Last news in Fakti

4 Март, 2013 08:03 20 619 33

Да не им позволим да си играят със съдбата ни

  • мажоритарни избори
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Конституцията на република България започва с думите:

“Ние, народните представители от Седмото Велико Народно събрание, в стремежа си да изразим волята на българския народ,...”

Оказва се, че преди 22 години депутатите са изразявали волята на народа, но сега вече не е точно така. Без да си българският народ, по твоята воля и с честен жребии, може да изтеглиш 20 депутата от партията си и да ги пратиш да гласуват под аренда в някоя друга партия.

Както децата си разменят стъклени топчета, така партийните лидери си разменят депутати. До сега само подозирахме, че това е възможно, но вече го знаем от първа ръка. Само не става ясно, защо трябва да плащаме заплати, коли и командировки на 240 стъклени топчета. И защо трябва конституцията да е основният закон в България.

При сегашната пропорционалната избирателна система по-подходящ е Търговският закон. Всяка партия си знае точно процентите в народното събрание:

ГЕРБ 43.93%
Коалиция за България 19.92%
ДПС 15.68%
Атака 9.58%
Синята коялиция 6.76%
РЗС 4.13%

Когато трябва да се вземе някакво решение, партиините лидери сядат на една маса и всеки гласува с тежеста на собствените си проценти. Точно както е описано в Търговският закон. /Търговски закон, Раздел IX , Чл. 220. (1)/

Всеки лидер може да прехвърли няколко процента на когото си реши. Явно законът го позволява.

При пропорционалната избирателна система е така, депутатите не са на народа, а на партийните лидери. След месец пак ще им раздадем топчетата, за да си поиграят със съдбата ни.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор

    Коментиран от #3

  • 2 Сила на народа

    1 0 Отговор
    Пак ще ги свалим. Видя се, че можем.
  • 3 Владимир Йосифов

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Симеон Тасев":

    +1
  • 4 ХХХ

    1 2 Отговор
    Ми издигайте "независими непартийни кандидатури" и гласувайте за тях, какво ви пречат сегашните закони?
    Изборът е налице - флейтисти, чегеваровци, русофили, самоподпалващи се субекти, които не могат да обяснят защо го правят, и т.н. и пр.
    Мен лично никак не ме блазни перспективата да ме управляват такива........
  • 5 Грую

    0 0 Отговор
    За съжаление и протестиращите, както и самата държава имат еднакъв недостатък - липсата на план (някои го наричат стратегия, политика и т. н. учени думи, а пък то на български си се нарича с тези 4 букви ПЛАН). Избирайки само мажоритарни народни представители рискуваме да се подложим на още по-безидейно и безпланово управление. Според мен искането за падане на правителството и оттам на парламента беше най-глупавото нещо, което се случи. Трябва да има тежест на граждански общества, които да имат възможността за налагане на разглеждане на конкретни законопроекти, изготвени от специалисти и за последващото им приемане от народното събание и прилагането им от правителството. Оставките са само сеир за зевзеците. Те нищо не решават, а само отлагат евентуално възможното положително решение и ускоряват гибелта на добрите идеи, размивайки ги, затлачвайки ги във времето. Естестено, че няма как един управляващ едновременно да козирува на Европейския съюз, на Америка и на Русия по простата причина, че няма три ръце иначе повечето политици след 10.ноември.1989г. биха го правили. Сега ако протестиращите се бяха организирали както трябва и бяха изискали не оставки, а приемане на определени закони, коригирайки корпоративните интереси в полза на населението, може би тази енергия щеше да се оползотвори, но сега тя просто за пореден път ще отиде на вятъра. Щеше да стане и нещо друго ясно - ако уравляващите не се съгласяха, при наличие на мнозинство в парламента да направят завой към интересите на народа и срещу корпоративните интереси, подкрепяни от чужди сили щеше да стане ясно, че са фалшиви. И чудя се аз - дали точно затова не подадоха оставки всичките - за да не поискат хората от тях точно това, което ще прекрати политичеките им кариери по разбираеми причини, защото ще трябва да вземат решение срещу тези, чиито протежета са. Сега ще изчакат да натегнат още сметките на плещите на протестиращите, те да се уморят и да затънат в дългове и най-накрая да възкликнат "Като няма прокопсия плюл съм в тая орисия. И лучец еж , водица пий и пак поглеж дий воле , дий."
  • 6 Батиста

