Last news in Fakti

2 Януари, 2013 17:17 5 076 16

Нина Дюлгерова: Ще има втора атомна централа

  • нина дюлгерова-
  • аец белене-
  • аец козлодуй

И тази година ще изненадаме света с нови политически конфигурации, прогнозира още професорът във Варненския университет

Нина Дюлгерова: Ще има втора атомна централа - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предстоящият референдум през януари относно ядрената енергетика, ще бъде изцяло политически. В това е убедена проф.д.ик.н. Нина Дюлгерова, преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър”, която днес изнесе пресконференция в БТА на тема "България в Черноморския регион. От акцентите през 2012 г. към алтернативите на 2013 година".

"Втора атомна централа ще има”, смята проф. Дюлгерова, която е уважаван експерт по енергийна сигурност. Вероятно АЕЦ "Белене" ще се строи от американска фирма, но това, което е много важно, според нея, е да бъде с държавно участие. Става въпрос за стратегически битки между Русия и Америка в енергийната сфера, но ако трябва да защитаваме българските национални интереси, това трябва да е държавно участие във втората атомна централа в България, заяви Дюлгерова.

Според нея изключително важен е въпросът дали в 2013 г. ще започнат процедурите за удължаване на лицензите на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй. Тя е категорична, че не бива да ставаме жертва на геополитика или интереси на някой, който е твърде далеч от нас.

Коментирайки гео-политическите и енергийни аспекти в развитието на региона, проф. Дюлгерова прогнозира, че през 2013 г., вероятно ще има използване на шистови  технологии за добив на газ както в България, така и в други страни от ЕС. "В България вероятно ще бъде използвана шистова технология и настоявам тези, които я искат да отидат да живеят там, където ще се прилага", добави проф. Дюлгерова, която е убеден противник на тази технология.

Още в началото на декември миналата година тя посочи пред Факти.бг, че България играе ключова роля в стратегическите интереси на САЩ и Русия.

България е експериментална лаборатория в политически план. И тази година ще изненадаме света с нови политически конфигурации, прогнозира още проф. Нина Дюлгерова.

ГЕРБ, колкото и да искат, няма да успеят да постигнат желаното - една партия става печеливша, когато работи за запазване на младото поколение, като намалява безработицата, като дава надежда на обществото, а не само когато строи магистрали, смята проф. Дюлгерова. В средата на 2013 година, когато предстоят парламентарни избори, тя очаква да има интересни ситуации и обрати.



 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 6 Отговор
    Да ви пи..м на ядрената енергетика! Япония и Германия се отказват от нея защото Япония яде дървото, а ние понеже сме по-умни ще строим втора АЕЦ. Между другото- всеки българин трябва да знае, че и три АЕЦ-а да направят тока няма да поевтинее за него.
  • 2 ТРОШАЧА

    1 4 Отговор
    НЕ – НА АЕЦ ,,БЕЛЕНЕ'' ! ДА – НА ЗЕЛЕНИТЕ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ЕНЕРГИИ !
  • 3 МИЧО

    0 0 Отговор
    Tая "професорка" що се не пенсионира, вместо да се излага като "енергиен експерт" с доктората си по история. Акциите на Арева се сринаха тотално и сега ще произвеждат вятърни турбини в Шотландия. РВЕ и Сименс направиха същото, тая за руски АЕЦ-ове ни говори.
  • 4 ПППППП

    0 0 Отговор
    Струва ми се, че на референдума повечето хора няма да идат, а които идат ще гласуват с "не". България и сега произвежда повече енергия, отколкото има нужда и излишъка се изнася. Светът като цяло се е ориентирал към повишаване на енергийната ефективност - ще си направим нов АЕЦ и после ще се чудим какво да го правим толкова много ток. ВЕИ тепърва ще се развиват и цената на произвежданата от тях енергия ще пада. Повече от ясно е, че нямаме нужда от втора АЕЦ.
  • 5 veselin

    0 0 Отговор
    професорът "в" Варненския университет? Seriozno?
  • 6 .............

