Last news in Fakti

29 Ноември, 2012 07:00 23 140 141

Бълнувания за нова Османска империя

  • турция-
  • ердоган-
  • османска империя
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турският премиер Ердоган има грандиозен план - мечтае си турците отново да властват там, където са властвали някога. "Трябва да отидем там, където са били дедите ни", казва той.

От около три години насам западните медии описват турската външна политика като неоосманска - тоест, като опит на днешна Турция да реконструира зоните си на влияние от времената на старата Османска империя. И вече три години турският външен министър Ахмед Давутоглу не се уморява да нарича това безсмислица, коментира Дойче веле.

За съжаление обаче усърдният външен министър влиза в противоречие не с другиго, а със собствения си шеф. Премиерът Ердоган си казва направо, че Турция се ангажира в региона поради това, че той някога е бил част от Османската империя. "Движи ни духът, който е бил в основата на Османската империя", каза премиерът в неделя.

Опиянението от славното минало

След което отправи критика към опозицията, която се беше осмелила да попита каква й е работата на Турция в ивицата Газа, в Судан или в Сирия. С което искаше да каже, че за Турция ще е по-добре, ако гледа към Брюксел, за да форсира влизането си в ЕС. Но Ердоган е явно на друго мнение: "Трябва да отидем там, където са били дедите ни", каза премиерът. Тоест - от Сърбия до Каспийско море, от Йемен до Алжир.

Това разбиране за външната политика е доста своеобразно - не материалните интереси, а верността към дедите се явява основна движеща сила. В такъв случай турските знамена би трябвало да се развеят над Косово, Албания, Босна, та чак до Унгария. Да не говорим за портите на Виена.

За да обоснове неоосманската си реторика, Ердоган прибягва до спомените за славни битки. Преди два месеца той отправи апел към младежта да вземе пример от Алп Арслан - селджукския султан, победил Византийската империя и проправил пътя към Анадола.

Наскоро премиерът си спомни и за едно друго сражение: "Вдъхновяват ни мъчениците от Думлупънар". Ердоган има предвид решаващата битка срещу гърците по време на турската освободителна война през 1922 г., състояла се след като Гърция, с благоволението на Запада, окупира големи части от Турция.

Показателно е, че Ердоган се позовава на османското наследство и с огромно удоволствие си спомня за големите битки - но цитира само сражения, които не са свързани непосредствено с османските времена.

"Великолепният век"

Ердоган заявява, че не възнамерявал да напада никого, макар от друга страна да изрича думи като: "нашето търпение има граници" и "Турция трябва да бъде защитена от заплахи". Очевидно обаче заплахите идват не само отвън. Заплаха произчита и от турците, които говорят зле за османците - така поне смята Ердоган. В момента по телевизията с голям успех върви сериал, посветен на Сюлейман Великолепни, завладял през 16-ти век Унгария и стигнал с армията си до портите на Виена. Сериалът "Великолепният век" се излъчва в 22 държави, включително България. Още при първото му излъчване през януари 2011-та в Турция се стигна до остри националистически протести - най-вече заради това, че сериалът представя любовния живот на историческите образи, интригите в харема и борбите за власт в двореца. И Ердоган не е съгласен с тази тъй негероична трактовка на образа на султана. Още повече, че той бил "прекарал 30 години на гърба на коня си".

Реномираният историк Халил Берктай е изумен: "Нима германците биха реагирали така на филм за Бисмарк, да речем? Или пък французите на филм за Луи 14-ти? Целият този дебат е белязан от нещо, което аз наричам изостаналост", казва Берктай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боеца

    2 1 Отговор
    Е то и ние Българите сме стигали до Бяло море ,и България е била рзпростряна върху целия Балкански полуостров,но това естествено няма как да се върне.Живеем в уж развито общество и с отговорности.А турците като си го търсят много накрая могат и да си го намерят.
  • 2 жг

    3 0 Отговор
    Целият този дебат е белязан от нещо, което аз наричам изостаналост", казва Берктай.
    Има и разумни турци. Без комплекси .
  • 3 Shmeker

    2 1 Отговор
    Еми пропагандата е голяма работа. Аз не знам що гледате някои телевизии, явно ви харесва.
  • 4 georgi

    2 1 Отговор
    Да решат проблемите си с кюрдите и тогава да гледат дедите си и не забравят че избора е един - анадола или Европа. Когато върнат фесовете и бурките, Европа няма да видят, а ще си останат племе.....