    1 0 Отговор
    до5.За тебе падането на правителството може да е глупаво-за мене не е.И трябва да се знае че ще пада всяко правителство което не си гледа работата.Стига с тоя овчи живот.Ще ме убеждаваш че е по-добре да си траем.Като си мълчахме толкова години какво стана.Можеш да го говориш това само ако си застрашен по някъкъв начин от смяната на властта.Ако си близо до кокала или си на някаква скатана държавна службица.
  • 7 елек-торат

    1 0 Отговор
    Ники, Бг си беше 23 г. направо микс между американски щат, руска република и турска провинция ,с малката разлика ,че управляващите могат да говорят руски и турски,тук там английски. Всичките по еднакъв начин спрягаха думата”дай” и по еднакъв начин извършваха простото аритметично действие „събиране”(никога изваждане). Сега всички заедно трябва да „изрием авгиевите обори” т.е. да разкараме от сградата в центъра на софия всичките тези лица наречащи себе си български политици,подменили вота на електората и да се премине към избиране на млади хора, несвързани с партии,мафии и групировки,компетентни и кадърни, които да управляват успешно.
  • 8 МУТРА-ТИМ

    1 0 Отговор
    За гражданите на Варна държавата – това е ТИМ и цялото й престъпно лоби в българските органи на властта. Единствената форма на общинско управление в града е плутокрацията. Кметът Кирил Йорданов и почти всички общински органи работят за интересите на тимаджийската олигархия. За варненци е видно обаче и че на най-високо държавно ниво има сливане на държавата с тимаджийските структури, които действат брутално и безскрупулно със своите конкуренти и опоненти. Не един и двама министри са обслужвали интересите на групировката /от последните години: Асен Гагаузов, настоящият президент Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова като министри на регионалното развитие и благоустройството, Бойко Борисов в качеството си на кмет на София и на министър председател в оставка и др./. Бизнес империята на ТИМ се е разраснала неимоверно и чрез свързаните помежду си фирми заема важно място в почти всички области на икономическия и финансов живот на страната: търговия със зърно, производство и търговия на изкуствени торове, полимери и петролни продукти, въздушен транспорт, морско и речно корабоплаване, финанси, банково дело, застраховане, пенсионно осигуряване, участие в дълговия пазар и фондовата борса, износ на електроенергия, концесия за добив на природен газ в Черно море, охранителна дейност и др. Марин Митев гордо се хвали, че бизнес империята на „Отбора ТИМ” съставя 10 % от брутния вътрешен продукт. Само че според Търговския регистър при Агенцията по вписванията единственият акционер на „Хиимпорт инвест” АД е „Химимпорт инвест институт” с регистрирация в Лихтенщайн и със седалище Вадуц, т.е. парите на ТИМ се изтеглят от България в офшорната зона. Така че патриотичните приказки са просто едно лицемерие и арогантност.
    Ако варненският плутократичен модел падне под напора на обществения гняв, това ще е изключително важен урок за всички кметове и местни органи на управление, ще е заплашително напомняне, че все някога идва българският Видовден. Заплашителен знак ще е и за представителите на държавната власт, защото моделът „Варна” е умален вариант на модела „България”.
    Може би още днес варненският кмет ще подаде оставка заедно с всички общински съветници, участвали пряко или с мълчаливо съгласие в общинските далавери. По-трудното обаче ще е оттук нататък – с какви механизми да се заставят бъдещите избраници да работят за гражданското благо. Важното е, че варненци вече не живеят в онова безвремие на крепостническо мислене, духовна леност и омерзение. От пролетта на 2012 г., когато се сложи началото на многократните протести за спасяване на Морската градина, те започнаха да си възвръщат самоуважението, увереността и дързостта на предците си – старите достолепни граждани на най-големия ни черноморски град.
    Каква ирония на съдбата: в химна на политическа партия „Нашият град” – личната партия на ТИМ, е предречен днешният, едновременно гневен и възторжен, бунт на Варна!

