделие....
    Идва комунизма, с него и индустриализацията на страната ни. До 1989г наистина е построено много. Ако сравним дори с Гърция...с техните откраднати милиарди ще видим че имаме в пъти по-добра електро и газиразпределителна мрежа, телекомуникации и т.н. Ами десетките големи ВЕЦ-ве...Амми АЕЦ "Козлодуй". Замислете се защо Русия не построява АЕЦ в Румъния примерно....ами щото ония са диви неграмотници за това. Така че цитираното изречение е много вярно. Аз бих допълнил: За 35години управление на Тато, е построено толкова колкото неможе да бъде откраднато вече 20години.
    НЕ разбирайте че защитавам режима му!! Против комунизма съм, но някои работи просто трябва да се признаят...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мислителят

    3 0 Отговор
    Ами нормално е хората да изпитват носталгия по времето когато България е била силна и уважавана в международен план държава.
    По времето когато народа е бил сит,образован,медицински осигурен,трудещ се и защитен от убийства,кражби,наркотици,изнасилвания и всички извратении които се случват в днешно време безнаказано и безразборно.....
    Имало си е кусурите разбира се,обаче ако сложим плюсовете и минусите на везната ,според мен ще се наклони доста в полза на плюсовете....
  • 7 таратор

    3 0 Отговор
    Кое си истина няма кво да си кривим душата. Че системата не беше много стока , не беше, но се оказва, че сега действащата изобщо не работи и от година на година затъваме все повече. Извода май ще се окаже, че с този матриал по-добре се прави социализъм , отколкото нещо друго.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 статист

    0 3 Отговор
    заводи построил да работят негрите!Демократичното управление на всички правителства с ликвидацията на промишленоста доведе до невиждан възход киноиндустрията.Къде щяха да се снимат стотези филми ако работеха заводите и предприятията?Екшъна вирее сред разрухата!!!Тълпата иска зрелища!!!Арни,Брус,Морган,Бандерас,Джон триставолта,Ван,Силвестър,Мел да не ги изброявам всички.Къде ги виждате леари,стругари и пре?Да работрт китаиците.Българите на кино.
  • 10 до многоумика

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "До малоумника":

    Умнико, спокойното разхождане по улиците го има и в Западна Европа. Децата играят на улицата до късно вечер. Малката разлика между този режим в Запада и този в НРБ, че западняците имат за лидери интелигентни, културни и добре изглеждащи хора. Освен това, хората са богати, нямат като нашите села. Западняците живеят в добре развити инфраструктурна и културна среда...

    Коментиран от #15

  • 11 yellow

    2 0 Отговор
    Не се заблуждавайте че капитализмът е нещо хубаво. Кои спечелиха у нас от т.нар. *демокрация? Само престъпниците и корумпираните чиновници. За народа остана безработица, несигурност и престъпност. При соца работника си получаваше навреме заплатата , всичко беше евтино или безплатно а пресъпниците бяха в затворите
  • 12 yellow

    2 0 Отговор
    Не се заблуждавайте че капитализмът е нещо хубаво. Кои спечелиха у нас от т.нар. *демокрация? Само престъпниците и корумпираните чиновници. За народа остана безработица, несигурност и престъпност. При соца работника си получаваше навреме заплатата , всичко беше евтино или безплатно а пресъпниците бяха в затворите

    Коментиран от #13

  • 13 Бай Онзи

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "yellow":

    Няма нужда да повтаряш глупостите си!
  • 14 До малоумника

    2 0 Отговор
    Сигурен ли си че в източна Германия не плачат за Хоникер
  • 15 Чочко

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "до многоумика":

    Псевдо демокрацията докара селата и културата до тва положение в България.По татово време не е имало и декар пустееща земеделска земя..да не говорим за огромното производство на месо,млечни продукти,плодове,зеленчуци,вина и каквото се сетиш още..... По Живково време са се построили почти всички културни паметници и сгради и не са разрушени старите.
    А и да ти кажа не всички западняци са богати и образовани ,доста съм пообиколил западна Европа и имам представа.Има си доста просяци...да не говорим че на места средна класа липсва...

