26 Февруари, 2013 08:03 30 857 86

Най-добрата идея на протестиращите: мажоритарни избори

  • мажоритарни избори-
  • пропорционални избори-
  • депутати
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нека уточня първо, че аз предлагам мажоритарна система в 2 тура, което НЕ води до двупартийност, а тъкмо обратното - до многопартийност. В политологията това е т. нар. “Закон на Дюверже”. Пример - Франция. Там в момента в долната камара има около 14 партии. Много пъти съм го обяснявал на Райчев, интересно защо все забравя. Но дори когато имаме мажоритарни избори в 1 тур и двупартийна система, резултатът е много по-добър от днешния.

1. Основното предимство при мажоритарната система е, че народът има народни представители. При пропорционалната няма - това са представители на партиите, спуснати със списък. Политолозите ще ви излъжат, че при мажоритарните избори се “губят гласове”. Кой ги губи? Партиите не са суверен, та да им се губи нещо! При пропорционалните избори избирателите губят 100% от гласовете си, тъй като това не са техни представители. При мажоритарните всеки район си избира представител и нищо не се губи.

2. При мажоритарната система партиите се обновяват, изчистват се от гнилите ябълки и затова оцеляват дълго. Ако началството води лоша политика, избирателите го махат. Докато при пропорционалната това е невъзможно. Там началството е стъпило на гърбовете на всички останали, и то в по две листи. Партията умира, той е пак в парламента.

3. При мажоритарните избори депутатът има страх от избирателя. При пропорционалните го е страх само от този, който пише листата. Сложат ли го начело на листата, и магарето става депутат. Какво мисли избирателят, за него няма никакво значение.

4. При мажоритарната система купуването на гласове се обезсмисля, защото никой не може да купи 51% от избирателите в даден район. Сега се купуват по 1 - 3%, главно в ромските махали. В един едномандатен район с 20 000 избиратели всичко става пред очите на хората. Ако те видят, че купуваш роми, всички ще се обърнат срещу теб.

5. За да привлечеш 51% от избирателите, трябва да се опиташ да се харесаш на 100%. Затова тази система действа центростремително, тя сплотява и хората, и нацията. При пропорционалните се бориш за 5-10%. Или 20%, все тая. Значи длъжен си да си измисляш врагове, да насъскваш срещу другите, да вдигаш скандали. Затова партийно-листовата система действа центробежно, народът е разединен и скаран. Затова и умира нацията. Истинският патриот е за мажоритарни избори.

6. При мажоритарната система не е възможно да се появи харизматичен лидер, който да помете целия парламент, както стана при царя и при Бойко Борисов. Там всеки район избира своя човек, ефектът на мексиканската вълна не е възможен. Ако през 2001 г. изборите бяха мажоритарни, НДСВ едва ли щеше да има 10-20 депутата. Същото важи и за 2009 г. и ГЕРБ. И обратното - тъкмо при пропорционалните избори “лидерите” и “спасителите” вкарват по 100 напълно непознати депутата с автобуса. Хитлер идва на власт чрез пропорционални избори, а точно преди това губи мажоритарни избори за президент.

7. Кресливите, крайните, особняците, нямат шанс да съберат 51%. Но те лесно събират 5-10%, защото винаги има едно озлобено малцинство. Затова мажоритарният депутат е умерен, възпитан, интелигентен.

8. Ако олигархията имаше изгода от мажоритарни избори, отдавна да ги е въвела.

9. Най-демократичните нации и господарите на света имат мажоритарни системи - САЩ, Великобритания, Франция, Индия. Това не е случайно. Пропорционалните система дават възможност за колонизация на нациите, тъй като те отчуждават елита от народа.

10. Истинската пряка демокрация възниква само при мажоритарни системи. В Швейцария, докато е въведена и утвърдена референдумната система, всички депутати са избирани мажоритарно.

И накрая, всички смесени и компромисни варианти водят до лоши резултати, защото създават ефекта на тълпата, те заразяват мажоритарния избор с ефекта на “мексиканската вълна”.

Още по темата

Валери Найденов
журналист


P.S.
Молим читателите, които подкрепят идеята за 100% МАЖОРИТАРНИ избори с възможност за отзоваване на депутати, да натиснат бутона Like и да разпространяват статията сред техните приятели.

За да гласувате във Facebook, използвайте връзката: https://www.facebook.com/questions/386400881457408/

Логото на кампанията „100% Мажоритарни избори” (кликнете върху снимката, за да я уголемите, разпространите и разпечатате).
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Росен

    1 8 Отговор
    Според мен идеята не е добра, защото така ще започне пазаруване на депутати и всеки от тях ще си вирне носа, защото лично са го избрали. Стига с утопичните идеи за честност и филантропство. У всеки един от нас чувството за самосъхранение и лично облагодетелстване властва над всичко останало. Който и да дойде - ще гледа първо себе си. Истината според мен е, че трябва да се осигури спазването на закона и наказание за провинилите се, което да е основният възпиращ фактор, а не съвестта на който и да било. Убеждението ми е , че със смяната на властта в прокуратура и съдебна система, лека полека това щеше да започне да се случва, но някой се уплаши, и мисля че това не бяха ГЕРБ.
  • 2 Румен

    1 0 Отговор
    Когато в заседанията на съда има и съдебни заседатели от народа ,по знакови дела против политици и престъпници ,и те решават виновен или не ,като в белите държави ,тогава ще се оправиме но за това никои умишлено не говори.ЗАЩО..
  • 3 ,,,

    1 1 Отговор
    По принцип работата на журналистите е да съобщават събития или изказвания а не да предлагат нови избирателни системи или нещо подобно.Но както и да е.Значи на пръв поглед звучи добре мажоритарната избирателна система ама айде сетете се за 240 човека в България с ясни политически идеи.И само по себе си мажоритарния кандидат не гарантира,че той ще е честен и ще работи за народа,освен това купуването на такива депутати ще бъде много по лесно,просто без никакви проблеми защото той е независим,докато когато той е член на партия той има предизборна програма и идеология която трябва да следва.Да не говорим,че тези мажоритарни депутати ще бъдат само и единствено олигарси или хора които могат да си платят предизборната кампания и избирането им за народни представители,хора с пари които могат да си платят кампанията.Ясно се вижда в другите страни до какво води мажоритарната избирателна система-до двупартиен модел и в англия и в САЩ е така,пресича се пътя на всякакъв друг тип партии които имат по различни идеи,а и нали се сещате кои ще са 2-те партии които ще управляват в България ако се въведе двупартиен модел..И освен това през 2009 имаше 31 мажоритарно избрани депутати...Погледнете кои са тези 31 депутати и кой от тях какво е правил в парламента ще ви дам само за пример един мажоритарно избран депутат стана известен с това,че искаше да обложи с данък "високите" пенсии.Така ,че мажоритарната избирателна система на пръв поглед звучи добре обаче само на пръв поглед...Просто погледнете списъка на тези 31 мажоритарно избрани депутати през 2009 и какво са правили те 4 години и ще се убедите,че мажоритарната избирателна система би била огромна грешка...

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Работодател

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от ",,,":

    Защо пък да не да предлагат нови избирателни системи и кой си ти та да казваш каква е работата на журналистите.
  • 5 The Big Boss

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от ",,,":

    Явно ти харесва как е в момента в България положението.

