Last news in Fakti

16 Юли, 2020 19:00 3 682 21

Държавата

  • държавата-
  • платон

Никой не би могъл да отрече, че тези принципи са валидни и днес за всяка демократична държава

Държавата - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Лъчезар Стоичков

Преди около 2400 години, Платон формулира  следните  основни принципа на идеалната държава:

 1. Има за основа Свободата и Доброто;

2. Ръководи се от Мъдростта – това са Учените и Просветените хора;

3. Военните представляват принципа на Силата и Сигурността;

4.Правдата, Справедливостта представя Административният апарат, който разпределя благата по целия организъм.

Никой не би могъл да отрече, че тези принципи са валидни и днес за всяка демократична държава. Нещо повече – никой не е сътворил нещо по-правдиво от това за една истински демократична държава.

И към такава държава като прибавим името България  каква се получава?  – несходство, несъответствие, пълен дисбаланс, разлом! Има ли от горните принципи нещичко поне, което да има малко общо с нашата държава? Абсолютно нищо! Но като че ли най-осезателно се чувства липсата на втория принцип, защото у нас действа принципът  на „обърнатата пирамида“. А от него тръгва всичко. Предоставили сме управлението на страната ни в ръцете на крайно непросветени и некомпетентни хора.  Хора,  изцяло лишени от творческа далновидност  и с потъмняло съзнание.

Всички управляващи през безкрайния преход имат своята вина за днешното състояние на страната ни. Но управляващите в последните десетина години удариха „джакпота“. Убиха и  последните надежди на народа за щастлив и достоен живот, съсипаха образованието и унижиха културата, обвиниха морала в аморалност, лъжат, крадат  и манипулират повсеместно. Създават произволни правила, за да оправдаят и прикрият своята злоупотреба с властта. Представят своята  алчност като  услуга на обществото. Те  корумпираха цялата държава от горе до долу и обратно на зиг-заг за повече.  Но един голям политик от миналото е казал:  „ можеш да мамиш всичките хора за известно време и някои хора през цялото време, но не можеш да мамиш всичките хора през цялото време“. Така е, не става вечно да заблуждаваш народа.

Преди последните местни избори, един депутат от управляващите  духовито твърдеше, че имал собствена „социологическа агенция“ – стоял си бил той на бул. "Витоша" и разговаряйки с „цвета“ на нацията, който крачел там по булеварда, се убеждавал в настроението на хората за „мъдрото“ управление на столицата ни. Този същият, който е по-известен с агентурното си  име „Николай“ отколкото с неразбирането си на футболната игра, не можа да проумее, че нито бул. "Витоша"  е  София, нито  София е България! Защото ако мръдне по крайните квартали на София или отиде особено по малките населени места в страната, ще разбере за какво става въпрос. Там, в началото на 21-ви век, ще види подложени на унижение наши сънародници. Ще види хора,  които достойно давали своя труд  30-40 години, се борят за оцеляване, живеят потиснати в бедност и страх от утрешния ден, възрастни хора, които са подложени на малтретиране. Хора, на които откраднаха доверието, държавата и надеждата.

Нобеловият лауреат Мохамед Янус казва, че „в  бъдеще  ще се строят музеи, за да се покаже  на бъдните поколения  какво е представлявала  бедността в миналото и тези поколения ще са ужасени, че хората са допуснали да се случи подобно нещо“. Ако в България се построи такъв музей, може би трябва да има и една зала ала „Мадам Тюсо“, в която да бъдат изложени восъчните фигури на българските управници във времето с табелки,  на които да е отбелязан на всеки от тях  „приноса“  за бедността в България. Правдиво би било обаче, наред с тях да има и една фигура на Българският  народ, на която да пише „Всичките тях Аз ги избрах, но не ги контролирах“.

И това е нашата, на обществото, грешка. Няма как да получиш  „нещо“  срещу „нищо“. Това може да ти се случи само ако хванеш златната рибка. Но в реалния живот не става така. Ние упражняваме правото си да гласуваме, но забравяме  своето задължение  да контролираме избраните и назначени от нас депутати и управници! Контролът, казват, е висша форма на доверие. И това не е социалистически архаизъм, а непреходна истина. Защото когато контролираме  избраните от нас управници, ние им даваме възможност да съхранят доверието, с което сме ги покрили.  Отговорността на медиите е да дават достоверна информация, а отговорността на обществото е да взема решения. Точно така! И не е редно повече да се оправдаваме с изрази като „те пак ни излъгаха“  или „ и тези са същите“ и да се държим  като сърдити деца, на които са откраднали кукличката и са оставили парцалките. Защото  е крайно време да се научим да разпознаваме лъжата! Това е наше и само наше,  на обществото  задължение. И ако не изпълняваме това наше задължение ще страдаме и ще живеем в тъжно сив свят!

Казват,  че срещу държавата не можеш да се бориш. Но това не е вярно! Каквото и да говорят управляващите, каквито и мерки  в  т. ч. и репресивни  да предприемат в своя защита, ясно е едно – държавата е изградена от народа и именно народът държи патента  за нея! И народът винаги може да изрази своето несъгласие с неправилната политика на правителството  чрез протест, което  е конституционно съобразена форма на поведение в една демократична държава. И не трябва да има никакво съмнение  или притеснение, че народът винаги може да си вземе властта в свои ръце!

