Last news in Fakti

27 Февруари, 2013 08:05 11 786 43

Партийните изборни листи са писта за крадци

  • кошлуков-
  • мажоритарен избор-
  • партийните-
  • изборни листи-
  • писта-
  • крадци-
  • мажоритарни избори
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Журналистът и политически анализатор Емил Кошлуков е твърд привърженик за въвеждането и на мажоритарния вот в избирателната система. Това е неговата мечта, тъй като смята, че сегашната изборна система не е ефективна, а политиците ги е страх от мажоритарния вот, защото обърква сметките им. „Партийните изборни листи са писта за крадци”, заяви в интервю за Факти.бг. Кошлуков.

- Г-н Кошлуков, през 2002 г. Вие имахте проект за Избирателен кодекс с мажоритарен елемент. Припомнете какви промени искахте да наложите и този законопроект защо отиде в „глуха линия” и не бе приет тогава от Народното събрание?

- Не бе приет, защото обърка сметките на цялата политическа система. Тогава и Костов, и царя Сакскобургготски гласуваха против него. На първо четене в парламента проектът на закона мина със 160 гласа. Защото и тогава, както и сега, уж искахме промяна и така политиците трябваше да покажат, че са „за” народа. След което законопроектът никога не стигна до второ четене в парламента. Единственото, което плаши политическият елит и партии, е промяната на избирателната система, начина, по който те стигат до властта. Всички останали приказки за Велико народно събрание и Конституция и велики везири са пълни глупости. И както виждате всички партии не казват нито дума за Велико народно събрание.  Те отреагират: „Добре, можем да обмислим. Ако нещо може да промени България то това е мажоритарния вот, като разбира се системата не е пенкилер, не е панацея. Родината ни има и други проблеми. Но един от най-големите проблеми е начинът, по който елитът се докопва до властта. И този начин той го пази на живот и смърт, защото смениш ли го си заминава и той. Ако отвориш вратата ще влязат други, и ако другите са по-добри ще изгонят тези в момента. Сега те са затворили вратата и са пуснали само тяхното прозорче, което си пазят, и се промъкват от там.

Проектът, който преди години внесох в парламента, е простичък. Той обединява пропорционалната с мажоритарната система – 120 депутати се избират мажоритарно, 120 пропорционално. Горе долу прилича на системата за избори в Германия. Ако трябва да съм по-прецизен, той е пропорционална изборна система с мажоритарен елемент. Т.е. на изборите половината депутати се избират директно в едномандатни райони, а за другата половина избраници партиите си правят листи.

Но политиците ги е страх от такъв избор, не го допускат. Както виждате в исканията сега на протестиращите се чува за мажоритарни избори, но по-слабичко. Всички бутат разговора към Конституция и великански събрания, за да не се налага да говорят за това, което е наистина разковниче на драмите.

- Мажоритарният вот ще доведе ли до роенето на партии, според Вас, ще повиши ли избирателната активност и ще е ли тогава толкова важен купения глас?

- Ще повиши избирателната активност. Представете си, че Вие сте в „Младост І” и от там избирате депутат. В България за един депутат гласуват 25 000 – 30 000 души. Горе долу това е мандата. Т.е. един квартал си избира своя депутат. И ако аз съм в „Младост І” мога да обиколя гражданите от всеки блок, от човек на човек, защото 25 000 избирателя, живеят в 100 блока. Вие може да ме прецените, да се запознаете с мен, трябва да ви знам проблемите и не мога да съм от Силистра. Другият, който ще се кандидатира и ще иска вашия глас, ще се бори за всеки един избирател. И тогава Вие знаете, че ще излезете по-мотивирани, не пускате бюлетина по партийна повеля, а избирате истински кандидати, а и на този човек му знаеш телефона. Купените гласове в конкретния район не могат да променят резултата, защото примерно в „Младост І” няма циганска махала. А когато става дума за партията трябва да минеш 4% бариера и можеш да си сложиш, който си искаш. Ако ме избират мажоритарно, на мен не ми трябват нито 4%, нито 14%, на мен ми трябва да победя, ако ще и с един глас. И аз се боря за всеки един, ако аз не ставам тогава всеки един трябва да купя или всичките тези 25 000 избиратели. Това е така, защото не може да си ги докарам от Сливен, кандидатирал съм се от Младост. А и няма смисъл да купуваш гласове, поради причината, че няма смисъл за един мандат да пръснеш толкова много пари,  и това не се изплаща.