    0 0 Отговор
    Какво не ви е ясно,плюещи "професори" относно ядрената енергетика?
    Не чухте ли -Турция ще построи 3 ядрени централи за 5 години?

    Май, май не разбирате накъде вървят нещата?????????

    Или сме независими и след 10-15 години,или ще сме ПОРОБЕНИ отново!!!!!!!
    ДА СЕ СТРОИ .

    Коментиран от #7

  • 7 ППППППП

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от ".............":

    Ами ние и сега сме независими бе, "професоре", ако ще и 30 ядрени централи да построят турците. И точно защото турците са решили да строят ядрени централи, ето ти още една причина ние да не строим!
  • 8 Музикант

    0 0 Отговор
    Който плаща, той поръчва музиката.
  • 9 штн

    0 0 Отговор
    Г-жата професор казва това,което всички знаем,но не казва това,което не искаме!Вероятно,като част от "енергийната мафия",тя даже и на "майтап"не споменава за вариант -да не се строи Белене,защото тогава ще трябва да спомене за липсата и досега на част от документацията,която споменава професор Кашъмов-скрита за обществото!?А това,че трябваше да спомене за еко и здравословните вреди и т.н. и т.н.А за да й повярваме,ни се пробутва новината,че тя била..."уважаван експерт по енергийна сигурност"...вероятно на енергийната мафия...
  • 10 22222222222

    0 0 Отговор
    Прекалено много полицаи,общинари,агенции,правила за прилагане на закони,лицензи и други измислени само за пари наредби.
    Всичко това създадено от ДС с цел контрол прогонва хората от БГ.
    Нещата трябва да се опростят радикално.
    Служителите трябва да служат,а не като сега-командват,крадат,затрудняват всичко с цел рекет и т.н.т.
  • 11 ЖУЛ ВЕРН

    0 0 Отговор
    Абсолютно е права в изказванията си проф.Дюлгерова.Но за жалост,голяма част от народа ни е мазохист/той не иска на него да му е добре ,иска на Вуте да му е зле/Радетели на зел.енергия,погледнете Израел/високо технолог.държава/ в която зел.енергия се ползва от времето в което вие не знаехте че съществува такава и все пак тя разчита само на двете си атомни центр.Със зел.енергия може само да си кипнеш кафето.

    Коментиран от #12

  • 12 WALL STREET

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ЖУЛ ВЕРН":

    Доста семпло и пристрастно изказване г-н ,,ВЕРН''. Съвсем явно демонстрирате неосведоменост и изостаналост в някои отношения .Съветвам ВИ да наваксате пропуските си . Успех на референдума ... :–Х
  • 13 Кратунчо

    0 0 Отговор
    Това с ВЕИ си е вятър работа... Трябва си един ъпгрейт на Козлодуй щото и това което е останало от него искат да ни го затворят. Що ни трябва да затъваме в дългове за нова АЕЦ като с пъти по-малко пари може да си направим още 1-2 нови реактора в Козлодуй при изградена вече електропреносна инфраструктура ??? Да пази бог от власт на тъпи и продажни ...
  • 14 Белене

    0 0 Отговор
    Ако има АЕЦ Белене то тока от там трябва да е за износ, но на кого???турция ще строи свои централи, а тока от Белене е достатъчен, на кого ще го продаваме. Аз съм за 2 АЕЦ, но не виждам икономически смисъл, единствено политически. Тока няма да стане по евтин, а туй със зелената ел.енергия си е жив майтап. Превърнаха плодородни земи в ел. площатки, ще произвеждаме скъп ток, а ще внасяме земеделска продукция..срам и позор. АЕЦ Белене ще ни осигури някаква сигурност и нищо повече.
  • 15 гост

    0 0 Отговор
    Ядрена, ядрена ...
  • 16 дито

    0 0 Отговор
    Тендециите са петрола да поскъпва а батериите и др. части за електромобилите да поевтиняват и за да си караме колите след 10 г
    ще ни трябват поне още 2 АЕЦ.Като в сметката сложим и отоплени-
    ето,което ще бъде предимно с климатици заради въглеродните
    емисии,не се знае дали и още 2 АЕЦ ще стигнат.