Ние имаме прекрасна страна. Неповторима природа, красиви  планини, море,  реки,  плодородна земя, четири сезона, вековни традиции! Страна, достойна за завиждане! Можем да си направим и държавата истинска, за да може нашият народ да се ползва от тези благини. Но трябва да поемем  нашата отговорност, осъществявайки контрол на избраното от нас управление, което и да е то!


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бесен Язовец

    16 5 Отговор
    Седнал да им пише философия, а 95% по таз географска ширина не знаят що е туй философия!!?? Пиши им нещо за чалга там са специве!

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    18 1 Отговор
    Никой не е спазвал тези принципи досега. Затова цялото човечество сме на този хал!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Лол

    2 8 Отговор
    Вацев пак е пийнал 2 уискита и го е съчинил това
  • 9 Турчина

    15 0 Отговор
    След като написва "Републиката" ,Платон възкликва:"Създадох идеалната държава-къде обаче са идеалните й граждани"!Това е още по-валидно днес.Истината е,че ги няма-на тяхно място са тъжни загубеняци,които биха били доволни от поредния сит-ком и пълния хладилник с бира.Какво знаем днес за Платон,за "Социалния договор" на Русо,за братята Грачи-брутално наръгани насред Сената,за Сократ,за Мани-екзекутиран от силите на Стария Ред,за Густав льо Бон и "Психология на тълпата", за Ницше и неговия " последен човек"...Ех,народе-само ако знаеше...!
  • 10 Турчина

    18 1 Отговор
    Винаги в историята на човечеството,тези които са искали да осветлят своите събратя- са заплащали жестоко за смелоста си да застанат срещу силните на деня.Сократ не бе ли отровен?Исус не бе ли разпънат?Джордано Бруно не бе ли изгорен на клада?Жак дьо Моле не бе ли хвърлен в огъня с последните си монаси пред "Монсегюр"? Левски не бе ли обесен?Виктория Маринова не бе ли убита,защото разследваше " Джи Пи Груп"?Иванчева не бе ли съсипана,защото застана срещу строителната хунта?.....Няма да забравим!
  • 11 ААА

    4 2 Отговор
    Кoмeнтaр нa Лъчeзaр Cтoичкoв



    Прeди oкoлo 2400 гoдини, Плaтoн фoрмулирa cлeднитe ocнoвни принципa нa идeaлнaтa държaвa:



    1. Имa зa ocнoвa Cвoбoдaтa и Дoбрoтo;



    2. Ръкoвoди ce oт Мъдрocттa – тoвa ca Учeнитe и Прocвeтeнитe хoрa;



    И после дошли онези ,дето се ръководели само "От правото на калъча" , и разгонили фамилията на целият пейзаж , за стотици години напред . За това, тези които често обичат да философстват благодатно , и напоително , често не виждат, примата промъкващ се зад тях , с нож между зъбите , да им клъцне философската зелка.

    Коментиран от #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Другия с коня

    1 7 Отговор
    95 % от БВП се реализира от Частни фирми,работещи на Печалба.В тях работи Народа ни.Какво общо имат Управляващите с доходите на тези Работещи,което определя жизнения им стандарт.Това да трудово-правни отношения,където Държавата няма как да се меси съобразявайки се с инфлаци онните процеси.Всичко в статията е Бла Бла...Риторика и Софистика.
  • 14 JEFF

    4 1 Отговор
    Е, и, Платон ли е виновен , че си избрахте ГЕРБ и Борисов ? Знам, оправданието е , че няма алтернатива. То така никога няма да има. Късно ли е за лустрация ?
  • 15 Демократ

    3 0 Отговор
    По често трябва да се пише и говори за гражданския контрол за да се ограмотяват хората. Когато си изградим гражданското общество ще имаме държава, до тогава ще бъде все същото.
  • 16 РЕАЛИСТ

    8 0 Отговор
    Платон има и една хубава мисъл" Тези които искат властта не я заслужават, а тези които я заслужават не я искат".
  • 17 hmhmhm

    3 0 Отговор
    ето това е - преди 2400г Платон в 4 изречения дава основните правила за добруване и просперитет! И да се ръководи от мъдростта , а не като при нас - от мускула!
  • 18 БББ

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ААА":

    Те тоя- коментар😂 ясно личи, кога един човек не е могъл да намери себеси...!И вижда във всички останали това което е описъл със неговата мисъл...🎈
  • 19 Gilgame6

    3 0 Отговор
    Качествена държава се прави от качествени хора. Кой може да определи справедливо как да се разпределят благата между хората ? Само съвършен човек. Има ли такива ? Няма.
  • 20 Към момента

    2 0 Отговор
    Към момента и четирите принципа на Платон са нарушени,а вторият въобще е елиминиран - управляват ни прости,нахални,брутални,функционално неграмотни парвенюта.
  • 21 плевен

    2 0 Отговор
    Май не ми пука какво казва Платон. Той формулира принципите на една нежизненоспособна система. Няма да ровя в нета, но няма и да сбъркам много, ако кажа че по негово време, тя е просъществувала/приблизително/, около 80 жалки години. Ако трябва да формираш специални хора, за да работи една система, то тя е обречена.
    Много по- точна е съвременната дефиниция на съвременната Демокрация. Та Демокрация е начин на управление на парите в държавата. След това разговора става сериозен и неприятен.