    В коя партия си на хранилка?
  • 6 ,,,

    0 1 Отговор
    Защото по определение журналистиката е:
    Практиката на събиране, анализиране и интерпретация на информация за актуални събития, теми, явления, личности и тенденции на съвременния живот, представена в различни жанрове и форми и разпространена за масова аудитория. Тя е също така професия, свързана със съобщаването и предаването на новини, описателни материали, гледни точки и мнения. Журналистиката може да се разглежда и като наука при определени обстоятелства.
    И освен това поне да бяха предложили нещо...Полезно например,закон за неизбежната самоотбрана,Ревизия на всички приватизационни сделки,разваляне на договорите с ерп-тата,разваляне на договорите за концесиите на злато(на 4 място в европа сме по залежи на злато а то се изнася за жълти стотинки) и ценни метали,намаляване на държавната администрация,която служи само за толпи служби за роднините и приятелите на управляващите,която харчи милиарди на година и която 2/3 от нея може да се съкрати.Т.е неща които да водят до подобряване на стандарта на живот,полезни неща и неща които хората не ги знаят и за които хората да настояват... И това са добрите идеи на протестиращите мажоритарната избирателна система не е сред тях обясних много добре защо в предишния си коментар.
  • 7 ,,,

    1 4 Отговор
    Аз ли съм на хранилка?А "журналисите" ,които ви обясняват,че мажоритарната избирателна система е най-добрата идея на протестиращите и тя сама по себе се ще оправи положението и ще сложи в парламента хора които да работят за българия те не са...Еми айде обясни ми кои са тези 240 човека,познати на народа с ясни политически идеи?За кого се сещаш за шоумени и фолк певици това са познатите на народа личности.И кои са хората които ще могат да си платят предизборната кампания?Кои са хората които могат да организират концерти с фолк певици,кебапчета и кюфтета(така се правят избори у нас) които да могат да си плащат по 10-12 хиляди за 30 секунди по телевизията за кампанията им и дали тези хора ще работят за народа.Значи през 2009 година имаше 31 мажоритарно избрани депутати(ако сте забравили) просто погледнете кои са те и какво са правили в парламента и тогава ми обяснявайте колко е добра мажоритарната система.Тази система ще доведе до двупартиен модел,тя ще пресече пътя на всяка една партия която има различни идеи това го показва практиката.
    Значи когато вкараш човек от една партия която има определена програма той е длъжен да спазва точките и нещата които пише във тази програма и ти можеш да го питаш след това ти защо не ги спазваш??? И трябва да се въведе поправка която да задължава депутатите да спазват обещанията с които са влезли в парламента и ако напуснат партията да напуснат и парламента това е правилното....И как ще стане това с 240 човека та те 1 предизборна програма не искат да прочетат хората,как да се запознаят с вижданията на 240 човека?или дагласуват по харизма :D хора мислете малко не се хващайте на всяка промивка на мозъците .....

    Коментиран от #13, #15

  • 8 Бисер Караколев

    1 0 Отговор
    Така, както го е написал Валери Найденов звучи добре, но имам 2 въпроса. Как ще бъдат издигани кандидатите и няма ли да е най-лесно да си издигнат кандидати местните олигарси (мутри)?
  • 9 arbo

    1 0 Отговор
    аз съм "ЗА"
  • 10 Седми

    1 0 Отговор
    Към госта с трите запетайки. Америка и Англия са изостанали държави, защото си имат само по две партии.Така ли да се разбира тъпнята,която си написал.

    Коментиран от #12

  • 11 дреме ми на .....

    1 0 Отговор
    Истината е че всички досегашни трябва да бъдат наказани със по 120 год. затвор.Докато не бъдат наказани, в това число да им вземат цялото имущество нищо няма да се промени, защото след това който и да дойде на власт за нас обикновените хорица ще важи следният израз който гласи; - ''Каква е файдата от кярът като няма смисъл? - отг. е няма келепир ''....
  • 12 ,,,

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Седми":

    Не,разбирай го така...Кои ще са 2-те партии които ще управляват България ако се въведат мажоритарни избори което е равно на двупартиен модел...И искаш ли това да стане??
  • 13 azz

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от ",,,":

    "Значи когато вкараш човек от една партия която има определена програма той е длъжен да спазва точките и нещата които пише във тази програма и ти можеш да го питаш след това ти защо не ги спазваш" - Тия в коя държава живееш? Кажи ми поне една партия която е била на власт да си е удържала на обещанията. Б.Б. например беше обещал да изкупи дяловете на ЕРПтата, а в крайна сметка продаде и останалите 30%. Ходи го питай защо.
  • 14 gost

    0 1 Отговор
    ne vqrvam,4e majoritarnite kandidati sa panaceq za dobro upravlenie...nali tozi fiml sme go gledali ve4e,vav velikoto narodno sabranie 200 deputati bqha majoritarni...ama pak partiici...
  • 15 The Big Boss

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от ",,,":

    Кажи го направо: ХАРЕСВА МИ ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ и НЕ ИСКАМ ПРОМЯНА

    Защо го усукваш?

    Коментиран от #21

  • 16 гост

    1 0 Отговор
    относно купуването на депутати: В момента у нас ВСИЧКИ депутати са купени предварително.
    Ако след време България достигне да парламент с ДВЕ партии в него, това ще е огромна крачка напред, тъй като в момента Партията е само една, и просто предлага няколко търговски марки
  • 17 ,,,

    1 2 Отговор
    Е той "обеща" но на практика той взе властта без изобщо да има предизборна програма ама буквално така че все едно нищо не е обещавал...И да 95% от обещанията си не си ги е изпълнил но аз ти казвам по принцип ,че когато един политик е член на партия и има предизборна програма (между другото единствено партия атака има такава) ти можеш да му държиш сметка защо не я спазва ако той не я спазва...И това трябва да е услови за отзоваване на депутати например според мен...Докато при мажоритарния кандидат такова нещо няма той влиза и прави каквото си иска..Темата беше по-добра ли е мажоритарната избирателна система от сегашната и аз казвам категорично не,защото тя просто ще направи невъзможно за нови партии с нови и различни идеи да влязат във властта...Защото само гербаджии,дпс-та,бсп,та кунева мунева костов и разни други келемета и мутри ще могат да влязат в парламента защото мажоритарната избирателна система прави влизането във парламента само и единствено въпрос на пари...А знаем при кого са парите...Така че категорично против,и в предишните си коментари обясних защо да не се повтарям.

    Коментиран от #24

  • 18 няма как

    1 0 Отговор
    Проблемът е, че партиите не могат да извадят хора, които да спечелят избирателите. Затова държат на сегашната система, при която десетина души олицетворяват партията и карат хората да гласуват за нея, а после в парламента влиза пълнеж от кол и въже, защото никоя партия няма толкова качествени хора. При мажоритарни избори нямат шанс.
  • 19 гост

    0 1 Отговор
    Абе не е точно една...Имаме една турска националистическа партия,разни хора които правят каквото им се нарежда отвън гербаджии и подобни и една Българска националистическа партия-Атака. партия ,която е доказала ,че работи за българския интерес и която за национализация на ерп-та например говори много преди да започнат протестите...И общо взето 95-96% от исканията на протестиращите са преписани,присвоени буквално,буква по буква от предизборната програма на тази партия ама нищо важното е тези идеи да се разпространяват няма да търсим сега авторски права...Единственото което се различава от исканията на протестиращите с предизборната програма на тази партия май е забраната на всички партии(което се е правило само при комунистите и нацистите) и мажоритарния вот който би направил невъзможно влизането на различни партии като атака в парламента....
  • 20 тервел

    1 0 Отговор
    На Райчев каквото и да казваш е безмислено .Това продажно човече както и много други продажни човечета в желанието си да натрупат много пари въобще не ги интересува каква беда надграждат на народа.
  • 21 ,,,

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "The Big Boss":

    За политическата система не съм обелил и дума, определено не ми харесва,но избирателната система ми харесва,и обясних много точно,ясно и подробно защо и защо мажоритарната избирателна система е много лоша идея и до какво ще доведе тя...И моля ако някой е на различно мнение от моето да ми отговори с аргументи ама с истински аргументи както съм се обосновал аз а не с клишета и глупости...
  • 22 гост

    0 1 Отговор
    При мажоритарна избирателна система партия като атака например,която е различна и има различни идеи-ревизия на всички приватизационни сделки,разваляне на договорите с концесиите и ерп-тата и т.н ще бъде невъзможно ама наистина просто невъзможно подобна партия,различна партия да влезе в парламента.При мажоритарната система в парламента ще могат да влязат само и единствено хора с пари т.е тези които окрадоха българия + разни мутри и олигарси защото само те ще могат да си позволят да си платят предизборната кампания,влизането в парламента ще е само и единствено въпрос на пари.А нали не искаме да ни управлява Цар Киро,Илия Илиев,Маргините,Бойко Борисов,Ахмед Доган и разни подобни.....
  • 23 Гост

    0 0 Отговор
    А твоя Болен Лидеров е по опасен от БСП иДПС взети заедно просто това е партия на избягалите от лудница.Вие може да оправите сметките за ток със закон за спиране на зимата.Деистваите все някои ще ви се върже и болният мозък пак ще е в парламента.
  • 24 azz

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от ",,,":

    Когато държиш сметка на една партия - група от хора, обикновенно се оказва че виновни няма защото всеки твърди че другия е виновен - групова отговорност, а когато държиш сметка на определен човек той няма как да се оправдае с някой друг за решението си. Точно при мажоритарни избори могат да влязат различни хора така като влизат независими кметове на местните избори, в досегашния парламент независими депутати не са били избирани.
  • 25 Седми

    1 0 Отговор
    До,,, .Имаш готови над сто годишни аргументи,че тази система не работи.И никакви аргументи,че мажоритарната не работи.Какви аргументи искаш още.