    Коментиран от #106

  • 5 manana

    0 1 Отговор
    Osmanskata imperia e zadirjal bulgaria 5 veka eeeee kade virvite ve bulgari

    Коментиран от #10, #12, #99

  • 6 БУМЕР КАМОР

    2 2 Отговор
    fesovete neshto mai sanuvat.
  • 7 руми-ана

    1 0 Отговор
    първото което ми дойде в ума -всеки се връща там ,откъдето е започнал , а турците откъде са започнали - от арабския полуостров! може да искат да се върнат там! прав им път!!!
  • 8 Ba6 Maistora

    2 0 Отговор
    И аз искам да имам много мангизи да ме разтрива мис свят за лека нощ Дженифър Лопез да ми пее на ухо за добро утро ,но като се сбудя виждам чаршафа мокар и страшната деиствителност...така че нее зле да се сабудят Турците наи накрая..!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 граф дракула ужаса на турците

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "manana":

    еи тур4ин като много си оби4аш племето върви там при тях работа тука в България нямаш работа ....ще доиде време пак ще има голяма екзкурзия този път всичките ще фръкнете....
  • 11 Българин

    2 1 Отговор
    Вари го, печи го, турчинът си остава турчин. Хората им помогнаха по разни политически и геостратегически причини да развият икономика и да станат развита държава, уж да се намали влиянието на ислямизма, то се поразви, понатрупа малко парици и пак за шалвари... Понатрупаха самочувствие, обаче от гащите си не могат да излязат. Външни врагове, вътрешни врагове и прочие. Май от манталитета си трябва да се страхуват. Ма то пък няма как да го схванат, като не могат се погледна то страни.
  • 12 хайдут

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "manana":

    5 века са си държали к... на Балканите, нито са могли нито могат да поробят Балканите. Испанците са превзели цяла Южна Америка без Бразилия, и сега са християни и вскичките говорят на испански. За английскити и френските колонии е същото. А турците с какво ги помним??? Кланета на беззащитни жени, деца и старци. Ограбване на мирното население, .аси великата империясмях от всякъде, ааа..... да ти напомна ,че и великато импирия така се е държала и с мюсулманите в империята. От тая з..н нищо не е излязло нищо няма и да излезе, освен да до пешки в играта на големите,

    Коментиран от #104

  • 13 Пламен

    2 0 Отговор
    Съгласен съм с вас ! Но погледнете от друга гледна точка. Ако ни обявят война и никои не застане за нас, било то САЩ или Европейски съюз, ние няма да издържим дълго. Защото нямаме армия, нямаме военна техника. Имаме некви сини фуражки само ! Нямаме готовността !
  • 14 султана

    0 2 Отговор
    Те поне са били нещо
  • 15 Бат' Любо

    2 2 Отговор
    То г-н НасЕрдоган, много увлекателно говори за "славното" им минало от 14 век, ама само да му припомня, че преди има-няма 100 години, прадедите му когато са чували "НА НОЖ", са придобивали особен цвят на потурите и зловонен телесен аромат, докато са предавали ключа от "непревземаемата" Одринска крепост...
  • 16 Евгений Чавдаров

    2 1 Отговор
    Чакайте бе хора каква война не виждате ли, че тази статия е написана само и само за да влезнем и прочетем като видим заглавието.Влиянието за който се говори в статията е Турция да стане икономическа и политическа най силната държава в региона не да грабнат пушката и "хайде по балкана както дедите ни" това, че са силни силни са ама не мислят само за далавери като нас, работят размишляват имат национална отговорност.Спокойно агата няма да се върне в балканите ама друг е въпроса, че си имаме други аги ето това не разбираме от това губим.И статията наистина глупава от външната политика на Турция скачате на сериала Великолепният век стига сте правили народа на мезе.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 goge_to

    2 1 Отговор
    Напълно съгласен с ном. 16! Хайде стига глупости! Ако г-н Ердоган и партията му имаха реваншистки идеи, то ситуацията по границата им със Сирия е идеална за военна интервенция от страна на Турция и пробив на армията, и на юг към Израел! Това е изразено мнение как по икономически път, Турция да си върне някогашните сфери на влияние!

    Коментиран от #34

  • 19 хайдут

    2 2 Отговор
    Население [редактиране] Основна статия: Население на Турция
    Етноси в Турция[13][14]
    етноси процент
    турци   76.03%
    кюрди   15.07%
    други   9.10%



    Столицата на Турция и вторият най-голям град е Анкара, най-големият е Истанбул. Някои от другите по-големи градове са Измир, Бурса, Газиантеп, Адана, Кония, Анталия, Самсун, Трапезунд, Одрин (Едирне), Мерсин.

