Last news in Fakti

15 Юни, 2013 13:14 27 234 27

Последният танц на кабинета Орешарски

  • делян пеевски

Изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС преля чашата на търпението към кабинета Орешарски. Скандално назначение, имиджова грешка, безмилостни механизми за прокарване на интереси - такива са оценките на наблюдателите, отбелязва Дойче веле

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 

"Назначението на Делян Пеевски е ясен знак, че институциите се овладяват от корпоративни интереси. Той не е само политик, но и олицетворение на медийна империя, свързана със знакови банки. Издигането на Пеевски за шеф на ДАНС показва размаха и посоката на напрежението в управляващата коалиция при вземането на решения, засягащи позициите на подкрепящите я партии и олигархични кръгове", коментира политологът Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии. Според него назначението на Пеевски е лош знак за характера на промените, които се стреми да наложи на страната правителството на Орешарски.

"Новият шеф на ДАНС е неприемлив за европейските ни партньори и ще допринесе за самоизолацията на България. Подобно скандално назначение сваля доверието в институциите и в държавността. Още по-странното е, че БСП и ДПС допускат именно тяхното правителство да понесе подобен трус. След този избор коалицията и нейното правителство просто нямат бъдеще и колапсът им е вече е въпрос на време", изтъква Смилов. "Не само президентът, но и поддръжниците на двете управляващи партии са смаяни от липсата на каквото и да е обсъждане в Народното събрание при избора на Пеевски”, отбелязва експертът от Центъра за либерални стратегии.

Някои тъжни изводи

"Назначаването на Делян Пеевски е имиджова грешка, с него кабинетът на Пламен Орешарски си навлече още един негатив. Изборът на новия шеф на ДАНС води до поне два тъжни извода. Първият засяга качеството на провежданата от Орешарски политика - ако той не си дава сметка за последиците от действията си, това говори зле за политическата му компетентност. Вторият извод е свързан с изчезването на всякаква привидност и с оголването на безмилостни механизми за прокарване на интереси. В работата на правителството изчезва политическият формат и се настанява борбата между личности за налагането на интереси. Надявам се това назначение да не унищожи крехката стабилност след зимните протести, но вероятността от срутване е вече напълно реална“, казва Първан Симеонов от агенция “Галъп”.

"Това е игра с огъня. За броени дни може да се стигне до много по-сериозни проблеми, свързани с поставянето на скандалното назначение в някаква етническа рамка на противопоставяне, към която трябва да се прибави и оспорваният избор на областни управители от ДПС в няколко региона. А това е много опасен развой на политическия процес, чиито очертания вече могат да се доловят“, прогнозира Симеонов. Той се опасява от липсата на политически коректив в този процес. "Какво си казват хората – в силовите структури личности като Цветан Цветанов сега се заменят с лица като Делян Пеевски ли? Изборът на Пеевски е симптоматичен и с това, че издава плановете на управляващата коалиция за пълна ревизия на резултатите от управлението на ГЕРБ. БСП и ДПС навярно се надяват на амортизацията в протестната вълна от зимата и смятат, че тъй като не засяга пряко джоба на хората, изборът на Пеевски ще предизвика само буря в чаша вода“, коментира политологът Първан Симеонов.

Посегателство спрямо демокрацията

Според бившия председател на Комисията по досиетата Методи Андреев назначението на Пеевски е ясен знак, че властта в България е заграбена от политико-олигархична структура с не съвсем ясни очертания, която иска да повтори прехода. "Защо иначе мнозинството ще избере за шеф на една усилена репресивна структура човек, който въплъщава "ценностите" на целия този преход? Пеевски е най-малкото неубедителен както по отношение на произхода на натрупаните от него и майка му огромни капитали, така и в почтеността си към управлението в контекста на корупционните скандали, в които беше замесен като заместник-министър."

Андреев намира плашещо съчетаването в Пеевски на отговорна позиция в репресивна структура с изключително големия контрол, който фамилията му налага над медийния пазар в страната. Всичко това заедно с партийната му принадлежност и банковите връзки прави от новия шеф на ДАНС сивия кардинал в правителството на БСП и ДПС, чийто премиер приема ролята на изпълнител на нарежданията на човека на мафията в България и в Русия. "Това е огромно посегателство към извоюваното от българите демократично начало на управлението, което ще бъде прието "на нож“ от партньорите на страната в евроатлантическите структури“, заключава Методи Андреев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    1 1 Отговор
    Тройната коалиция се самоуби зрелищно..от алчност!
  • 2 дюшеш

    1 0 Отговор
    kъде е сега оня треперещия политолог андрейката да каже някоя мъдра приказка
  • 4 Miroslava Marinova

    1 2 Отговор
    Тая червено-османска зган тотално се оляха. Ще ми слагат бандит-мафиот при това от османската партия начело на ДАНС. Аджаба малко акъл немате ли в празните алчни тикви да слагате "турчин" - (българин изпълняващ турски заповеди) начело на НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ !?!!?!
    Аз предлагам да сложим БЪЛГАРИН начело на ТУРСКАТА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ в ТУРЦИЯ. Братя Галеви за Министър и заместник на правосъдието и т.н
    ОЛЯХТЕ СЕ . НЯМА ДА ИЗДЪРЖИТЕ МНОГО НА ВЛАСТ. АЛЧНОСТТА ВИ НЯМА ГРАНИЦИ.
  • 5 Стар Българин

    1 1 Отговор
    Всички на бесилото!
  • 6 Иван Господинов

    1 0 Отговор
    Еми тя мръсотията е толкоз много че избива отвсякъде. Българина е като къртица със синузит и деменция ... кьорав, без памет и обоняние но дори и така като риеш в редките л..на всеки ден рано или късно забелязваш че нещо не е наред .
  • 7 маляка

    1 4 Отговор
    ДОЛУ DPS......................
  • 8 Alexander Marinov

    1 0 Отговор
    Добре де кой да се избере тогава?????? Нали тия които водеха протестите после се опитаха и те да станат политици. Същата сган са и те. Такива сме си. Затова най-добре умните хора да бягат в чужбина, а тъпанарите които си обичат морето да си седят тук и да си избират тия.

    Коментиран от #9

  • 9 маляка

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Alexander Marinov":

    абе за морето не си прав германците да не ги мислиш за тапанари само те ша управят БЪЛГАРИЯ да знаѝш
  • 10 ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

    1 5 Отговор
    след два месеца Б.Б. златен ще ви се вижда в сравнение с тая измет ама нищо,хак да са ви на всички дето гласувахте за тия политически к..ви...до вчера оня мутраген Пеевски беше несменяемият избор на комунисти и османлии ама сега усетиха дебелия и му наредиха друго...а къде е оня ненормалник Сидеров,нещо тия дни ми се губи...националист.....
  • 11 tttt

    1 4 Отговор
    Давайте да ги изметем тези б....ци . Областните на Благоевградска и Пловдивска област са от ДПС .
  • 12 tttt

    1 1 Отговор
    Бюрхан Абазов е първият от тримата заместник министри в Министерството на земеделието и храните, официално назначен днес от министър председателя Пламен Орешарски
  • 13 Христо Ковачев

    5 1 Отговор
    БСП Е НОВАТА ВЛАСТ КОЯТО ЩЕ СИ ИЗКАРА МАНДАТА ДО КРАЙ,И НЕКА НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ДО КЪДЕ НИ ДОКАРА ДИКТАТОРА БОЙКО,ЗАЩОТО ТЕЗИ ПОРАЗИИ ДЕТО ГИ НАДРОБИХА ГЕРБ ТРУДНО СЕ ПРЕГЛЪЩАТ

    Коментиран от #14, #16

  • 14 pacoran

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Христо Ковачев":

    Хахахаха БСП са политически труп след това което направиха хората си казаха мнението БСП се провалиха на 10- я ден от тяхното управление аз не си спомням при ГЕРБ да е имало протест на 10-я ден а на 4-тата година така че ..........