    Коментиран от #28

  • 26 smolata

    0 1 Отговор
    Дайте да бъдем реалисти. При мажоритарни избори парламента ще се напълни с мафиоти, доган и свитата му пак ще е там, защото има твърд електорат, а който има достатъчно пари ще може да си купи определена малцинствена група, за да гласуват за него и той да влезе в парламента. Кажете ми при мажоритарен вот кой ще следи за миналото на кандидатите и способите им - журналистите или съдебната система (и двете се купуват)
  • 27 гост

    0 1 Отговор
    Поредния папагал,който знае само да повтаря клишетата и "острумните"обиди които е чул по БТВ-то по адрес на Сидеров.
    Защо вместо да повтаряте като папагали глупостите на разни келемета,осъдени за лъжи и клевети от същия този Сидеров(не за обиди а за лъжи и клевети) като Слави Трифонов(редно ли е човек осъден за лъжа и клевета да води всяка вечер шоу по националната телевизия?) Та защо вместо да повтаряш като папагал пропагандата и пумията която той излива върху Сидеров ,не вземеш да се поинтересуваш за какво се бори тоя човек каква е неговата предизборна програма и какво ще направи ако дойде на власт? И защо са всичките тея нападки срещу него от страна на всички медии до една? срещу него, а не срещу тези които окрадоха българия и ни докараха до тук-срещу него човек който никога не е учавствал във властта(атака никога не е имала министри и хора на ръководни постове) и никога не е крал от народа.И когато критикуваш(обиждаш) някой го прави с аргументи.Защо е такъв?кое от неговите изказвания е такова?и защо?
  • 28 ,,,

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от " Седми":

    Еми аз точно това казвах :D че мажоритарната система не работи,че тя би била огромна грешка и е много по-лоша от сегашната...
  • 29 Ени

    1 1 Отговор
    Пак се говори за партии!!
    Какви гнили ябълки ще чистят сами!Ако искаха,можеха и сега да го правят!
    При създалата се ситуция,в България трябва да бъде създаден съвсем нов модел,иначе няма да има промяна никаква!
    Ако се използват вече създадените модели на гласуване,това е все едно,върху стари, прогнили основи да правиш нова къща!
    Да си направим съвсем новата къща,това е решението!
    Всеки един,да има право да се включи в изборите като кандидат!Най-важното изискване да бъде ЧЕСТНОСТ от страна на кандидата!Хората имат алергия към нечестни,корумпирани и алчни,самообявили се "лидери"!
    Вие като журналист,погледнете по-широко и вместо да предлагате стари,измислени преди години системи,предложете нещо наше!Швейцария е създала тази система в определен исторически момент!
    Българи се намира също в истирически момент,но различен!Затова се иска съвсем нов и различен модел!
  • 30 Седми

    1 0 Отговор
    Ами ако гласуваш за мафиоти така ще стане.Къде ти е акъла тогава.
  • 31 ,,,

    0 1 Отговор
    Напротив,имаше 31 депутати мажоритарно избрани може да провериш кои са те и какво са правили в парламента до сега...Ако го направиш това ще се убедиш че мажоритарната система е лоша защото един мажоритарно избран депутат например предложи да бъдат обложени високите пенсии с данъци....И общо взето тези 31 депутати бяха точно мутри и роднини на олигарси които могат да си платят кампнията и са там за да си уреждат разни държавни поръчки за фирмите....А на мажоритарния кандидат не можеш да му държиш сметка защото той няма предизборна програма и не е обещавал нищо....И пак питам кои са хората които могат да си платят предизборната кампания и които ще влязат в парламента при 100% мажоритарен вот?

    Коментиран от #36

  • 32 Седми

    1 0 Отговор
    До трите,,, .Нали ти писах нещо прочети го пак.Откъде знаеш,че мажоритарния принцип не работи след като никога не е бил основен в нашия политически живот.А пропорционалния е вече очевадно доказано неудачен.

    Коментиран от #74

  • 33 гост

    0 1 Отговор
    В нашия не знам ама в другите страни е бил изпробван и се вижда до какво води-двупартиен модел и невъзможност за 3-та партия с различни идеи дори да се добре до властта...Не е неудачен пропорционалния вот ами медийната пропаганда която сложи начело на държавата хора като Борисов,Царя и разни подобни....Докато честните и мислещи за народа политици или не им дава никаква трибуна и не ги отразява по никакъв начин или пък ги изкарва нацисти,фашисти,расисти,ксенофоби и подобни за да наплаши народа....Така ,че пропорционалната избирателна система вече обясних много подробно защо е по добра от мажоритарната и тезата "В сащ са така и виж колко са развити" не е много удачна защото не може да сравняваш метрополията,колонизатора който краде и екплоатира целия свят и една колония като българия в която дори златото и ценните ни метали са дадени на концесия за жълти стотинки а всеки един печеливш сектор от икономиката е в чужди ръце...Така ,че не избирателната система е виновна а икономическата и тя трябва да се промени.
  • 34 azz

    1 0 Отговор
    Правиш ли разлика между независим депутат и мажоритарно избран член на партия? От тия 31 повечето бяха от ГЕРБ а това че е пълен с мутри и роднини на олигарси съм съгласен. Ако според теб избори се печелят само с пари, то защо ги има? Въпреки медииното затъмнение в обществото има много достойни хора за които бих гласувал и които никога не биха се унизили да членуват в ГЕРБ или БСП.
  • 35 Ганчев

    0 0 Отговор
    Говорите, че при мажоритарната система ще се напълни с мафиоти (платежоспособни политици). Нека да направим една съпоставка със сега действащата концепция, как стои въпроса с корупцията и пазаруването на депутати. Мисля, че при сегашната пропорционална система, партиите са един вид картелен монопол помежду си. Сами пускат листи с кандидати и както се казва в статията вота на хората се обезмисля. Партията си има стратегия, която не зависи от отделните пионнки в нея, не зависи и от народа. Ако се смени мандата с този на друга партия- същата баница, защото интереса на всички партии е общ в основата си, всичко е една вътелешка, на която се вътим вече 23 години.
    Ето моята идея:

    БЕЗПАРТИИНА МАЖОРИТАРНА СИСТЕМА! Когато депутатите са в партия, те се обезличават. Вината им се размива така както става в талпата, сама по себе си партията е по силна от колкото отделния депутат в нея, а според мен трябва да стане точно обратното- депутататите да бъдат уязвими спрямо действията си,да треперят като листо, когато сгрешат нещо и не на последно място- да нямат ИМУНИТЕТ.
    Тук възниква въпроса как да се прецени кой депутат да бъде ствален от власт. Когато имаме партия, сваляме цялата партия и слагаме нова на нейно място, което както се вижда към момента води до въпросната "въртележка".
    Ако бъде БЕЗПАРИИНО ПРАВИТЕЛСВО има два варианта:
    1. Да се свали цялото правителство и да се проведат нови избори. 2. Да не се сваля цялото правителство, а периодично да се изчистват само тази депутати от него, които "не стават". Тук обаче идва и проблема как да се прецени, кой "не става", необходим е някакъв механизъм и за това (може би референдум) или някакъв друг вид гласуване с публично участие.

    При всички случаи системата трябва да бъде изградена така, че всички участници в нея да бъдат свързани по между си на принципа на доминото, когато някой згреши, това да дърпа надолу и останалите. Депутатите трябва да се самосизират помежду си и да нямат възможност за създаване на коалиции (каквито всъщност са и самите партии). Не трябва да се допускат осъждани лица, трябва да има изисквания към тях (образование, заслуги и др.)

    При БЕЗПАРИИНАТА МАЖОРИТАРНА СИСТЕМА според мен ще бъде по- трудно и маниполирането на изборите, защото всеки депутат по единично, без да разчита на партия зад гърба си няма как да разполага с нужния капитал за да си купи вота.