Дори да приемем, че този депутат, си купи гласовете, ако той не става на другите избори си заминава. И не може да го пратиш следващия път в Русе като народен представител, защото там не го знаят и не са разбрали какъв е. Сега, ако се издънят депутатите в тези листи, но са верни на партията и правят далаверите утре, ги пишат в друг регион и те пак влизат  в Народното събрание. При мажоритарния вот обаче моята кариера като депутат свършва, ако се издъня пред вас. И тогава аз като депутат няма как да ви купувам, защото четири години да ви давам пари, за да ме харесвате ли, нямам толкова пари. Ще трябва да свърша работа, за да ме преизберете ще трябва да ви преизпълня това, което искате. И ако това означава, че като избират шефа на ДКЕВР аз да кажа на Трайчо Трайков, който го бил предложил, абе човек ти тоя го даваш, а утре моите сметки за ток и парно те ще ми излязат..., я моля ви много да видя много добре кой ще е шефа, я тука при мен всички сметки, защото си гледам моята кариера. Аз съм депутат, получавам заплата, кола и секретарка и вие искате да ме изхвърляте на улицата, защото искате да крадете ток. А не няма да позволя, защото от това ми зависи хляба. Докато сега в избирателната листа, аз може да съм най-некадърния глупак, но ако съм верен винаги ще ме преизберат. Мога да ви дам следното задание: проверете депутатите, които са по два-четири мандата, има много такива в парламента, колко от тях са запазили района, от който са избрани. Защо всеки път са от различен район? Моето момче, ако беше толкова добър депутат защо не си там при твоите избиратели, а отиваш при следващите?

- Не сте ли си променил концепцията за повече депутати избрани мажоритарно, след като виждате тези плюсове?

- Те 120 не приеха, вие искате 240. Това, което предлагахме е криво-ляво компромисна система. И двете изборни системи имат плюсове и минуси. Това, което сме предложили, е горе долу, взето доброто от двете системи и избягване на недостатъците. Аз съм намерил това, което се надявам, че е добро, може да бъде променяно или допълвано, но е основа. Твърдя, че да хората трябва да са свързани със своите народни представители, а в момента не са, и парламентът няма никакво значение.

- Поради незнание ли хората не прегърнаха идеята за мажоритарен вот, или не им се даде тази възможност, за да водят дебат на тази тема?

- Конституцията не ти оправя сметките. Но от една страна звучи ществално, хората се подвеждат, от друга страна политиците казват нека да говорят за Велико народно събрание и като бутам в тази посока протестите и дебата, той си отива натам. Като има 100 изказвания и аз непрекъснато повтарям пет от тях, 95 ще ги забравиш. И тук по тази тема партиите не дават да се издума и дума. Сега, че хората не са подготвени, разбира се, аз не мога да се сърдя на моя народ, защото не е и длъжен. Човекът работи, гледа си работата и не трябва да е специалист по избирателни системи. Ходил съм, обяснявал съм, но тогава хората може би още не са схващали значението на този законопроект. И не мина и до ден днешен. Като гледам и сега няма да мине.

- Не случайно Ви зададох този въпрос, защото за няколко часа в наша анкета в социалните мрежи дали хората подкрепят мажоритарния вот гласуваха над 5000 души, като 95% от тях са „за” мажоритарния вот?

- О Дай Боже, това е мечтата ми на живота. За това се борих. Това ми е най-голямата мечта да видя най-голямата промяна.

- Ако се осъществи все пак най-голямата ви мечта до какво ще доведе провеждането на подобен род избори?