    Коментиран от #25

  • 16 Бате Владко

    3 0 Отговор
    Икономистът Красен Станчев??!! Ако той е икономист, аз съм китайски император!
    Външният дълг на НРБ (два МИЛИАРДА долара) е опростен от бившия СССР. През соц. време са построени толкова заводи и фабрики, че са били достатъчни за да ги ограбват и "приватизират" вече над 20 години. А какви бяха цените тогава? А колко бяха избягалите в чужбина? По време на "демокрацията" от страната са избягали над 2 милиона граждани... Ами безработицата? Нещо не си спомням тогава да е имало подобно нещо.

    Коментиран от #24

  • 17 икономистът

    1 0 Отговор
    Ами той "икономиста" Станчев си взе дипломата по философия в Съветския съюз, но след 10-ни ноември американците бързо, бързо го направиха рупор срещу комунизма. Нещо не му вярвам на сметките, все са криви за повечето българи и вярни само за американските г.золизци.
    А що се отнася до по-долните писания има там един дето не знае как се пише името на диктатора на ГДР и то защото или не е учил по времето, когато образованието беше стойностно или просто си е тъп.
  • 18 До икономиста

    1 0 Отговор
    Тука говорим дали плачат за ХонИкер. А не как се пише името му ако не можеш да четеш Просто не влизай по форумите. Г-н филолог.
  • 19 zivkov

    0 0 Отговор
    да живей трудът
  • 20 zivkov

    2 0 Отговор
    "Тая година завод за полупроводници, догодина за цели проводници."
  • 21 емил

    0 0 Отговор
    крайно време е журналистите и тези които коментират даден въпрос да минават през някакъв тест за интелигентност и само при положителен резултат да им се дава думата. все пак не бива да се излагат толкова на публични места като интернет и разни СМИ.
  • 22 емил

    1 1 Отговор
    запада си е запад, а ние сме в БЪЛГАРИЯ!!!!! каквито сме ние - такава е и БЪЛГАРИЯ!!! освен това западът умира а Русия върви напред и нагоре, въпреки приказките на тоя и оня "умници". основният ни проблем е,че нашата "интелигенция" не е интелигентна и от там започва всичко. да не говорим за обикновения кръчмарски боец, за който истината е в чалгата и на дъното на чашата. всеки си заслужава това което му се случва!!!
  • 23 комитата

    2 0 Отговор
    за това че от 1956 до 1989 е направено нещо , а от 1989 до сега само съсипваме е прав г-н БОРИСОВ , но и такова некадърно правотелство като неговото до сега не е имало . Затова нека се огледа и да види тези дети им е гилям езика даги измете до един . По точно един голям ремонт на кабинета и подобряване живота на народа си а не само пътища ,че пътища не се ядат .В противен случай догодина да се стягат за белене а не за парламент и правителство .
  • 24 Емил Петров

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бате Владко":

    Някакси тогава не беше лесно да се избяга, щото можеше да те застрелят на границата.
  • 25 Емил Петров

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Чочко":

    Да, и по Татово време имаше 2 вида кисело мляко - днешно и вчерашно. През 80-те Лада 2107 беше върха на автомобилната технология. Интересно защо първото нещо което направихме след 89-а беше на изхвърлим ладите и да си купим 10-годишни опели.

    Коментиран от #33

  • 26 PlimP

    2 0 Отговор
    Боко къф е рошав :D, направо кърти мивки, като бухал е (rofl), 25, щото 10-годишния опел или ваген са 100 пъти по-добри от което и да е соц возило, на русите никога не им е пукало, че колите са им боклук, щото си вадят парите по друг начин, но да не отклоняваме темата, изтината е че след 89-та всичко бе на.рано, разграбено, унищожено, осквернено и прочие, няма земедлие, няма индустрия, няма пътища, има само МОЛ-ово, богатшки свине, цигани и т.н.
  • 27 PlimP

    0 0 Отговор
    http://vbox7.com/play:46788dc3b6&r=emb
  • 28 r.g.