    Що се отнтася до средствата за предизборната кампания, предполагам най- удачния вариант е да има отделен фонд средства за тази цел, които средства да се разходвад по равно в кампанията за всички депотати, като тази кампания да бъде обща за всички.

    Ако се създаде МАЖОРИТАРНО ПРАВИТЕЛСТВО С ПАРТИИ, интересно ми е как ще се разпределят депотатите по отделните партии, до сега имената им бяха предлагани от самите партии(като техни представители), ако трябва всичко да започне на чисто не виждам как ще стане така, че новите лица в политиката да нямат общо със старите маймуни на клона. Необходими са ни НАРОДНИ а не ПАРТИИНИ представители, за да тръгнем напред.

    Има много трески за дялане, нещата не са никак прости, нито пък аз претендирам че са ми толкова ясни и съм специалист в областа, а в момента просто споделям с вас какво мисля, нека разсъждаваме заедно и съградим бъдещето си върху нови основи.
  • 36 амаха

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от ",,,":

    pita6 koi 6te si plati predizbornata kampaniq?pla6ta6tiq oligarh nqma li da si podredi listite?ili si vqrva6,4e 6tom nie naroda go izbirame,nqma zna4enie koi oligarh e platil kampaniqta na izdignalata go partiq - mai ne si jivql v BG ot 1944god. dosega?!?
  • 37 Веселинов

    1 1 Отговор
    Ами като гласувате за партии на мутри, комунисти и платени клоуни, разбира се и листите ще са пълни с такива. Аз лично никога не съм бил разочарован от партията, за която гласувам (не казвам, че винаги съм бил съгласен с всичко). Нямам нищо против лидерите на моята партия да редят листите. Те затова са лидери и са хората, които имат най-обективната преценка кой трябва и кой не трябва да е в парламента. Въпросът е какво си избира българският избирател. Избирателите са 20 % пенсионери и наследствени комуняги, 10% интелигентни хора, които знаят за кой и защо гласуват и 70%, които се лашкат наляво-надясно и се мятат на всяка новопоявила се звезда и идея.

    Давате ни за пример Швейцария... айде намалете се малко и се осъзнайте...

    Коментиран от #46

  • 38 Ганчев

    1 0 Отговор
    БЕЗПАРТИИНА МАЖОРИТАРНА СИСТЕМА!!!
  • 39 123

    0 0 Отговор
    гн.Ганчев прав сте ,обаче много трднно ще ни бъде . Вече имаме учасник в дискусията на заплата да ни казва как няма да стане нищо и че подобро от старото няума . учасника е ,,, той е активен с добре подреден словоред не говорещ за промяна не говорещ за по добри дни на децатани , той е платена мижетурка продала се на сдс/дпс/бсп/герб
  • 40 анти партиец

    0 0 Отговор
    ихуу!и..ииибре курорте!и аз искам такааа!друг да плаща , а аз само да лапундря!така бяха до сега бг парламентаристите-гласуваха ЕРЗАЦ закони и стояха повече в кафенетата около парламента.
  • 41 гост

    1 0 Отговор
    "Атака" предлага 22 точки за дневен ред на парламента до разпускането му. На пресконференция днес лидерът на националистите Волен Сидеров обяви амбициозна програма с най-наложителните решения, които трябва да вземе Народното събрание, преди да се разпусне.
    Сред предложенията са промени в Закона за енергетиката, с които да се осигури преминаване на ЕРП-та под управление на държавата с 51 процента държавно и 49 на сто гражданско участие, премахване на посредниците в продажбата на ток, индивидуални договори на гражданите с "Топлофикация", продажба на енергията от АЕЦ "Козлодуй" само на вътрешния пазар, да отпадне задължителното изкупуване на електроенергия от НЕК."
    От "Атака" ще искат да се увеличат доходите на гражданите с приемане на поправка в Кодекса на труда, премахване на плоския данък, въвеждане на необлагаем минимум, падане на ДДС за лекарства и храни и стоки от първа необходимост, по-нисък акциз на горивата. Националистите настояват за нови промени в Изборния кодекс; за приемане на решение от НС за разсекретяване на договорите в енергетиката; за приемане на законови поправки за регулация на лихвите.
    Според "Атака" до разпускането си парламентът трябва да приеме и конституционни промени,позволяващи отзоваването на депутати от НС от избирателите, както и даване на възможност гражданите да сезират КС, пише БТА. Волен Сидеров изрази мнение, че тази програма, която съдържа всички искания на протестиращите от последните седмици, може да бъде приета през следващите десетина дни. Той каза, че ще участва в КСНС при президента и ще му предложи дневния ред. Ако президентът реши да се вслуша в нашия глас може, след като получи трите върнати мандата, да не разпуска Народното събрание, докато не се приемат тези точки, каза Сидеров. Той ще настоява заседанието на КСНС да се предава пряко по медиите и на него да присъстват представители на инициативните комитети на протестиращите.
    Според мен това са важните неща за които трябва да протестираме,а не въвеждането на мажоритарни избори,аргументите против мажоритарните избори са много.Недостатъците на мажоритарната избирателна система са много повече от предимствата.Хубаво беше в статията да отбележите и недотатъците и защото подвеждате хората...

    Коментиран от #45

  • 42 гост

    0 0 Отговор
    Пропуснато е да се отбележи,че тези 22 точки са искания на протестиращите(които са преписани от предизборната програма на атака но както и да е). Та за тези 22 неща протестирахме,и те ще доведат до по-добър стандарт на живот и по ниски сметки за ток....А не мажоритарната избирателна система тя ще доведе до пресичането на пътя на нови партии и политици,които нямат огромни финансови възможности и не могат да си платят предизборната кампания и да си накупят гласове...Не това искаме...Нали искаме промяна?Мажоритарната избирателна система ще доведе промяна но към лошо...Това е най-необмисленото от искането на протестиращите да протестираме за тези 22 точки,за приемането им,които наистина ще доведат до реална промяна в начина ни на живот?Защото те дори не са в дневния ред в момента....За какво иначе протестирахме толкова време?За какво свалихме герб?За да ни измамят отново и да дойдат пак същите на власт ли??Да насочим гнева си към президента.От него най-вече зависи дали ще влязат тези точки в дневния ред и дали ще се приемат.
  • 43 Ганчев

    1 1 Отговор
    Една партия няма как да съществува в чистия си вид. Станат ли повече от двама човека, партиините интереси преминават в лични интереси и всичко мило и родно изтича в канала. Леви, десни, центисти, сини, червени- всичко това е промивка на мозъци, овча политика. Смятам, че сме хора а не стадо...
    Пак казвам

    БЕЗПАРТИИНА МАЖОРИТАРНА СИСТЕМА!!!

    Това е единствения ни шанс да изплуваме от тая кал в момента.
    Хора като " ,,, " винаги ще има, те са жертви на комунизма, нека гледаме напред, сега е момента да променим бъдещето си. Протестите трябва да продължат. Трябва обаче да отстояваме позициите си до край и те да бъдат ясно аргументирани...

    Вдигането на заплатите е в следствие на всичко останало, не може да се започне от тях, първо трябва да се даде глъдка на икономиката ни (производството) и след това ще се вдигнат и приходите по естествен път, но не искайте първо вдигане на заплатите, това ще ни смъкне още по- надолу, разберете го...
  • 44 гост

    0 0 Отговор
    Имам 3 въпроса:
    1- Кои са хората които могат да си платят предизборната кампания и участието си в медии които да ги отразят(което е адски скъпо 10-12 хиляди на минута)и съответно кои са хората,които ще влязат в парламента при 100% мажоритарен вот освен олигарсите, мафиотите и политиците забогатяли от ограбването на народа.
    2- Кои са тези 240 личности в България с ясни политически виждания и идеи и познати на народа и които биха работили в негов интерес?
    3 Кое гарантира,че независимия мажоритарно избран депутат ще работи за интересите на народа?При партиите поне има предизборна програма която той трябва да следва...
    и моля отговора да е аргументиран...Как за бога мажоритарната система ще промени живота ни?КАК!? И защо тя е на първо място във медиите,това ли е най-важното искане на протестиращите какво стана с ЕРП-тата? какво стана с другите искания на протестиращите засягащи икономическия модел и които наистина касаят пряко начина на живот на хората?
  • 45 пенчо

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "гост":

    Вие запознати ли сте как Волен е харчил пари от субсидии за партиите в един от най скъпите хотели в Париж?