- 1. Ще доведе до пряка зависимост на депутатите от избирателите, т.е. те ще се отчитат вече пред своите избиратели и няма да могат да се крият, защото утре им горят трудовия договор и няма да им го преподпишат.
2. Ще създаде огромен контрол върху изпълнителната власт. Един парламент при мажоритарни избори няма да гласува с гумен печат или с червен или зелен флумастер. Депутатът си казва дай да видя всяко решение и законче, мен ще ме питат после, докато сега не им пука и няма никакво значение.
3. Защото сега продължението на кариерата им зависи от благоволението на началника, така ще му изпълнят всичко, което иска само да ги пише после в листите. Такъв парламент упражнява парламентарен контрол, той казва изпъвай се тука, нищо, че си от моите, ако трябва ще те свалям и ще те сменя. Хората искат резултати и няма да плащам на твоята цена и на твоите братовчеди и фирмички за фотовоалтаици.
4. Такава избирателна система в страните, където я има окрупнява партиите – две партии, максимум три. Всякакви други, които се появяват, стават несериозни. Има лява, дясна, но с ясни искания и ясни различия, а не тюрлюгювеч като сега и стават ясни управления. Да едната партия печели и знае, че не зависи от другите, няма шантажи, няма коалиции, няма 3:5:8. такава избирателна система създава твърди мнозинства.
5. Мажоритарна избирателна система, произвежда продукт като в Англия и САЩ, когато така си подбираш елита, изглежда като този в Англия и Америка. Когато подбираш с пропорционални системи, излизат като в Белгия, а когато подбираш с твърди листи – излиза моделът България и Азърбейджан. Има практика и може да се види тези страни как се развиват. Аз мисля, че мажоритарната система ще е полезна, макар че не решава всички проблеми – това не е панацея. Примерно, съдебната система трябва да бъде променена най-вероятно, макар че от това не разбирам. Но от избирателната система разбирам, защото освен, че съм учил, освен, че съм работил в 20 държави по света освен, че сме правили избори и сме гледали избори, от две-три страни съм изхвърлен и съм персона нон грата и цял живот това съм правил. Трябва да си кажеш 20 години избираме, всеки път нови слагаме, при царя хептен нови, при ГЕРБ супер нови, в Атака съвсем от улицата ги хванахме, е как един път не улучихме на някакъв читав и да се замислиш защо. И да се сетиш за машина, която прави спагети, тя не може да ти произведе пирони, за да си сковеш къщичка, защото го взимаш, ама то макарон, не е гвоздей. И казваш машината ни е сбъркана, не може целият материал да е зле. Все ще има някой българин честен, поне така горе долу, ама как ги улучваме все крадци. Не, не ги улучваме крадци, а системата подбира крадци, така е направена. И понеже крадците, които управляват, са подбрани по тази система, те си я пазят, защото им трябва, защото тя ги преизбира. И за това за тази битка съм малко песимист.

P.S.
Молим читателите, които подкрепят идеята за 100% МАЖОРИТАРНИ избори с възможност за отзоваване на депутати, да натиснат бутона Like и да разпространяват статията сред техните приятели.

За да гласувате във Facebook, използвайте връзката: https://www.facebook.com/questions/386400881457408/

Логото на кампанията „100% Мажоритарни избори” (кликнете върху снимката, за да я уголемите, разпространите и разпечатате).
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Човек

    1 3 Отговор
    Лъжедомократ,лъжедисидент и каквото още искате,лъже,се опитва за пореден път да яхне хората,протестиращи ИМЕННО ОТ ТАКИВА ,КАТО ТОЗИ КОШЛУКОВ!!!ХОРА БЪДЕТЕ ТОЗИ ПЪТ МНОГО ВНИМАТЕЛНИ,ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ТЕЗИ,НЕ ГИ ДОПУСКАЙТЕ ВЪВ ВАШИТЕ РЕДИЦИ,А КАМО ЛИ НА РЪКОВОДНИ ПОСТОВЕ!!!