    4 0 Отговор
    ПРОСТ народ-СЛАБА държажа.
  • 29 Боре гъзо

    3 1 Отговор
    Най-добрата система която Бг е имала беше по-времето на Живков.
    Колкото и да го плюят неудачниците по-негово време, сегашни т.нар. "демократи", "евроаталнтици" и разюздени намърдали се във администрацията и управлението на страната от 89-та насам, няма да могат да заличат това което Живков е постигнал за израстването на малка България.
    Както виждате, вече над 20 години, (почти половината период) не може да се окраде това което се създаде от 1944 до 1989 г. (45години).
    За тези които не вярват да видят сайта www.lostbulgaria.com и да видят каква е била България преди и след 1944 г., за тези които виждат но отказват да повярват да си одат на село.
    Да се свети името на Тодор Живков, и затвор на този зад него !

    Коментиран от #46, #47

  • 30 Хей псевдо кумунисти

    1 1 Отговор
    Най големият капиталист се оказа през тези изминали и загубени от мойта младост се оказаха онази партия наследник на бкп аз младия човек обвинявам вас дядовци и чичковци и т.н че не се намери сила у вас да обявите бкп извьн закона и да останат всички бизнесмени агенти на бсп извьн закона та потоя начин някак си да предовратим ограбването Чета и се чудя защо все още живете в утопия Бьлгария тези 45 години все пак си е бил един огромен контрационен лагер ,,с човешки лик'' а лагерниците имаха ли друго право освен да кажат слушам др.секретар и да изпьняват и умират на работното си място Интересно защо вЬзхвалените ви секратари не се наядоха още след 23 години. СВОБОДА РАВЕНСТВО БРАТСТВО Ако сте истински кажете си черните ОВЦА които ченеят идеите ви А ние младите да усетим че сте истински Марксисти Ленин се изчерпа и се провали приемете го.
  • 31 Явор Кръстев

    1 0 Отговор
    Истината е че и тогава и сега България е е била нечий протекторат. И се налага да се води политика наложена от външни сили обслужваща чужди интереси . Разликата обаче е че Тато успяваше да лавира така че максимално да защити интересите на Българите в рамите а тогавашната реалност. А сегашните набедени политици само папкат и слушкат и когато от там кажат -" скачай" нашите питат - " колко"

    Коментиран от #45

  • 32 истината за соца

    1 0 Отговор
    Тъжно е да чета, как все още има хора, които ронят сълзи по соц. миналото. За щастие хванах и част от това "прекрасно" време, когато магазините бяха празни, когато се чакаше по опашки с часове, когато продаваха банани 1 път в годината само 1 кг. и често свършваха докато баща ми стоеше на опашките, когато се чакаше за кола (лада, москвич) 20 и повече години, имаше Корекоми, в курорти като Слънчев бряг, Златни можеха да почиват само западни туристи, имаше само 1 програма, телевизорите бяха Темп и Електрон по 1 тон. Маратонките Ромика и Адидас се купуваха с връзки и струваха доста........
    Има още много за изброяване....
    Разбира се живота на обикновения човек, който не беше свързан с Партията беше много различен от този на партийните другари които явно все още изпитват носталгия по онова време!!!

    Коментиран от #34, #35

  • 33 Чочко

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Емил Петров":

    Може да е имало 2 вида мляко, ама беше истинско и българско,а не от растителни мазнини,сухо мляко и секви други химии внесено от незнайни източници,да не говорим че в повечето хранителни продукти дет се продават сега присъства цялата менделеева таблица и ГМО......Колкото до ладите ,може да нямат екстри,но са си били адекватни за времето си и са се купували нови, а не 10-та употреба от Италия..Сега можеш ли да кажеш колко процента от българите си купуват нови коли?Превърнали сме се в автоморгата на Европа...хората карат до скапване и ги изхвърлят в България, като дори ни ги продават и ние вместо да се изкефим започваме да си трошим нервите по сервизите....
  • 34 Истинската истина за соца