    Коментиран от #20

  • 15 toti toti

    1 1 Отговор
    Ако не се Афектира народа.....Ще стане турско робство,в мирно време......
  • 16 Георги Димитров

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Христо Ковачев":

    Ковачки,в голяма грешка си
  • 17 КРОМАЗА

    1 2 Отговор
    И какво толкова сте очаквали от този смешник ,Орешарски ? Ами "...свободни сай-фай зони " - това са му казали долните и подмолни комунисти ,той това си и дрънка ... - смях та ПРЕдрънква. И ЧервенА БабичкА с БастуН да му бяха казали да сложи в ДАНС и нея щеше да насади там. Но то пък от комунисти какво да очакваш - лицемерие, наглост, долност ,подмолност ,продажничество ,национално предателство ,национолен нихилизъм ,... и тука идва хубавата част - навеждане напред ,защото ГолемиЯ БраТ им е ОтзаД и е на ред. Ей такива мити неща .
  • 18 бати батев

    11 1 Отговор
    Къде са сега червените мишоци,политолози и лидери,май си купуват билети за сибир
  • 19 Branco

    11 1 Отговор
    ДПС, разбирасе "взима" най-апетитните министерства. Земеделието - там са истинските евро кинти, и ще си лапкат доста добре, през следващите няколко години, ако ние в лицето на народа не направим нещо!!!! Хубаво или не, управлението на Бойко е по адекватно от тея кековци, дето само лапкат и ги боли фара за нас! Народа!
  • 20 мария спасова

    1 12 Отговор

    До коментар #14 от "pacoran":

    Учудвам се как можеш да разсъждаваш толкова елементарно? С какво си мислиш,че ГЕРБ са по различни от БСП? И при едните и при другите народа живее зле.Нима си мислиш ,че партиите командват държавата?

    Коментиран от #27

  • 21 Miroslava Marinova

    1 2 Отговор
    Никой не се заблуждава че партиите управляват. Но предпочитам олигархията зад Бойко да краде от колкото Турците да източват кинтите от тука и министъра на образованието да се казва (примерно) АЛИ МУСТАФА ИБРЯМ.

    Коментиран от #23

  • 22 Мартин Спасов

    1 0 Отговор
    Хора,аз предлагам да обявим война на Германия.И като дойдат техните войски,да се предадем и да ни завземат.Това е единствения начин да сме добре.

    Коментиран от #24

  • 23 hienata

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Miroslava Marinova":

    Аз откога им пиша на поддръжниците на СерГей, че това ще стане и хоп стана Мюмюн,Джевдет,Мехмет областни управители на Сливен,Пловдив, Благоевград , ако можеха да станат 100-те сливенски войводи и да видят кой им гласят за областен, пак щяха да легнат в гроба от срам. А оня ду..ач на рязани цеви Болен Сидеров да се скрие някъде и да не се показва повече,а не да се нахвърля върху българските полицаи, те не са му виновни с нищо,той и само той е виновника за да съществува този кабинет
  • 24 Shmeker

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Мартин Спасов":

    Хубава идея ама няма да стане. Германците няма да се занимават с нас, ще накарат някой друг - турците най-вероятно
  • 25 Ото Скорцени

    3 1 Отговор
    Каним Волен Сидеров довечера на протеста. И да си носи феса и ибрика.
  • 26 Социалистическа Панда

    0 0 Отговор
    Какви оптимисти са тия дето списват по-големите оптимисти са само тия дето коментират после.
  • 27 pacoran

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "мария спасова":

    Нищо не мисля само гледам кога имаше протести при едните и кога при другите и предпочитам мутрата Бойко отколкото мутрата Пеевски и Турците да ни завземат
  • 28 Христо Ковачев

    1 0 Отговор
    ТУРЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА ФАКТОР БЕЗ КОЙТО НИКОЯ ПАРТИЯ НЕ МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА,НЯМА КАК ДА ПРЕНЕБРЕГНЕМ 500 000 ЧОВЕКА С БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ КОИТО ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ СЪЩО КАТО ОСТАНАЛИТЕ,А БОЙКО БЕШЕ ПРЕЗ ЦЯЛОТО СИ ЦАРУВАНЕ С ДОГАН НЕОФИЦИАЛНО,А ЛУМПЕНИТЕ КОИТО СКАЧАТ ПО ПЛОЩАДИТЕ ДОРИ НЕ СЕ ЗАМИСЛЯТ КАКВО ЩЕ СТАНЕ АКО ТУРЦИТЕ СКОЧАТ СРЕЩУ НАС,ЕДНА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА САМО ЩЕ НАСЪСКА ГОЛЕМИТЕ ГЪЗАРИ ОТ НАТО И КГБ ТЕ ВИНАГИ СА ГОТОВИ ДА СКАПЯТ НЯКОЯ ДЪРЖАВА С БОЛНИ АМБИЦИИ КАКВИТО СМЕ НИЕ В БЪЛГАРИЯ