    Коментиран от #6

  • 2 Geleto

    1 3 Отговор
    Напълно съм съгласен с Емил Кошлуков. Докато не се въведе мажоритарен вот на гласуване няма да имаме стабилна Държава.
  • 3 Geleto

    1 1 Отговор
    Защо трябва да съм регистриран в probook за да може да гласувам в анкетата ви? По-добре пишете,че трябва да съм член на БСП или ДПС!

    Коментиран от #7

  • 4 Човек

    5 1 Отговор
    Колега ,аз също съм съгласен с това,което е казал тоя,НО РАЗЛИКАТА Е В ТОВА, (а тя е огромна),ЧЕ НЕ ИСКАМ ТОЗИ И ПОДОБНИТЕ НА НЕГО ДА МИ ГИ КАЗВАТ!!!НУЖДАЕМ СЕ,КАТО НИКОГА ДО СЕГА,ОТ ЧЕСТНИ И НЕОПЕТНЕНИ ХОРА!!!
  • 5 Владимир Йосифов

    1 2 Отговор
    От архива: 17-10-2009 - 22:42:59
    ---
    Домоуправителят е новия Кмет !
    Всеки блок или кооперация в България е едно село,
    в което кмет е домоуправителят !
    Партията, която подпомага Кмета - Домоуправител -
    ще печели следващите в избори !
    ...
    След 4 години при броенето на бюлетините ще се разбере, че домоуправителите са били червените селски партийни комисари.
    ||||||||||||||||||||||||||||||

    Направих си труда и на среща с избиратели, подкрепящи г-жа Йорданка Фандъкова за кмет на София казах горното .
    Явно не са ме разбралЕ ...

    ДНЕС, Работещите се бунтуват !!!
    РАБОТЕЩИТЕ граждани искат смяна на политическата система,
    която защитава правата САМО на безработните селяни !!!

    Това е истината .

    Партиите станаха социални и забравиха КОЙ ПЛАЩА ДАНЪЦИ и пълни Хазната ...

    Коментиран от #25

  • 6 гнида

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Човек":

    Нали беше царски депутат.Я се сетете тогава какво направи.....Този не носи алтернатива.Мъчи се пак да се докопа до кокала.

    Коментиран от #11

  • 7 Jesika

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Geleto":

    Във всички сайтове, за да коментираш или гласуваш, вече се изисква регистрация! Не знам какво толкова се възмущавате))).

    Коментиран от #9

  • 8 гост

    1 3 Отговор
    Мажоритарните избори са писта само за отбрани крадци
  • 9 народа

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Jesika":

    Вярно,че се изисква,за да мога милиционерите по-добре да ни дебнат!
  • 10 Гост

    1 1 Отговор
    А избраният мажоритарно дупетат не може ли да бъде подкупен. Със сигурност ще бъде. Затова трябва да има и възможността да бъдат ОТЗОВАВАНИ, когато работят срещу интересите на избирателите.
  • 11 народа

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "гнида":

    После от царски,стана с още един крадец,"новото време"!
  • 12 Гого

    1 1 Отговор
    Разчита човека че е много убав и може някой да се прелъже да гласува за него, че видяхте с партията му какво се случи..
  • 13 pesho

    2 1 Отговор
    МАЖОРИТАРНИ ИСПОРИ ЗА ТЕХ ША ГЛАСУВАМ
  • 14 АМАН

    1 2 Отговор
    Ами аман от тази полицейщина! Защо навсякъде трябва да съм регистриран, да помня имена, пароли, никове...? ЗАЩО? Толкова ли е трудно да си кажа мнението без регистрация? Във всяко едно учреждение за да влезеш трябва да се регистрираш! И тука ли?!
  • 15 The Bear