    Коментиран от #48

  • 46 пенчо

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Веселинов":

    Защото гласуват много НЕГРАМОТНИ хора!
  • 47 гост

    1 0 Отговор
    Да,запознат съм с абсурдните лъжи,за които Сидеров осъди един водещ на скат,Касабов май му беше името.
  • 48 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "пенчо":

    Адвокатското дружество „Георгиев, Тодоров и Ко“ разобличиха измама на СКАТ
    Клеветникът Валентин Касабов очаква своята втора присъда за помията, която излива по АТАКА.
    "Волен Сидеров за пореден път изправя на подсъдимата скамейка клеветник от СКАТ. И за пореден път това е водещият на предаването „Паралакс“ по кабеларката Валентин Касабов. Рецидивистът, който вече отнесе присъда за обиди и клевети по адрес на лидера на АТАКА, продължава да плюе по единствената националистическа партия и нейния лидер дори с цената на фалшификации и откровени доноси. Това стана ясно от тиражирана на 12 декември от кабеларката клевета за посещение на Волен Сидеров в Париж. Според внушението Сидеров е бил там заедно с депутата на АТАКА Деница Гаджева, като двамата отседнали в „ултраскъпия хотел „Ле Морис“. Валентин Касабов дори „аргументира“ клеветата си с „документи“, които бил получил от администрацията на иначе 5-звездния хотел?! По повод поредната клеветническа кампания на СКАТ Волен Сидеров е оторизирал адвокатско дружество „Георгиев, Тодоров и Ко“ да води официална кореспонденция с цитирания хотел в Париж. В отговор на запитване от адвокатите на Волен Сидеров представител на хотела е уведомил, че са получили искания за предоставяне на информация относно някаква размахвана фактура за гостуване в хотела на името на Волен Сидеров.
    Какво се оказа обаче? „Искането е отправено от очевидно фалшифициран имейл адрес в abv.bg, който съдържа грешно изписана на английски език на думата „парламент“ и фамилното име на г-н Сидеров. Адресът явно е създаден специално с цел да се осъществи кореспонденция с хотел „Ле Морис“ от лице, неправомерно представящо се за г-н Волен Сидеров“, четем в становището на юристите. И още: „Представителят на хотела заявява, че са получени и още искания, „но не сме им отговорили“. За отправяне на исканията са използвани и други фалшиви имейл адреси, например [email protected]. Всичко това представлява измамна схема, целяща да възбуди и създаде заблуждение и с това да причини вреди и да накърни доброто име на г-н Сидеров. В своя отговор представителят на хотел „Ле Морис“ заявява, че „изключително съжалява във връзка с приложената измамна схема“, пишат още адвокатите, ангажирани с клеветите на СКАТ.
    Припомняме, че Валентин Касабов бе осъден да плати на лидера на АТАКА Волен Сидеров обезщетение за обида. Това реши Бургаският окръжен съд на 11 юли 2011 г. Санкцията е наложена за претърпени от Сидеров „неимуществени вреди – накърнени чест и достойнство от ответника Касабов в качеството му на водещ по време на телевизионно предаване на тема „Атака – лъжи, измами, предателство“ през януари 2010 г.“ Съдът обаче определи едва 350 лв. обезщетение за обидата, тъй като поради слабото разпространение на кабеларката „данните от репликите не са станали широко обществено достояние“.
    Поредната доза помия по Сидеров пък прави услуга директно на управляващите от ГЕРБ, които използват всякакви похвати и пионки, за да дискредитират АТАКА. И това при положение, че самият Волен Сидеров постоянно призовава за обединение на патриотичните сили. Последният пример бе при протеста на обединените националисти от АТАКА, ВМРО-БНД и БНРП срещу ислямизацията пред съда в Пазарджик от 29 октомври 2012 г. Тогава партията на СКАТ също бе поканена, но хората на Валери Симеонов предпочетоха да направят сами втори митинг, на метри от големия протест на АТАКА. Така реално от кабеларката работят срещу патриотите, от което са доволни единствено в ГЕРБ."
  • 49 гост

    0 0 Отговор
    Виждам, че има доста компетентни относно избиратерната система (без ирония), та какво бихте казали за преференциално-пропорционална система т.е. ти избираш в листата кой да е пръв. Питам, тъй като виждам, че това съзнателно или не се пропуска от поддръждиците на другите две ситеми, а ми се струва, че обединява положителните им страни.
  • 50 гост

    0 1 Отговор
    Да,а този,който е писал статията пък е най-компетентен от всичките просто като му гледам абсурдните аргументи и лошо ми става....И много интересно защо точно тази тема се коментира толкова много все пак протестиращите имаха далеч по разумни искания,които реално биха довели до подобряване живота на хората тях защо ги забравиха за национализацията на ерп-тата за концесиите на злато за ревизията на всички приватизационни сделки....Само за мажоритарните избори се води- до какво ще доведат те?КАК!? И защо все се говори за някакви 5-звездни хотели в които Сидеров бил ходил,за което се е доказало вече че е лъжа докато за огромните имения,частни самолети,сараите на доган и разни други неща които са реални за тях не се говори...Ама иначе за лъжите и клеветите за които Сидеров вече е осъдил хората които са ги изрекли,че бил казал "циганите на сапун" ,че ходел по 5 звездни хотели,че бил финансиран от ДПС(!? wtf? поне да бяха измислили достоверна лъжа.турски националисти ще финансират български националисти къде е логиката??) за тях не спира да се говори нищо,че вече е доказано,че са лъжи...А за реалните далавери и престъпления като например разговорите с мишо бирата на Б.Б се забрави на 1-вата седмица...Виждате ли къде е двойния стандарт...За мажоритарен вот(което е искане не на всички протестиращи а само на малка част от тях-които се хранят от определени хора) не спира да се говори понеже е изгодно на някои хора ама иначе за национализация на ерп-тата и ревизията на всички приватизационни сделки и другите народополезни искания на протестиращите и дума няма...Пропорционалната система е добра,трябва да се направи,така че купуването на депутати трябва да стане невъзможно и трябва да се задължат партиите да спазват предизборната си програма и ако някой не я спазва-вън от парламента.Това е правилното решение това ще доведе до просперитет.
  • 51 гост

    0 1 Отговор
    Пропорционална избирателна система.Ясна и точна предизборна програма, с която да се запознаят всички избиратели и отзоваване на депутати при условие,че вотът на хората се подмени т.е депутатът напусне своята партия или не следва предизборната си програма - това ще доведе до просперитет!
  • 52 tati

    1 0 Отговор
    На всички е ясно, че няма такова правителство, което ще взема да намачка, да убива, да арестува българския народ" !!!!! Айде сега да си направим партия на НАРОДА и да си направим изборите со кротце- со благо и да си гласуваме за нашата НАРОДНА партия и тогава да го духнат другите партии !!!!!!
  • 53 елементарна логика

    0 0 Отговор
    Според вас кметските избори какви са? (Да изключим за момент кметовете на райони в големите градове - не че това е маловажно). Какви са по селата? Нека за момент да говорим за малките градове. В един такъв малък град при кои избори по телевизията показаха купуването на гласове? Там гласуването мажоритарно ли беше?
  • 54 елементарна логика

    0 0 Отговор
    Не че при пропорционалните това не се случва...И двете системи крият опасности...и двете красоти в ръцете на профани се превръщат в жаби. Контролът да се затегне - за всяко купуване на гласове затвор, 10 години без право на обжалване, право на "защитен свидетел" само за изпълнителя, поръчителят - никаква милост.
  • 55 Ганчев

    1 0 Отговор
    БЕЗПАРТИИНО МАЖОРИТАРНО ПРАВИТЕЛСТВО!!!

