Last news in Fakti

23 Март, 2013 15:02 20 720 71

Андрей Райчев срещу ламята

  • андрей райчев-
  • валери найденов-
  • мажоритарни избори-
  • ламята

Литературен анализ на абсурда

Андрей Райчев срещу ламята - 1
СПЕЦИАЛИСТ: Социологът Андрей Райчев е един от експертите на властта. (Сн: БГНЕС)
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-големият сред експертите е Андрей Райчев, личният нашепвач на всички премиери. Тук ще направя разбор на последното му интервю пред "Факти.бг" на тема мажоритарния вот. Между изреченията му вмъквам

В СКОБИ ИСТИНСКИТЕ ФАКТИ:

- Г-н Райчев, кои избори за България са най-подходящите в момента, протестиращите поискаха мажоритарен вот?

- Те целят хубаво нещо, но ще улучат много лошо нещо. Те искат да убият ламята, но ще ударят в крака себе си. Мажоритарният вот звучи много добре като лозунг, но на практика във всички страни, където е въведен, има двупартиен модел. И тук ще стане така. (Ужасно е! Питайте англичаните и американците.) Мажоритарността води до двупартийност. Това е аксиома на нашата наука.

(Коя точно наука? В политологията това е известно като Закон на Дюверже. Според него мажоритарната система в два тура води до многопартийност. Във Франция изборите са мажоритарни в два тура и има около 14 партии. Законът на Дюверже може да бъде прочетен в "Политическите партии", която за съжаление не е преведена на български. Райчев вероятно е

ПОДВЕДЕН ОТ
БЪЛГАРСКАТА УИКИПЕДИЯ

статията "Политически партии", където този закон е предаден съвсем погрешно вероятно от друг роден "експерт".)

Ще извадят очи, защото вместо мажоритарен вот ще има само две клики както в Гърция (в Гърция системата е пропорционална!) , където вечно си разменят властта. Към това те добавят и още едно искане - отзоваване на депутати, което вече ще осигури еднопартийна система. (Отзоваването е съвсем друга тема. Тук се говори за избирането.)

Защото двупартийна система с отзоваване на депутати означава, че властта може да отзове депутатите на опозицията.

(Пълен абсурд. Щом е избран с над 50 на сто в едномандатен район, значи в района си той не е опозиция, а е на власт! Има малки шансове за отзоваване, но само когато очевидно си го заслужава.)

Така че това ще влоши още повече нещата. Мотивацията им е положителна, но моментът, в който са решили да я приложат, е ужасно неподходящ за случая. (Напротив, точно сега народът иска смяна на системата.)

- Има успешни модели като например Франция...

- Там не е точно мажоритарен вот, по сложно е и нищо успешно няма - системата е двупартийна. (Напротив, долната камара във Франция се избира с чист мажоритарен вот в 2 тура. А и системата не е двупартийна.) Англия е класическата система за мажоритарен вот, а идеалната система от гледна точка на представителството на обществото е Германия. Там системата е мислена, тя е много добре направена, това е много добре обмислена пропорционална система с преференциално гласуване. (Не, системата в Германия е смесена пропорционална и 50% от депутатите се избират с мажоритарен вот. Няма преференциално гласуване.) Англия е единствената страна от големите, където няма Зелена партия. (Има, има! И тя е с 1 депутат в долната камара.) Защото зелените са 10% и нищо не могат да направят. (Така е, но в Германия, която е идеал за Райчев.) Да се направи оперативна система, значи в списъка да се впише Гърция, нещо, което изобщо не ни трябва. (??? Напълно неразбираемо. Пак напомням, в Гърция се гласува за партийни листи.) Хората искат да кажат: Искаме по този начин да избираме по-добри личности. Първо, те и сега могат, но няма да го правят. (Не могат.

ЗА 23 ГОДИНИ ИМА
СТОТИЦИ ОПИТИ

за независими кандидати и нито един не е успешен.) Второ, те никога няма да поберат в главата си 240 души, това е изключено. А да избереш 240 готини хора, трябва да държиш в главата си примерно четири пъти по толкова. (Нелогично! Защо да "побират в главата си 240 души"? При мажоритарните избори в един едномандатен район кандидатите са 3-4-има и изборът е поне 10 пъти по-лесен и прост.) И те ще ги запомнят ли, ще изберат ли, ще знаят ли 1000 души? Това е смешно. Те не могат да възпроизведат повече от трима министри в това правителство. (Могат, могат,

НО КАКВО ОБЩО ИМАТ МИНИСТРИТЕ?
ТЕ НЕ СЕ ИЗБИРАТ ОТ НАРОДА

Този абзац изпада в логореята.)

- Но големите партии, които би следвало да са облагодетелствани, не прегръщат идеята за мажоритарен вот. Защо?

- За големите партии е много изгодно. И миналия път една от големите партии взе 30 места от 240-те. (Взе 26 от 31 мажоритарни района.) И какво? Избраха личности? Нищо подобно! И 30-те места отидоха в ГЕРБ. Ако не беше такава вълната в ГЕРБ, щяха да се разделят между ГЕРБ и БСП. (Вълната се дължи именно на пропорционалните избори, а не на мажоритарните. Да избираш мажоритарно само 31 от 240 депутати, е пълен абсурд, който го няма никъде в света. При това те се избираха само с един тур, благодарение на което повечето влязоха без мнозинство, а с по 30-40 процента от вота. Тази система бе абсурдна по много причини, които обясних още когато се приемаше. Предсказах и резултата. По-автентичен мажоритарен вот имахме през 1990 г. Той бе в два тура и вторият бе леко отдалечен от еуфорията на пропорционалния вот. Тогава разпределението на мандатите бе напълно адекватно.) И край, нито една друга личност нямаше да влезе във властта. Така че това са истински некомпетентни личности, мътят главата на хората с тази глупост. (С нищо не са по-лоши от другите депутати. Напротив, зад всеки от тях стоят 10 пъти повече избиратели.) Реално това значи да утвърдим в България две олигархии, които вечно ще си разменят топката. (Сега имаме не две, а една олигархия.) Хората не искат да го разберат и за съжаление ще си докарат голяма беда. (Хората вече са в голяма беда. Ако някой е застрашен, това е олигархията и нейните експерти.) Но нали знаете, голямото общество си докарва голямата беля, после взема голямата лъжица и започва да сърба голямата горчива каша. (Едва ли кашата може да е по-горчива от днешната, приготвена с пропорционалните избори. И ако продължава така, все по-горчива ще става.)

- Мажоритарният вот не парира ли така наречените харизматични личности?

- Защо да ги парира, обратното. Ето Бойко Борисов се състезаваше за 30 мажоритарни гласове и спечели и 30-те. Те не гласуваха за мажоритарни кандидати, а гласуваха за него. (Това е свойство на пропорционалните избори. На чисти мажоритарни избори всеки се бори за себе си в конкретен район. През 2001 г. Райчев наложи фразата, че "изборите бяха пропорционални, но хората гласуваха мажоритарно".

ТОВА РАЗБИРА СЕ, Е НЕЛЕПОСТ,
РИБА НА ВЕЛОСИПЕД,

но явно Райчев не знае значението на думата "мажоритарно". Тя значи "с мнозинство" и нищо друго. Райчев, както и повечето "експерти" я използват вместо "персонално", "за личност". Така незнаенето на чужди езици ражда абсурди.) И това е вече понятно - да гласуваш за Борисов. А да гласуваш за Петров, който Борисов е посочил?! Ще дам пример с Плевнелиев. Плевнелиев не спечели президентските избори, а Бойко Борисов спечели президентските избори, посочвайки Плевнелиев. (Не е вярно! Като социолог Райчев знае, че още преди изборите Плевнелиев имаше с 5 процента по-високо одобрение от Борисов (НЦИОМ). Той просто бе по-убедителен кандидат от Калфин и Кунева! А и кой казва, че на тези избори партиите не са важни? Това е нонсенс.) Те не бяха го чували този човек или поне не всички го бяха чували. (Напротив, всички го бяха чували! Как иначе щеше да има най-високия рейтинг в държавата?) Понеже Борисов каза гласувайте, те гласуваха. (Хората според Райчев май са овце.) Това е типичен мажоритарен избор и се вижда, че Борисов го печели. (Не се вижда! Печели Плевнелиев, ГЕРБ, както и Борисов. ) Това е илюзия на хората, че те ще могат да избират. Няма да могат и това е доказано в историята на човечеството. (Тъкмо обратното, народът има думата именно при мажоритарни избори. Това бе доказано и на президентския вот, вижда се от социологическите данни.

АМИ АКО БОЙКО БЕШЕ ИЗДИГНАЛ ЦАЧЕВА

или Фидосова?) Но за съжаление дори като опитахме на миналите избори, не се убедихме в това и сега хората ще имат възможност да се убедят на собствения си гръб. Аз отново ще повторя - гражданите казват нещо много хубаво като мотивация: "Искаме почтени хора на власт." И ще получат точно обратното. (А сега как е? Доверието към парламента удари дъното с 5%, световен и исторически рекорд! И това беше още през септември! А сега?)

Както виждате, Райчев не е в състояние да каже и две думи, без да ви прати за зелен хайвер. Уви, така говорят всички "експерти" на властта в България. Нищо чудно, че политиците ни винаги катастрофират. И накрая - извинявам се на г-н Райчев за некултурната изява, но сега България е по-важна от салонните маниери. Стига сте лъгали!

Източник: в-к "168 часа", бр.10


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вот

    0 1 Отговор
    И двата спекулират като дърпат чергата към себе си. Ченгето е по-манипулативен. За да се ориентират хората какви са резултатите от тъй наречения персонален избор нека си отговорят на въпроса дали избираните - мажоритарно - с мнозинство - персонално - президент и кметове, непременно са добър избор. Тъкмо напротив. Справка: Първанов. И множество знайни и незнайни кметове, които тутакси се превръщат в местни феодали и ако има правосъдие щяха вече да са в затвора. Това е истината за "мажоритарния" вот като лекарство за повече демокрация.

    Коментиран от #51

  • 2 The Bear

    1 0 Отговор
    Райчев е един от тези "хай-лайф" представители, които отдавна са загубили връзка с народа, с реалния живот. Той дотам нагло се опитва да манипулира масовия читател, че от писанията му лъха подценяване и обида на интелекта на обикновения гражданин. Прочитайки дори чистият текст на изказването му без коментарите на Г-н В.Найденов (който бе публикуван преди време в друга статия), изпитах яд и справедлив гняв, а същевременно и безсилие - на него се дава трибуна, а на истински радетели за интереса на масите - не. От друга страна, загубвайки връзка с хората и поглед върху ежедневието им в различни райони на страната (България не е само центъра на София), този т.нар. "експерт" няма как вече да е социолог - той не познава житието и страданието на социума.... Остава набеден за такъв от някой, който има интерес манипулативните изказвания на този поръчков подлога да получават трибуна и да достигат до по-широка публика. С поясненията на Г-н Найденов обаче, и на "по-широката публика" се помага да осъзнае истината. Трябва обаче да му се даде трибуна във всички медии....

    Коментиран от #13

  • 3 гражданин

    1 0 Отговор
    Коментарът, че избирайки мажоритарно президент е довело до издигането на Агента ГОЦЕ, е доста необоснован! Мажоритарни избори би имало, когато всеки район може да издига свои кандидати, хора доказали се и с чисто минало, а не напомпани партийни представители, подпомагани от чудовищни рекламни кампании и твърд електорат! пропорционалната система вече 23 години боксува и връща едни и същи хора във властта, очевидно се е изчерпала и не дава резултати у нас! Статуквото се разбива само с нова система!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Трибал

    1 0 Отговор
    Сто пъти да му повтаряш на простия и див материал,че не е важно как ще избира,а какво всъщност стои зад избора,материала пак ще си квичи неща непонятни за дивата му същност!Важното е дали зад гласът ти ще стоят парите и келепира,или патриотизмът!Но дегенериралото подобие на общество няма как да го разбере това нещо,и всяка идея подплътена със известна доза келепир,за материала се вижда нещо ново и изпълнено с нови "надежди"!
  • 6 D.P

    0 1 Отговор
    Е за такава статия ако съм един редактор директно уволнение просто :D Все едно го е писал човек с раздвоение на личността най-смешното нещо което сам чел :D хахаха всмисъл попринцип работата на журналиста е да интервюира а не да изказва тези и мнение ама както и да е мисълта ми е ,че можеше просто да интервюира някой който е ЗА мажоритарният вот или пък поне да опровергае Райчев като нормален човек нали да публикува интервюто и отдолу да го опровергае кво е това!? "Мажоритарният вот води до двупартийна система(глупости,това е начин да вкараме нови лица в парламента и да свалим статуквото) Той създава политически картел който пресича пътя на всяка една партия с различни идеи към властта защото тогава изборите стават само и единствено въпрос на пари това се вижда в САЩ и Англия (глупости,САЩ и Англия са най развитите демокрации в света те за това заплатите им са по високи от нашите) Не е вярно заплатите им са по високи защото те са колонизирали света САЩ са паразити които източват ресурсите и парите на света чрез монополите си и корпорациите си и за това могат да си позволят един доста по висок стандарт на живот(това са глупости стига с тези теории на конспирацията) При мажоритарният вот има дефицит на пряка демокрация защото "Ако вземем резултатите от последните избори в Англия (2010 г.), ще видим, че Либерално - демократическата партия спечели 23% от националния вот, но получи само 53 депутатски места, докато консерваторите спечелиха 36%, обаче получиха 306 места. При лейбаристите пропорцията беше 29% и 258 места. Ясно е, че в британския случай на мажоритарната система не отразява точно предпочитанията на избирателите"(Този "експерт" ви лъже и както винаги ви праща за зелен хайвер,не му вярвайте на този лъжец ,той ви манипулира" Плевнелиев до преди да стане известна кандидатурата му за президент което стана буквално в последния момент 1-2 месеца преди изборите беше никому неизвестен,никога не се беше изказвал по нито един важен за страната проблем или въпрос(това са глупости много си беше известен даже как иначе щеше да има най-високия рейтинг в държавата!?) е именно де а на какво се базираше този рейтинг на усмивката му ли? и така нататък и така нататък шизофренията може да продължи неопределено дълго време.....
  • 7 ....

    0 1 Отговор
    Ama taq statiq naistina vse edno q e pisal nqkoi 6izofrenik :D moje6e da publikuvate cqloto interviu na rai4ev i sled tova da go oprovergaete kva e taq 6izofreniq,4iq e tazi "genialna"ideq takova ne6to ne bqh vijdal dosega :D :D :D
  • 8 Трибал

    1 0 Отговор
    Видяхме и изпитахме на собствения си гръб резултата от утопията, лъжата и измамата, наречена «комунизъм», независимо, че беше обозначавана и с други изкуствени словообразувания: «социализъм», «диктатура на пролетариата», «социалистическо общество», «развито социалистическо общество» и прочие пропагандна дрън-дрън ярина. И най-странното е, че независимо от собствения ни горчив исторически опит да реализираме на практика една утопия, който опит се превърна в морета от кръв, архипелази от концлагери и безкрайни железни завеси от бодлива тел, все още има хора, които по същия начин както комунистите вярваха в своята утопия, сега вярват в новата утопия, наречена «демокрация». Разбира се, процесът на загуба на мисълта не се появява просто така, от само себе си. Също както демокрацията не е естествен процес в развитието на обществото, така и всички нейни последици представляват изкуствено, насилствено изкривяване на личното и обществено съзнание и отклоняването му по пътя на утопията. Дали тази утопия ще бъде обозначавана с високопарни лозунги като «свобода, равенство, братство» или с кухи пропагандни термини, дори без стремеж към някакъв маскировъчен патос, от сорта на «мулти културализъм», «плуралистично общество», «гражданско общество», «отворено общество» и тям подобни, естествено, няма никакво значение. Утопията си остава утопия. Лъжа. Измама.
    Защото утопията те кара да вярваш, че е възможно такова обществено устройство, което е невъзможно. Специално демокрацията се опитва да внуши опашатата лъжа, че обикновеният човек чрез един акт, наречен «гласуване» или «избор», е способен да определи, да "избере" кой да бъде на власт, кой да го управлява. Милиони, милиарди хора вярват, че като пуснат хартийка в кутийка, получават правото да определят собствената си съдба и съдбата на своя народ. И малцина сред тези милиони и милиарди се замислят над обстоятелството, че «правото» им на избор се движи в строго определени рамки и, «избирайки» измежду различни представители на управляващата демократична олигархия, те всъщност придават допълнителен аргумент към демократичното лицемерие – защото която и нова личност да дойде на власт, тя ще продължи да управлява именно в рамките на демократичната диктатура, а не извън нея.
    СМИСЪЛЪТ НА ДЕМОКРАЦИЯТА е, че гражданите трябва сами да са виновни за управлението. Най-добрия начин, човек сам да си е виновен за управлението, е да гласува.
    Защо в България не може да има бунтове, а само бледо подобие на стачки. Първо: Защото българите няма какво да губят. Ние нямаме база за сравнение. Никога не сме живели по друг начин, затова не знаем какъв живот искаме да си върнем. Втората причина е свързана с първата. Живеем като прасето във фермата. Ако ни нахранят сме доволни.(нямаме право сами да си намерим храна), ако пропуснат едно хранене ние сме раздразнени, но не можем да напуснем фермата. Заградени и пазени сме. Не счупим ли оградата ще продължим да бъдем биологични единици без мозък, с един, единствен рефлекс. Да ни нахранят!
  • 9 Трибал

    1 0 Отговор
    За да искате някакви промени,каквито и да са те,трябва да сме на ясно че зад всички наши нещастия винаги ще стои оня апарат наречен номенклатура!Няма да е грешно,нито варварско ако кажа че премахването на този апарат може единствено да бъде премахнат със сила и терор!
    По принцип номенклатурата не е някакво хомогенно цяло. Дели се общо взето на три основни относително обособени клана. Всеки един от тях има своето значение за съществуването на системата като цяло. Всеки един от тях има различни властови ресурси.
    Първият клан е този на партийната номенклатура. Кланът на Партийците. Той отговаря за политическата и обществена власт на системата. Неговият властови ресурс е професионалния партиен апарат, като гарант за единството на обществото.
    Втория клан е номенклатурата на спец. службите и армията. Кланът на Пазителите. Той естествено се грижи за сигурността на системата.
    Третия клан е производствената номенклатура - шефовете на предприятията, основно тези които не са в пряко подчинение на военните. Този клан отговаря за производството.
    Анализът от тяхната гледна точка показва, че слабото звено на системата е най-консервативната негова част - партийната номенклатура.Като лице и публични лидери на цялата система Партийците са най-податливи на корупция - без тяхната благословия нищо не става. Те колят и те бесят. Всички останали се съобразяват с тях. Който не се подчинява е заплашен от силово отстраняване. Всеки от тях пази гърба на другия и не допуска каквато и да заплаха от спиране на корупцията, която храни целия клан.Така корупцията в клана на Партийците се идентифицира като основен източник на неволите на системата.
    Добре е да се помни, че всичко това изглежда така в очите на Пазителите. Самите те са относително незасегнати от корупцията - затвореността на клана допринася за това. В същото време, макар и основен за всяко общество, Кланът на Производителите не може да се намеси, тъй като винаги до този момент нещата в държавата се решават от Партийците и Пазителите. Шефовете на предприятията и отрасловите министерства се назначават от Партийците, с одобрението на Пазителите и пряко зависят от тях. Срещу своето послушание те получават едно добро място в обществото и най-вече възможност да получават облаги в рамките предприятието в което те колят и бесят . Можем да се спасим като общество само ако се отвържем от това наше минало.Трябва да разбием отвътре собствения ни модел на държавен капитализъм, който все още си е жив и здрав у нас.Как обаче това ще стане, когато и в Европа се опитват да градят държавен капитализъм?
  • 10 D.P

    0 1 Отговор
    Хихихихиих и чак писал като заглавие "в скобите истинските факти" :D е тва се казва журналист- не може да се обърка читателя кое е вярно и кое не е!( не го слушайте този той е платен драскач на мафията) макар,че може леко да се обърка човек при така написана статия ама нищо(Абсурд,статията е много добре и професионално написана.Така трябва да се публикува всяко едно интервю-След всяко изречение журналиста да го опровергава "напълно" в скобите) А защо не се опита да опровергаеш и да репликираш Райчев при самото интервю за да се плучи дебат и за да може той да ти отговори бе умник (Абе я си гледай работата бе ,разбрахме,че някой от герб ти плаща да ги пишеш тея коментари айде спри се) :D :D :D Това е забавно....

    Коментиран от #14

  • 11 гост

    1 0 Отговор
    Д.П точно обратното всеки район сам си избира представител и според мен тези статистики който даваш като аргумент само го доказват.
  • 12 Трибал

    1 0 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯТА И ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

    При демокрацията всички граждани имат гарантирани права. Никой не е забравен:

    - Малцинствата - като например евреите - имат право да управляват държавата, въпреки, че са под 1 % от населението. Други - например циганите - имат право да убиват и ограбват хората, според етно-традициите си.

    - Възрастните хора имат право да ровят в боклука, а също имат право и на достоен край, ако пенсията им позволява да си купят въже.

    - Младежите имат право свободно да заминават да слугуват на територията на целия Европейски съюз.

    - Младите жени имат право да стават бели робини и да проституират на територията на целия Европейски съюз.

    - Политиците имат право да обещават.

    - Всички пълнолетни граждани имат право да гласуват, коя партия да ги краде следващите четири години.

    СМИСЪЛЪТ НА ДЕМОКРАЦИЯТА е, че гражданите трябва сами да са виновни за управлението. Най-добрия начин, човек сам да си е виновен за управлението, е да гласува

    Гражданите не бива да дезертират от правото си на глас

    НАЙ-ГОЛЯМОТО ПОСТИЖЕНИЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА:

    "Странно място е Народното събрание: става един, говори, не казва нищо, никой не го слуша, а накрая всички са на различно мнение."

    Така е било още от Великата Френска Революция

    Който имал колебания и възражения - го демократизирали, като го скъсявали малко - горе-долу с една глава. Доказало се убедително, че без глави хората се демократизират далеч по-лесно, отколкото ако имат глави.
  • 13 AXXX

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "The Bear":

    Райчев има едно уникално предимство - нищо не му се разбира като говори - думите са удавени в невротични жестове.
    Ползата е и за него, защото така глупостта му губи част от блясъка си, и за публиката, която поне с Райчев получава поредната доза токсична "експертиза" в по-щадяща концентрация.
  • 14 народа

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "D.P":

    РАЙЧЕВ,СЛЕД ДЪЛГИТЕ ТИ ТИРАДИ,(които едва ли някой здраво мислещ човек,чете докрай)КАЖИ НЕЩО ПО-СЪЩЕСТВЕНО,ЗАЩО БЕШЕ НЕОБХОДИМО ДА СЕ ОБОЗНАЧАВАШ,КАТО "D.P",СПОКОЙНО МОЖЕШЕ И ДА СИ И"Р.Овч.АЙДЕ БЕЗ ТАКИВА МНЕНИЯ,МИСЛЕЩИТЕ ХОРА МОГАТ ДА ОТСЯВАТ ЗЪРНОТО ОТ СЛАМАТА!!!

    Коментиран от #15

  • 15 D.P

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "народа":

    Особено когато "зърното" е ясно обозначено с по-дебел шрифт и е написано в скоби,а за всяко изречение "слама" има 5 изречения в скоби"зърно"т.е истината,фактите....А как щеше да се оправиш ако "истинските факти" не ти бяха написани в скобите и с по-дебел шрифт А!? Да те питам аз тебе!?

    Коментиран от #16

  • 16 народа

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "D.P":

    Питай ме Р.Овч.питай ме!!!Колкото и да филосовствате такива Р.Овчовсти,(като си мислите,че ще продължавате да заблуждавате),толкова народа ще се осъзнава,макар и бавно!

    Коментиран от #17

  • 17 D.P

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "народа":

    Под "народа" който се осъзнавал макар и бавно себе си ли имаш в предвид!? Защото гледам че използваш за име "народа" :D :D :D Ако е така ви поздравявам г-н Народ добре е ,че се осъзнавате,макар и бавно,трябва да благодарите на журналиста,който ви е отсял зърното от плявата пишейки "фактите" във скоби с по-дебел шрифт след всяко изречение на Райчев,без такива журналисти вашето "осъзнаване" би било невъзнможно.

    Този диалог е епичен наистина :D :D :D

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Гост

    0 1 Отговор
    Валерка, Явно не разбираш от избори, земи си почини и стига си правил шум в системата. Факт е, че мажоритарните избори водят до двупартийна система. Хайде мерси за глупостите, Сбогом и Благодаря за рибата.
  • 19 народа

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "D.P":

    Абе Румене,абе Овч. още ли си на бойният си пост!Не се хаби толкова бе човече!Айде ходи да се отчетеш на другарите си, за достойно свършената работа!!!

    Коментиран от #21

  • 20 народа

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "D.P":

    Г-н Овч.забравих да ви кажа,че никакви скоби,скобички и дриги тем подобни чки,не могат др.овч. да заблудят НАРОДА!!!Хайде сбогом!

    Коментиран от #22

  • 21 D.P

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "народа":

    От коментар номер 10 ли разбра, каква ми е работата :D
    Фактите във скобите никога не лъжат!

  • 22 D.P

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "народа":

    И г-н Народ в бързината сте пропуснал 2 съществено важни думички,ще си позволя да поправя коментара ти като напиша фактите във скобите следвайки примера на г-н В.Найденов.(автора на статията):
    "Г-н Овч.забравих да ви кажа,че никакви скоби,скобички и дриги тем подобни чки,не могат др.овч. да (ме) заблудят (мене - )НАРОДА!!!Хайде сбогом!"

    И освен това се объркахте,казвайки че скобички и тем подобни не могат да ви заблудят.Г-н В.Найденов ясно е казал в заглавието на статията ,че в скобите са истинските факти следователно останалото е лъжа и абсурд....Ама нищо то при така написана статия е нормално човек да се обърка ;)
  • 23 Human

    1 0 Отговор
    ... стига бе братче ни облъчва с тези Кънчовци, които дори ги съдят за кражба на интелектуална собственост. Стига бе братче, аман!?
  • 24 Закон за Народни трибуни

    1 0 Отговор
    Мажоритарните избори ще бъдат наложени със сила от улицата.
    Ще има и още едни избори - тези:

    Проект за “Закон за Народните Трибуни”
    Същност и цел - Съветът на Народните Трибуни се изгражда с цел да представлява независима Гражданска власт и да следи, и предотвратява злоупотреби с властта от страна на останалите три власти.
    1. Длъжност – Длъжност на народният трибун е да защитава правата на всички български граждани от произвола на останалите легитимни власти в Република България.

    2. Орган – Народните трибуни са 13 на брой, като образуват съвет на трибуните.Председателството на съвета на трибуните се осъществява на ротационен принцип. Всяко заседание се ръководи от различен народен трибун, до изреждане на всичките, след което започват да се повтарят.

    3. Избор за народни трибуни
    1. Народните трибуни се избират чрез жребий
    2. Народен трибун може да бъде човек който:
    - е навършил 25 години (изисква се да има минимален житейски опит)
    - не е бил член на партийна структура участвала във властта през последните 23 години
    - не е участвал самостоятелно във властта през последните 23 години под каквато и да е форма.
    - не е бил член на ДС
    - не е осъждан за криминални и финансови престъпления
    - не е освидетелстван психопат, наркоман, алкохолик.
    - има средно образование
    - има писмена подкрепа на поне 200 човека
    3. Изборът на народните трибуни се осъществява по региони въз основа на съществуващото в момента административно деление на страната. Гражданите от всяка област определят по жребий по един свой представител, като след това жребият отива на второ ниво, като измежду излъчените кандидати отново по жребий се изтегля окончателния състав на Съвета на Народните Трибуни, както следва:
    1.Варна-Добрич – един трибун
    2.Шумен-Силистра – един трибун
    3.Русе, Разград, Търговище – един трибун
    4.Велико Търново – Габрово – един трибун
    5.Плевен-Ловеч – един трибун
    6 Враца, Монтана, Видин – един трибун
    7.София – София град – един трибун
    8.Перник – Кюстендил – един трибун
    9.Благоевград – Пазарджик – един трибун
    10.Кърджали – Хасково – един трибун
    11.Стара Загора – Сливен – един трибун
    12.Пловдив – Смолян – един трибун
    13.Ямбол- Бургас – един трибун
    Общо – 13 трибуна

    4.Права и задължения на Народните Трибуни

    1.Имат право на свободен достъп и присъствие на всякакви парламентарни, министерски, общински, регулаторни и т.н. публични органи.
    2.Имат право на достъп до информация, включително класифицирана. (до определено ниво)
    3.Имат право на законодателна инициатива – да придвижват закони внесени от граждански и други неправителствени организации.
    4.Имат право да налагат вето върху закони и административни актове при постъпила петиция от страна на поне 5000 граждани
    - първоначално ветото може да бъде само отлагателно, а при последваща неудовлетвореност от внесените от законодателния орган промени и абсолютно.
    5.Имат право да предизвикват референдум – при внесена петиция от поне 20 000 човека
    6.Решенията по точки 3, 4 и 5 се вземат на заседание на Съвета на Народните Трибуни с обикновено мнозинство.
    7.Имат право да сезират прокуратурата и конституционният съд.
    8.Мандата на Народният Трибун е 1 година
    9.Народният трибун се ползва с абсолютен имунитет от момента на встъпването му в длъжност
    10.След изтичане на мандата, народният трибун няма право да кандидатства отново за тази длъжност за период от 5 години.
    11. Народният Трибун няма право да гласува “въздържал се”

    12. Народните трибуни са длъжни да се отчитат пред народа постоянно в специално създаден за целта сайт.
    13. Народните трибуни задължително се срещат със своите избиратели поне веднъж месечно. На тази среща те отчитат дейността си за последния период, обявяват какво им предстои да направят и изслушват въпросите на своите избиратели, като поемат ангажимент да им отговорят в срок, за който се споразумяват.
    14. Народните трибуни са длъжни да огласяват информация, ако сметнат, че тя е съществена за живота на хората или за състоянието на страната.
    15. Народните трибуни са длъжни да декларират имотното и финансовото си състояние, преди встъпване в длъжност и след изтичането на мандата им.
    16. Народните трибуни са длъжни да подпомагат гражданите при организирането на протестни или други митинги и шествия с изключение на такива подтикващи към етническа или верска нетърпимост.
    17. Ако някой от Народните Трибуни се откаже доброволно от поста, повече няма право да се кандидатира за тази длъжност. В този случай го замества следващият който се е явявал на жребий с него на второ ниво. Виж т.3 подточка 3
    18.Народните трибуни се ползват с абсолютна свобода на словото, за времето през което заемат длъжността, при своите медийни и публични изяви. Могат да назовават имена, търговски марки и организации от всякакъв тип, както и да изразяват мнението си за тях, без да попадат под ударите на който и да е закон в държавата. След приключването на мандата им не могат да бъдат преследвани за изразените от тях мнения.

    19.Длъжността Народен Трибун е платена.
    20.Съвета на Народните Трибуни ползва административен екип от двама секретари и двама юристи.
    21. Разходите по осъществявяне дейността на Народните трибуни се рамкират от бюджета, както и от дарения на отделни физически лица, като даренията са в размер не по-голям от хиляда лева и се даряват в полза на Съвета на Народните Трибуни.
    22. Народните трибуни нямат право да получават лични подаръци и дарения за времето на своята служба.
    23.След изтичане на мандата, ако преди това Народният трибун е работил на трудов договор, работодателят е длъжен да го възстанови на работа.

    Забележка: Представеният по-горе проект, не е писан от юристи затова е възможно да съдържа юридически недостатъци, в този смисъл той търпи промени. Целта на този проект е да се пусне на обсъждане в обществото, неговото придвижване и осъществяване зависи само и единствено от волята на българските граждани.

    Коментиран от #25

  • 25 Мартин 123

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Закон за Народни трибуни":

    Гълтай си хапчетата и си лягай .

    Коментиран от #27

  • 26 мажоритарни ама друг път

    0 1 Отговор
    Олигарсите видяха че ножа е опрял в кокала и единственото им спасение е мажоритарни избори че да могат да си вкарат хората вътре и да предпазят своето статукво а това че дължат кредити в големи размери ще направят така че някой друг да плаща.Едно е мажоритарни изборите в Англия или Франция а съвсем друго в България.

    Коментиран от #28

  • 27 Джак Даниелс

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Мартин 123":

    Предложи ти нещо .Или ти предписваш само хапчета .
  • 28 Джак Даниелс

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "мажоритарни ама друг път":

    Е какво му е другото на мажоритарните избори в Англия и Франция.Там хората са с 2 мозъка ли? Кандидатира се всеки ,който се чувства способен. Ти гласуваш за най-способния според теб. Всеки си има критерии ,сподер които избира всеки ден - храна , облекло, партньор ,работа -УПРАВЛЕНЦИ СЪЩО. Вие го изкарахте ,едва ли не , че нямаме никакъв шанс. Че , край , в патова ситуация сме. Че цял живот ще сме слуги на мутрите. Ами докато сме с тая нагласа и не пробваме и друга форма на управление , ще е така !!! Затова трябва да се промени всичко от корена ! От начина на случване и с времето да се доизглажда !
  • 29 Бла бла

    1 1 Отговор
    райчев ,кънчев -тези пенсионери все още ли са живи.Боже толково години лъжат, мажат.Питам аз -ИМА ЛИ ГОСПОД! ако има ,нека да ги прибере тези и подобни кратуни,те заслужават да живеят в АДА.
  • 30 staroto

    1 0 Отговор
    Това с народните трибуни е афиф работа...а кой ще контролира трибуните?! И няма ли да стане вместо трибуни-трибунали?!Че платим на 5000 души по 20-се лево-и те го те ветото...Или по мангизлия-че платим на 20000 илядо души по 20 - се лево и те ти го референдума...
    Въобще, кога най-после ще разберем, че решението на проблема на давещите се е изключително в техни ръце?!
    Иначе все ще се намери някой1 който да ти натисне главата по-надолу във водата...или л.....та...
  • 31 лопу

    1 0 Отговор
    Райчев и на 100г. да станеш акъла няма да ти дойде, момче....къде да го свържа.....единият край на кабела отзад, а другият в мрежата и....приятен полет другарю:))))
  • 32 еиеиеие

    1 0 Отговор
    андрей райчев ,стойчев ,к.колев са комунистически подлоги,особено райчев. той има няколко социологически агенции и май някакво голф игрище ,строиха го със стойчев....
    ...и това само с една заплата ... !
  • 33 Мартин Патарински

    1 0 Отговор
    На Райчов работата му е не да анализира, а да оправдае платената теза.
    Типичното нищоказване се наблюдава и при соц лидерите
  • 34 Александър Ангелов

    1 1 Отговор
    Не съм виждал по безплодно и/или посредствено мислене от това на Райчев. Гн. Райчев явно сте си продали душата на дявола. Просто се махнете и не бъркайте умовете на хората. Бог да пази България от образовани Некадърници!!!
  • 35 мажоритарни ама друг път

    0 1 Отговор
    мажоритарно избрания депутат е много лесен за манипулиране и обработване щото не е от партия и няма защита която предоставя партията на своите депутати от другите партии и тази партийка която иска да получи глас от мажоритарно избран депутат ще го получи много лесно. такава партия ще търси тъмно минало досиета и тнт и ще си го купи.мажоритарно избрания депутат ще е много по лесно податлит на корупция(даване на пари под масата,куфарчета или сметки в офшорки или чистене на дългове или фамилна услуга от колкото партийно избрания.гледайте филма Линкълн и ще разберете за какво иде реч случвало се е и ще се случва ако това искате :)

    Коментиран от #53

  • 36 КРИВИТЕ ИЗБОРИ

    1 0 Отговор
    НА НЕКАДЪРНИ УПРАВЛЯВАЩИ ИЗБОРИТЕ ИМ КРИВИ!
    АКО НЕ СА ТАКАВА АМИ ОНАКИВА ТОГАВА ЩЕЛО ДА БЪДЕ ДОБРЕ ЗА НАРОДА! БРЕИИЙ!
    ЗНАМЕ ГИ НИЕ ТИЯ ИЗКАЗВАНИЯ!
    НЕ СА ВИ КРИВИ НИТО ИЗБОРИТЕ НИТО НИЩО!
    ПРОСТО МНОГО СИ ИГРАХТЕ С НАРОДА!
    ВСЕ ЗА ВАС СИ ГЛЕДАТЕ:
    ЛЪЖЕМ&КРАДНЕМ
    ЛЪЖЕМ&КРАДНЕМ
    ЛЪЖЕМ&КРАДНЕМ
    ЛЪЖЕМ&КРАДНЕМ
    ОБАЧЕ СЕГА НЯМА ЗА КРАДЕНЕ ТОЛКОВА
    НАРОДА ВИ ХВАНА!
    И КАКВО СТАНА
    ЛЪЖЕМ&ЛЪЖЕМ
    ЛЪЖЕМ&КРАДНЕМ
    ЛЪЖЕМ&ЛЪЖЕМ
    ЛЪЖЕМ&ЛЪЖЕМ
    ЛЪЖЕМ&КРАДНЕМ
    ЛЪЖЕМ&ЛЪЖЕМ
    ЛЪЖЕМ&ЛЪЖЕМ
    ТО СЕ ЗНАЕ ЗА ТОВА ВИ КАЗВАМЕ СПРЕТЕ!
    ЧЕ ГОРЕЩА ПОПАРА ЩЕ ЯДЕТЕ!
    ДЪРЖАВАТА ОПРАВЕТЕ!
    АКО НЕ МОЖЕТЕ ОТ ВЛАСТ СЛЕЗНЕТЕ!
  • 37 Курти

    1 0 Отговор
    Днес видях Лайчев пред сградата на ПУ с Волво, чакаше го личния му шофьор.
  • 38 СССР

    1 0 Отговор
    не разбрах този ли е съветвал премиерите до сега
  • 39 Мажоритарни избори още наесен

    1 0 Отговор
    Мажоритарни избори ще има още на есен. Това е едно от основните искания на хората, от които управляващите няма как да избягат.
    Даже в един момент ще се надпреварват да ги предлагат.
    Повечето българи са за мажоритарни избори.
    Иначе...
    Страшна ли е революцията?...
    http://neverojatno.wordpress.com/2012/03/20/revolution/
  • 40 Братя Гракхи

    0 0 Отговор
    Народните трибуни са действали успешно над 600 години в древния Рим.
    Спомнете си от историята братя Гракхи...
    И без това нещо различно от древна Гърция и древен Рим не правим...
  • 41 Римлянин

    1 0 Отговор
    Да, но народните трибуни никак не са угодни на Империи, Олигарси и днешните политици. Те нямат интерес от такава власт.
  • 42 доктора

    1 0 Отговор
    Браво г-н Найденов, лошото е ,че на такива, като Райчев им плащат да манипулират, но хората са казали :
    "Убий подлеца с мълчание". Нека да спрем да го споменаваме и публикуваме и той сам ще си отиде, като лоша болест.
  • 43 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    До THE BEAR и АХХХ
    Подкрепяме каментарите Ви относно настоящия форум!
    Компанията определя РАЙЧЕВ ,като ............определението е крайно
    генетично обидно!За това спестяваме ангажимент на модераторите!
  • 44 Борис Цветков

    1 0 Отговор
    райчев===еврейски слуга
  • 45 муспи

    0 1 Отговор
    Видиш ли евреин - убий го! След като геноцидът е доведен дотук, всякакви приказки са изгубили смисъл, остава само нож в гъба на евреина!
  • 46 Тео75

    1 0 Отговор
    Ние "гражданите" сме много тъпи и си заслужаваме гадните политици!Ние,който не гласуваме нямаме право и да се оплакваме бе тъпаци!
    След като в морето от партии не можем да изберем една която е обещаваща да ни защити интересите ,да гласуваме за нея и после да и държим сметка какви ги върши-значи сме тъпаци-рая и нищо хубаво не ни чака!

    Коментиран от #47

  • 47 Пича

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Тео75":

    Ми добре Тео ,щом си толкова отворен защо не ни открехнеш коя е добрата партия и всички ще гласуваме за нея!
  • 48 Коко

    0 1 Отговор
    Райчев добре напипва пулса на общественото мнение и начина на неговото формиране. На две места, където става въпрос за фактология, критиката е на място, но на всички други места неподходящо са критикувани някои горчиви истини, които Райчев казва. Аз също напълно подкрепям мнението, че когото и да бяха издигнали за кандидат от ГЕРБ за президент, щеше да спечели. Защото да - хората са овце.
  • 49 Кико

    0 0 Отговор
    Абсолютно вярно: "Защо да ги парира, обратното. Ето Бойко Борисов се състезаваше за 30 мажоритарни гласове и спечели и 30-те. Те не гласуваха за мажоритарни кандидати, а гласуваха за него."
  • 50 Кико

    0 1 Отговор
    И още нещо - хората първо гледат някого от коя партия е и тогава преценяват дали да гласуват за него. Ако хората гласуваха наистина за личност, Кадиев щеше да е кмет на София, а не Фандъкова, както и Калфин щеше да е президент, а не Плевнелиев. Ако Фандъкова се яви като независим кандидат за кмет на следващите местни избори, тя просто няма да бъде избрана.

    Коментиран от #52

  • 51 БУДА

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "вот":

    1. Борисов си отиде от властта след масови гладни бунтове.
    2. За 42 месеца управление ГЕРБ успя да натрупа 8 млрд. дълг
    3. За 42 месеца управление ГЕРБ остави над 800 000 безработни, от които над 100 000 безработни младежи.
    4. ГЕРБ обявиха няколко пъти края на кризата, а се оказа, че с политиката си ГЕРБ реално задълбочи кризата.
    5. Бойко Борисов е единственият премиер на България, който не само не увеличи заплатите и пенсиите, ами ги и замрази.
    6. При управлението на ГЕРБ лекарствата се увеличиха с над 500 %, а храните с близо 50 %.
    421518_4784857334100_1636509660_n
    7. При управлението на ГЕРБ средният и малък бизнес бе унищожен.
    8. При управлението на ГЕРБ за първи път в българската история млад мъж се замозапали в знак на протест срещу безобразията на властта, олигархията и мафията. Самозапалванията в страната продължават, самоубийствата също.
    554928_4398405689282_2074425825_nколаж: Владимир Дойчинов
    9. Всички безпристрастни икономисти твърдят, че след управлението на ГЕРБ
  • 52 The Big Boss

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Кико":

    На втори мандат добрите кметове така се явяват, щото вече ги познават и им вярват, а партийната принадлежност само ги "цапа".

    Заради това успешните кметове за втори мандат ги издигат от инициативен комитет и с подкрепата на партия. А не се издигат от партия.
  • 53 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "мажоритарни ама друг път":

    Казваш, че мажоритарният депутат МОЖЕ да се купи. А партийният депутат ВЕЧЕ е купен,за да му позволят да влезе в листите. ПРАВИШ ЛИ РАЗЛИКА.
  • 54 Vox Populi Vox Dei

    0 0 Отговор
    До всички ( или платени от Хазарския чифутин и най - голям Българомаразеч ) - не виждате ли, или ви е платена да не виждате, най - важното в интервюто на този Българомразец, който си позволява да нарича Апостола, най - великия Българин, терорист ? Та той лъже най - нагло, той манипулира по най-безобразен начин, надявайки се, че всичко ще бъде взето за чиста монета, заради създадения му имидж на ,,експерт "! Този престъпен антибългарски б....к няма място в Родината, и скоро ще го натирим при отвечните измамници, неговите истински сънародници, да се надлъгват едни други, за да не мъти никога повече водата тук ! И без това такива самозвани ,, експерти ''- предатели са я размътили достатъчно. Да бяга, докато е време, защото първото, което ще направи Народа, като си върне властта, е да накаже такива ! И бездомните кучета, които развъждат в семейството, за да тормозят допълнително изнемогващите ни сънародници, да си ги вземат с тях !
  • 55 Vox Popoli Vox Dei

    0 0 Отговор
    И щяха все още да действат, все още щяхме да сме най-процъфтяващите провинции на Империята, Pax Romana , ако евреите не бяха подкопали устоите и чрез техните подлоги Юлий Цезар и k...лето - мелезче Октавиан, когото оная к..ва Атия, майка му, е заченала от чифутин. Историците, вместо да лижат задници за пари, трябва да се заемат с най-важния анализ на тази велика епоха --,, Пагубното еврейско влияние в Древния Рим "! И да не пропуснат отвратителнот Юдеохристиянство, техния Троянски кон ! Както и много други примери и факти, като речите на великия Цицерон, разаобличавайки манипулациите и престъпленията им ! Скоро всичко ще излезе наяве, и тази ракова метастаза в организма на Човечеството ще отиде в Небитието, завинаги ! Roma Eterna !
  • 56 madreza mislitel

    0 0 Отговор
    Tova e osnovniqt problem na bulgarite i bulgarskata politika,4e psixi4no bolni xora,kato adrei rai4ev biznesmeno-golfoman i valeri naidenov aiduka banker i taka nare4en jurnalist,koito sa na medicamentozno le4enie davat intervuta,mneniq i analizi pove4e ot 20-godini vmesto da sa vav xubavite kliniki i da se izprobvat lekarstva varxu tqx kakto e po-belqt zivilizovan svqt i vav evropa i vav usa i vav azia,i mejdu drugoto nqkoi proveril li im e imotnoto i finansovo sastoqnie za tezi dalgi godini otkakto lapat ot darjavata pari4ki mnogo gi obi4kat pari4kite,ediniqt kato go popita6 otkade gi ima po4va da zaekva i si zabravq imeto dori drugiqt po4ervenqva i se smee kato scapan domat,za6toto samo ludi xora i to samo vav bulgariq moje da sa milioneri....?!
    -posleslov...i nqma da se u4udq mili i stradal4eski narode,ako tiq to4no tiq dvamzata sa kofermani i se vodqt na ot4et kam darjavna sigurnost ot vreme ono,i kato se pensionirat da vzimat po:500/600lv pensiika,da...kakvato ni darjavata,takiva ni i intelectualzite,takiva ni i politizite i jurnalistite,takiva ni i biznesmenite i mafiqta,qzak,4e i jenite ni stanaxa takiva nikakvi,abe are karai da varvi to ot tikvi i 4okunduri ni6to ne moje da o4akva6.
  • 57 dimitar

    0 0 Отговор
    vsi4ki koito sa protiv ili osporvat iskaniqta na naroda kat toz glopak rai4ev tuka ,sa ili s nqkoq ot partiite na oligarsite deto po 4esten na4in i 5 leva nqma da mogat da spe4elqt ili mu e plateno pak ot sa6tite i opluva ,osporva i kakvo li ne iskaniqta na naroda kato ,4e li ili ne e balgarin ili si misli ,4e kato tqh za cql jivot 6te se opravi ve4e ,nqma ne se li osajdat takiva hora ili i az ne znam kak da gi nare4a i ne se li vpregne sistemata da varne otkradnatoto stranata 6te varvi kam zle
  • 58 georgi-"'ç

    0 0 Отговор
    много е просто но няма просто кои да ги вкара натопло всички уж мислещи за народа и наи важното е че всичко се цензурира
  • 59 georgi-"'ç

    0 0 Отговор
    мисля че хората са наи голямата сила но когато са обединени а не разделени а онези са много изобретателни и деистват безскруполно
  • 60 Трибал

    0 0 Отговор
    Самоубивал ли си Българин?
    Ако смяташ, че не си, ето ти малко полезни инструкции за целта:

    1. Повтаряй, че комунизмът е бил най-прекрасното време на България. Подкрепяй твърдението си с пропагандните клишета от времето на комунизма, но в никакъв случай не подценявай ролята на настоящите лъжи. За убедителност използвай цифри, но за да избегнеш евентуални колебания, цитирай другари, а когато ти се наложи сам да правиш справки, грабвай първото подходящо число и не чети нищо около него, за да изглеждаш максимално убедителен. Важното е да не оставяш място за съмнение, че хлябът от 26 стотинки е еталон за благополучие, щастие, безпроблемност и държавен просперитет. Ако ти кажат, че заплатите тогава са били 150 лева, добави за билетчето от 6 стотинки. Ако ти отговорят, че тогава барелът нефт е бил 15 пъти по-евтин от сега, кажи, че това е благодарение на комунизма и продължавай в същия дух, докато погубиш времето на опонента си и го принудиш друг път да те заобикаля, или да не ти противоречи, за да има време за работа. Прави се на антикомунист, за си мислят слушателите, че убежденията ти са резултат от търсене на истината.

    2. Омразата е важен инсрумент за самоубиване на българите, но трябва да е отдалеч насочена към всеки, който може да направи нещо полезно или да даде кураж и надежда на другите. Фундаментът за постигане на тази цел е мотото: “Всички са маскари” и трябва да се повтаря колкото е възможно по-често, за да бъдат слушателите преизпълнени с подозрителност към всеки, който забележи тяхна грешка и се опита да им я посочи. С достатъчно упорство в това направление, омразата постепенно ще преизпълни и напрегне българина дотолкова, че след това ще ти остане само да му посочиш обекта, срещу който да я излее, за да му олекне.

    3. Плюй необуздано по всичко чуждестранно, в което някой вижда нещо добро и призовавай и другите на същия “патриотизъм”. Тук идеята е не толкова да се приравни патриотизмът с омразата, колкото да не се допуска проникване на чуждестранно влияние. Това е важно, за да не разбере българинът, че всичките му проблеми са решавани от хората по света и да не се интересува как са ги решили другите, а да си мисли, че от него по-злочест, обречен и нещастен няма.

    4. Непрекъснато повтаряй, че политиците мислят единствено как да окрадат българина. Рано или късно, това ще направи слушателя ти параноичен до степен да си вярва, че доказателства не са му необходими, за да усеща във всеки политик крадец и мошеник. Не се опасявай, че ще намрази и твоите политици, защото параноика по правило не признава разграничителни и логически категории, а следва маниите си единствено според личното отношението към него.

    5. Ако обекта на въздействията ти покаже предпочитания към някой политик, присмей му се, че е наивен, или му кажи, че е доказано с абсолютна сигурност, че привържениците на този политик са г.золизци, дупедавци или платени клакьори. Така ще го накараш да се чувства прецакан и излъган от споделящите симпатиите му. Важното в случая е да се поддържа убеждението, че е обект на нечестиви ухажвания и жертва на измамници, от които не може да се отърве.

    6. Подигравай се на слушателите си, че са зомбирани. Това ще накара някои от тях да се съмняват в преценките си и да се доверят на увереността ти. Целта тук е, ако с приказки за загрижености успееш да приспиш достатъчно вниманието им и да не ги ядосаш, да можеш да ги развеждаш за носа както и накъдето си поискаш.

    7. Плюй по капитализма, пазарната икономика, демокрацията и институциите в развитите държави. Целта тук е нe просто внушението за безизходица, но и постигането й, като българинът бъде противопоставен на постиженията на цивилизацията и започне да роптае срещу всичко, което би спомогнало за построяването на правова държава. Съчетавай тази цел с ласкателства колко е велик българина и колко много са му задължени всички останали, за да доведеш гордостта му на ръба на самоунищожението пред вида на реалността. Не си позволявай жал и милост, защото ако успееш да го докараш на ръба на пропастта, това не доказва, че го водиш там, за да се хвърли в нея, но оцеляването там налага да повтаря казаното от теб, при което ще спомогне други да се самоунищожат.
  • 61 Трибал

    0 0 Отговор
    Кога най накрая ще разберете че тука в резервата,никога не е имало комунизъм,а държавен капитализъм управляван от престъпна номенклатура?Октомврийската революция 1917 год., Деветосептемврийската 1944 год. и всички други революции от този тип, са буржоазни по своя характер, обществото, което възниква в резултат от тези революции е държавен капитализъм, а държавната собственост в тези общества е групова, а не “обществена” собственост – собственик на средствата за производство е номенклатурата, а не “народа”.
  • 62 пас

    0 0 Отговор
    Андрейчо - комуняго! Марш при червената ти Виза!
  • 63 Александър Ангелов

    0 0 Отговор
    ББ е феномен на прехода. Ако имаше истинска конкурения на избори през последните 23 години той не би могал дори да се появи на политическата сцена. Най-вече той е следствие на уродливоста на управлението на тройната коалиция! Не приемайте констатациите за причини. Бог да Пази България!
  • 64 светлин СПАСОВ

    0 0 Отговор
    КАК СИ СОЦИАЛИСТ ПЪК МИЛИОНЕР НА ТОВА РАЗЧИТАТ ЗАСТАРЯВАЩИТЕ ДА СЕ ВЪРНЕ ОНОВА ВРЕМЕ И ГЛАСУВАТ ЗА ЗА ТЯХ
  • 65 Прост народ-слаба държава

    0 0 Отговор
    Прост народ-слаба държава
  • 66 нднд

    0 0 Отговор
    Абе той човека не е добре !!!!Не му обръщайте внимание!!!Като го приберат на 4-тия ще се оправи!!!
  • 67 123456

    0 0 Отговор
    Този цял живот манипулира, лигави се като шаран, тънко ти вменява вина или съмнение, само и само тия ченгета пак да ни управляват, и ТОЙ и ЖЕНА му са един дол ОТ дренките
  • 68 румбо

    0 0 Отговор
    Червен б...к!Най-вече б...к.
  • 69 хйй

    0 0 Отговор
    Самоубивал ли си Българин?
    Ако смяташ, че не си, ето ти малко полезни инструкции за целта:

    1. Повтаряй, че комунизмът е бил най-прекрасното време на България. Подкрепяй твърдението си с пропагандните клишета от времето на комунизма, но в никакъв случай не подценявай ролята на настоящите лъжи. За убедителност използвай цифри, но за да избегнеш евентуални колебания, цитирай другари, а когато ти се наложи сам да правиш справки, грабвай първото подходящо число и не чети нищо около него, за да изглеждаш максимално убедителен. Важното е да не оставяш място за съмнение, че хлябът от 26 стотинки е еталон за благополучие, щастие, безпроблемност и държавен просперитет. Ако ти кажат, че заплатите тогава са били 150 лева, добави за билетчето от 6 стотинки. Ако ти отговорят, че тогава барелът нефт е бил 15 пъти по-евтин от сега, кажи, че това е благодарение на комунизма и продължавай в същия дух, докато погубиш времето на опонента си и го принудиш друг път да те заобикаля, или да не ти противоречи, за да има време за работа. Прави се на антикомунист, за си мислят слушателите, че убежденията ти са резултат от търсене на истината.

    2. Омразата е важен инсрумент за самоубиване на българите, но трябва да е отдалеч насочена към всеки, който може да направи нещо полезно или да даде кураж и надежда на другите. Фундаментът за постигане на тази цел е мотото: “Всички са маскари” и трябва да се повтаря колкото е възможно по-често, за да бъдат слушателите преизпълнени с подозрителност към всеки, който забележи тяхна грешка и се опита да им я посочи. С достатъчно упорство в това направление, омразата постепенно ще преизпълни и напрегне българина дотолкова, че след това ще ти остане само да му посочиш обекта, срещу който да я излее, за да му олекне.

    3. Плюй необуздано по всичко чуждестранно, в което някой вижда нещо добро и призовавай и другите на същия “патриотизъм”. Тук идеята е не толкова да се приравни патриотизмът с омразата, колкото да не се допуска проникване на чуждестранно влияние. Това е важно, за да не разбере българинът, че всичките му проблеми са решавани от хората по света и да не се интересува как са ги решили другите, а да си мисли, че от него по-злочест, обречен и нещастен няма.

    4. Непрекъснато повтаряй, че политиците мислят единствено как да окрадат българина. Рано или късно, това ще направи слушателя ти параноичен до степен да си вярва, че доказателства не са му необходими, за да усеща във всеки политик крадец и мошеник. Не се опасявай, че ще намрази и твоите политици, защото параноика по правило не признава разграничителни и логически категории, а следва маниите си единствено според личното отношението към него.

    5. Ако обекта на въздействията ти покаже предпочитания към някой политик, присмей му се, че е наивен, или му кажи, че е доказано с абсолютна сигурност, че привържениците на този политик са г.золизци, дупедавци или платени клакьори. Така ще го накараш да се чувства прецакан и излъган от споделящите симпатиите му. Важното в случая е да се поддържа убеждението, че е обект на нечестиви ухажвания и жертва на измамници, от които не може да се отърве.

    6. Подигравай се на слушателите си, че са зомбирани. Това ще накара някои от тях да се съмняват в преценките си и да се доверят на увереността ти. Целта тук е, ако с приказки за загрижености успееш да приспиш достатъчно вниманието им и да не ги ядосаш, да можеш да ги развеждаш за носа както и накъдето си поискаш.

    7. Плюй по капитализма, пазарната икономика, демокрацията и институциите в развитите държави. Целта тук е нe просто внушението за безизходица, но и постигането й, като българинът бъде противопоставен на постиженията на цивилизацията и започне да роптае срещу всичко, което би спомогнало за построяването на правова държава. Съчетавай тази цел с ласкателства колко е велик българина и колко много са му задължени всички останали, за да доведеш гордостта му на ръба на самоунищожението пред вида на реалността. Не си позволявай жал и милост, защото ако успееш да го докараш на ръба на пропастта, това не доказва, че го водиш там, за да се хвърли в нея, но оцеляването там налага да повтаря казаното от теб, при което ще спомогне други да се самоунищожат.
  • 70 фгфбфг

    0 0 Отговор
    Самоубивал ли си Българин?
    Ако смяташ, че не си, ето ти малко полезни инструкции за целта:

    1. Повтаряй, че комунизмът е бил най-прекрасното време на България. Подкрепяй твърдението си с пропагандните клишета от времето на комунизма, но в никакъв случай не подценявай ролята на настоящите лъжи. За убедителност използвай цифри, но за да избегнеш евентуални колебания, цитирай другари, а когато ти се наложи сам да правиш справки, грабвай първото подходящо число и не чети нищо около него, за да изглеждаш максимално убедителен. Важното е да не оставяш място за съмнение, че хлябът от 26 стотинки е еталон за благополучие, щастие, безпроблемност и държавен просперитет. Ако ти кажат, че заплатите тогава са били 150 лева, добави за билетчето от 6 стотинки. Ако ти отговорят, че тогава барелът нефт е бил 15 пъти по-евтин от сега, кажи, че това е благодарение на комунизма и продължавай в същия дух, докато погубиш времето на опонента си и го принудиш друг път да те заобикаля, или да не ти противоречи, за да има време за работа. Прави се на антикомунист, за си мислят слушателите, че убежденията ти са резултат от търсене на истината.

    2. Омразата е важен инсрумент за самоубиване на българите, но трябва да е отдалеч насочена към всеки, който може да направи нещо полезно или да даде кураж и надежда на другите. Фундаментът за постигане на тази цел е мотото: “Всички са маскари” и трябва да се повтаря колкото е възможно по-често, за да бъдат слушателите преизпълнени с подозрителност към всеки, който забележи тяхна грешка и се опита да им я посочи. С достатъчно упорство в това направление, омразата постепенно ще преизпълни и напрегне българина дотолкова, че след това ще ти остане само да му посочиш обекта, срещу който да я излее, за да му олекне.

    3. Плюй необуздано по всичко чуждестранно, в което някой вижда нещо добро и призовавай и другите на същия “патриотизъм”. Тук идеята е не толкова да се приравни патриотизмът с омразата, колкото да не се допуска проникване на чуждестранно влияние. Това е важно, за да не разбере българинът, че всичките му проблеми са решавани от хората по света и да не се интересува как са ги решили другите, а да си мисли, че от него по-злочест, обречен и нещастен няма.

    4. Непрекъснато повтаряй, че политиците мислят единствено как да окрадат българина. Рано или късно, това ще направи слушателя ти параноичен до степен да си вярва, че доказателства не са му необходими, за да усеща във всеки политик крадец и мошеник. Не се опасявай, че ще намрази и твоите политици, защото параноика по правило не признава разграничителни и логически категории, а следва маниите си единствено според личното отношението към него.

    5. Ако обекта на въздействията ти покаже предпочитания към някой политик, присмей му се, че е наивен, или му кажи, че е доказано с абсолютна сигурност, че привържениците на този политик са г.золизци, дупедавци или платени клакьори. Така ще го накараш да се чувства прецакан и излъган от споделящите симпатиите му. Важното в случая е да се поддържа убеждението, че е обект на нечестиви ухажвания и жертва на измамници, от които не може да се отърве.

    6. Подигравай се на слушателите си, че са зомбирани. Това ще накара някои от тях да се съмняват в преценките си и да се доверят на увереността ти. Целта тук е, ако с приказки за загрижености успееш да приспиш достатъчно вниманието им и да не ги ядосаш, да можеш да ги развеждаш за носа както и накъдето си поискаш.

    7. Плюй по капитализма, пазарната икономика, демокрацията и институциите в развитите държави. Целта тук е нe просто внушението за безизходица, но и постигането й, като българинът бъде противопоставен на постиженията на цивилизацията и започне да роптае срещу всичко, което би спомогнало за построяването на правова държава. Съчетавай тази цел с ласкателства колко е велик българина и колко много са му задължени всички останали, за да доведеш гордостта му на ръба на самоунищожението пред вида на реалността. Не си позволявай жал и милост, защото ако успееш да го докараш на ръба на пропастта, това не доказва, че го водиш там, за да се хвърли в нея, но оцеляването там налага да повтаря казаното от теб, при което ще спомогне други да се самоунищожат.
  • 71 дфжфд

    0 0 Отговор
    Самоубивал ли си Българин?
    Ако смяташ, че не си, ето ти малко полезни инструкции за целта:

    1. Повтаряй, че комунизмът е бил най-прекрасното време на България. Подкрепяй твърдението си с пропагандните клишета от времето на комунизма, но в никакъв случай не подценявай ролята на настоящите лъжи. За убедителност използвай цифри, но за да избегнеш евентуални колебания, цитирай другари, а когато ти се наложи сам да правиш справки, грабвай първото подходящо число и не чети нищо около него, за да изглеждаш максимално убедителен. Важното е да не оставяш място за съмнение, че хлябът от 26 стотинки е еталон за благополучие, щастие, безпроблемност и държавен просперитет. Ако ти кажат, че заплатите тогава са били 150 лева, добави за билетчето от 6 стотинки. Ако ти отговорят, че тогава барелът нефт е бил 15 пъти по-евтин от сега, кажи, че това е благодарение на комунизма и продължавай в същия дух, докато погубиш времето на опонента си и го принудиш друг път да те заобикаля, или да не ти противоречи, за да има време за работа. Прави се на антикомунист, за си мислят слушателите, че убежденията ти са резултат от търсене на истината.

    2. Омразата е важен инсрумент за самоубиване на българите, но трябва да е отдалеч насочена към всеки, който може да направи нещо полезно или да даде кураж и надежда на другите. Фундаментът за постигане на тази цел е мотото: “Всички са маскари” и трябва да се повтаря колкото е възможно по-често, за да бъдат слушателите преизпълнени с подозрителност към всеки, който забележи тяхна грешка и се опита да им я посочи. С достатъчно упорство в това направление, омразата постепенно ще преизпълни и напрегне българина дотолкова, че след това ще ти остане само да му посочиш обекта, срещу който да я излее, за да му олекне.

    3. Плюй необуздано по всичко чуждестранно, в което някой вижда нещо добро и призовавай и другите на същия “патриотизъм”. Тук идеята е не толкова да се приравни патриотизмът с омразата, колкото да не се допуска проникване на чуждестранно влияние. Това е важно, за да не разбере българинът, че всичките му проблеми са решавани от хората по света и да не се интересува как са ги решили другите, а да си мисли, че от него по-злочест, обречен и нещастен няма.

    4. Непрекъснато повтаряй, че политиците мислят единствено как да окрадат българина. Рано или късно, това ще направи слушателя ти параноичен до степен да си вярва, че доказателства не са му необходими, за да усеща във всеки политик крадец и мошеник. Не се опасявай, че ще намрази и твоите политици, защото параноика по правило не признава разграничителни и логически категории, а следва маниите си единствено според личното отношението към него.

    5. Ако обекта на въздействията ти покаже предпочитания към някой политик, присмей му се, че е наивен, или му кажи, че е доказано с абсолютна сигурност, че привържениците на този политик са г.золизци, дупедавци или платени клакьори. Така ще го накараш да се чувства прецакан и излъган от споделящите симпатиите му. Важното в случая е да се поддържа убеждението, че е обект на нечестиви ухажвания и жертва на измамници, от които не може да се отърве.

    6. Подигравай се на слушателите си, че са зомбирани. Това ще накара някои от тях да се съмняват в преценките си и да се доверят на увереността ти. Целта тук е, ако с приказки за загрижености успееш да приспиш достатъчно вниманието им и да не ги ядосаш, да можеш да ги развеждаш за носа както и накъдето си поискаш.

    7. Плюй по капитализма, пазарната икономика, демокрацията и институциите в развитите държави. Целта тук е нe просто внушението за безизходица, но и постигането й, като българинът бъде противопоставен на постиженията на цивилизацията и започне да роптае срещу всичко, което би спомогнало за построяването на правова държава. Съчетавай тази цел с ласкателства колко е велик българина и колко много са му задължени всички останали, за да доведеш гордостта му на ръба на самоунищожението пред вида на реалността. Не си позволявай жал и милост, защото ако успееш да го докараш на ръба на пропастта, това не доказва, че го водиш там, за да се хвърли в нея, но оцеляването там налага да повтаря казаното от теб, при което ще спомогне други да се самоунищожат.