    1 1 Отговор
    По процента гласували "ПРОТИВ" мажоритарните избори и "ЗА" партийно-пропорционалните, се вижда какъв точно процент от ползващото интернет население на България е облагодетелствано от сегашната система и държащата се благодарение на нея властваща икономическо-политическа олигархия. В този процент не влизат деца, цигани и пенсионери - те като цяло или не ползват интернет, или не ги интересува, или не разбират за какво става въпрос. Та без значение кой какво мисли за Кошлуков, едно е вярно - че сега действащата изборна система със сигурност ни лишава от възможност за избор - избираме атамани, които се пъчат, че никой не може да ни даде толкова, колкото те обещават, а после нареждат нещот по техни си сметки - така ние вървим по вертикала надолу към дъното, а те благоденстват и трупат богатства стигащи им за поколения напред. Дайте да опитаме мажоритарната система - на теория звучи съвсем добре! Във всеки случай не вярвам да е по-лоша за хората от старата!
  • 16 Гуд Ман

    1 2 Отговор
    Моля политическите измекяри като Кошлуков да не дават акъл. Използва всичко каквото можа от СДС, после се сложи на царя, отцепиха се, изтъргуваха се, и двамата бандити - той и Мирослав Севлиевски с кифлата Юлияна Дончева крадоха каквото успяха и докопаха ( предимно от енергетиката, правейки се на някакво Ново време...От тв7 до вчера облизваше подметките на ГЕРБ, сега акъл ще дава. Политическите слагачи и използвачи явно няма да свършат.
  • 17 мърша

    1 1 Отговор
    Кумшулуков! Само едно име ще ти кажа и това е достатъчно да се завреш и никога повече да не се показваш на дневна светлина.
    Е то е МИРОСЛАВ СЕВЛИЕВСКИ! Готин крадец нали, чаровен!
    Ей, от сайтчето. Махайте ги такива, "фактите" говорят против вас.
  • 18 tost

    1 2 Отговор
    И аз съм„ЗА “,да се въведе мажоритарен вот,туко виж сме изпреварили САЩ и Англия.
  • 19 хаана

    1 2 Отговор
    Добре е казано несъмнено! Системата подбира крадци! да се въведе мажоритаренят вот!
  • 20 K_K_K

    0 1 Отговор
    Избора в една демократична парламентарна система е прехвърляне на воля,
    Платон : Всеки мъж е длъжен да се занимава политика
    Западните демокрации твърдят че ежедневното словоизлияние е не възможно и трудно технологически за това мандатни хора избирани веднъж на четири години ще бъдат избирани да бранят интересите – по общо интересите на съсловия не на хора – ни
    Демокрацията е баланс на съсловни интереси – тоест всички са доволни , относително доволни а решенията не са справедливи а поносими за всички заинтересовани страни, тоест хора виждащи до края на пурата си или до края на нивата си се договарят, а предмет на договореността е тазгодишната реколта – не земеделието по принцип
    Папа Пи незнам си кой си казва : Никъде в евангелието не се казва че света е справедлив
    Гражданското усилие трябва да се разположи в една или две години – непоколебими и неотстъпчиви но и кротки – такива трябва да сме , не може да става дума за договорки
    Кант: Узурпатора може да и трябва да бъде свален насилствено но една революция не трябва да засяга законодателната власт – тоест отстраняване на изпълнителната но не и на законодателната власт
    Узурпатора на власт е всемогъщ, и дори изгонен през девет планини в десета той управлява, конспиративния ум винаги е над етичния ум , дяволичния ум си служи с етичния
  • 21 ivan

    1 1 Отговор
    Омръзна ми от тия слънчогледи. Веднъж написах критичен материал w facebook--беше изтрит моментално и 2 и 3 път същото. За какжо говорим.