    Населението на Турция е 74.724.269 (декември 2011) и е над 99% мюсюлманско (включвайки нерелигиозните мюсюлмани). 75-76% турско, 14-15% от населението са кюрди, а 7–10% други етнически малцинства.[13][14]

    Така , като махнем кюрдите и другите остават 50 мил.турски глави ,населението на Балканите
    Балканският полуостров е географски и исторически район в Югоизточна Европа, разположен между Черно, Мраморно и Средиземно море. Площта му е около 505 000 км², а населението около 53 000 000 души. Най-високата му точка е връх Мусала - Рила, България.

    От какакво да се плаша????? Добавете и 40 мил. кюрди + съседите на Турция, които я мразят не по- малко от нас макар , че някой са мюсулмани, ама турчина нали за една монета и задника си дава и какво става??????Не ни трябва Европа да ни пази , а обратно Европа и Америка пазят Турия и Израел, Ако Гърция не беше в НАТО а ни е във Вършавския, дали великите турци щяха да нападнат Кипър......сега щяха да са в анадола и да ядат корени, а не да си развяват байряците по сред. море и т.н.На тия турчаля трябва да им се пусне крав, че забравиха какво беше преди 100г. Бог да пази България.
  • 20 galaxy

    1 1 Отговор
    Да се благодарим на руснаците, че ни спасиха от турското робство. Навремето Нато не помогна на гърците против Турция за Кипър. Ако турците ни нападнат, то Нато пак нищо няма да направят за да ни спасяват, защото Турция е стратегически съюзник на САЩ в района. А нашата корумпирана и слаба държава без армия няма да има никакъв шанс да се противопостави. За съжаление и предишни и сегашното правителство не води добронамерена политика към Русия, така, че няма да има кой да ни пази от турчолята. Май ще по-добре да се запасим с вазелин. Щом търпим толкова години мизерията в страната ни, то ще можем да изтърпим и още едно турско робство, че може и данъците да са им по-ниски

    Коментиран от #103

  • 21 fes

    1 2 Отговор
    POLOVINATA EVROPA SA TURCI

    Коментиран от #24

  • 22 тервел

    3 2 Отговор
    bulgari mili sanarodnici ne trqbva da dopuskame bulgariq da premine otnovo prez tova unijenie kakto predi 500 godini BULGARIQ si e za BULGARITE!!!!
  • 23 иво

    2 1 Отговор
    до manana
    отвори учебника по история и си припомни как българите са надвили османската империя на шипка с импровизирани оръжия,камъни,дървета,дори и телата на своите братя.На каде отивате вие стрхливци !!!!!
  • 24 izchukai fesa

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "fes":

    Ми ходи се в Европа, щом му се кефиш:)) да не мислиш , че някой е умрял за европата...... нека мин. заплата тук да е 1000 лв. ще видиш как ще вземат да се връщат
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 W164

    0 1 Отговор
    http://www.darytravel.com/bus_programs/view.html?oid=229711 АВТОСАЛОН ЖЕНЕВА 2013

    Коментиран от #27

  • 27 прост сиииииии

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "W164":

    Ей, стига спами и д а сменяш темата, радвай се на кръчмичката, докато още я имаш......
  • 28 W164

    0 1 Отговор
    ЩЕ ПРАВЯ КАКВОТО ИСКАМ БЪЛГАРСКИ ....
  • 29 W164

    1 1 Отговор
    ТЕМАТА Е ПЪЛНА ГЛУПОСТ,САМО ГЛЕДАТ КАК ХОРАТА ДА НАМРАЗЯТ ТУРЦИТЕ.КОЙТО Е ГЛЕДАЛ СНОЩИ БТВ НОВИНИТЕ ЩЕ ВИДИ ЧЕ БЪЛГАРИЯ И ТУРЦИЯ ЩЕ ПРАВЯТ ПРОЕКТИ ЗАЕДНО И СЕ РАЗБИРАТ ПЕРФЕКТНО ВЧЕРА НАШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ БЕШЕ НА ПОСЕЩЕНИЕ НА ТУРСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ И ПОСЛЕ НА ТУРСКИЯТ ПРЕМИЕР

    Коментиран от #30

  • 30 Антон Дачев

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "W164":

    Винаги ще ви мразим! Винаги! Защото ние помним миналото си и никога няма да ви приемем. Вън от България като не ти харесва!
  • 31 W164

    1 1 Отговор
    САМО ДА КАЖА ЧЕ АЗ СЪМ БЪЛГАРИН И ЧЕ СЪМ РОДЕН В БУРГАС,НО НЕ ХАРЕСВАМ БЪЛГАРИТЕ И МОЙТИ ПРИЯТЕЛИ СА САМО ТУРЦИ