    И

    НОВА КОНСТИТУЦИЯ



    Коментиран от #56

  • 56 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Ганчев":

    Имам 3 въпроса:
    1- Кои са хората които могат да си платят предизборната кампания и участието си в медии които да ги отразят(което е адски скъпо 10-12 хиляди на минута)и съответно кои са хората,които ще влязат в парламента при 100% мажоритарен вот освен олигарсите, мафиотите и политиците забогатяли от ограбването на народа.
    2- Кои са тези 240 личности в България с ясни политически виждания и идеи и познати на народа и които биха работили в негов интерес?
    3 Кое гарантира,че независимия мажоритарно избран депутат ще работи за интересите на народа?При партиите поне има предизборна програма която той трябва да следва...Според мен по разумно би било той да бъде задължен по някакъв начин да я следва примерно чрез отзуваване....
    и моля отговора да е аргументиран...Как за бога мажоритарната система ще промени живота ни?КАК!? И защо тя е на първо място във медиите,това ли е най-важното искане на протестиращите какво стана с ЕРП-тата? какво стана с другите искания на протестиращите засягащи икономическия модел и които наистина касаят пряко начина на живот на хората?
  • 57 гост

    0 0 Отговор
    И кое точно,вие които сте си заплюли гласът на народа и говорите от негово име искате да промените в конституцията кой член точно трябва да се поправи и с какво,кой член от конституцията трябва да се премахне,какво трябва да се въведе,какво трябва да се поправи с една дума...Ако може отговарете на въпросите ми по ред и един по един...
  • 58 гост

    0 0 Отговор
    Няма ли кой от тези които казват,че искат мажоритарен вот и нова конституция(без да уточняват кое точно ще поправят в старата) и обясняват ,че народът това искал, да ми отговори на въпросите???
  • 59 Ганчев

    0 0 Отговор
    до коментар №49

    Преференциално- пропорционалния принцип е много добра идея и може много добре да работи. Съгласен съм.

    Проблема е че за тия 23 години има много маймуни на клона и трудно могат да се свалят от там, вече има твърде много финансови схеми и договорености между силните "играчи" в държавата и на практика на никой от тях не му отърва една промяна в името на хората. Твърде сложно е, за да се оправят нещата е необходим държавен преврат и ревоолюция, иначе ще си караме по старо му, без значение коя партия е на власт принципа е порочен и е винаги в интерес на политиците.

    Както казах идеалната концепция е безпартиината мажоритарна система. Тази идея обаяе е много трудно осъществима, защото не е удобна на никой от политическия елит и няма как да се слуяи с лека ръка, може някой да я нарече дори утопия, но това е идеалната стратегия, която работи за хората. Много е сложен казуса и честно казано съм силно притеснен от това което ни чака...

    Коментиран от #61

  • 60 hienata

    0 0 Отговор
    До коментар #49 от "гост":

    Идеята си я бива, но е трудна за осъществяване (изобщо как точно ще се случи).Това е единствената ти мисъл с която съм съгласен (сигурно не само аз). Имам въпрос към теб, ти наистина ли мислиш, че тук всички са малоумни с памет обхващаща най-много част от вчерашното меню? Е аз помня малко повече. Какво беше, там на магистрала Тракия нещо, нещо при развода и още дузина глупости и изцепки на Сидеров, сигурен съм, че не ти трябват подробни описания за да се сетиш за какво говоря. Парите (по над 100 000лв.) изтеглени от неговите депутати и депозирани в сметките на Атака не в български банки и това ли е клевета . За нея няма осъдени, та може и да е истина, ти как мислиш? Като чета как го величаеш, още малко ще кажеш , че Сидеров ходи по вода, че като погледне чаша вода и тя става на вино и че ще ни нахрани с няколко хляба и риби, а по-полека малко.
  • 61 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Ганчев":

    Добре ама тези безпартийни мажоритарно избрани депутати мислиш ли ,че няма да ги накупят на килограм за броени часове?И пак да повторя

    "1- Кои са хората които могат да си платят предизборната кампания и участието си в медии които да ги отразят(което е адски скъпо 10-12 хиляди на минута)и съответно кои са хората,които ще влязат в парламента при 100% мажоритарен вот освен олигарсите, мафиотите и политиците забогатяли от ограбването на народа.
    2- Кои са тези 240 личности в България с ясни политически виждания и идеи и познати на народа и които биха работили в негов интерес?
    3 Кое гарантира,че независимия мажоритарно избран депутат ще работи за интересите на народа?При партиите поне има предизборна програма която той трябва да следва...Според мен по разумно би било той да бъде задължен по някакъв начин да я следва примерно чрез отзоваване.... "

    правилното решение е : "Пропорционална избирателна система.Всяка една партия да излезе с ясна и точна предизборна програма, с която да се запознаят всички избиратели(а не да ни занимават с личните истории и харизмите на лидерите им) и отзоваване на депутати при условие,че вотът на хората се подмени т.е депутатът напусне своята партия или не следва предизборната си програма - това е правилното решение,това ще доведе до просперитет!"
  • 62 Димитър Димитров

    0 0 Отговор
    предложение - 5 до 10 % от избирателите да могат да инициират предложение за мажоритарен вот било то за президент,кмет или депутат , същият % да могат да инициират отзоваване на избрания например за президент % от населението на страната, за кмет на населеното място , за депутат % от хората от избирателния район . и така след като избирателите са направили подписка с необходимия % подписи в подкрепа на някои - той получава права за представяне в медиите безплатно ! и всъщност ако искаме промени , трябва да направим законите така ,че парите да са най малкия фактор при изборите - иначе си оставаме бананова република = имам предвид маймунска държава

    Коментиран от #64

  • 63 Ганчев

    0 1 Отговор
    До "Гост"

    1. Хората няма да си плащат, а парите за кампанията им ще бъде осигурена от специален за това държавен фонт, което на практика изключва и варианта за корупция при избора им.
    2. Никой не е казал, че трябва да са 240 личности. Пос скоро по 1 представител, мажоритарно избран от всеки град, от по големите градове може и повече, пропорционално на населението им.
    3. Гаранция, че ще работят в името на народа е самия народ и по точно страхът на избранниците, че мога да бъдат свалени ако не си вършат работата. Но за да може това да стане трябва да се изградят механизми на контрол и системата като цяло да се самосезира.

    Програмите на партиите са пълен т...к, то е ясно какво трябва да се направи: ръст в икономиката, здравеопазване, образовоние, карйния продукт от всичко това- пенсии и заплати. Все красиви думи, които всички до сега коментират, но не се случват.

    При безпарииното правителство преоритета е развитието на държавата като цяло, какъв друг да бъде, поетапно един по един се обработва всеки един проблем и така, всияко в движение. Оценката за добре свъшена работа се дава от хората.

    Но пак казвам, това трудно може да се случи...

    Коментиран от #65, #66

  • 64 D.P

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Димитър Димитров":

    Отзоваването на депутати или каквито и да е политици трябва да бъде със условия например ако е напуснал парламентарната си група или пък просто не спазва обещанията си и предизборната си програма.Защото нали се сещаш ако е ей така с подписи без условия колко лесно някои хора могат да съберат необходимия брой подписи по циганските махали просто без проблем...
  • 65 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "Ганчев":

    Не,предизборните програми са много конкретни неща и действия например "подкрепа за проекта аец белене" (от предизборната програма на герб 2009 година) , конкретни реформи в данъчната система например, въвеждане на закон за неизбежна самоотбрана,ревизия на всички приватизационни сделки от 90-та насам,национализация на ерп-тата,разваляне на концесиите за златодобива и ценните метали и т.н (това са от предизборната програма на атака) и ако тази партия вземе мнозинство да се задължи да спазва предизборната си програма чрез отзоваване на депутати.Това е решението.
  • 66 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "Ганчев":

    И между другото задължителното и еднакво отразяване на абсолютно всички кандидати преди избори,без за това да се заплаща и открити дебати са искане на партия атака от 2005 година насам....Ама нали се сещаш кога това ще се приеме....
    Не че ви пропагандирам за атака де ама просто отбелязвам...Няма как да стане това защото тогава властта ще я вземе някой националист и патриот,а това някои хора не могат да го допуснат...Мажоритарно избраните независими депутати е много лесно да ги купиш на килограм и да ги отстраниш по някакъв начин просто няма проблем за това.А ако един депутат е член на партия и е избран при сегашната избирателна система и се въведат поправки с които купуването на депутати да стане невъзможно например ако напусне партията и не следва програмата да напусне и парламента и мястото му да заеме следващия в листата....това би бил много по-добър вариант.
  • 67 Ганчев

    1 0 Отговор
    Лошото обаче е, че когато един депутат е в партия, тогава принципа е "кучето си лае, кервана си върви", никой не го е.ава че го има тоя депутат, партията му диктува какво да гласува и прави и на практика той се явява просто един пълнеж да се запъни бройката, а нищо не зависи от него. Идеята ми е всеки депутат до един да бъде активен и най-важното- ГРАДИВЕН. При сега действащия модел не виждам как ще се получи това. В момента депутатите са така да се изразя "ПОЛИТИЧЕСКИ К..ВИ", слушкакт каквото им се нареди и изпълняват, не стели виждали как протича едно гласуване в парламента- смешно е, като малки деца са...