    Коментиран от #23, #31

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 13579

    1 2 Отговор
    Основно проблема тръгва от МВР,което практически раздава правосъдието в БГ.
    Принципа този е ,,наш човек,, всички го знаят,но не им стиска да го говорят.
    А така практически не се работи срещу най големите престъпници в БГ/ченгета,бивши ченгета,техни агенти,техни приятели и роднини/.
    Ако все пак е очевидно престъпление,,нашия човек,, бива отърваван на следващо ниво пак със същата мотивация.
    Това му викат мафия,
    в БГ това е милиционерската мафия.
  • 25 оох чичоо

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Владимир Йосифов":

    Абе Владко!Я ме светни как ще обясниш ситуацията с един блок обитаван с "цяло село" както ти пишеш, но блокът няма акт 16 или разрешително за ползуване, т.е. още се дострояват и оправят документите и по закон не може да има Домоуправител или Кмет.Така е и с държавицата Бг.Все още строи светлия капитализъм,до-оправя си законите с еврипейските и няма Домоуправител или пък ако има такъв той законен ли е преди завърщването на блока т.е. оправянето на държавата ?
  • 26 дюшеш

    0 1 Отговор
    Бай ХОЙ,нещо не виждам тук да си се изказал?Що ли?
  • 27 дюшеш

    0 1 Отговор
    Бай ХОЙ,нещо не виждам тук да си се изказал?Що ли?
  • 28 дюшеш

    0 1 Отговор
    Бай ХОЙ,нещо не виждам тук да си се изказал?Що ли?
  • 29 брада

    1 2 Отговор
    да вярно е! От личен опит го знае когато ни набута Севливски на първо място в листата в Варна.
  • 30 Трибал

    0 1 Отговор
    Какви избори какви пет лева ги гонят някой бе!Вие май не ви стана ясно че тая гнила власт и мафия е оплетена във всички институции и трябва да се чисти само с калашник!Те ни крадът,манипулират,и си изнасят милиардите по островите а вие им се връзвате още за избори и какво ли не!Я вижте тоя клип къде отиват парите и после си мислете за избори!


    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tGbttxSyvBU
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Човек

    0 1 Отговор
    Кошлуков е по-голям злодей и от тези до сега!!!Нека по-младите да знаят що за стока е!Докато тези ги виждаме,какво правят,този действа подмолно!
  • 33 Севлевски

    0 1 Отговор
    Лъжедомократ,лъжедисидент и каквото още искате,лъже,се опитва за пореден път да яхне хората,протестиращи ИМЕННО ОТ ТАКИВА ,КАТО ТОЗИ КОШЛУКОВ!!!ХОРА БЪДЕТЕ ТОЗИ ПЪТ МНОГО ВНИМАТЕЛНИ,ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ТЕЗИ,НЕ ГИ ДОПУСКАЙТЕ ВЪВ ВАШИТЕ РЕДИЦИ,А КАМО ЛИ НА РЪКОВОДНИ ПОСТОВЕ!!!
  • 34 Кошлуков джуниър

    0 1 Отговор
    Te тоя същия Убавец , навремето , при последния вот на недоверие в Паламента срещу /Крадлив Дедо ,Симо Ментата , Комарджията/подкрепи ведно с Мирослав Севлиевски / оня дето играеше карти на яхтата в Монако , ведно с Доктора -дето го взривиха на Цариградско , те тоя , сега са горди собственици , на хотели по Сл. Бряг, т.е за три месеца да управлява Симо Ментата - три хотела ...а ако бяха шест ..не ми се мисли ...!
  • 35 Иракли Иракли

    0 1 Отговор
    До коментар №7 ДЖЕСИКА
    ОКЕЙ!
  • 36 325

    0 1 Отговор
    Кошлуков, този който смени 3 партии да два акъл.
  • 37 tutu

    0 1 Отговор
    Б...ка,който се заканваше да подкрепи всеки вот на недоверие срещу крадливото и продажно НДСВ и после се размисляше и не подкрепяше(с кви ли аргументи го убеждаваха-евро,долари,лири????????) сега дава акъл,че той от коя писта тръгна.
  • 38 Трибал