    Коментиран от #48

  • 32 W164

    1 1 Отговор
    СНОЩИ СЪЩО КАЗАХА ЧЕ БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПЯ ТУРЦИЯ ЗА ВЛИЗАНЕТО В ЕВРОСЪЮЗА.НЕМОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО НАЙ ВАЖНИТЕ ХОРА В ТАЗИ ДЪРЖАВА ХАРЕСВАТ ТУРЦИЯ А ВИЕ НЕ

    Коментиран от #35

  • 33 007

    1 2 Отговор
    KAKVO TO I D AKEJEM TURCIYA E VELIKA
  • 34 Дошо

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "goge_to":

    Абе военна интервенция в Сирия.......що говорите глупости?Мечето от север не дава да се влиза в Сирия.
  • 35 Дошо

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "W164":

    Това обяснява защо пишеш такива д..лски коментари в статиите за автомобили
  • 36 W164

    0 1 Отговор
    КАКВО ОБЩО ИМА ТУРЦИЯ С КОЛИТЕ ?
  • 37 СССР

    2 0 Отговор
    никой ли от вас не знае поне малко история турците са всеизвестни из..ди малко ли ви клаха за да не сте го разбрали досега нищо и чудно след като оплюхте ограбихте и убихте собствените си герои които се биха до смърт срещу тях на времето и то за да ви спасят неблагодарни предатели а това дето го казва турчина скоро ще стане реалност с подкрепата на запада защото те са по важни партньори от вас така ще е ако не им се подчинявате както винаги сте го правили така че учете турски език ще ви потрябва а ако не вярвате вижте си армията или каквото е останало там от нея все още с нея ли ще се браните или нато ще ви помогне както направиха с вас когато ви нападнаха съседите за да ви заграбят с тяхната благословия а когато взехте че ги бихте на всички фронтове те за по справеливо ви наказаха като взеха от земите ви и ги дадоха на агресорите които победихте
  • 38 Nesrin Yıllmaz

    1 2 Отговор
    Днес турците пътуват, живеят и работят напълно свободно и легално във всички европейски страни, при това без Турция да е членка на ЕС. За разлика от вас Булгаристанци, където и да отидете в Европа - Англия, Германия, Франция, Белгия, Холандия, Дания, Швеция, Норвегия и др. - ТУРЦИТЕ са еднакво почитани и уважавани, и се ползват с всички права и облаги, както местните граждани.

    Коментиран от #47, #54

  • 39 bgbgbgbg

    2 1 Отговор
    всеки циганин стана турчин вече.отиваите си в туция
  • 40 Порко

    2 0 Отговор
    Ама несринке Илмаз знаеш ли тези дето казваш че пътуват свободно из европа неса турци ами Кюрди запомни Кюрди и много скоро ще завладеят търция от вътре !!!!!!!!!И кековците никой не ги уважава ма Гевурке или турците в европа в О.К що си сменяте имената ма ааааааа
  • 41 БГ

    2 0 Отговор
    До Nesrin : "пътуват,живеят...почитани...",ами обяснете го на емигрантите в багажниците на колите та да остават в РТ ,а Вие драги защо изредихте само християнски страни?, лигите ви капят за България нали...ами поработете и в РТ,а то все към нашия ЕС Ви тегли...
  • 42 BG на 4 морета

    2 0 Отговор
    абе Насран - гнусен гастербайтер кой пътува бе мамицата ти и фес нещастен пътуват тия дето преди преди 30 години са избягали в резервоара на някой тир,трето поколение гастербайтери вече анадолска жилка нямате толкова ви се е омешила кръвта че и вии не знайте кви сте почитани и уважавани ПОДЛОГИ затова ли само в строителството работите щото сте много почитани и уважавани а?
  • 43 слави

    2 1 Отговор
    KAKVO TO I D AKEJEM TURCIYA E VELIKA
    ТОЛКОВА ВЕЛИКА , ЧЕ АКО РЕШАТ ЗА 5 МИНУТИ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ГЕОГРАФСКО ПОНЯТИЕ??????????????