    Коментиран от #68

  • 68 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "Ганчев":

    В повечето случаи да не кажа всички въпросът не е до това дали си градивен или образован....Обикновено въпросът опира до морал,честност и до това дали работиш за народа си или за олигарсите,чуждите посланици и банковата си сметка...Всеки знае,че плоския данък е лош за обикновения човек и добър за едрия капитал,всеки знае че ревизия трябва да има на всички приватизационни сделки и т.н да не изброявам....Пропорционалната избирателна система може да не е перфектна,нищо не е перфектно, но е много ама много по-добра от мажоритарната....240 независими депутати трудно ще се съберат всички неподкупни и безстрашни,много лесно е да ги накупиш на килограм или заплашиш...Докато ако начело на държавата или на партията стои човек който работи за народа тогава е много по трудно....На пръв поглед наистина звучи много добре мажоритарен вот ама като се замислиш изобщо не е така,това е с цел да се пресече пътя именно на честните политици и на различните партии с различни идеи...Мажоритарна система е равно на двупартиен модел а това е най-лошото нещо което би могло да се случи на България.
  • 69 неса

    0 0 Отговор
    Мажоритарни избори под каквато и да било форма са пълна глупост.
    Това е като да гласуваме за PR агенции.
    Няма по лесен начин от този, освен с икономически престъпници парламента да се напълни и с криминални такива.
  • 70 ........

    0 0 Отговор
    E именно ама хората които не се замислят им звучи добре...
    и каква статия само: заглавие: "Най-добрата идея на протестиращите: мажоритарни избори"
    20 абсурдни аргумента и то само и единствено в подкрепа на мажоритарната система,за недостатъците нито дума.
    И за капак-анкета как искате да гласувате на изборите: мажоритарно или личност, ама са дали на читателя само и единствено предимствата на мажоритарната система,недостатъците ги няма и предимствата на пропорционалната пред мажоритарната също ги няма.Много са хитри тея журналисти :D

    Коментиран от #86

  • 71 Трибал

    0 0 Отговор
    Всъщност кой стои зад протестите нека да видим.

    Янко Петров - зам.-председател на "СИЛА", която се свързва с името на Алексей Петров. (БСП)

    Ангел Славчев - ИТ специалист на вестник "Дума" (БСП)

    Дончо Дудев - член е на гражданското движение "Протестирай"

    Иван Петров - Петров преди време беше кандидат-кмет на Варна от Българската национално-радикална партия.

    Петър Курдов не отрича да е близък с бившата барета, но не е съгласен да бъде набеждаван, че протестира заради Октопода.

    “Винаги съм имал връзка с Алексей Петров. Не го отричам. Той, Тити Папазов, Георги Марков и други са направили много за спорта у нас. Затова с удоволствие ще продължа да се срещам и поддържам отношения с Алексей Петров на тема спорт.

    Коментиран от #72

  • 72 ........

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "Трибал":

    Еми да и сега подобни хора си заплюват гласа на народа и казват "народа иска мажоритарен вот" "народа иска промяна в конституцията"(каква точно промяна,на кое точно? не се уточнява) "да не политизираме" да не политизираме протеста срещу монополите нали интересно как ще се изпълнят исканията на протестиращите ако няма партия която да ги предложи и въобще как да не политизираш един протест който по своята същност е политически??ти значи не искаш този протест да успее ами искаш да свалиш герб....Не сметките за ток,а герб...За това не искаш да политизираме протеста и за това моя съвет е да насочим гнева си към тези които се пишат организатори,да кажем,че те не са нашия глас и да настояваме исканията ни да се изпълнят.Сега е момента....Мажоритарни избори и промяна в конституцията(незнайно каква) не са искания на протестиращите!Ето кои са реалните искания :
    "Атака" предлага 22 точки(исканията на протестиращите) за дневен ред на парламента до разпускането му. На пресконференция днес лидерът на националистите Волен Сидеров обяви амбициозна програма с най-наложителните решения, които трябва да вземе Народното събрание, преди да се разпусне.
    Сред предложенията са промени в Закона за енергетиката, с които да се осигури преминаване на ЕРП-та под управление на държавата с 51 процента държавно и 49 на сто гражданско участие, премахване на посредниците в продажбата на ток, индивидуални договори на гражданите с "Топлофикация", продажба на енергията от АЕЦ "Козлодуй" само на вътрешния пазар, да отпадне задължителното изкупуване на електроенергия от НЕК."
    От "Атака" ще искат да се увеличат доходите на гражданите с приемане на поправка в Кодекса на труда, премахване на плоския данък, въвеждане на необлагаем минимум, падане на ДДС за лекарства и храни и стоки от първа необходимост, по-нисък акциз на горивата. Националистите настояват за нови промени в Изборния кодекс; за приемане на решение от НС за разсекретяване на договорите в енергетиката; за приемане на законови поправки за регулация на лихвите.
    Според "Атака" до разпускането си парламентът трябва да приеме и конституционни промени,позволяващи отзоваването на депутати от НС от избирателите, както и даване на възможност гражданите да сезират КС, пише БТА. Волен Сидеров изрази мнение, че тази програма, която съдържа всички искания на протестиращите от последните седмици, може да бъде приета през следващите десетина дни. Той каза, че ще участва в КСНС при президента и ще му предложи дневния ред. Ако президентът реши да се вслуша в нашия глас може, след като получи трите върнати мандата, да не разпуска Народното събрание, докато не се приемат тези точки, каза Сидеров. Той ще настоява заседанието на КСНС да се предава пряко по медиите и на него да присъстват представители на инициативните комитети на протестиращите.
    За това трябва да се настоява пред президента!

    Коментиран от #73

  • 73 Трибал

    1 0 Отговор

    До коментар #72 от "........":

    Сидеров е закъснял да ми подпише молбата за членство в Атака,защото от 2006 до сега много вода изтече!Така че не вярвам на никой!Всички са маскари!Познай кой викаше на Бай Петко да слиза от дървото на 3ти март 2006 в София!Просто ти си удобен докато им вършиш работа,нещо като слугинче!Така че тая попара съм я ял,не благодаря.
  • 74 Иван Нанков

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Седми":

    Прочетох доста коментари и мисля че има много от пациентите на психиатъра който не са си изпили хапчетата сега 4-5 човека определят кой да влезе в народното събрание истината е една забрана на всички партии защото ми омръзна да гледам пожизнени депутати
  • 75 леново

    0 0 Отговор
    интересно как 240 безпартийно избрани депутати не известни един на друг(естественно те ще се запознаят със времето) ще се разберат кой да е примиер,кой министър и на какво и кои да влязат във комисии ? В парламента поне месеци ще е пълен хаос и голям цирк но ще пада и голям смях вярвайте ми ако наистина това се случи :)
  • 76 националист

    0 0 Отговор
    Какво ще стане на изборите не знам.То която и партия да дойде , гарван гарвана око не вади. За портиините избранници лека е само един- Пиночет. Друго ме вълнува повече. След толкова протести чак тази сутрин се спомена в медиите ,ченовите електромери можели да се манипулират. Евала откриха топлата вода. Ами щом е електроника и има програмен блок това и на лаиците е ясно .Оказва се че среднограмотен ИТ специалист може да ни прави на маймуни, какво остава за тези монополи.Истината е една връщане на старите механични електромери за да не сме маймуни . Вън ЕРП. Защо да храним техните пенсионери. Търсене на наказателна отговорност от управниците за национално предателство и от там да ги пратим при Гогов
  • 77 Моне Моне

    1 0 Отговор
    с две ръце съм за :Пример - Франция.
  • 78 Василев

    0 0 Отговор
    Никакви 240 депутати !
    60 максимум !
    Президентска Република.Мажоритарни избори.Депутатите от понеделник до четвъртък да работят по места,да приемат граждани и да решават техните проблеми.В петък отиват в Народното Събрание и гласуват закони.Ще им се закупят служебни нови Шкода Фабия-чудесен автомобил.Заплата на Президента 20000 лева.Министрите назначени от Президента със заплати 10000 лева.А да видим няма ли да работят.Буров е казал....Беден човек -жив дявол.
    Политически партии не ни трябват! Разберете ! Трябват ни личности !!!Лондон е 8000000 жители и има един кмет !!!
  • 79 Petyr

    0 0 Отговор
    За протестиращите, политиците и интелигенцията. Време разделно.

