Last news in Fakti

22 Декември, 2022 16:00 6 362 128

Защо няма осъдени за "Възродителния процес" срещу българските турци

  • дпс-
  • ахмед доган-
  • възродителен процес

ДПС уж с тази цел се създаде – да направи и невъзможното, но държавните, насилствено наложени имена да бъдат изтрити от регистрите

Защо няма осъдени за "Възродителния процес" срещу българските турци - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"ДПС уж с тази цел се създаде - насилствено наложените имена да бъдат изтрити. Доган е пряко отговорен за продължаващото престъпление“, казва Сабри Искендер, лежал в затвори и лагери по време на "Възродителния процес".

Защо цели три десетилетия прокуратурата в България не изправи пред съда виновните за насилствената смяна на имената на българските турци? Това е въпросът, на който все още няма отговор, а главните архитекти и изпълнителите на чудовищната репресия от зимата на 1984/1985 са вече покойници.

Разследването по делото, продължило 31 години, бе прекратено на 31 май 2022 година. Малко преди това - през март - почина и последният обвиняем Георги Атанасов, министър-председател на тогавашна България. В Софийския градски съд постъпиха жалби срещу прекратяването, а живите политзатворници, роднините и потърпевшите смятат да търсят справедливо възмездие - ако българското правосъдие откаже, те ще се обърнат към Европейския съд за правата на човека в Страсбург с искане делото да се възобнови.

"Вината е на политиците и на ДПС"

„Вината за този развой е и на политиците, особено на ДПС“, подчертава Сабри Искендер, един от автентичните борци за човешки права, който навремето е бил принудително изселен от България. Роден е през 1947 г. в село Жълт бряг, Сливенско. Добре помни дати, събития, връзки, срещи – всичко от съпротивата си срещу комунистическия режим.

Насилствената смяна на имената на българските турци го заварва в Сливен. Той е първият арестуван в региона на 17 януари 1985 година. „Това беше превантивна мярка, за да не видя „Възродителния процес“ с очите си. Тогава прекарах 111 дни в следствения арест“, спомня си Сабри.

В продължение на повече от седмица през тази есен той чете досието си. Научава, че е бил наблюдаван от службите още от 1972 г., когато е бил 25-годишен. Две години по-късно е вкаран в Старозагорския затвор за обида на длъжностно лице - старшина от милицията. Това му струва 6 месеца лишаване от свобода. „След това са ме следили постоянно. А онези 111 дни през 1985-та ми се видяха като 111 години, аз самият не знам как съм издържал на побоищата и изтезанията“, казва Искендер. Впоследствие е откаран в лагера на остров Белене.

В Белене без съд и присъда

И той, както и стотици други, попада на „острова на ужасите“ без присъда. „Бяхме 517 души там от различни краища на страната, подложени на психически и физически тормоз. След една година излязох на свобода, но с цената на 37-дневна масова гладна стачка, до края на която издържахме само петима“, разказва той.

Сабри е откаран в село Камено поле, Врачанско, където е принудително интерниран да живее, далеч от семейството си. През октомври 1986 г. прави опит за бягство зад граница, но той приключва с неуспех и след 66 дни на непрекъснати разпити в Главно следствено управление на „Развигор“ 1 излежава двугодишна присъда в Старозагорския затвор, след което отново е интерниран в Камено поле.

Демократична лига е създадена далеч преди ДПС

Още на „Развигор“ Сабри обмисля идеята за съпротива срещу режима. Намира съмишленици - също принудително изселени във Врачанския край. По онова време вече е създадено Независимото дружество за защита правата на човека, но групата около Сабри е убедена, че трябва да има и алтернатива. Мустафа Юмер, (по-късно кмет на Крумовград в Източните Родопи), написва програмата на Демократичната лига за защита правата на човека. Датата е 13 ноември 1988 година. „Трябваше да има и такава организация. Докато правата на етническите българи бяха частично нарушени, то нашите, на етническите турци, бяха напълно отнети и погазени“, подчертава Искендер и показва копие на оригинала.

Лично той изпраща програмата от 25 точки на Тодор Живков и в редакцията на вестник „Отечествен фронт“. Мустафа Юмер я изпраща до председателя на Народното събрание и до „Работническо дело“, а Назиф Салиев, адвокат от Силистра, който е интерниран в Роман – до Главния прокурор и вестник „Земеделско знаме“. Но преди това документът е пратен на Британското посолство и това на Турция в София.

Радиопредаванията на западните радиостанции

„Ние слушахме Дойче Веле, БиБиСи, „Свободна Европа“, това беше нашият път към гласността и отвоюването на човешките права. „Немили–недраги бяхме“, разказва Сабри. „Бягахме тайно от село Камено поле и отивахме в Червен бряг, Луковит, Бяла Слатина, а там от пощата се свързвахме по телефона. Разбира се, незабавно след това пристигаха от Държавна сигурност.“

Групата пише протестно писмо до правителството в Прага с настояване за освобождаването на Вацлав Хавел, адресирано до посолството в София. Текстът е излъчен по Радио „Свободна Европа“. Сабри изпраща писмо до министър-председателя Георги Атанасов и в подкрепа на Илия Минев, лидер на Независимото дружество за правата на човека, както и на секретаря Петър Манолов, тогава в гладна стачка. Казва, че взаимната свързаност и съвместната работа на независимите организации е била от огромно значение и полза за каузата на турците в България. Програмата на Демократичната лига и списъците с имената на увеличаващата се група са укривани на всевъзможни места – закопани в дворове, скътани в бурканчета.

Къде е Ахмед Доган?

Съвсем за кратко Сабри и Ахмед Доган се засичат в Старозагорския затвор, Доган после е преместен. Но и тогава Сабри не му се доверява и не му разкрива за подготовката на организацията. По-късно, в началото на май 1989 г. Мустафа Юмер е принудително изхвърлен от България на турската граница, а Али Орманлиев - на югославската.

На 12 май Сабри пише до Тодор Живков. „Гражданино Живков, крайно време е да се откажете от асимилаторската политика спрямо турците в България, единственото решение е да разговаряте с лидерите на Демократичната лига за защита на човешките права“, така му написах, казва Сабри. От Дойче Веле той чул за щафетната гладна стачка на четиримата от Дулово, посочил имената им и обявил, че се присъединява към тях, като настоял да бъда уведомен също и за това къде се намират неговите другари Мустафа Юмер и Али Орманлиев.

В писмото до Живков написал още и това: „Освен че отнехте всички права на турците, заедно с българите над 40 години теглим игото на вашата диктатура. Завърших писмото със „Свобода или смърт“ и си написах трите имена, но рождените“, разказва днес с горчив смях Сабри Искендер. Той изпратил писмото и на в. „Труд“, но не очаквал да бъде публикувано, затова пък то било излъчено по „Свободна Европа“.

Задграничен паспорт и принудително изселване от България

На 16 май 1989 г. два автомобила спират пред къщата в Камено поле, където е интерниран Сабри. Връчват му паспорт, нареждат му да си събере багажа и да напише молба, че по собствено желание избира да живее в Турция. След това е закаран до граничния пункт на „Капитан Андреево“. По-късно, вече в общежитието на полицията в Одрин, Сабри и негови съмишленици чули как западните радиостанции излъчват поредния му протест.