    Коментиран от #44

  • 44 odaaa

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "слави":

    Сламчооооо понятието ще бъде--- най- голямото гробище на м...ли---
  • 45 caspar

    0 0 Отговор
    че какво да гледат :D
  • 46 Евгений Чавдаров

    2 0 Отговор
    Точно тези който се правят на големи патриоти са бездействащите по всякакви национални въпроси.Патриоти сте само на кръчмарската маса след втората ракия дай ракия дай мръфки дай кючек после по едно време са сещате, че сте българи а като дойдат изборите кат ви дадат една двайсетачка бихте гласували и за ДПС. И не се правете на големи историци идете прочетете как Ботев на времето искал пари за делото си от заможни българи и как те са му отказвали.Така е когато е горчива истината ще псуваме по форумите.
  • 47 bulgar

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Nesrin Yıllmaz":

    всеки иска да има роби, а вие сте най- големите в европа, щом това те гордее....буклукчиии, арбайтени, дюнерджиии, да ти имам и уважението:)))))Добре че сте к..ви на америкаците иначе щяхте да сте една кочинка земя:))))

    Коментиран от #53

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 sapa

    1 1 Отговор
    Kolko prostovati i ogranicheni hora ima leleee .. Cheta komentarite na podobni statii samo za da se razveselq i posmeq ..

    Коментиран от #50, #51

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 chakai

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "sapa":

    Освен това си и неграмотен, щом пишеш на маймунски....
  • 52 Тамерланд

    1 1 Отговор
    няма разумни турци
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 хайдут

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Nesrin Yıllmaz":

    Я кажи каде си роден ,кой те е отгледал и каде са те родени, май това е в България, кво ми се правиш на турчин, ти си един предател вероотстъпник, такива са твойте родители и тяхните и т.н. Но всяко стадо си има мърша а от българското стадо най-гади са тия които се турчеят. В България турци няма, има български мохамедани, дуганчо им промива мозъците и те , като овчици блеят след него. В много хайдушки чети е имало мохамедани, и в Балканските войни също са служили и защитавали България от враговети български мохамедани, прочети имената им във военния архив. А ти се ..--- храни куче да те лае----марш от тук
  • 55 bulgar

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "kucheto":

    ...... що рече и имали смисъл?????
  • 56 Nesrin Yıllmaz

    1 2 Отговор
    Така е БУЛГАРИСТАНЦИ! Истината понякога много боли! :)

    Коментиран от #60

  • 57 1245

    1 0 Отговор
    тия вървят по пътя на иран.Преди 1980та година иран беше приятел на запада след ислямската революция станаха враг.Същото ще стане с търки.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 уйокдон

    1 0 Отговор
    Излишни провокации ! От мой лични наблюдения Турция е силна икономика и добре развита , но до там ! за другото то се знае по Австрия Германия не се различават с нищо повече от нас и да като цяло тука от коментиращите нормално да срещнете заблудена душа мислеща се за "истински" Турчин . Франция Италия и др. не ги искат в Европа и има защо !
  • 60 кюрд

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Nesrin Yıllmaz":

    Ката си такъв голям турчин, що не се запишеш в турската армия и да те пратят в кюрдистан. Веднага ще се сетиш от каде си пил вода и ял, и ще станеш най- праведния българин. Що се идлагаш бе човек????
  • 61 Иван Иванов

    2 0 Отговор
    И искат да влизат в Европа???
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 поредния Хитлер

    2 0 Отговор
    По тая логика дайте да въстановим Византия, а турците да си отидат в другата част на Азия, откъдето са дошли. Е на такива, като Ердоган, им викат "пишман политици".

    Коментиран от #66

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 vizantia

    2 0 Отговор

    До коментар #64 от "поредния Хитлер":

    То византийците докараха тия маймуни тука, плащаха им с чифутски пари да се бият срещу българите. Та , който копае гроб чуждиму сам попада в него, още ги е яд гърците , че ги допуснаха в мала азия, и сега си мечтаят да се върнат там, ама.....
  • 67 vizantia

    1 0 Отговор
    То византийците докараха тия маймуни тука, плащаха им с чифутски пари да се бият срещу българите. Та , който копае гроб чуждиму сам попада в него, още ги е яд гърците , че ги допуснаха в мала азия, и сега си мечтаят да се върнат там, ама.....
  • 68 гост

    2 0 Отговор
    Турция е еврейска държава другото е фасада. Световното правителство не може да търпи обеденена Европа и прави всичко възможно да я унищожи. Две световни войни сега гласят трета. Турция е главна пешка гладят ги по косъма дундуркат ги е щедойде време да извадят калъчите. Тогава става интересно . Тъй като се имат за османисти не са и малко народите дето ги мразят защото сещате се какво са вършили така ,че те пък няма да им останат длъжни и този път Бай Чифут ще седне на мамула.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 триста итридесети

    1 0 Отговор
    от такива приказки турски президент пе4ели рейтинг, ъо ъова му е целта де, османска империа, в 21 век няма зна3ение колко много милиона ти е армията, пл
  • 71 триста итридесети

    2 0 Отговор
    дори хипотатично да обевят война на гърция или нас да речем, цяла европа, русия и америка ще ги смачкат за 24 часа
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 невидим