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "истината за соца":

    И какво,сега купи ли си нова кола?Купи ли си апарамент?Ходиш ли по курортите?Пълниш ли пазарските колички в магазините като има всичко?Плазма имаш ли?Безплатен доктор ползваш ли? Ако да,си от малкото в България дет може да си позволи охолен живот...Ако ли пък не,сигурно си доволна,че можеш да си купуваш банани когато поискаш....
    Да не говорим,че явно си хванала доста малко от онова време, защото празните магазини и висенето по опашките се случи веднага след промените..тоест 89-90 г.
  • 35 wise

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "истината за соца":

    Сега имаш банани, приятелю, но нямаш достойнство. Ако за тебе бананите са по-важни от достойнството то запитай се дали си човек или маймуна Работещият е натикан в ъгъла и права има само на книга.
  • 36 Къдрин Качаков

    0 0 Отговор
    http://vbox7.com/play:7f32dc7df9
  • 37 че

    1 0 Отговор
    тьпо та не става и за смях е.. роби на кумунизма кой кара все пак влака пост демокрацията неса ли те отрочета на любимите ви от портретите по коридорите шумкари
  • 38 пас

    0 1 Отговор
    че кух си от секаде ма не се коси то 90% в БГ са от твойта порода
  • 39 ноу шит

    1 0 Отговор
    Същите изверги ни управляват и сега .... даже и музей са ви построили ... с вашите пари.... РОБИ!
  • 40 Хорнет

    1 1 Отговор
    Верно , че беше по-лесно - нямаше безработица , нямаше стоки , нямаше свободата да пътуваш - и 200 лв. заплата стигаше ... Истината е , че социализма се доказа като неспособна да произвежда система , просъществува известно време във вечен фалит , ииии ...умря ...Завинаги !!! Тези , които го хвалят са хора , които мразят свободата и инициативността , защото това е и отговорност ... Социализма беше рая за мързеливите хитреци и нагаждачите ....
  • 41 Шофьорът

    1 0 Отговор
    Какво значение има как се казва експлоатиращата ме система?Та социализам,комунизъм или капитализъм,все мие тая,бачкам цял живот за едните сега за другите.Парите са ми малко,ще почна да крада и билетче да не дупча пък като дойде контрола ще викам аз съм циганин или както е модерно Ром...
  • 42 Иванов

    0 1 Отговор
    Колкото до социализма господа ще има да го търсите при соца имаше работа колкото щтеш а сега се поогледайте и вижте какво става само съкращения и затваряне на предприятия и заводи през последните 23г. одгоре на това разсипаха селското стопанство дойде рая на мошениците работиш като роб и нети плащат и незнайш дали някой ден дали изобщо щте ги вземеш.Това изобщо не можеше да се случи при соца господа.

    Коментиран от #44

  • 43 Летописец

    1 0 Отговор
    Разчита се на късата памет и на отчаянието на хората. Доведени до борба за физическо оцеляване от тези, които от комунисти станаха капиталисти.Те реализираха програмата "Как да овладеем икономическата власт при загуба на политическата власт"
    А за носталгията по социализма-това е за хора, които приемат: "всички са равни но някои са по-равни" и "най-голямото престъпление е престъплението на мисълта"
    Що се отнася до твърдението,че се е живяло много хубаво при социализма.Отговорът е в на-големя социален експеримент-разделянето на една нация в две държави.Сравнете стандарта на живот в бившите ГДР и ФРГ и сегашните Северна и Южна Корея.Колко души избягаха от от социалистическия лагер в капиталистическия свят и обратното.
    Социализмът е сигурност в мизерията, много мечти за светло бъдеще и охолен живот за комунистическите апаратчици.
  • 44 Летописец

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Иванов":

    А защо мечтаеше за Западно Германска кола и заплата и не искаше да емигриращ в северна Корея.И забравили ,"те ни лъжа, че ни плащат а ние ги лъжем, че работим".А иначе да работиш частно бешв криминално престъпление.БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА!!!
  • 45 Летописец

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Явор Кръстев":

    А КОЙ ИЗВЪРШИ НАЙ-ГОЛЯМОТО НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО, ПОВЕЧЕ ОТ ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА.КОЙ ЕДНОЛИЧНО ПРЕДЛОЖИ БЪЛГАРИЯ ЗА СЪВЕТСКА РЕПУБЛИКА?