    2 1 Отговор
    Аз предлагам ,както се бяхме събрали по улиците,да се съберем пак и да пуснем групови граждански искове от цяла България до прокуратурата,да разследва тия хрантути дето ни крадат 23 години!Сега и без това разпускат парламента,значи няма да имат имунитет!Ако пък все пак решат да ги разследват и да ги съдят това значи че няма да могат да участват и във избори!Та идеята не е лоша,ако не друго ще им стъжним живота .Тези искове да бъдат пуснати и до съда в Страсбург!Ако не ни обърне никой внимание имаме пълно основание да хващаме пушките!Така че се организирайте и да действаме!
  • 39 Румен

    1 0 Отговор
    Внимаваите братлета пак ще ни прее.ат, сутринта поБТВ всичките стари пак обясняваха колко ни обичат ,и колко са подготвени да ни ш...т пак.И колко бил виновен само Боико а те не .Не ги искаме и това е, от протеста хора трябва да си изберем .Медиите също трябва да помогнат, а не да канят само тази които си плащат.
  • 40 цк на БКП

    0 0 Отговор
    Положението е следното :
    Има една групичка дърти кукловоди, които режесират "прехода", това са хората от ЦК на БКП, висши партийни функционери или децата им, ако дъртите са вече умрели.
    Политиците са им само солт....ци, нещо като актьори, които получават солидни хонорари, идеята е само да дрънкат по медиите глупости и да объркват хората.
    За това партиите в България са БИЗНЕС и то единствения доходен, който НЕ ПРОИЗВЕЖДА нищо освен лъжи, измами и лай*а..........
    Партиите са, като Белене, източват средства от бюджета, който лъже(играе) най добре той взима най голям дял.
    Системата е перфектна за кукловодите, защото им гарантира стабилна и вечна власт, независеща от мнението на робите (народа).
    За контрола на парите се грижат хората от ДС, те следят дали някой актьор или бандит не си внася дела в техните сметки.
    А мутрите вършат черната работа, пласират наркотици, ръководят канали за трафик на хора и други забранени и доходни бизнеси.

    Коментиран от #42

  • 41 GigaPass

    0 0 Отговор
    Мажоритарната избирателна система при една разпарчетосана с множество "разномандатни" райони България е дюшеш за местни феодали, които в техните си райончета могат "да бият" всеки останал кандидат - всички знаем как. Считам за напълно възможна следната мажоритарна система:
    Република България се приема за единен многомандатен (240 мандата) район. Кандидатурите за парламентаристи са индивидуални, издигат се с поне 1 000 "подписа" като на всяка една (личност) от тях ЦИК присвоява номер. На бюлетините за гласуване се оставят десет празни реда "клетки", в които гласопоподавателят вписва номерата на (до) десет свои избраника, вече известни нему според регистрацията на кандидатите. На всеки поставен от избирателя на първо място се дават десет точки, на втория - девет, на третия - осем и така нататък до едно. След изборите точките се изчисляват и в парламента влизат тези 240 избрани, които са получили най-много точки. Такава избирателна система си представям аз.
  • 42 FRIDAM

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "цк на БКП":

    Това е истината но много малко хора га осазнават6тото пове4ето са заблодени овци и те 4акат 4обана да ги води
  • 43 Димитров

    0 0 Отговор
    Някога властта е взимана и давана само с кръв и ефекта е бил положителен .Сега имаме Демокрация ,може да стане по безболезнено за Народа.Положението е ясно ,не стигат пари за да се увеличат заплатите и пенсийте.Видимо е ,че изтичат някъде по трасето- в определени алчни хора,които нехаят за Българския народ .
    Хипотетично предложение от мен,за лесно и бързо оправяне на 24 годишния проблем.
    ----Робин Худ с професия и власт на прокурор във парламента,спира изтичането на средства по трасето,вкарва в затвора всички виновници за течовете(първо трябва да се промени малко Закона, да стане по суров за източване на Народните кинти под различни форми и начини) и ги осъжда да върнат източеното---
    Народа вижда и чува какво става с Държавата Ни,но е безпомощен -предполагам ,че би гласувал за Личност която има куража да опита да раздаде Справедливост в Държавата Ни ,вместо Нас.
    Остава да намерим Робин Худ