    2 0 Отговор

    До коментар #75 от "The guest":

    И аз съм свидетел на същото,преди години в турция един нашенски (турчин) се опитва да ми превежда и изведнъж нещеш ли,ОРГИНАЛНИЯ турчин на български ми РЕЧЕ,абе комшу остави го този циганин,ела да се разберем
  • 79 невидим

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "New Turkish Rule":

    ако искаш моето име да ти дам
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 The guest

    2 0 Отговор

    До коментар #80 от "Илхан Басри":

    Не забравяй, че си в България! Ако не се смяташ за българин границата е отворена да си ходиш... но къде?
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 невидим

    0 0 Отговор

    До коментар #82 от "Илхан Басри":

    УУУУУУ и години знаел
  • 87 The guest

    1 0 Отговор

    До коментар #84 от "sinan bektashoglu":

    И какво ще постигнете? Където отидете всичко о.ирате. Има ли държава, която турците са покорили и след това не е останала векове изостанала? По-добре си стойте мирно и оставете света да живее нормално без фанатистките ви глупости.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 The guest

    1 0 Отговор
    В интерес на истината по Турско робство и българи, и обикновения турски народ са живели еднакво гадно. Като цяло нашите домашно отгледани турци са помохамеданчени българи, така че все едно се пънат на свои.
  • 92 Цонев

    0 0 Отговор
    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F
  • 93 Росица Апостолова

    1 0 Отговор
    Истина е, че в цели региони на България (Смолян, Кърджали, Хасово, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Силистра, Варна-област) те са мнозинство. В тези области раждаемостта е доминирана от турския етнос и това донякъде обяснява и защо е толкова трудно да чуеш българска реч! Проблемът е твърде сложен, твърде деликатен и затова трябва да сме изключително внимателни и предпазливи в словото ни, и най-вече в посланията ни! Нека да не забравяме, че макар и все по-малко в тези региони живеят и етнически българи. Затова апелирам за повече разум, сдържаност, толерантност и взаимно уважение между всички ни!
    Благодаря за вниманието!
  • 94 С.Николов

    0 0 Отговор
    Кой крив кой прав
    обаче всички са силни пред клавиатурата
    но на живо ............ ???
  • 95 Нето

    0 1 Отговор
    КАТО ГЛЕДАМ БЪЛГАРСКИТЕ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ И ТОВА ЩЕ СТАНЕ СЪВСЕМ СКОРО!!!
  • 96 007

    0 0 Отговор
    ave horata imat nai mo6nata armiya ve ima samo vav evropa okolo 30 ml turci ve samo vav germaniya sa 5 ml
  • 97 Юрган Усра

    1 0 Отговор

    До коментар #82 от "Илхан Басри":

    Който и да си ти, жалко провокаторче си........
  • 98 007

    0 0 Отговор
    ehubavo nesam li prav
  • 99 Димитър Димитров

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "manana":

    Ми скоро може всички като теб да видят къде отиваме.То всеки път ви се разминава ама накрая ще ви мачка влака!
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Bezstrashen shop

    2 0 Отговор
    Ako sakate da se opravi nashata darjava, obedinqvaite se i mislete site s glavite si, ako se kolqme i samo turci da ostanat ,ili samo balgari pa nema da e arno,sveto e sharen i zatova e ubav, i baklavata e ubava, i turkinite sa 4isti ,na dqdo shop obedinqvaite se ora v nashata Balgaria ubava si ona i Allah i Bog da q paziat!Koito vadi noj ot noj umira!
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 HHDH

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "galaxy":

    A ve rusnatsite gledat sobstvenata si izgoda
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 HHDH

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "georgi":

    eeee bg sa kulturen narod nali. viyy si reshete problemite s romite(50% ot naselenieto na stranata) togava govori takiva neshta
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Цар Симеон

    2 0 Отговор

    До коментар #104 от "HHDH":

    Никога не забравяйте Симеон Велики, Ботев и Караджата.................
  • 110 Niki

    1 0 Отговор
    Дано да затрият Турция наред с Иран, камък върху камък да не остане!
  • 111 BULGARIN_DO_GROB

    1 0 Отговор
    nikakvi turcii da si sedut v turciq ili po dobre da iz4eznat ot sveta
  • 112 PlimP

    2 0 Отговор
    само да не стане така, че чичко Путин да ги нашляпа по дупетата, както в доброто старо време :), та да им държи влага за още едно 130,140г., никой няма да им даде на тея измекяри неграмотни да си развяват байрячето по Европата, бъдете сигурни
  • 113 мляко