    Коментиран от #9

  • 9 Данаил Калчев

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "МУТРА-ТИМ":

    Мда. А едно време си бяха проблем само на Варна, а сега на цялата държава. Според мен докато тая организация съществува няма как единични дребни хора да им тропнат с крак.
  • 10 112

    1 0 Отговор
    БИХ ДОБАВИЛ ОЩЕ ДА ОСТАНАТ 100 ДЕПУТАТИ,И ДА НЯМА ДЪРЖАВНА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ,НЕКА ТЕ СЕ ИЗДЪРЖАТ ОТ ЧЛЕНСКИ ВНОС. ХОЛАНДСКИТЕ МИНИСТРИ ХОДЯТ НА РАБОТА С ВЕЛОСИПЕДИ А В БУЛГАРИСТАН ХРАНИМ БОГАТИ ПАРТИИ.....
  • 11 tati

    1 0 Отговор
    А защо трябва да се правят тези салта и премятания ???? Не е ли по добре да се вдигне покупателната възможност на работещото население ???. Аз ще Ви дам пример - милионерите собственици - работодатели да сгъват по малко лев във джоба си и да развържат кесията на заплатите защото ако го няма НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО - РАБОТНИКЪТ май ще духат супата !!!!!!! кой ще им работи ???? -не вярвам собственикът сам да има такава производителност на труда - със ДВЕТЕ СИ ГОЛИ РЪЦЕ да произведе цялата продукция ?????
  • 12 Ще им позволим ли?

    1 1 Отговор
    Младежи с лаптопи, настанени в луксозен хотел край Радомир, са режисирали протестите в Мрежата, още преди старта им на улицата. Червената завера с давност около месец и половина издал доволно почерпен младеж след купон с награди с лидера Сергей Станишев. Това разказа пред Дартс нюз жител на малкия град, който попаднал на информацията за случващото се в пустата местност съвсем случайно. Според източника ни наставник на младите, които пишели на лаптопите си дори по време на обяд, е бил Кирил Добрев.... [Прочети целия коментар] Два пъти в седмицата групата пристигала в хотела/който в региона се свързва с имената на Божидар Данев и Румяна Балабанова/, "с две бели бусчета", а веднъж била посетена и от председателя на БСП Сергей Станишев. Той раздал награди на младежите, а след щедра почерпка един от коментаторите в социалните мрежи се изтървал на неподходящо място: Ще бутаме правителството, България ще стане като дискотека - ще светва и ще угасва".

    Във фейсбук пък Стефан Иванов, бивш лидер на СДС-София и общински съветник в столицата, разпространи информация за лицата на протеста, която публикуваме без редакторска намеса:

    Ангел (Че) Славчев.

    https://www.facebook.com/angel.ce.14
    -член е на политическата партия „Нова левица” до преди 2 месеца, като стана известен с активното си участие в протестите срещу проучването и добива на шистов газ.
    – "Като кординатор на антишистовата кауза се занимавам с тяхното организиране" (в.Дума).15.12.2012: Избран за: „Координатор на младежкия клуб към Националното движение “Русофили”. Ангел Славчев пропагандира и разрешаването на марихуаната.Виден лидер на крайното левичарство с агресивни изяви от години насам. Беше сред хулиганите, които в нарушение на закона, поощрени от пасивното присъствие на полицията, организираха контрамитинг на митинг с искане за демонтиране паметника на съветската армия от центъра на София. Обърнете внимание на яростната му злоба срещу американци, „турчуля” и срещу…възрастните хора!

    Янко Петров
    https://www.facebook.com/ianko.petroff
    Свързан със СИЛА...
    Чест гост на телевизия СКАТ.
    Людмила Манова
    https://bg-bg.facebook.com/ludmila.manova
    организатор на протеста в Благоевград.
    Тя е регионален координатор на граждански съюз „СИЛА”.
    http://novinite.bg/articles/30379/Lyudmila-ot-Blagoevgrad-na-Kongresa-na-BSP-Pokajete-che-ste-na-stranata-na-horata
    Людмила Манова от Благоевград участва в 48-ия Конгрес на БСП в НДК.