И в Турция той продължава да събира подписи за протестни декларации срещу репресиите в България. По онова време външен министър на Турция е Месут Йълмаз. С негова подкрепа Мустафа Юмер, Авни Вели, Зейнеп Зафер, Мюмюн Генчоглу, тогава лидер на изселническата организация „Балгьоч“, и Сабри Искендер заминават за организираната от Митеран в Париж Конференция в рамките на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа, посветена на човешките права.

Защо няма наказани за репресията срещу българските турци? „Защото прокуратурата в България не работи, заплатите ѝ се плащат от данъкоплатците, но тя закриля престъпниците, не и жертвите и потърпевшите“, това казва Искендер на пресконференцията в БТА на 30 юни 2022 и после на протеста пред Съдебната палата.

Срамен рекорд

„Това е срамен рекорд от 31 години, изчаквали са да мине давност, да измрем един след друг. Не може да има давност за престъпленията срещу човечеството. А на срещата с главния прокурор Иван Гешев на 20 септември той прехвърли топката на парламента, както винаги. Но въпросът за турското малцинство в България не е решен, това е кървяща рана за нас“, подчертава Сабри.

Според него за окончателно прекратеното дело за „Възродителния процес“ отговорност носят парламентът и съдебната система. Сабри смята, че делото трябва незабавно да бъде възобновено, защото все още има живи участници в събитията, имената им са известни. „Но сред тях има и удостоени с ордени“, казва той саркастично. Надеждата за справедливо възмездие на потърпевшите е вече свързана с Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Отговорността е на Ахмед Доган и ДПС

„ДПС уж с тази цел се създаде – да направи и невъзможното, но държавните, насилствено наложени имена да бъдат изтрити от регистрите. Ако човек сега си вади акт за раждане, с болка в душата е принуден да попълва декларация за идентичност на имената. Доган е пряко отговорен за продължаващото престъпление“, категоричен е Сабри Искендер. И допълва: "Защото по избори и Доган, и матрьошките му се кълнат, че ще работят за интересите на малцинството, но после никакви ги няма, хората в трудоспособна възраст са принудени да ходят на гурбет из Европа, а ДПС нищичко не направи“.

Сабри смята, че Ахмед Доган е подставеното лице на Държавна сигурност, докато истинските борци за човешки права са прокудени и нямат думата: „Вижте им ДПС-то, половината от основателите са с досиета от Държавна сигурност, самият Доган също. А нашите хора вярват на слугите на палачите си и на всички избори пак им дават вота си, това аз не го разбирам. ДПС петни името на красива България пред Европейския съюз, това не е партия, а олигархично сдружение, възмутен съм“, казва Сабри.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 12340

    27 19 Отговор
    глупости.
    сабри чекиджията пишме моари ---и то в ,,д.в.,,?: )
  • 4 ТаУмВзе

    64 16 Отговор
    Въпросът е, защо няма Осъдени за Създаването на де пе се? А да, Турция няма как да се пипне.
  • 5 Спрете да насаждате омраза

    54 17 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Няма да си ходят,защото са родени тук.Те не са турци,а български граждани.Реално никога на тези земи не сме били един етнос и една религия.Законите обединяват няколко етноса и всички са равни.
    Няма нужда да вкарвате напрежение след толкова много години.Така са решили едно време.Гледали са да няма разправии.Затова.На нас пък ни промениха историята и уж нямало турско робство,но е имало.
    Нека не се връщаме назад,а да вървим заедно напред.Ок?

    Коментиран от #18, #77

  • 6 само питам

    51 8 Отговор
    въпросът е защо още съществува партия дпс? и до кога ще съществува още?

    има подобна партия в турция?

    Коментиран от #123

  • 7 Нашите тъпунгери

    41 9 Отговор
    се съгласиха да има етническа партия, вкараха ги в парламента, те / турците/ окупираха всички " порции" на Доган, в надежда да ги омилостивят,но явно са сгрешили. Турците ще продължават със своите искания.
    Получава се нещо като цар Борис, сключва договор с Хитлер с надежда да спаси българите, но в крайна сметка пак даваме огромни жертви на фронта. Прост народ!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българи

    18 19 Отговор
    Колко веселия имаше от тяхна страна, след връщане на българските им имена!
  • 10 Ние сме тюрки по произход

    28 43 Отговор
    така, че сме братя с турците!

    Коментиран от #14, #15

  • 11 Русенец

    39 21 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Те не са турци, а българомохамедани. Друг е въпросът, като какви се самоопределят, а съвсем отделно - като какви се имат.

    Коментиран от #104

  • 12 Продажници

    32 18 Отговор
    Те са си българи, който се чувства турчин в Турция, граноцоте са отворени, но нещо започнаха да търсят българското в тях!
  • 13 Защото нищо

    15 6 Отговор
    лошо никой на никого не е направил...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Русенец

    21 7 Отговор

    До коментар #10 от "Ние сме тюрки по произход":

    Я, кАжи нещо на тюркски.

    Коментиран от #19, #21

  • 16 1984 г бях в казармата

    35 6 Отговор
    В ротата ни имаше много турчета. Виждаше се мъка в очите им! Бяха добри и изпалнителни момчета, не като българчетата - скатавки. Нашите от страх да не стане сакатлък не им даваха оръжие и те не носеха караул.
  • 17 ха ха

    11 4 Отговор
    Пускат ли статията, ви казват, гответе се за избори, мили турци. Те децата родени 1984 остаряха и умряха
  • 18 Русенец

    23 3 Отговор

    До коментар #5 от "Спрете да насаждате омраза":

    Ама, едно Сали не каза ли, че родината му била Турция?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тома

    22 0 Отговор
    Дъртите депесари начело с доган са кадри на д.с и те не се пипат.
  • 21 Казах ти, ама го трият

    12 4 Отговор

    До коментар #15 от "Русенец":

    В Русе има най много турци! И много хубави туркини!

    Коментиран от #28

  • 22 Вътрешни войски

    28 10 Отговор
    Турски терористи се опитаха да развивт тероризъм на територията на НРБ
  • 23 Пошьол

    4 10 Отговор
    Блатниците платени пак тук иобвашaмaть блядкипутинcки

    Коментиран от #30

  • 24 Бамбука

    26 6 Отговор
    Доколкото съм запознат, преименуването на турците се е случило няколко пъти през годините. Що се отнася до така наречения "Възродителен процес" , това е срам за България. Баба ми живееше в обкръжението на гърци, турци, арменци, гагаузи, руменци, белогвардейци и всички са живееха дружно, но съседски, помагали си, уважавали са се. Това преди 9-ти септември.
  • 25 Запознат

    20 5 Отговор
    ЦРУ се бърка в неща където не им е работа, а пропагандни колонялни медии им раздухват лъжите .

    Коментиран от #38

  • 26 Ака ватенките не бяха ни "освободили"

    19 19 Отговор
    сега щяхме да сме световна сила!
    Гроздето в Турция е 5 пъти по евтино от България! И не само гроздето!

    Коментиран от #32

  • 27 Българин🇧🇬

    17 11 Отговор
    Ени4арски сайт който работи в България за пропагандира американски лъжи.
  • 28 Русенец

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "Казах ти, ама го трият":

    Не четеш много статстики, нали? В област Русе самоопределилите се като турци са наполовина на област Разград: 28000 срещу 56000. В област Кърджали са 86000.