    Разноликите искания на протестиращите хора и техните симпатизанти могат да се резюмират със следните няколко изречения:

    Хората желаят установяване на нови правила за политическия и икономически живот в България. Нещо повече – те искат да участват пряко във формулирането на тези правила и налагането им на политическата класа. Хората желаят увеличаване на дела на пряката демокрация, за сметка на представителната – т.е. пряко участие в управлението, прозрачност и контрол с гражданско участие над всички процеси, институции и личности от политическо и държавно естество. Остават и конкретните искания за спешно решаване на проблема със сметките за електроенергия и парно.

    Това е.

    Една част от българската интелигенция реагира адекватно и полага усилия да помогне за формулирането на прости, ясни, малко на брой изпълними искания, чието реализиране да бутне първата плочка от доминото на промените, без да предизвика катаклизми. Ще видите тези хора по площадите, в медиите, в социалните мрежи. Те предлагат варианти и решения!

    Други представители на интелигенцията се дистанцират от протестите. Те виждат само рисковете и опасностите. Не могат да прозрат простата неизбежна истина? Не искат? Или застават срещу тези толкова естествени и логични искания по някакви причини? Позволяват си да се държат високомерно, да обиждат протестиращите, да търсят конспирации и под вола теле – кой на кого откраднал идеите или кой организирал протестите, дали е достоен… Нещо повече – заплашват ни с идването на фашизъм, с бунтове и безредици, с революция и пагубни последствия за страната.

    А политиците – тези които подадоха оставка и тези, които им я поискаха преди това, не искат да седнат и да се разберат как да съдействат за излизане от положението.

    Да Господа, има рискове, но кой е виновен за тях, кой ги предизвика? Народът ли? На всички е ясно, че няма да продължим както досега.

    Затова искаме да се обърнем към всички политици и към интелигенцията – господа политици, уважаеми интелигенти, надмогнете егоизма и късогледството си и съдействайте за извършване на бързи и решителни промени – такива, каквито иска народът!

    Обръщаме заплахите, които Вие отправяте към народа си обратно към Вас: Бъдете адекватни и съдействайте на неизбежно назрелите процеси, защото ако настъпят бунтове и безредици – всички Вие, вкупом ще носите вина за тях!

    Нека всички протестираме мирно, да не нарушаваме закона и обществения ред, да разобличаваме и отстраняваме провокаторите. Нека бъдем възпитани, нека изчистим максимално исканията си и твърдо да ги отстояваме до победа!

    Нова България
  • 80 Petyr

    0 0 Отговор
    За протестиращите, политиците и интелигенцията. Време разделно.

    Разноликите искания на протестиращите хора и техните симпатизанти могат да се резюмират със следните няколко изречения:

    Хората желаят установяване на нови правила за политическия и икономически живот в България. Нещо повече – те искат да участват пряко във формулирането на тези правила и налагането им на политическата класа. Хората желаят увеличаване на дела на пряката демокрация, за сметка на представителната – т.е. пряко участие в управлението, прозрачност и контрол с гражданско участие над всички процеси, институции и личности от политическо и държавно естество. Остават и конкретните искания за спешно решаване на проблема със сметките за електроенергия и парно.

    Това е.

    Една част от българската интелигенция реагира адекватно и полага усилия да помогне за формулирането на прости, ясни, малко на брой изпълними искания, чието реализиране да бутне първата плочка от доминото на промените, без да предизвика катаклизми. Ще видите тези хора по площадите, в медиите, в социалните мрежи. Те предлагат варианти и решения!

    Други представители на интелигенцията се дистанцират от протестите. Те виждат само рисковете и опасностите. Не могат да прозрат простата неизбежна истина? Не искат? Или застават срещу тези толкова естествени и логични искания по някакви причини? Позволяват си да се държат високомерно, да обиждат протестиращите, да търсят конспирации и под вола теле – кой на кого откраднал идеите или кой организирал протестите, дали е достоен… Нещо повече – заплашват ни с идването на фашизъм, с бунтове и безредици, с революция и пагубни последствия за страната.

    А политиците – тези които подадоха оставка и тези, които им я поискаха преди това, не искат да седнат и да се разберат как да съдействат за излизане от положението.

    Да Господа, има рискове, но кой е виновен за тях, кой ги предизвика? Народът ли? На всички е ясно, че няма да продължим както досега.

    Затова искаме да се обърнем към всички политици и към интелигенцията – господа политици, уважаеми интелигенти, надмогнете егоизма и късогледството си и съдействайте за извършване на бързи и решителни промени – такива, каквито иска народът!

    Обръщаме заплахите, които Вие отправяте към народа си обратно към Вас: Бъдете адекватни и съдействайте на неизбежно назрелите процеси, защото ако настъпят бунтове и безредици – всички Вие, вкупом ще носите вина за тях!

    Нека всички протестираме мирно, да не нарушаваме закона и обществения ред, да разобличаваме и отстраняваме провокаторите. Нека бъдем възпитани, нека изчистим максимално исканията си и твърдо да ги отстояваме до победа!

    Нова България

    Коментиран от #81

  • 81 Emil

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "Petyr":

    Мой човек, давай го по-спокойно, ще получиш и ти, като Бойко проблеми със сърцето:)

    Относно протестиращите - благодаря, че ги наричаш така, а не 'народът' ... 1% не могат да се наричат народ и нямат право да натрапват насилствено (не)разбирането си на останалите 99%.
  • 82 GigaPass

    0 0 Отговор
    Мажоритарната избирателна система при една разпарчетосана с множество "разномандатни" райони България е дюшеш за местни феодали, които в техните си райончета могат "да бият" всеки останал кандидат - всички знаем как. Считам за напълно възможна следната мажоритарна система:
    Република България се приема за единен многомандатен (240 мандата) район. Кандидатурите за парламентаристи са индивидуални, издигат се с поне 1 000 "подписа" като на всяка една (личност) от тях ЦИК присвоява номер. На бюлетините за гласуване се оставят десет празни реда "клетки", в които гласопоподавателят вписва номерата на (до) десет свои избраника, вече известни нему според регистрацията на кандидатите. На всеки поставен от избирателя на първо място се дават десет точки, на втория - девет, на третия - осем и така нататък до едно. След изборите точките се изчисляват и в парламента влизат тези 240 избрани, които са получили най-много точки. Такава избирателна система си представям аз.
  • 83 Скоро

    0 0 Отговор
    Мажоритарната система е искана от над 80% от българите.
    Парламентът ще бъде принуден да гласува за нея след натиск от улицата.
    Скоро.
  • 84 Kokich

    0 0 Отговор
    Няма нужда от устни гимнастики,кой е луд и кой не е.За тези години се нагледахме на резултатите от пропорционалната избирателна система.Да опитаме с мажоритарната и тогава да коментираме коя е по добра.Проблемите не са само в избирателната система,но все пак промяната трябва да започне от някъде.
  • 85 Alexander Anguelov

    0 0 Отговор
    Факт: Просперитета на една държава е пряко свързан с избирателния модел: респективно качествата на хората в управлението. Най-голямата измама на прехода е имено партийния избирателен модел! Това че някой хора не осъзнват това е въпрос на приминтимност и посредственост. Няма интелигентен човек който да твърди противното.
    Хора мислете сами, по съвест, а не приемайте внушенията/заговора на медиите/партиите и ще се убедите.

    Предимствата на Австралийския избирателен модел: кара те да се замислиш и оцениш кой кандидат е по- добър: а това е определящо!
  • 86 Alexander Anguelov

    0 0 Отговор

    До коментар #70 от "........":

    Факт: Просперитета на една държава е пряко свързан с избирателния модел: респективно качествата на хората в управлението. Най-голямата измама на прехода е имено партийния избирателен модел! Това че някой хора не осъзнват това е въпрос на приминтимност и посредственост. Няма интелигентен човек който да твърди противното.
    Хора мислете сами, по съвест, а не приемайте внушенията/заговора на медиите/партиите и ще се убедите.

    Предимствата на Австралийския избирателен модел: кара те да се замислиш и оцениш кой кандидат е по- добър: а това е определящо!