    Дончо Дудев
    https://www.facebook.com/doncho.dudev
    е от НОВА СИЛА. Един от главните организатори. Активист е на гражданското движение “Протестирай”. Мениджър в месарска фирма, очевидно в добро материално положение.
    Той твърди, че е професионален мениджър на протести!
    http://www.regal.bg/show.php?storyid=1204046
    - Откога и защо произвеждате колбаси от конско месо?
    НОВА СИЛА http://novasila.org/
    председател: Антон Георгиев Сираков. http://www.skat.bg/products.php?type=5&genre=2 http://novasila.org/flag.png
    Статии в сайта:
    -Защо НОВА СИЛА подкрепя Путин.
    -Всички българи – на референдум! И да гласуваме с „ДА”!

    Мариана Христова
    професионален борец срещу всичко западно. В едно радиопредаване ни осветли, че като притежателка на експертиза по протести консултира протестиращите.

    Иван Петров (Варна), основно образование, Футболист, с криминални прояви, бивш кандидат за кмет на Варна, близък до лицето Борислав Гуцанов. Бивш футболист и треньор на “Спартак” /връзка с футболните ултраси с камъните и пиратките/. Национален състезател хванат да краде дънки на лагер в Уелс, изключен за това от националният отбор и от БКП! На местните избори през 2007г. той е бил включен в листата за общински съветници на Обединения блок на труда, а през 2011 е бил кандидат за кмет и водач на листата на Българската национално-радикална партия често подкрепящи БСП.

    Официалната позиция на БСП е, че подкрепя протестите, но не ги е инициирала! Всичко е започнало от цените на тока. Има нещо вярно! Но, има невидими течения и познати кукловоди!, пише Иванов.


    Коментиран от #14

  • 13 Факти.ру

    0 0 Отговор
    В ПОЛША ПРЕДИ ОКОЛО 2 МЕСЕЦА РАЗПРОСТРАНИХА ПРИХВАНАТИ ТАЙНИ ДИРЕКТИВИ НА РУСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО КАК ДА ДЕСТАБИЛИЗИРАТ НЕУДОБНИ ЗА ТЯХ ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИ ПРАВИТЕЛСТВА ЧРЕЗ СЪОТВЕТНИТЕ ПОСОЛСТВА.РОБСКАТА БЪЛГАРСКА ЖУРНАЛИСТИКА ОБАЧЕ СПИ
  • 14 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ще им позволим ли?":

    То след тия компромати изглеждат като дева Мария в сравнение с досиетата на Тиквата и цвъцвъ.
  • 15 112

    1 0 Отговор
    БИХ ДОБАВИЛ ОЩЕ ДА ОСТАНАТ 100 ДЕПУТАТИ,И ДА НЯМА ДЪРЖАВНА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ,НЕКА ТЕ СЕ ИЗДЪРЖАТ ОТ ЧЛЕНСКИ ВНОС. ХОЛАНДСКИТЕ МИНИСТРИ ХОДЯТ НА РАБОТА С ВЕЛОСИПЕДИ А В БУЛГАРИСТАН ХРАНИМ БОГАТИ ПАРТИИ.....
  • 16 Батиста

    1 0 Отговор
    до 12.Абе ти нормален ли си.Със два лаптопа наравили революция.Те хората ако живееха добре-с топ не можеш ги мръдна.Не принизявайте чак толкова достойнството на Българина.
  • 17 Бай хой

    8 1 Отговор
    Какви индивиди работят за ГЕ.РБ. Опитват се да очернят и боядисат в червено всяка опозиция, а най-радикалните комунисти са именно те. Пълнят с измислените си компромати пространството и лошото е че цвъ им плаща с нашите пари.
    Няма да се изненадам ако някой низък тип започне да твърди че самозапалилите се Българи са получили по 20 лева от Пекин или Москва. За тия милиционери няма нищо свято и мерят света със собствения си аршин.
    Никога вече ГЕРБ. Тай партия трябва да бъде забранена със закон като фашизма.