    1 0 Отговор
    Онези времена отминаха приятелю! Българинът вече трябва се оправя сам. Стига все сме чакали някой да ни спасява!
  • 114 ВАНЦИ

    1 1 Отговор
    трябва просто да си вземат тяхното , идва часът на силните / ТАКА Е / за наше съжаление ....
  • 115 EMSKI

    1 1 Отговор
    Всеки носи в себе си гена на националността си,аз съм българин и се гордея с това...няма лошо и турците да се гордеят с това!!! Какво са направили предците им,или нашите е съвсем друго-те са ни мачкали,и ние сме ги мачкали-било,квото било!!! Нека да живеем заедно,да сме полезни едни на други и заедно да мачкаме отрепките,които искат да посеят семето на омразата на верска основа!!
  • 116 само истина

    2 1 Отговор
    турците нямат нищо общо с управлението на османската империя,те са били етнос който не е имал право на глас и ръководи позиции. САМО НЕУКИТЕ ТУРЦИ СИ МИСЛЯТ,ЧЕ ТЕ СА БИЛИ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ,нещо подобно на македонците!
  • 117 Night Rider

    1 1 Отговор
    От Београд до Константинопол всичко е БЪЛГАРСКА земя, не знам чифути еврейски за какви се помислихте ? Османската империя е едно понятие създадено от еврейте, за да завладеят балканите, за това цял живот ще сте од.пени на ЮеСеЙ-то ! ;) Да, ама няма как да станете 51ви щат на Америка, щото няма как да се доближите заради голямото езеро между Америка и Европа, в която Европа искате да влезнете, но НЯМА как да стане, не отговаряте по нищо на европейския начин на живот и култура. Само до Константинопол има що годе добра цивилизация, от там надолу към диарбекир .................. !
  • 118 Явор Кръстев

    1 0 Отговор
    Я модератор!
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 nqkav si

    0 1 Отговор
    Хора да ви кажа самата истина, Турция вече никога няма да превземе чужда територия, защото не само Европа, но целият свят ще бъде против това, бъдете спокойни и другото нещо, което искам да ви кажа, е че ако се обединим с ТР нищо няма да загубим, а напротив държавата ни ще има голяма полза от това, било квото било трябва да се гледа напред ;)

    Коментиран от #130

  • 121 само истина

    2 0 Отговор
    Известно е, че по времето на разцвета на Османската империя (16-17 век), до началото на 19 век, името "турчин" било изключително обидно в рамките на империята. Освен това за турците в Османската империя по това време бил забранен достъпа до държавното управление и военна служба (да са членове на дивана и на еничарския корпус). Всички султанки от 16 век насам са били европеики!
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 кик

    1 1 Отговор
    ето ви силен политик и силна държава..колкото и да ви е трудно да го осъзнаете и приемете
  • 124 кик

    1 1 Отговор
    кат толкова ревете за боко що не направи нещо подобно место да минава трафика през него и да режи панделки?нали иска да го запомнят?нека превземе териториите дето са били на бг и да дигне стандарта..тогава народа ще го направи пожизнен деспот
  • 125 Едикой си

    1 0 Отговор
    Благодарение на щатите, които през 70-те години наляха милиони в турската икономика, сега Европа е заплашена от хора като Ердоган, които си позволяват да говорят по този начин....
    И после що съм бил мразел турците...? А защо ли...?
    АМи щото един ден децата ми недай си Боже...ще трябва да "сложат чалмата"....и дъщерите ни да се забрадят....
    Е разбира се човек неможе да не се възхити на политици като Ердоган. С ясна, дългосрочна и постъпателна политика!

    Коментиран от #127

  • 126 VRACHANETSA

    1 94 Отговор
    Ако наистина това е мисленето на турската власт това означава че Турция иска да си варне всички османски земи следователно и България.Голям националист съм и може би заради нашата история сам така негативно настроен към Турция.Всичко от истамбул на там си е.@/о м...та.Изобжто исляма атентати те и абе мн лоши мислене.
  • 127 да питам

    1 21 Отговор

    До коментар #125 от "Едикой си":

    Да питам, абе живял съм във Франция и Испания, ама там много мангал много нещо........араби, черни, жълти, направо отврът, това не е място където искъм да създам семейство. Та нещо ми прищраква да си потърся работа в Русия. Изтрещял ли съм или има и други ,като мен????Всеки + означава , че не съм сам..

    Коментиран от #140

  • 128 Александър Димитров

    1 82 Отговор
    Глупости на таркалета.Кой ще им позволи на турците да направят това?Спрете с тези спекулации.
  • 129 гост

    25 1 Отговор
    Ако ти се гладува, да иди живей в Русия. Там със сигурност няма да станеш олигарх, вече са заети тези места. Ти за какъв се мислиш, че си по-различен от "араби, черни, жълти" в очите на Европа ли? Би трябвало да знаеш елементарни неща.

