Last news in Fakti

19 Септември, 2011 14:45 2 752 0

Соцът вече има музей

  • музей на социалистическото изкуство-
  • борисов-
  • дянков-
  • рашидов-
  • соц-
  • социализъм-
  • комунизъм

Правителството дарява паметника на Бузлуджа на БСП

Соцът вече има музей - 1
Снимка: Факти.бг

С откриването на новия музей, се затваря една страница – комунизмът, социализмът отиват в историята, в музея. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков при откриването на Музея на социалистическото изкуство в София.


Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че този музей е трябвало да бъде направен много отдавна от БСП. "За разлика от социалистите, ние никога не сме се крили, а БСП трябваше много отдавна да направи този музей, за да покажат кое е история и кое е настояще. Те обаче бягат от миналото като дявол от тамян", подчерта премиерът.

Той допълни, че на заседанието си на 28 септември Министерският съвет ще реши да дари на БСП паметника на Бузлуджа, както и земята под него. "За да се грижат социалистите за него, а не да си правят пиар на наш гръб. Една партия, ако не си тачи миналото, няма и бъдеще", каза Борисов.

Според министър Дянков в цяла Източна Европа няма такъв музей, с изключение на Будапеща, но там има само скулптурна експозиция.


„Народ, който не строи пътища, храмове, музеи, не може да остане в историята. Трябва да има пътища, за да се достига до тези културни места, защото там се съхранява миналото, паметта на държавата.”, заяви министърът на културата Вежди Рашидов, който беше домакин на събитието.



Музеят на социалистическото изкуство ще бъде филиал на Националната художествена галерия и ще събира, опазва и експонира образци на изкуството от периода 1944-1989 г.

Той се намира на ул.  "Лъчезар Станчев" 7 в кв. "Изгрев", в пространството между столичния КАТ и Националната следствена служба.

Музеят се състои от скулптурен парк с територия от 7 500 кв. м., където засега са изложени 77 произведения на монументалната скулптура. Експозицията в изложбената зала е разположена на площ от 550 кв. м и показва 60 произведения на живописта и 25 творби на кавалетната пластика.

Към музея има и видео зала, където ще бъдат прожектирани документални филми от епохата на социализма. Ще бъде открит и сувенирен магазин с автентични предмети от епохата, както и съвременни артефакти.


Стойността на новия музей на социалистическото изкуство е 3,5 млн. лева, отделени от бюджета на Министерство на културата.

На официалното събитие присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министрите Нона Караджова, Ивайло Московски, Аню Ангелов, Лиляна Николова, както и кметът на столицата г-жа Йорданка Фандъкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА