Last news in Fakti

5 Март, 2013 08:05 12 987 41

Протестиращите искат да убият ламята, но ще се уцелят в крака

  • протестиращите-
  • искат-
  • да убият-
  • уцелят-
  • крака
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протестиращите искат да убият ламята, но ще се уцелят в крака, заяви в интервю за Факти.бг социологът Андрей Райчев по повод исканията за мажоритарен вот. 

Г-н Райчев, кои избори за България са най-подходящите в момента, протестиращите поискаха мажоритарен вот ?

Мога да ви кажа, че те целят хубаво нещо, но ще улучат много лошо нещо. Те искат да убият ламята, но ще се ударят в крака себе си. Причината е следната – мажоритарният вот звучи много добре като лозунг, но на практика всички страни, където е въведен мажоритарен вот има двупартиен модел, и тук ще стане така. Мажоритарността води до двупартийност. Това е аксиома на нашата наука. Ще извадят очи, защото вместо мажоритарен вот ще има само две клики, както в Гърция, където вечно си разменят властта. Към това те добавят и още едно искане отзоваване на депутати, което вече ще осигури еднопартийна система. Защото двупартийна система с отзоваване на депутати означава, че властта може да отзове депутатите на опозицията. Така, че това ще влоши още повече нещата. Мотивацията им е положителна, но момента, в който са решили да я приложат е ужасно неподходящ за случая.

Има успешни модели като например Франция...

Там не е точно мажоритарен вот, по сложно е, и нищо успешно няма – системата е двупартийна. Англия е класическата система за мажоритарен вот, а идеалната система от гледна точка на представителството на обществото е Германия. Там системата е мислена, тя е много добре направена, това е много добре обмислена пропорционална система с преференциално гласуване. Англия е единствената страна от големите, където няма Зелена партия. Защото зелените са 10% и нищо не могат да направят. Да се направи оперативна система значи в списъка да се впише Гърция, нещо, което изобщо не ни трябва. Хората искат да кажат: Искаме по този начин да избираме по-добри личности, първо те и сега могат, няма да го правят. Второ те никога няма да поберат в главата си 240 души, това е изключено. А да избереш 240 готини хора трябва да държиш в главата си примерно четири пъти по толкова. И те ще ги запомнят ли, ще изберат ли, ще знаят ли 1000 души, това е смешно. Те не могат да възпроизведат повече от три министри в това правителство.

Но големите партии, които би следвало да са облагодетелствани, не прегръщат идеята за мажоритарен вот. Защо?

За големите партии е много изгодно. И миналия път една от големите партии взе 30 места от 240 – те. И какво избраха личности – нищо подобно и 30-те места отидоха в ГЕРБ. Ако не беше такава вълната в ГЕРБ щяха да се разделят между ГЕРБ и БСП. И край нито една друга личност нямаше да влезе във властта. Така, че това са истински некомпетентни личности, мътят главата на хората с тази глупост. Реално това значи да утвърдим в България вечно две олигархии, които вечно ще си разменят топката. Хората не искат да го разберат и за съжаление ще си докарат голяма беда. Но нали знаете голямото общество си докарва голямата беля, после взима голямата лъжица и започва да сърба голямата горчива каша.

Мажоритарния вот не парира ли така наречените харизматични личности?

Защо да ги парира обратно. Ето Бойко Борисов се състезаваше за 30 мажоритарни гласове и спечели и 30-те. Те не гласуваха за мажоритарни кандидати, а гласуваха за него. И това е вече понятно да гласуваш за Борисов, а да гласуваш за Петров, който Борисов е посочил?!. Ще дам пример с Плевнелиев. Плевнелиев не спечели президентските избори, а Бойко Борисов спечели президентските избори посочвайки Плевнелиев. Те не бяха го чували този човек или поне не всички го бяха чували. Понеже Борисов каза гласувайте те гласуваха. Това е типичен мажоритарен избор и се вижда, че Борисов го печели. Това е илюзия на хората, че те ще могат да изберат. Няма да могат и това е доказано в историята на човечеството. Но за съжаление дори като опитахме на миналите избори, не се убедихме в това и сега хората ще имат възможност да се убедят на собствения си гръб. Аз отново ще повторя, гражданите казват нещо много хубаво като мотивация: „Искаме почтени хора на власт и ще получат точно обратното”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Стамат

    1 1 Отговор
    Човека си е напълно прав!

    Коментиран от #12

  • 2 Бай хой

    1 1 Отговор
    Форца България, хубавите работи стават бавно и не от първия път. Те милиционерите сега действат, всяват страх, раздори и интриги.
    Не могат обаче да върнат времето на обратно.
  • 3 хаана

    2 1 Отговор
    Най доброто е да не се гласува за ГЕРБ изобщо!
  • 4 The Big Boss

    1 2 Отговор
    Защо плашите народа г-н Райчев?
    Наистина ли го мислите това или така Ви се плаща.
    Няма ли да признаете за огромната криза в Б-я. Не мислите ли че пропорционалната избирателна система ни кара вече 20 г. да вкарваме крадците в парламента?
    Браво на Вас, добър сте в плашене на хората. "Не излизайте от клетката , знаете ли каква джунгла е навън ...
  • 5 РЕално

    1 0 Отговор
    „Искаме почтени хора на власт и ще получат точно обратното”.Власта нокога няма да се даде на народа,но поне да подобрят начина на живот на хората малко от малко.Партиите са се окопали много добре и подковали,зад тях седят много силни хора които контролират и държат финансите и власта,така ,че всички са подставени лица,до един,няма място за честни и умни и мислещи люде там.В момента тече,матрицата презареждане.
  • 6 anarxia

    1 1 Отговор
    alo golemata psixiatriq elata da si priberete 4oveka 4e e bolen ot mnogo psixi4eski zabolqvaniq parvoto e 4e e lumpen-proletariat,vtoroto e 4e si misli,4e e politolog i sociolog,tretoto e 4e e 4ervena komunisti4eska 6ap4iza sas golf igri6te za milioneri,i 4etvartoto e 4e ne moje da govori i misli vaob6te i obi4a da sanuva zeleni jabi na san:)...molq te gospodi pribirai si po-barzo veresiite,4e naroda 6te puska krav4iza skoro vreme...
  • 7 FRIDAM

    1 1 Отговор
    Таз жорналиска всеи изминат ден статиите и са да обарка народа.Целта е да се промие мозака на народа 4рез медите и да се обарка.А В МОМЕНТА ИНТЕРНЕТ Е ГЛОБАЛНАТА МЕДИА.Спомнете си Арабскат пролет от каде запо4на от интернет,отам сатете ко селиат ниакои крагове а селта е една НАРОДА ДА СЕ ОБАРКА В ИСКАНИАТА СИ И ТЕ ДА СИ ПОСТИГНАТ РЕЖИСИРАНИА СЦЕНАРИИ
  • 8 Атанасов

    1 0 Отговор
    STV или Единичен прехвърляем вот
    Предложение за промяна на Избирателния кодекс от действащото Народно събрание

    от Траян Атанасов Понеделник, 04 Март



    На редакционната поща на Биволъ се получи следното отворено писмо до Президента в полза на преференциалното гласуване със системата STV. Хареса ни рационалното, подредено и аргументирано предложение, което рязко контрастира с какофонията на идеите, излъчвани от различни участници в протестите.

    В науката има един прост принцип, наречен "Бръснач на Окам": не усложнявай нещата без необходимост. При въвеждане на STV усложнение има, но то е минимално и необходимо, за да се постигне желаният ефект на граждански контрол. Важно е също, че промяната е постижима в рамките на редовния, действащ в момента парламент. В рубриката "Какво да се прави" Биволъ ще предостави трибуна и на други издържани и аргументирани експертни мнения и предложения.

    Уважаеми господин Президент,

    Ето го моето конкретно предложение и искане, което ще помогне за излизане от така наречената политическа и социална криза:
    Замяна на сегашната избирателна система за избор на парламент със системата STV - Единичен прехвърляем вот.
    Защо избирателната система, за избор на парламент трябва да се смени?

    При парламентарните избори в България се гласува за партии. Избирателите не могат да определят какви хора попадат в партийните листи и в последствие стават „народни" представители. Реално ние гласуваме за 1-2 популярни човека от дадена партия, а те избират какви слуги да заберат със себе си в парламента.
    По този начин там влизат хора, които не представляват народа, а просто изпълняват нарежданията на лидерите си.
    При последните три избора на Народно събрание ясно се вижда, че чрез 1-2 души, обичани от народа, една партия спечелва много места в парламента.
    Ние гласуваме само за 10-ина човека, вместо за 240.

    Много по-трудно се подкупват 240 депутата отколкото 10. Сега е достатъчно да бъдат подкупени лидерите на парламентарно представените партии.
    Това е причината за нарушението на разделението на властите.

    Когато една партия спечели мнозинство в Народното събрание тя сформира правителство и управлява страната. Така тази партия се сдобива с изпълнителната власт. От друга страна същата партия може да променя законите, тъй като има мнозинство в Народното събрание.
    Оказва се, че изпълнителната и законодателната власт са съсредоточени в ръцете на едноцифрен брой хора - лидерите на партията спечелила мнозинство.

    Българският избирател чувства, че от него не зависи нищо, което е причината за ниския процент гласуващи.
    Ако една партия не събере достатъчно гласове, за да влезе в парламента, гласовете на хората, които са я подкрепили се губят.
    Затова гласоподавателите са принудени да избират по-малкото зло. Те гласуват за дадена партия само, за да може друга партия да спечели по-малко места в парламента.

    Коя избирателна система е подходяща?
    STV - Single transferable vote (Единичен прехвърляем вот)
    При STV се гласува за личности, които се подреждат по ред на предпочитание.
    Гласоподавателят директно избира хората, които да го представляват в парламента.
    За разлика от мажоритарната система обаче, тук няма загуба на гласове!
    Ако първият по предпочитание кандидат не бъде избран, гласът на избирателя не се губи, а се прехвърля към втория по ред на предпочитание кандидат.

    Предимства:
    1.Справедливо, пропорционално представяне на всички политически възгледи в обществото;
    2.Не се губят гласове;

    Недостатък: Усложнява се броенето на гласовете.

    Това не усложнява гласуването.

    Всеки човек завършил 4-ти клас може да подреди кандидатите по ред на предпочитание.

    STV се използва в:
    •Австралия;
    •Ирландия;
    •Малта;
    •Шотландия;
    •Северна Ирландия;
    •Индия;
    •Исландия
    •Нова Зеландия;
    •Пакистан;
    •Някои градове в САЩ.

    За да се смени избирателната система не е нужно да бъде свиквано Велико Народно събрание. Обикновеното Народно събрание може да промени изборния закон.

    С уважение,

    Траян Атанасов

    Източник: https://bivol.bg/stv1.html
  • 9 Dirk

    1 1 Отговор
    Не ввярвайте на червения шаман Андрей Райчев!
    Ясно е какъв интерес има той и кого защитава.
    Още ще се явят като него и ще ни плашат колко страшна заплаха е мажоритарната система.
    Ако не се страхуваха от мажоритарната система, големите партии щяха отдавна да са я наложили в България.
  • 10 Стефан Димитров

    1 1 Отговор
    Райчев все още не може да осъзнае какво става в България. Бъдете снизходителни към него. Той очевидно съвсем "забравя", че повечето от мажоритарно избраните депутати ще са хора издигнати от гражданите и няма да принадлежат на никоя партия.
    Именно от това се трахува той и всички политици!

    Коментиран от #19

  • 11 Човек от народа

    2 1 Отговор
    Народът иска 3 неща:
    1. Озъптяване на монополите.
    2. Възможност за истински избор, прозрачност-контрол и санкции над властимащите:
    а) Мажоритарни избори;
    б) Отзоваване на депутати
    в) Носене на отговорност от депутатите за делата и гласуванията им и последиците настъпили от тях. (Нека да имат право да говорят каквото искат - т.е - да не носят отговорност само за изказванията си)
    3. Пряка демокрация в по-голяма степен от представителната:
    а) Механизми за прозрачност и контрол над властимащите - прозрачност-достъп до информация за гражданските сдружения.
    б) участие на граждански консултанти в обществени съвети към държавните и общински структури и ведомства.
    в) Нови форми на пряка и представителна демокрация, например "Народни трибуни, избрани от народа - виж: http://neverojatno.wordpress.com/2013/02/25/tribune-2/
  • 12 Владимир Йосифов

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "бай Стамат":

    +1
  • 13 Хитко

    1 0 Отговор
    И аз съм съгласен с 1 и 12.
    Нека го кажа на глас:
    "Като си пееш, Пенке ле, кой ли теслуша?"
    и
    "Да убием простака с мълчание".
  • 14 Kriss

    1 1 Отговор
    Накратко - Г-н Райчев и всички вие като него, вие сте част от сегашната политическа система (добре хранена) и само появата Ви, в медиите, дори без да сте казали думичка предизвиква отвращение в хората.

    Вие също се страхувате за кожата си и вършите поредното предателство, като съзнателно заблуждавате хората!
  • 15 цк на бкп

    1 1 Отговор
    ХА ХА ХА
    Аман от такива "социолози".
    Крадеца вика, дръжте крадците :)
    Типично по комунистически!!!!
  • 16 грозен

    1 1 Отговор
    АМАН ОТ ТОЗИ НЕНАЯДЕН ТИП РАЙЧЕВ , ВЕЧЕ 22 ГОДИНИ СЕ СТАРАЕ ДА БЪРШЕ НА.РАНИТЕ Г.ЗОВЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ И СИ МИСЛИ ЧЕ УСПЯВА , НЕ РАЗБРА ЧЕ НАРОДА ГО МРАЗИ КАКТО НЕГО ТАКА И ИЗКРИВЕНИТЕ МУ ФРАЗИ И ГОЛЯМОТО МУ ОСТРОУМИЕ И САМОЧУВСТВИЕ ПРОСТАШКО И НАГЛО ОТНОШЕНИЕ КЪМ НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО НАРОДА УУУУУУУУУУУУУУУ .....
  • 17 gost

    1 1 Отговор
    a,toi Rai4ev si e dobre,ima si i golfkompleks,i pari4ki...toi pone znae za6to lije zadnici..
  • 18 иванов

    1 1 Отговор
    Знаем другарю, кой си, от къде идваш и за какво/кого се бориш, така, че по добре се скрий някъде и не дразни хората, това е последното нещо от, което имат нужда, те и без това са взели дали, остави ги поне малко на спокойствие, далеч от схоластичните ти др.с*и.
  • 19 Орлов Мост

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Стефан Димитров":

    10% ЩАСТИЕ ПЛЮС 10-те искания на протестиращите граждани!

    Президентът на РБ да поиска от Народното събрание Декларация за подкрепа
    и съгласие за изпълнение на следните 10 предложения от протестиращите граждани:

    10% плюс за доходите, като компенсация на увеличението на ток-вода- топло разходите, чрез увеличаване на държавния дълг, както е в целия културен свят (без сиромахомилски дянковщини). Така РБ няма да бъде първа по без бюджетен дефицит (прощавай Евро!), но няма да е и последна по доходи на гражданите.

    1. 10% увеличение на минималната заплата (340 лв.) и 10% увеличение на ниските заплати (до 500 лв.) от 1 юли 2013. Така ще се изравним с Косово, Румъния и Сърбия.
    2. 10% ново увеличение на всички пенсии (и 10% повишаване на прага) от 1 юли 2013.
    „Швейцарското правило“ да стане задължително за ежегодно компенсиране на пенсиите.
    3. 10% намаляване на безработицата чрез финансиране на проекти до края на 2013.
    4. 10% гражданска квота (10% нови лица, кандидати за депутати) в съществуващите партии чрез Декларация от всяка отделна партия от Парламента.
    5. Конституционен контрол върху медиите за недопускане на подстрекателство с антиконституционни призиви за промяна на държавното устройство.
    6. Приемане на Закона за образованието от съществуващия парламент. Чрез извънредно („спиране на часовника“ за седмица). Парламентът ни дължи това усилие.
    7. Студентките с извънредно финансиране за отглеждането на до три деца. Едногодишен мораториум върху повишаване на таксите за студенти.
    8. Приемане на Закон за взаимоспомагателните каси и приравняването им с другите кредитни институции в полза на малкия бизнес до 1 септември 2013.
    9. Постигане на реално задължително основно образование чрез тестова проверка.
    10. Отказ от влизане в Шенгенското пространство. Щом не ни искат, отказваме да влезем. Това ще ни предпази от реалната афро-азиатска емигрантска вълна към РБ.