    Коментиран от #131

  • 130 Ваня

    1 0 Отговор

    До коментар #120 от "nqkav si":

    абе, глупако като ти се ходи в тая цигания иди сам,
  • 131 да питап

    1 12 Отговор

    До коментар #129 от "гост":

    В Европа си още по-голямо нищо.... там пък местата са още по отдавна заети, а и нямам намериние да ставам боржуа:)) искам да живея в бяла страна , децата ми да НЕ играят с араби ,жълти маймуни прости. В Русия глад да не е по-голям от Европа , зле си информиран, сега не сме 1912 г.
  • 132 3 в 1

    1 97 Отговор
    АЗ СЪМ ТВЪРДО ПРОТИВ ТУРЦИЯ В ЕС СЪЮЗ И КЪДЕТО И ДА БИЛО.
    ИМПЕРИЯ ИМ СЕ ПРИЩЯЛО ПАК.
    АБЕ ТЕЗИ НЯМА ЛИ НАЙ ПОСЛЕ ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ 13 ВЕК И ДА ОСЪЗНАЯТ, ЧЕ ВЕЧЕ СМЕ ДОСТА ПО НАПРЕД В РАЗВИТИЕТО.
    КОИ ГИ ВЗЕМА НА СЕРИОЗНО ?
  • 133 Борислав Братоев

    1 0 Отговор
    ДА АМА НЯМА КАК ДА СТАНЕ СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ!!!
  • 134 steffan

    1 1 Отговор
    тва са пак жалките платени статийки,промиващи мозъчетата на простолюдието.как иначе воленчо ще се вози на самолет до германия и ще кара разни служебни 7-ци и С класи и ще отсяда в най-скъпите хотели за държавна сметка (наша)
  • 135 edin chovek

    157 1 Отговор
    малее колко сте лекомислени . как може да повярвате на измислиците на медиите ? стига с тази етническа омраза ! и жеднага почвате да оплиувате турция . гледам някои мъжкари пишат СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ ! - точно тези хора са най страхливите. правихте се на мъже послушахте оня ЛУДИЯ волен и подпалихте килимите в джамията в софия . колко хора сме в българия че говорите за воина с турция ? осъзнайте се има няма сме 5 милиона в българия а турците са 75 ! дали е голяма разликата ? а имаме ли си войска ? или ще чакаме НАТО дасе бият вместо нас ? а турция има воиска която се класира на 6-то място в света по сила . казвам пак в света ! а и съм почти сигурен че ердоган сигурно не е и споменавал за такова нещо . но хайде пак отидете да подпалите джамии и тогава със сигурност не само турция а всички ислямски държави щесе дигнат на крак заради измислиците на Волен Сидеров а и тои тогава щесе оттегли в палата си сякаш не е правил нищо
  • 136 edin chovek

    0 0 Отговор
    НЕ ВЯРВАЙТЕ НА МЕДИИТЕ
  • 137 Балканджи Йово

    0 1 Отговор
    Ако им дадем-ще се върнат,разбира се,но няма да е толкова просто и в никакъв случай както в древността.Чрез други начини-изкупуват българска земя тя става тяхно притежание,изкупуват фирми-само междуградските линии да погледенм какъв голям процент от тях е турски! Но поне съсъ сигурност няма да влязат в ЕС с техните сюнети и тям подобни отживелици.Така че-повечко закони за собствеността-териториална и икономическа мисля,че са спешни!
  • 138 мартин

    1 0 Отговор
    по добре ...
    че какво и има на турците..
    криза си нямат.
    знаят как се прави бизнес.
    не хленчат като бг-те
    подобре под турска имерия отколкото американска.
    -'я сега да не сме цафнали..
    -хахахааааа
    беднотия до шия
    интерсно боико пак ли ше е министар председател ...да ама не.
    ахмед доган тои е..
    хахааа

    Коментиран от #139

  • 139 lud

    0 1 Отговор

    До коментар #138 от "мартин":

    Мартинчооо... ти в ред ли си, като ти харисва в турция, вземай вазелина и пряк ти път. ахмедчо може и да не живее още дълго:)))
  • 140 русия

    1 0 Отговор

    До коментар #127 от "да питам":

    Аз работя в Русия.Под 600€ никой не взема.Цените са 3-4 пъти по ниски от БГ.И най важното има свобода.
  • 141 БНРП

    0 0 Отговор
    Никога фес в ЕС!!!