    Коментиран от #48, #51

  • 46 Летописец

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Боре гъзо":

    А много хубаво беше при ЖИВКОВ ЗА ПО-РАВНИТЕ със специално обслужване, валута по официален курс/ 1/4 от реалния/, дефицитни стоки от специални магазини, безмитен внос на коли от загниващия капитализъм, апартаменти на символични цени, свободно пътуване на Запад.А децата им от немай къде учеха в грозния Запад.
  • 47 Летописец

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Боре гъзо":

    преди 44г е имала златен лев конвертируем в цял свят.Стопански разцвет и свобода на пътуванията.След 44 обещания за светло бъдеще което така и не дочакахме.
  • 48 Явор Кръстев

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Летописец":

    Не е имал друг избор. Тито е искал да станем сръбска такавва което определено е по- лошо.
  • 49 R.I.P

    1 1 Отговор
    Ще го търсите тоя златен човек ама той няма да се върне.Почивай в мир Тато! Поклон! Живей те си в тая измислена и лоша демокрация.Амин.
  • 50 Чочко

    2 0 Отговор
    То дали 16-та република на СССР или 27-ма на ЕС то се си е членство в съюз,въпроса е кво ти дава тоя съюз.В ЕС случая май не е много, докато по татово време с пари от СССР са ти построили централата от която сега черпиш ток,построили са ти рафинерията от която си зареждаш бензина,построили са ти най вероятно и апарамента в които живееш ,и още 100-ци заводи са ти построили,които за съжеление вече не могат да ти произвеждат щото дойде демокрацията и ги разграбиха....Нищо де живей си с илюзията че сега ти е по добре..и тва е начин на оцеляване....

    Коментиран от #54

  • 51 Чочко

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Летописец":

    Тва долното е до Летописец,коментар 45
  • 52 34ъ2

    1 1 Отговор
    Ей, ама бат' Бойко как се е изтъпанил зад Бай Тошо! От тогава го влече камерата. И к'ъв е младеж.

    Коментиран от #53

  • 53 Съни Миланов

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "34ъ2":

    И гледа строго , но справедиво
  • 54 Летописец

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Чочко":

    Малка разлика- в ЕС не губиш националния си сувeренитет за разлика от членство в СССР.
    Разбирам носталгията Ви по времето в което имаше норма за работа, норма за потребление, норма за поведение и се даваше а не се печелише с труд и мисъл.Да но ни врътнаха кранчето от СССР и химерният социализъм рухна защото тези построени заводи произвеждаха неконкурентни стоки.

  • 55 Чочко

    0 0 Отговор
    Е така или иначе не сме станали 16-та република,така че това няма кво толкова да се тръби.Ако са искали от политбюро сме щели да станем,но явно е била само няква момента идея поради конюктурното положение....А за стоките, че е имало и боклуци е имало,но е имало и доста качествени продукти и сме изнасяли за целия соц лагер и за някои страни от запада и африка-тоест имали сме на 100% осигурени пазари, а сега ни производство ни пазари....Питай французите дали виното ни е неконкурентноспособно,или американците защо са искали да купят булгартабак..надали е защото са боклуци....;
  • 56 Miro

    0 0 Отговор
    За всички, които харесват демокрацията - с честен труд и без шуробаджинащина нищо не се постига при демокрцията. Правете си сами извод какви сте тогава.

    С честен труд ще си останете от бедни по-бедни и едва ли щяхте да се прехласвате от демокрацията, господа.