    Коментиран от #32

  • 20 Жана Дарк

    1 0 Отговор
    Bulgarskiqt narod lapa li jabetata ot 09.09.1944godina nasam...-Lapa,
    E sega drugarkata rai4eva+drugar4etata mu&sie ot 4ujbina 6te gi lapat na golf igri6tato,6te gi nau4ime da podska4at kato jabi,da krqkat kato jabi i da kopaqt dupki kato jabi...A te neka si sanuvat tezi ludi-ludi jabi nasan...(EuroNews no coment:)
  • 21 Румен

    1 2 Отговор
    Докога ще се публикува мнение на една от наи големите платени уста ,да ни промиват мозъците ,тоя Раичев по добре да се скрие някъде че и за слугите на власта идва ред ,колко по не се показват толкова по добра за тях.Тия не разбраха че не им искаме мнението.
  • 22 Митко

    3 1 Отговор
    В интервюто на г-н Райчев абсолютно всички твърдения са чиста лъжа. Очевидно или си няма понятие, или лъже като дърт циганин.
  • 23 Костадин Ризов

    1 1 Отговор
    Както се вижда в най-развитите държави модела е двупартиен, пропусна да спомене и САЩ, а там нещата не са така трагични, както иска да ни ги представи този другар...

    Коментиран от #31

  • 24 123

    1 1 Отговор
    Няма нужда от партии. Кандидатът се издига тереториално. От даден район.

    Могат да го отзоват само неговите избиратели. А, не както оная г.д твърди, че управляващите могат.
  • 25 мйгф

    1 0 Отговор
    Андрюша е съдружник в голф комплексите по Черноморието.Това знам със сигурност.
  • 26 987

    1 0 Отговор
    Трябва спешно:
    (Това не отменя, разбира се исканията на протестиращите. Само трябва да се ешелонират във времето, според възможността да бъдат изпълнени и да се гарантира изпълнението им)
    "Протестиращите имат право, дори и да не знаят веднага как да го изразят. Нека те да настояват преди изборите да се проведе "Обща (паритетна) национална комисия", съставена от 20 души (представители на гражданското общество, експерти от независими НПО и администрацията и т.н.). Тази комисия да състави списък с предложения, отнасящи се до различни ключови сектори - политически, съдебен, социален, икономически. Нека протестиращите настояват освен това политическите партии да се "определят" спрямо заключенията на тази комисия и това да стане преди изборите. Подобна комисия може да бъде определена още утре от президента, който "олицетворява единството на нацията" (член 92-1). Тази комисия може да се произнесе в срок от един месец. Така бъдещото българско правителство, излъчено след изборите, ще има определен курс, а общественото мнение - задължението да бъде бдително."

    Франсоа Фризон-Рош

    Трябва да се започне от някъде и то в рамките на закона.


  • 27 tapoto-zeleno

    0 1 Отговор
    i az terikato kado dodem sas edin sak sas malko zeleno ot 500xil.$ do 5mln.$ i pla6tam na vsi4ki partii i ne samo tova a i gi sponsoriram sas moite pari da si pla6tat edin na drug malko po-vreme na izbornata kampaniq i poznaite koi 6te e moqt kmet i deputat u parlamento,a?!...emi koito si iskam ili vsi4ki 6te gi korumpiram pak...,a?!
  • 28 румбо

    1 1 Отговор
    Е,няма отърване от тоя "социолог"(или по-точно агитатор на червената олигархия)!Както каза П.Берон:"Имам чувството че комунистите са безсмъртни!"Не от 10 а от 1000кладенеца вода ще донесе,дето се вика,да ни убеждава, че това което е вредно за неговата партия(олигархия,се тая), е вредно за България.
  • 29 The Big Boss

    1 0 Отговор
    Прав е др. Райчев, че народа ще се простреля, но няма да е в крака а в г.за, щото това е политическата олигархия.
  • 30 7777

    1 1 Отговор
    Аз много от политика не разбирам,но то до сега не е ли пак същата работа.23 год.едни и същите хара в Парламента??И защо трябва да бъдат 240 депутати?Не може ли да бъдат 120депутати?На 7-милиона Българи стигат 120д-ти да храндундим.
  • 31 bubblehead

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Костадин Ризов":

    Както се вижда в най-развитите държави модела е двупартиен, пропусна да спомене и САЩ, а там нещата не са така трагични, както иска да ни ги представи този другар...

    ------------------------------------------------------------------

    вероятно това е някаква шега... В Америка политическата сцена е пълен блокаж защо всички конгресмени са с ръка в нечии джоб на големите и по- малки лобита. ( тука корупцията е офицялизирана , няма под масата плащания ами така посред бял ден - лобизъм, и счетоводство се води дори ...) и резултата избухна световна финнасова криза заради дерегулираните банки кризата свърши и банките още не са регулирани .... Има проблем с камарата оръжия в населнеито и няма политическа воля дори днес когато тая въшка излезе на чело дори да се реши проблема ... Америка не е положителен пример за нищо днес ...
  • 32 7777

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Орлов Мост":

    По то4ка/ 2 -ра/ Аз не съм много съгласен,с увели4ение на максимални те пенсии.Аз съм от провинцията,в моя град има много военни пенсионери които работят,и полу4ават пенсия.Работодатели те ги предпо4ита, защото не плащат осигуровки,а млади хора с деца стоят без работа..И пенсионери които имат ЕТ,също са освободени от осигуровки.И нищо не се споменава за съдебната система?
  • 33 Димов

    1 0 Отговор
    Андрю е един от собственниците на Голф Тракийски скали край Каварна.Точна информация.
  • 34 социопад

    1 0 Отговор
    Тези соц.агенции нямат повече мястои Др Раичев и тем подобни озлочестени трябва да го разберът.Народа не трябва да плаща за тези платени.Каквото наскубали,наскубали-да се самофинансират.Всякс стотинка похарчена за тях да е за заплати на надзиратели!
  • 35 муспи

    0 1 Отговор
    Другарю , не става въпрос за изборна система, а за промяна. За теб и твойте хора това значи доживотен затвор за държавна измяна, и най страшното - конфискация на натрупаното добро.
  • 36 gad

    0 0 Отговор
    Още малко ви остава . Скоро ще давате интервюта пред съда. Но не вашия.
  • 37 Teo75

    1 0 Отговор
    За съжаление червената агитационна машина се завъртя и набира скорост.Братя и сестри госпот да ни е на помощ!45 години не са им стигнали,23 години маниполират всичко в държавата...поробиха нашите баби и дядовци,поробиха нашите родители,сега и ние сме им роби...госпот да ни е на помощ!
  • 38 кик

    0 0 Отговор
    никъв господ немА ДА ни е на помощ щото просто нема такова нещо........измислен от извънземни и юдей за да ни контролират
  • 39 кик

    0 0 Отговор
    до 31
    нещата в сащ няма как да са траги4ни защото те са ужким образец който налагат по целия свят като действат регионално и по интереси ужким да направат и по другите места да е хубаво демокрация и ала бала....да ама не........
  • 40 Данкопа

    1 0 Отговор
    Тук видях от 40 изказали се само 3-ма да предложат нещо конструктивно - останалите коментират Райчев - какъв бил , кой му плаща и какво притежавал! Като не сте съгласен с нещо - предложете друго , нека не изпадаме скодоумие , а да предлагаме реални решения за да можем да излезем от тази криза!
  • 41 Нели Милева

    0 0 Отговор
    Райчев не отговори на въпроса "защо големите партии не прегръщат идеята за мажоритарен вот".
    За мен това е основният индикатор, че точно мажоритарна система е нещото, което не искат - тоест, доброто за нас.