    Коментиран от #31

  • 29 Момчил войвода

    33 16 Отговор
    Възродителният процес беше направен заради подготовката на турците да обявят автономия, после да се отделят от България и да присъединят част от нашата територия към Турция. Никой не прощава подобни неща. Затова ядохте бой и ви прекръстиха. Въпреки, че аз лично бях против Ахмед да се казва Иван. Но друг изход нямаше. На зло куче - зъл прът. Турците след Освобождението са вдигали много бунтове срещу новосъздадената тогава българска държава. И до ден днешен не могат да се примирят с това, че са управлявани от по-нисши същества, за каквито ни смятат нас, българите. Турците не позволяват на децата си да се женят за българи и българки. Горепосоченият Сабри ясно казва, че се бори против асимилацията на турците в България. Политическите прогнози за бъдещето на държавата Турция са доста мрачни. Така че, както се казва на турски "възгеч", укротете малко топката. Може да ви потрябваме. А вие на нас - едва ли.

    Коментиран от #35, #37, #57, #84

  • 30 Русенец

    6 5 Отговор

    До коментар #23 от "Пошьол":

    Абе, имах аз едни подозрения, че фиктивните русофоби тук не ядат свинско, ама......
  • 31 НСИ

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Русенец":

    Ама ти на НСИ ли вярваш?

    Коментиран от #33

  • 32 Гост

    16 5 Отговор

    До коментар #26 от "Ака ватенките не бяха ни "освободили"":

    Но в България гроздето е истинско. А, ако не бяха ни освободили руснаците, сега нямаше да има домейн .bg

    Коментиран от #36

  • 33 Русенец

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "НСИ":

    Не, бе, само на тебе ще вярвам. Ти си мерило за всичко.
  • 34 Анонимен

    5 0 Отговор
    Хихи пуснаха конскокатърската муха да бръмчи. Една ромка от село конуш, ние вече не даваме нашите момчета на българки, даваме ги да се женят за помакинки. Българките много мързеливи. Вече дойде друг народ и тия които работиха по възродителния процес не са живи, те ги уволниха, други са покойници и то по време на получаване на паспорти иринка от инфаркт, взаимни са нещата както казваше наташка от софия българка, но омъжила се в другият край на Бг, гл счетоводител в банка в мастанли. Отивайки да си вземе двете малки дъшерички от градината, идва турчин и викайки, има ли геури тук... Минали работи. Има ги учадтниците във възр. процес или смяна на имената, демек възродители, но те са турци и са предполагам в дпс. И са, но внуците им. Хората забравиха, имам проблеми и не им е до смяната, било турци, помаци и българи. Всеки се е скрил у дома и чака светлина в тунела, от 70 г я чакаме и все в някои домове е мрак и тъмнина. Весели празници и обичаи. Бъдете здрави и каквото дойде, казват турчина. Нима на тях им е ок, както на българина също. Огромни къщи, а вътре един или двама старци и никой не иска саниране, а са богати на бкп децата и са в сащ от 1989. Кой краде днес има, но е пинтия от българите и помаците, не искат саниране толкова им е ума на тях, да си ги кътат парите на оня свят
  • 35 Каква автономия, бе ?

    19 4 Отговор

    До коментар #29 от "Момчил войвода":

    Зад нас стоеше СССР и Варшавският договор той автономия бълнува!
    Освен това подобни опити за преименуване имаше и 60-те и 70 -те години, но за тях не се говори, забравиха ги!

    Коментиран от #44

  • 36 Гроздето е турско в България!

    3 9 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Нещо си се объркАл!
  • 37 Русенец

    22 0 Отговор

    До коментар #29 от "Момчил войвода":

    Обикновените българомохамедани не пречат на никого. Работят си, даже много работят, трудолюбиви са. Шетат си къщите и си гледат децата. Обаче има едни интересчии, които са от всякакъв произход и все ги използват за да им прилапат гласовете, за постигане на разни цели. Обещанията - големи, а вече 30 г хорицата се бъхтят за хляб, като нас, и нито заплатите им са по-големи, нито цените за тях са по-ниски. Само на обещаващите им растат приходите, че и сараи си построиха с народното доверие. Докога така?

    Коментиран от #40

  • 38 Още един неграмотен русофил

    3 7 Отговор

    До коментар #25 от "Запознат":

    "колонялни" викаш!
    Защо русофилите държат да покажат колко са прости?

    Коментиран от #48

  • 39 Анонимен

    12 4 Отговор
    Минали работи. Има си съд да съдят държавата, но го ядоха най вече българите от системата на мвр. Бяха най еродираните уволнявани и днес не са между живите. Има си и от българите лоши хора. Както казваше ни една моя приятелка помакиня бог да я прости, какво като сте българи България, защо болни (след 1994)ви уволняват. Нали сте българи. Всеки си е прав. С турци, помаци, човек по се разбира, отколкото с българи. Какво хубаво сме видяли от България българите. Какво. Едно нищо. Всеки да се погледне и тогава да обижда. Всички сме хора на този свят и всички трябва да спазваме законите, а не едни да ги спазват, а други да правят, както на тях им е изгодно. Но какво да ги правиш неуките, неучили и първи клас. Всеки е пистрадал от режими. И нищо. Мълчиш и чакаш нещо да стане, да дойде но не виждаме светлинка на тоя етап.
  • 40 Момчил войвода

    16 3 Отговор

    До коментар #37 от "Русенец":

    Напълно съм съгласен. Бих добавил дори, че турците се държат помежду си доста по-мило и по-възпитано от нас. Помагат си, уважават възрастните. Но тук става дума за мераци, подпомагани отвън. Те и сега са актуални.
  • 41 Милко

    10 1 Отговор
    Сринаха ни физически психически и най вече финансово покрай нас много хора забогатяха твърде много
  • 42 Бамбука

    10 1 Отговор
    Колко удобно се пропагандира - ДПС е етническа партия. Не е етническа, а създадена за да разделя обществото. Тия са българи, ние сме турци, другите са помаци и т.н. И как живеят "великите ръководители" на тази басня ? Толкова бедно колкото другите турци ли или също както "корифеите" от "българските" партии спрямо обикновения българин. Разделяй и владей. Кой и къде в ЕС налага на гражданите на съюза да си преименуват имената, да гласуват съгласно изповядваната от тях религия ? Време е турците, граждани на България да се осъзнаят и сами да решават кой защитава интересите им. Както и българите, да спрат да вярват в "захарните петлета" пробутвайки им от Герб и другите "захаросани" партии.
  • 43 Анонимен

    5 1 Отговор
    Възр. Процес явно дойде от големите сили. По бибиси... Бяха затворили едната граница и от турция се обаждат в ония години на Живков, не ми пускай отровените турци от оцк кърджали, а ми пусни другата граница интелигенцията, лекари учители. Спечели Турция, Ч е всичко работливо млафо умно замина за Турция, от дс турците за Швеция, нима не взеха и от България 1989 на запад. Ние сме бедна държава и ние хората нямаме вина,без значение религия пол. Да, черешката на тортата ми допадна Мирослава по всичко, какво като е родопчанка. Това е моят идеал за семейство, топ 6. А тия които дойдоха 1956 в града, днес всички родопчани са покойници ми каза срещайки се в моят роден край. 1989 останаха в града без работа и без село. Мъката е къде падне огъня, без значение турчин българи родопчанин. Те са работливо родопчаните и са единни, но българина е глупав и завистлив.
  • 44 Момчил войвода

    13 4 Отговор

    До коментар #35 от "Каква автономия, бе ?":

    Самият СССР се състоеше, като и Руската федерация в наше време, от различни автономни републики - Башкирска, Абхазка и много други. Създаването на автономия не противоречеше на идеологията на СССР, нито пречи на днешната Руска Федерация. Според Българската Конституция езикът на републиката е българският. Иди в Разград и в магазина ще чуеш само турска реч. Така е навсякъде из Кърджалийско и т.н. Имаме новини на турски език. Какви са тези български граждани, които не разбират официалния език на страната? Като не го разбират, да го научат. Смешното е, че те не знаят дори турски език във формата и на нивото, на което го владее образованата класа в Анкара или Истанбул. Тукашният турски е беден откъм думи. Това е предимно битов език с много стари форми и думи, които са премахнати от езика на Република Турция в началото на 20 век от Кемал Ататюрк.
  • 45 хахаха

    6 2 Отговор
    дойче зелето подкрепя режим, който прокламира "чемодан-вокзал-россия" ...дали ако българите кажат - куфара-гарата-турция , няма ад ни оплюят какви нацисти сме?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Анонимен

    11 4 Отговор
    Българите сме зли змии
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Анонимен

    10 2 Отговор
    На запад българи бягат от българи. Купиш и заредиш хладилника и вечер празен. Оставиш си портмонето е вечер като заспиш ви го вземат открадват и те си знаят. Турчина и помака са по така хора, качествени, с малки изключения. И при тях има национслисти крайни, но се яде, но когато българите са срещу българите е болезнено. И не всички българи са мързеливи но..
  • 50 Анонимен

    6 1 Отговор
    България ще си има проблем най много с някои ромки. Раждат, не искат да работят, избират работа, млади са, а се унижават в чистотата, искат дрехи да продават
  • 51 Механик

    15 10 Отговор
    Така! Дайте да се разберем! Т, нар. Възродителен Процес бе предизвикан от сами те турски терористи. Онзи взривен влак, не е единственото, което те направиха, но просто много неща бяха прикривани.
    Освен това, на всеки един, самоопределящ се като турчин и нехаресващ тогавашната власт и политика, му бе предоставена възможността съвсем мирно и безпрепятствено да отиде да живее в родината си Турция. Много хора се възползваха от тая възможност и дори напраавиха бизнес и състояние там.
    Останалите, които са се припознали като български турци, или казано инак, тия които са пожелали да живеят в БГ, естествено трябва да спазват закона на тази страна и по тоя нчин, няма какво да се оплакват.
    Така че соросидите да не плачкат на чужд гроб! Ние помним кое как беше.
  • 52 Анонимен

    0 1 Отговор
    Богат беден
  • 53 Хххх

    6 0 Отговор
    Сорос какъв е. Не е ли комунист. Питам, защото сме работили и живяли в ония години с евреи, беше окръжен прокурор, евреина, бе ме извикал, ти не трябва да ходиш с.. Чист комунист и 1989 случайно на лекар и се засякохме с евреина, изсини ми се, но човек като е млад прощава, та и сорос, комуниста пребоядисал се за една нощ и станал на 13 г демократ
  • 54 Гражданин

    9 1 Отговор
    Мили турци ходете при Доган ага, натиснете го да ви помогне с пари, хванете си добър адвокат и си търсете правата. Няма кой друг. Минаха много години. Давността не е ли минала. Нищо не сме търсили. Иван Костов им даде на реститутките, те отстъпиха на бедните си братя. Никой за никога не мисли. Ако можете ок, ако не не се захващайте.

    Коментиран от #62

  • 55 Ваня

    14 6 Отговор
    А защо няма осъдени от Дойче Веле за разпалване на етническа омраза??? Текста е доказателство, и не е само той. Тази медия постоянно всява разделения и омраза между народите. Прокуратурата къде спи? Редица държави вече я изгониха, а ние я толерираме..

    Коментиран от #60

  • 56 Димитър

    11 0 Отговор
    Ами потърпевшите които смятат да търсят справедливо възмездие за Възр. процес - и ще се обърнат към Европейския съд за правата на човека в Страсбург с искане делото да се възобнови да привикат за разследване Председателят на Демократи за силна България и съпредседател на Демократична България ген. Атанас Атанасов.
    Той е бил районен прокурор в Разград по време на Възродителния процес. Атанасов е бил единствен прокурор в районната прокуратура в Разград през 1989 г., като по това време подопечното му обвинение е разследвало противници на комунистическия режим.

    И от сега да ви кажа, че нищо няма да стане, защото човека се е пребоядисал в евроатлантик и краен русофоб, и е под защитата на Козяк.

    ...тук един коментиращ бе много прав като обясняваше как американците работят с бившите комунистически престъпници и не ги интересува, а си гледат своя интерес.
  • 57 к346к

    12 8 Отговор

    До коментар #29 от "Момчил войвода":

    Пълни глупости. Възродителен процес- смяна на имената е имало в СССР, да не останат назад и Бг е започнала такъв процес. Никога турците преди 89 год. не са искали да правят автономия, да отцепват територии и пр. измислици на националистите, с които митове и легенди оправдават издевателствата над турското население. Турците са били дискриминирани- и в учене, и в професионална реализация, и в какво ли не. Искали са емигрират, подавали са документи за емиграция, но властите нарочно са се гаврели с тях, като са бавели документите им, размотавали са ги за какво ли не. Млади хора, чакайки разрешение за емиграция, не можели да предприемат нищо с години- нито да запишат висше образование, ако изобщо ги допуснат до ВУЗ, нито кариерно развитие, нито да създадат семейство, нито да купят жилище, защото не знаели властта дали, кога и как ще им позволи да емигрират. Може да ги изгони за 24 часа, примерно. Разпространявате вашата измислена пропаганда за турците като ВРАГЪТ отвътре, демонизирате ги и на основата на тази черна пропаганда постоянно създавате разни националистически партии, наричайки ги "патриотични".
    За процесите на смяна на имената- случвали са се на етапи- първо махалите, после българо- мохамеданите, после са насърчавали турци да се женят/ омъжват за българи, обещавайки им хубави работни места, условието било да приемат българско име, бавен им се видял този процес, та накрая сменят имената на всички- асимилация се нарича.
    Сред младите може да говорите

    Коментиран от #59, #63, #64, #80

  • 58 Якото турско "съжителство"

    15 4 Отговор
    Що, да не би в турция да има осъдени за "Геноцида и изселването" на Тракийските българи????
  • 59 к346к

    11 0 Отговор

    До коментар #57 от "к346к":

    Сред младите може да говорите, каквото си искате, но все още има живи свидетели на тези процеси. Пишете се разни Момчил войвода, Страхил войвода, Възраждане и т.н., ама няма нищо воеводско и възрожденско във вас. Само наливате вода в мелницата на ДПС. Ако няма патриотарски образувания, съществуването на ДПС се обезсмисля. Заедно сте си нужни. Ако искат да ме трият. Омръзна ми да ни правят на будали.
  • 60 питам

    8 1 Отговор

    До коментар #55 от "Ваня":

    Коя държава изгони Дойче Веле? Моля, поименно!

    Коментиран от #65

  • 61 някой

    8 1 Отговор
    Всяка година преди Нова година пускат по една подобна статия в ДВ, да не вземем случайно да забравим и да си гледаме бъдещето в разбирателство, трябва да се всява разделение и омраза.
    Чудно ми е какви християни сте вие в ДВ?
  • 62 питам

    6 1 Отговор

    До коментар #54 от "Гражданин":

    Кой да ходи при Доган ага, както го наричаш? Сред турците вече няма интелигенция. Образованите и начетените избягаха отдавна от Бг. Остана раята.
  • 63 Генерал 🇧🇬

    7 6 Отговор

    До коментар #57 от "к346к":

    Вярно са пълни глупости. Възродителният процес започва далеч преди събитията от 80-те години, почти веднага след Освобождението, когато десетки хиляди, „туркоезични“ и българомохамедани, без намесата на държавата пожелават да получат християнски имена и да се върнат към Христовата вяра на своите насилствено ислямизирани през вековете прародители. По време на Балканската война нещата се повтарят в по-големи мащаби, подсилени и от патриотичната еуфория след разгромните удари на нашата армия срещу силите на бившия поробител.Това продължава през 1937-40 г...
  • 64 Генерал 🇧🇬

    12 6 Отговор

    До коментар #57 от "к346к":

    Агресията на Турция към България/неутрализирани преди 1989 са десетки нелегални групи,терористични актове,създавани от турското разузнаване/и опасността от обявяване на турска автономия в някои райони са в основата на смяната на имената на българските мюсюлмани. За Турция подобен акт трябва да е нормална процедура-та нали именно пред нейните закони и задължителна практика ,всеки турски гражданин е турчин (по конституция) и трябва да носи турско име.Там преди и сега българските фамилии са забранени.Имената на нашите сънародници, изселили се в Турция през 1989 г. и след това поголовно са сменени.

    Коментиран от #69, #87

  • 65 Ваня

    6 3 Отговор

    До коментар #60 от "питам":

    Капиталистическа Русия, Натовска Турция, Европейска Унгария

    Коментиран от #66

  • 66 питам

    6 5 Отговор

    До коментар #65 от "Ваня":

    Диктатурите не обичат да се изрича истината.

    Коментиран от #81

  • 67 Пешо

    4 4 Отговор
    дойче зеле ,не можахте ли да измислите друга идиотска тема ,ровите ма й ка си в за д ника
  • 68 Ти да видиш!

    5 3 Отговор
    Какъв възродителен процес-кви 5 лв.,каза Бойка Калдаръм Сурат(Бойко Методиев Борисов) и станаха добри аркадаши с потурчилият се циганин Ах?Дуган.ДС,репресивното крило на БКП направи въпросният Ах?в свой агент и го накараха да създаде репресивно движение за осмиряване на разбонтувслите се като него турци,пък и българи и друговерци.И така се създаде с указ на ДС,дъ път съ ДПС.На етническа основа,което е противоконституционно.И те сега разпределят порциите,министрите и правителствата.Срамът на България се казва ДъПъСъ и Еничерите в него и извън,навън и отвън ДПС е Българският ПОЗОР.
  • 69 дааа

    7 6 Отговор

    До коментар #64 от "Генерал 🇧🇬":

    Тая турска автономия, създадена в Бг, е само във вашите глави- разни псевдопатриотични и паравоенни формирования от бивши военнослужещи. Предимно русофили.
  • 70 Хихи

    0 0 Отговор
    Ние сме си будали. Те са лачени. Събирайте по 2 лева. Говори ли ви нещо просете българи ние вече не сме роми
  • 71 Демократ

    8 4 Отговор
    Няма осъдени нито за Възродителния процес,нито за концентрационните лагери,където комунистите избиваха зверски невинните българи,слагаха им печат на челото за цял живот "враг на народа" ,"фашист",дете на бивши хора", за хилядите избити в масови гробове интелигенти,за незаконния "народен съд".Така ще е, докато ДС-КГБ и бившата БКП номенклатура и безкрайните им потомци управляват България.ДПС е КГБ творение,за да размахва етническата карта и да създава напрежение и омраза между хората и да ги държи зависими и изплашени.Докато търпим такива управници,така ще е.Паметникът на съветската армия е символ на безизходицата.20 години въпреки решение на общината да бъде премахнат, се извисява над София на входа на града.Който идва в София да види първо това,че е зависима от Москва.Паметник на окупатор-терорист.В цяла България има 185 съветски паметника,но няма на великите българи,има градове с имена на национални предатели и убийци - Димитровград,Велинград, Благоевград и т.н.
  • 72 Анонимен

    4 2 Отговор
    Доган е еродиран, да им помогне. Те го обичат, но много умряха. Милите турци. От тях има много добри. Отидоха си самотни у дома, слизайки от колата, падайки на земята... инфаркт. Съболезнования искрени, на нашият любим приятел турчин.
  • 73 "Възродителен Процес"

    7 3 Отговор
    Най-разрушителната Национална Катастрофа стоварила се върху България. Враговете на страната са в екстаз от този "подарък" на комунистическите варвари.
  • 74 Значи който е различен

    4 3 Отговор
    От православният Българин,а приори да се изсели при мухимед,че ми писна от си Гани с кресливи диреци.
  • 75 Дойде време

    6 6 Отговор
    Който не се чувства Българин във България и се надява да краде територия от майка България ще яде КАЛАЯ С АК-47.
  • 76 ФИНЦИ

    5 3 Отговор
    кара дая мустафа чауш които не му харесва гит ти в анадила няма такова нещо като възродителен процес има инвазия към мухамеданти ха ха ха
  • 77 Милош Б.

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Спрете да насаждате омраза":

    Нека да сме наясно. Да си български гражданин ще рече, че Закона те признава за такъв! Но българският гражданин може да е от турски, ромски, арменски, еврейски, руски, украински или друг произход! Да принадлежи към съответния етнос! Ето защо е некоректно, когато ни се съобщава, че някъде в Европа българи били заловени и уличени в определени престъпления! Трябва да се уточнява, българи от еди какъв си произход, че аз като етнически българин се обиждам! Защо може в съответствие с полит. коректноста един ром да го наречат само българин, а мен да не ми викат циганин?! Пак ме обиждат

    Коментиран от #79

  • 78 Не ми се дочета,за да взема отношение

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Исторически парк":

    по поста ти,но почти 40 години по-късно(без някоя де) и над 30 години от съсдаване етническата ДПС важни лидери от това дъпъсъ казват,че "покръстването" било един експеримент за по-грандиозното,което би се случило в СССР,където мюсулманите са в проценти,а и в числа повече от българските турци.Казах СССР-тогава там беха доста мюсулмански республики.Та с тва,дет го постнах в нета го има и от там го знам.Всеки мож го научи.
  • 79 Милош Б.

    2 0 Отговор

    До коментар #77 от "Милош Б.":

    Искам да кажа, че като, че ли, да те назоват ром или циганин (някои от тях не харесват да ги наричат роми), днес изглежда е станало по- престижно от това да си българин!
    Това не е ирония, моля Ви!
  • 80 Бонак

    5 4 Отговор

    До коментар #57 от "к346к":

    Сега да те осведомя за "дискриминацията" на малцинствата тогава. Само един пример. Не помня дали се отнасаше за всички малцинствени групи, но специално за българските турци имаше отделен поток, ред за прием във ВУЗ! Достатъчно бе да изкара тройки на изпитите и е вътре! На това дискриминация ли му викаш, и ако е, за кого е?!

    Коментиран от #82, #126

  • 81 Ваня

    3 2 Отговор

    До коментар #66 от "питам":

    Ах,така ли, демократично избраните "диктатори" не обичат пропагандата, за други истина.
  • 82 Българските турци

    6 3 Отговор

    До коментар #80 от "Бонак":

    Те точно тоя "поток" от промитите от ДКМС , ДС и ВКР при ГУСВ мозъчета ви управляват и съсипват от от 33 години насам !!!...
  • 83 Българските турци

    5 3 Отговор
    Всички български граждани от турски произход в Република България и в Република Турция заедно със самият Ердоган много добре знаят че това е партия от родоизменници които служат за САПУН за измиване на "катранения" възродителски ПОЗОР на България !...И че докато има живи преименувани, ще им търпите зулумите и че ще ги държите като щит срещу Световното общественно мнение и евентуалните опити за претенции за морални и материални обезщетения !!! Че е партия която не смеете да я забраните защото знаете че ако стане това Европейският съд за правата на човека в Страсбург ще се задръсти от "българи от татово време"!!!... Това че ги мислите за партия "зад която стои Турция" е показател за вашата малоазиатска параноя която ви надъхват всичките ви минали и сегашни покровители !!!...
    "Е щом е тъй защо гласуват за тях" ли казахте ?!...Не знам...но ми се струва че е за възмездие ?!...

    Коментиран от #86, #92, #93

  • 84 Възрожденци

    2 3 Отговор

    До коментар #29 от "Момчил войвода":

    Човеколюбието на нашите красни хъшове и хъшки заслужава Нобелова награда за мир. След серията "Възродителни процеси", проведени от тях в Пиринския край, Родопите, Лудогорието и т.н.; дадоха възможност, днес, на стотици хиляди "загубени души" да се самоопределят като помаци, роми, турци, македонци и българи-юнаци. За да не угасне любовта между нас, ката ден се срещаме на Одринския пазар.с вълнуващата перспектива да " съжителстваме", както си е било, от векове за векове. Не случайно, заразен от тази взаимна обич, верният друган на наший Батюшка Путин, Ердоган казва, че тих бял Дунав се вълнува в сърцето му.
  • 85 безпартиен

    5 1 Отговор
    Защо няма осъдени?Защото трябваше първият закон приет след 10.11.1989 да е "ЗАКОН ЗА ДЕКОМУНИЗАЦИЯ"!
  • 86 Как да те разбирам?

    1 3 Отговор

    До коментар #83 от "Българските турци":

    Гледам от сложния ти пост(и бай Тайпито си го вденал вътре с фамилното ми име Ер.До.-тоя не е ли от лазите бе?грузински помохамеданчени) "възмездие" си написал.Това кат само наказание ли да го тълкувам?

    Коментиран от #88

  • 87 Българските турци

    6 6 Отговор

    До коментар #64 от "Генерал 🇧🇬":

    До коментар 64 от "Генерал 🇧🇬"

    Абе ти от коя Уикипедия си изсмукал тоя буламач ве ?...Ти за балами ли ги мислиш 3 те милиона турци живеещи с български лични карти и паспорти по четирите посоки на света и в самата България ?!...Че нямат семейни реликви и спомени ли?...За безродници и изменници ли ги обявяваш?... Или си мислиш че една 600 годишна империя е съществувала без регистри и архиви ли мислиш че твърдиш тия неща на празно шкембе тука ве Генералe ?!!!...

    Коментиран от #89

  • 88 Българските турци

    3 4 Отговор

    До коментар #86 от "Как да те разбирам?":

    Може да го тълкуваш и като бич божи ама той не се нуждае от проклятия и клетви...просто кото му дойде времето си бие честно и справедливо и без да дели никого на таквиз или онаквиз !!
  • 89 Генерал 🇧🇬

    5 4 Отговор

    До коментар #87 от "Българските турци":

    Не разбирам за какво приказваш?!
  • 90 Никой

    4 4 Отговор
    Защото няма осъдени от петстотин годишният геноцид над България
  • 91 Българските турци

    3 2 Отговор
    С честния и открит враг може да се сражаваш и да ги уважаваш и унищожаваш... Те не заслужават да бъдат унижавани с омразата ни !
  • 92 Генерал 🇧🇬

    8 5 Отговор

    До коментар #83 от "Българските турци":

    Защо Възродителният процес да е ПОЗОР за България, а турската насилствена излямизация и потурчване да не е?? Турците са нашествениците, Въсродителният процес е вседствие от насилието на завоевателите. Възраждането е точно връщането на първоначалното, а именно - връщане на християнските имена и Христовата вяра на своите насилствено ислямизирани през вековете прародители.

    Коментиран от #95

  • 93 Генерал 🇧🇬

    7 4 Отговор

    До коментар #83 от "Българските турци":

    За всичко в архивите има документи. А за Възродителния процес в края на 80-те има мнооого документи в архива. На някой хрумвало ли му е ЗАЩО до сега, борците за демокрация, антикомунистите, евроатлантиците,търсачите на сензации и т.н. не искат да отворят този архив за обществено достояние, а ??
    За тези документи мълчат. Мълчат, защото истината ще лъсне, а тя не е удобна за някои "демократи" и туркофили. Ще лъснат атентатите още в началото на 80-те, кражбите от военни поделения, саботажите и заплашителните писма срещу държавното ръководство. Ще лъснат атентаторите -техните имена, спонсори, цели, тяхната кореспонденция на турски - от къде с кого, кой. Ще лъсне и турcкaтa aгeнтурa в Бългaрия черно на бяло, кореспонденцията на държавно ниво м/у Турция и България- какво е било в реалност.

    Защо, ЗАЩО не отварят документите по възродителния процес, та да видят на какви ужаси ще се натъкнат...

    Коментиран от #97, #99, #100

  • 94 Ае бегай бе

    4 3 Отговор
    Дойче Веле какво пак ревете на чужди гробища ? Гледайте си Германистан и не се бъркайте тука , дето никой не ви е искал манипулативното мнение.
  • 95 НА ПОЛЕ ОН

    3 2 Отговор

    До коментар #92 от "Генерал 🇧🇬":

    Панятна, че е имало "потурчване", разумеется,че е била проведена "насилствена асимилация".Иначе как ще нариташ малцинствата в трудови войски, как ще ги навреш в най-мръсните сектори на икономиката, как ще ги изолираш от управлението на държавата, лишавайки ги по този начин от бъдеще, идеали, мечти, обричайки ги на най-черна гастарбайтерщина. Те така, у нас хора с фатмашки акъл и манталитет стават генерали, изгарящи от мерак да си отмъстят, размахвайки кръстоносния меч и осквернявайки по този начин Христовата вяра.
  • 96 Някой

    4 4 Отговор
    Осъдени за турското робство има ли ?
  • 97 И ДА ЗНАЕШ, МИНКЕ !

    7 3 Отговор

    До коментар #93 от "Генерал 🇧🇬":

    Добре, че мюсюлманите и ромите в България никога, ама никога, не бяха допуснати в управлението на държавата. В противен случай мързеливите, крадливи и злобни комуняги и шапкари щяха да ги обвинят за днешната безнадеждна смотанящина в страната, за Демографската Катастрофа, за вегетиращата икономика; затова, че сме първи в Европейския съюз по бедност, смъртност, гайдутлук, безперспективност. Какъв народ сме, Минке ?! Позволихме на тези Червени Кърлежи да изсмучат жизнените сокове на нацията, да я парчетосват, да я удавят в омразата си. И доживяхме да чуем как тези безаналогавие "Кучета на Павлов" гръмко вият и лаят в защита на "Възродителния процес", върнал България 100 години назад, да не казвам в края на 14 век.

    Коментиран от #102

  • 98 Румпел Щилтсхем

    1 1 Отговор
    Няма да има никога.защото ще стане по-лошо.виновните за тва дело се намират в Америка и саудиарабия.и малка част в Матушка Русия.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Българските турци

    4 3 Отговор
    Все трябва да има някой "реалист" който да говори и пише куршумени думи и изречения за да разберем че на тази планета живеят същества които все още не са осъзнали че са разумни !!!...А само преди 35-40 години всичко беше чудесно ...ние на полето и цеховете на заводите...вие началници,шефове и директори...ние Строяхме за Родината в Строителни войски, в ЖП войски и КЕЧа...вие танкисти,моряци или артилеристи в БНА...вие в университетите...ние в МТУ, ПТУ и СПТУ , най много някой техникум...Вие сами турихте прът на колелото на влака и той дерайлира и от тогава до днес се мъчите да скалъпите виновни за това...На нас ни е все едно, ха сме Тук,ха сме Там или ха сме в Брюксел...ха с ДПС , ха с Ердоган...пак сме или на полето или в цеха, с една разлика ,за свестен труд , свестна заплата...Мислете му вие... Сладките времена са носталгия...в Брюксел началници са други...Тук тоталитарните чакали...Вие загубихте, затуй ви расте циреят на злобата и параноята и да видим кога и как ще се пукне ?...Божият бич не се нуждае от клетви ... бие жестоко и справедливо!....

    Коментиран от #109

  • 102 Непонятно

    9 5 Отговор

    До коментар #97 от "И ДА ЗНАЕШ, МИНКЕ !":

    А къде са българските имена в Турция ? Защо в САЩ , който иска гражданство е задължен да смени своето първо име с англо-саксонско , и от Иван , или Хасан да стане Джон . И те ли са в 14 век . И защо евреите в САЩ не допуснаха мюсюлмани в управлението на тази голяма и велика страна ? Колко недемократично - УАУУУ . Дойче Веле нищо не пише по въпроса , що така бе Минке?
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 пфууууу

    2 3 Отговор
    А защо няма осъдени за изборни злоупотреби в Тюркие и даване на гражданство на хора, не знаещи български език и дори като цяло неграмотни? Смяната на имената за мен беше грешка, просто трябваше да им покажат, че да си трайкат и да ги бяха изселили всички желаощи в Турция без право на българско гражданство!
  • 107 реставрация 99

    4 2 Отговор
    До коментар 93 от "Генерал 🇧🇬"

    Какво ще лъсне !?..То е лъснало и грейнало още през 1989 !?...Има милиони живи свидетели които след като прочетат онова което изливате тука ти и подобните на теб натровени с ксенофобия и просташка мания за величие...започват с право да напират поне за някакво морално възмездие?!...Какво твърдиш че ще лъсне ?...Че турци и помаци от Родопите създали работническа партия и са обявили нелегална въоръжена сепаратистична дейност с цел да обявят независима Турска родопска република ли ?..Че всеки ден в един български дом е идвал ковчег обвит с националния флаг и с траурен марш и залп се извършвали погребенията на поредните български воини загинали в поредната акция на сепаратистите ли ?!...Или как в някоя църква на Великден,как на някой мач в стадион или как на площад на голям български град избухват бомби взривени от сепартисти и убивали невинни български граждани без разлика дали са деца, жени или старци ли?...Какво ще лъсне и излезе наяве??!...."

    Коментиран от #110

  • 108 реставрация 100

    3 1 Отговор
    До коментар 93 от "Генерал 🇧🇬

    "Един луд хвърля камък в кладенец,след туй 40 умника се мъчат да го извадят"...Лутате се във фекалните страници на близкото минало?!...И с всеки напън и намек за блатото "Възродителен процес" затъвате на по дълбоко...Защо се ровите в "кенефите"на бългаския тоталитаризъм?...Какво бленувате да откриете сред мръсотията - извор с бисерна амнистия ли ?...Стойте на уютно по домовете си !...Дръжте затворени устните си за да не ви мирише дъха!...Запушете уши за да ви е мирно и тихо и изчакайте в мир и покой деня когато ще се затворят и очите ни !...Именно тогава ще дойде "амнистията" и за вас и за нас !...

    Коментиран от #111

  • 109 Генерал 🇧🇬

    5 4 Отговор

    До коментар #101 от "Българските турци":

    Така е, изгубихме Студената война и за това сме на топа на устата, а не защото не сме прави.
    В нaчaлoтo нa 20 вeк хриcтиянитe в рaзпaдaщaтe ce Ocмaнcкa импeрия бяхa близo 20%. Млaдoтурцитe (cтрoитeлитe нa cъврeмeннaтa турcкa държaвa) приeмaт пoлитикa нa гeнoцид и гoнeния нa хриcтиянитe. Зa 15 гoдини ca изчиcтeни пoчти вcички хриcтияни (днec Турция e c пoчти 100% мюcюлмaни). Тoгaвa ca избити и прoгoнeни cтoтици хиляди бългaрcки и гръцки хриcтияни. Гърцитe нe ocтaвaт пo нaзaд и oтвръщaт- гoнят мюcюлмaнити oт cвoитe тeритoрии към турcкитe, a Бългaрия нe гo прaви. Oгрoмнa и нeпoпрaвимa грeшкa oт нaшa cтрaнa. Ceгa идвa врeмe, кoгaтo щe cи плaтим прecкъпo зa тaзи нaшa тъпa "блaгoрoднa" пocтъпкa.
    Българите в Гърция и Турция отдавна ги изселиха, избиха и асимилираха това което остана. И в Гърция и Тутция смениха всички български имена на села, градове, местности.
    А когато България реши да извърши реципрочност и то само с имената - настава вой до небесата. Е, защо??

    Коментиран от #112, #128

  • 110 Генерал 🇧🇬

    2 3 Отговор

    До коментар #107 от "реставрация 99":

    Каквото има за лъскане ще лъсне.Потурчените от дпс са в управлението на страната. Защо никога не повдигнаха въпрос за архивите за Възродителния процес?

    Коментиран от #113

  • 111 Генерал 🇧🇬

    4 3 Отговор

    До коментар #108 от "реставрация 100":

    Нещо си се объркал, аз не ровя никъде,.Обяснявам и питам. Дойче Веле и потурчените от дпс постоянно ровят. Но никога не ровят на дълбоко, защото ще се разпаднат и изчезнат на момента, ровят на плитко, да напомнят и само замирише.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 реставрация 1

    4 2 Отговор

    До коментар #110 от "Генерал 🇧🇬":

    Изровете всичко че да ви светне и да видите кой е роб кой поробител...кой изменник кой безродник...И стига с туй дпс ...стадо мутирали възродени агентчета и селски доносчици на които сте се оставили да ви управляват и да ви въртят политиката от 33години насам !...Това е парадоксът на България !!!...Как за всичко веднага намирате виновни ?...И пишете ли пишете!! ... И винаги има виновни за българската несполука..."Турско робство","Диктаторътъ Стамболов", "Мегаломанията на Фердинанд","Борис ІІІ с Германия","СССР с БКП и Тато",сега "Герб, ДПС и мутрите" и след някое време " ЕС с НАТО"... и никога българската некадърност, мързел и "богоизбран" елитизъм няма да са причина за тоталната физическа и душевна мизерия !!!

    Коментиран от #116

  • 114 Генерал 🇧🇬

    4 3 Отговор

    До коментар #112 от "реставрация 1":

    Колко лесно - лепим етикета "изопачени събития" и готово, край. Аз съм неграмотния.

    Одринска(Източна) Тракия от която бяха избити и изселени половин милион българи не е в Азия.

    Коментиран от #115

  • 115 реставрация 1

    4 2 Отговор

    До коментар #114 от "Генерал 🇧🇬":

    А знаеш ли колко "века" Одринска Тракия е била България?!

    Коментиран от #117

  • 116 Генерал 🇧🇬

    2 3 Отговор

    До коментар #113 от "реставрация 1":

    Е да , на поробения народ все някой друг му е виновен.., според поробителя. Ашколсун. Вие не сте били на наше място за да ни съдите и упреквате. Анадънму?

    Освен това вече признах за нашата грешка и виновност в коментар- 109, за днес, кoгaтo cи плaщаме прecкъпo зa тaзи нaшa тъпa "блaгoрoднa" пocтъпкa.
  • 117 Генерал 🇧🇬

    2 3 Отговор

    До коментар #115 от "реставрация 1":

    "Активното влияние в Източна Тракия и Беломорието започва с преместването на границата в района на Странджа от кан Тервел (700-721), фиксирано в българо-византийския договор от 716 г. Продължава с политиката на кан Крум, когато през 813 г. .."

    Коментиран от #119

  • 118 реставрация 1

    4 2 Отговор
    Вие сте дошли като агресори през Балканската война да окупирате Османски земи и сте колили и бесили всичко живо кво ви се изпречило през осемте месеца които сте били там...Дипломациите на държавите ни дори и днес са в стремеж да забулват ония дни на кръв и погроми в името на мира и добросъседството докато озлобени и натровени същества непрекъснато ровят мръсотията и чешат стари закостенели "красти" ! Турците не се притесняват от никакви истини стига те да се изразяват без "грим и пудра", без манипулация и пропаганда реалната светлина на вековните архиви които стоят открити за всички съвестни учени, изследователи...историци , журналисти и обикновенни любознателни граждани на планетата Земя !!!
  • 119 реставрация 1

    4 2 Отговор

    До коментар #117 от "Генерал 🇧🇬":

    Остави тия "пързалки" от Първото или Второто Българско царство !...Тях остави че никой не ги обвинява дори вече не ги и изучават както трябва в България ! Ти кажи с какво сте се променили в Третото царство от 1878 до днес...какво сте направили че да блеснат гордите чела ...освен безкрайното циврене "турско робство" и хъшовския Немили - недраг патриотизъм!...Чекмеджета , кюлчета, забулени спални с урви ...кръв и атентати и бой и дразги за оглозгани кокали и трохи от трапезата на Великите покровители !!!
  • 120 Генерал 🇧🇬

    2 0 Отговор
    Ехаа, какво да кажа... ми индоктринацията е успешна. Не се мъчи с реалността и исторически сведения (тези извън турция) - няма да има смисъл.

    Знаех си - този теглил ярема пет века, е пак виновен.

    Пожелавам ти лек ден, и дано някога дойде просветление в твоя ум!
    И запомни( защото не си запознат изобщо с огромната българска трагедия) - българинът за миналото не търси справедливост, а мира. Това му е напълно достатъчно.

    Коментиран от #121

  • 121 Българските турци

    2 3 Отговор

    До коментар #120 от "Генерал 🇧🇬":

    Аз с никого и нищо си нямам кавга освен облъчените и натровени с робство,злоба и омраза допотопни динодозаври които неистово продължават да да си пръскат отровата навсякъе из атмосферата! Преди 2022 години тия дни под блясъка на витлеемската звезда заедно с него се е родила една от най светлите надежди на човечеството за равенство и мир на земята. Аз вярвам че тази надежда е жива и че хората все още вярат и очакват !...Безспорно, истината на Всевишния е неоспорима...Светлината и е отправена към всички ни през прозорците и книгите на всички религии ! Но колко са тия които отправят взор към тази истина?...От момента когато Каин уби Авел ,користта и злобата са с хората и лъчите на всевишната истина за съжаление се прекарват през злобни призми и се отразяват в криви огледала!... В името на тия "субективни и измамни" истини от векове се лее човешка кръв! Всеки влачи своя "кръст" към своята Голгота!...Bсички сме на изпит в този свят и когато се явим пред съда на Всевишния няма да има никакво значение от кой прозорец и през коя книга сме отправили взор към ИСТИНАТА му!...
    Желая на всички хубави хора радост и щастие !!!
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Шкембе войвода

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "само питам":

    А защо има ВМРО?....ВЕЛИКО МАКЕДОНСКА РЕВОЛЮЦИОННА ОРГАНИЗАЦИЯ? Нали Македония е изкуствено създадена?Но пък има такава партия,дори беше на власт, че и мрежата вдигнаха в съюз с оня дето биеше бабички и за хартиени самолетчета платиха милиони.Айде първо се определете кой какъв е и после търсете сметка не тея дето си знаят какви са
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 дописвам

    3 3 Отговор

    До коментар #80 от "Бонак":

    Я, кажи колко турци допускаха във ВУЗ в 1 паралелка? От 30 студенти прием, колко бройки бяха определени за турци? Ще ти отговора- 1 брой. От 30 студенти 29 места бяха за българи и само 1 място за турчин. И не, че е нямало кандидати, имало е, просто държавата комунистическа не е допускала турците да учат. След това следвало разпределение. Ах, тези разпределения! Знаеш ли къде изпращали турците да работят по разпределение?
  • 127 пенко

    2 1 Отговор
    ЗАЩО ДА ИМА ??? ТЕ ЗАЩИТИХА БЪЛГАРИЯ ОТ ПАНТЮРКИСКИТЕ ДАВЛЕНИЯ !!!!!!!!!! МАЛКА - БЕШЕ РЕПРЕСИЯТА ---АМА 400 000 ОРГАНИЗИРАНИ ПАНКТЮРКИ /БЪЛГАРСКИ / - СЕ ОПИТАХА ДА ПРОТЕСТИРАТ В БУРГАС -ОТ ЦЯЛА СИВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ !!!! И ХОП - БУРСА !!!!!!!!!!!
  • 128 Хайде, ся.....!

    3 2 Отговор

    До коментар #109 от "Генерал 🇧🇬":

    Та вие коригирахте "благородната" си постъпка, да не изритате турците от страната, както са сторили останалите балканджии. По времето на "Голямата екскурзия" от 1989 година, която си беше "боносът" на " Възродителния процес" и следващите 10-ина лета, повече от половин милион "нашественици", напуснаха България и се установиха ; кой в Турция, кой из Европити. Докато бяха в родината си страната имаше що годе Земеделие, Хранително-вкусова, Консервна, Текстилна промишленост и още какво ли не. Днес - НЕМА. Оти веке нема кой да копа, да сее домати, краставици, бакладжан, нема кой да пасе и дои крави и овци. Нема кой да бяха с кирката и лопатата, и да "Строи за родината" язовири, пътища, заводи, да прокарва канализации, да издига ония мегаломански мастодонти на комунистическите фараони, като на Бузлуджа и Шуменското плато, например. Та прав си че: "Сега идва време, когато ще си платим прескъпо за тази наша тъпа "благородна" постъпка. Понеже почти нищо не произвеждаме, станахме "роби" на Одринския пазар и на Турция, която ни снабдява с всичко ; като започнеш от зарзавата, разните му кльопачки и стигнеш до долните гащи.