    Коментиран от #20

  • 18 муспи

    1 3 Отговор
    Ако Станишката дойде на власт, да не разчита на комфортно подаване на оставка и съвземане в правителствената болница. Ще бъде убит като куче.
  • 19 tati

    1 0 Отговор
    А защо трябва да се правят тези салта и премятания ???? Не е ли по добре да се вдигне покупателната възможност на работещото население ???. Аз ще Ви дам пример - милионерите собственици - работодатели да сгъват по малко лев във джоба си и да развържат кесията на заплатите защото ако го няма НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО - РАБОТНИКЪТ май ще духат супата !!!!!!! кой ще им работи ???? -не вярвам собственикът сам да има такава производителност на труда - със ДВЕТЕ СИ ГОЛИ РЪЦЕ да произведе цялата продукция ?????
  • 20 EMSKI

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Бай хой":

    Бай хой -премиер...айде да те видим!!!! Отворко....за никакъв "хой",не ставаш!!!!!

    Коментиран от #23

  • 21 той

    0 0 Отговор
    Коалиция за България - толкова ли е срамно да се напише /БСП или БКП/ както и турското присъствие - представено от БСП - влиза турчина изнасилва жена, деча убива ги и тъ удостоява с присъствието си ,точно това са имали предвит другарите анадъму...
  • 22 Той-Той

    0 0 Отговор
    Върви и ти сега изнасили жена му и карай нататък.
  • 23 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "EMSKI":

    Пробвай ме първо на емска.
    До ГЕ.БЕРИТЕ видяхме днеска кой прави теманета на м...фите. Оня ден Цвъ беше в Кърджали най вероятно за далавери. Няма да се изненадам ако утре започнат консултации за кабинет с мандат на противоконституционните с премиер буда.

    Коментиран от #29

  • 24 Internet predpriemach

    1 0 Отговор
    Когато човек не е чел и не разбира от някой неща, да не пише и не крещи по площадите. Затова има футбол и автомобили. Ама разни неуки, нечели и лумпенизирани да обясняват коло по-добра е чисто мажоритарната избирателна система - хайде моля, няма нужда!
  • 25 Стани Богат

    0 0 Отговор
    Въпрос за 100 лева:

    На някои им се привиждат неплащане на сметки, на други - националзация, на трети - забрана на партиите. Тези три искания подхождат най-много на:

    А) Анархия B) Демокрация С) Диктатура на пролетарията D) Фашизъм
  • 26 кой другар туй туй

    1 0 Отговор
    Сега ни изнасилват на глад, карат яхти по за 8-10 000 000 левченца, взривяват подлези деца и възрастни другарите хидроенерго иженири.
  • 27 Иракли Иракли

    0 1 Отговор
    Ние"духахме"супата доста години,но предците ни оставиха нещо и
    сега се вазползваме!..........Измътените цирии от КОМУНИСТИТЕ сеят
    МУТРИ,ПРЕСТЪПНОСТ........,а те самите откраднали парите на НАРОДА
    им се вижда края.......
  • 28 Войводата

    1 0 Отговор
    Хаиде давайте!Съборихме правителството. Сега исканията ще ги отнесем към китайският оркестър,а бабите ще изберат Р.Овч. и пикаещото човече в гр. Плевен.
  • 29 EMSKI

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Бай хой ":

    Виждам какво може да сътвори един "импотентно недорасъл комунист"!!! Ясен си ми чугунена главо!!!
  • 30 Хрисимир Йоцов

    0 0 Отговор
  • 31 той

    0 0 Отговор
    Да върнат откраднатите пари от фондовете ,трезори ,банки и други... над 100 000 лева - доказване произход ,дейности - като наркотици,рекет,отвличания и други видове убийства ,да се оставят по 55 лева чифт бельо и 1 чифт горни дрехи. Внимание !!! 90 процента от депутатите са лумпени.
  • 32 Бай хой

    0 0 Отговор
    Комунистите гербери викат дръжте комунистите и се целуват с ДПС.
  • 33 светозар малинов

    1 0 Отговор
    Само ГЕРБ