Last news in Fakti

8 Март, 2023 10:11 16 594 284

Безсилието на страхливците

  • нина дюлгерова-
  • руусофобия

Когато нямаш аргументи, за да обориш една истина, се използва изпитаният метод – лъжата, клеветата и агресивната риторика

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато нямаш аргументи, за да обориш една истина, се използва изпитаният метод – лъжата, клеветата и агресивната риторика. В последно време това се прилага за събития и факти свързани с Русия - Руско-турската война 1877-1878 г., националния празник и всякакви други събития. Русофобската вълна е агресивна, преднамерена и до голяма степен свободна интерпретация на тема Освобождението на България. Упорито се повтаря една абсурдна теза как не Руската империя, а украинците са освободили българите. Няма значение, че тогава украинци е нямало. Те са се е наричали малоруси. Във войната Русия преследва своите цели, но това не са Проливите. Босфорът и Дарданелите са извън имперските интереси по време на тази война. Тези, които твърдят обратното, явно не са запознати с руските дипломатически и военни архиви по този въпрос. Незнанието обаче е сила когато не си изправен срещу историк, който е работил с документи и е наясно с нюансите и цялостната картина на политическото и военно формиране на стратегията на Петербург.

Непрекъснато се повтаря, че 3 март не трябва да е национален празник на България като се изтъкват различни тези, които предизвикват повече насмешка, отколкото да се приемат насериозно. Другите държави не били определили своята национална дата съобразно освобождението си от османска власт. Защо трябва отново да се съобразяваме с останалите? Светът все още се състои от държави, които имат своята история. Третата българска държава се появява на европейската политическа карта на 3 март, когато се подписва предварителният договор между Руската и Османската империи. С него много ясно се отговаря и на въпроса, кой е освободил българите от османското иго. Измислените спорове за датата на националния празник на България поставя под съмнение и държавността ни.

Заиграването с националния празник повдига още един въпрос. Изреждат се много дати, свързани с различни събития от българската история. Задокеанският натиск за отказ от дати и събития, свързани с Русия, е толкова голям, че се наблюдават своеобразни рекорди и смешни лапсуси в изказванията на представителите на различни български институции. Освобождението било дело на българското освободително движение, а след това на българското опълчение и „украинските“ войски, а създателят на Сан Стефанския договор граф Николай Игнатиев бил българофоб и убиец на апостола на свободата Васил Левски.

И тъй като през последните дни станахме свидетели на засилващата се риторика в публичното пространство за преместване или разрушаване на различни паметници, свързани с българо-руската история, трябваше да има факти, за да се изпълни със съдържание този процес. Първо се появи „героят“, който разруши плочата на паметника на Съветската армия в София, а през нощта на 3 срещу 4 март беше облят с бяла боя паметникът на граф Игнатиев във Варна и изкъртена плочата с картата на Сан Стефанска България към него. Проф. Андрей Пантев нарече този акт парвенюшка комплексарщина, а според мен е безсилието на страхливците.

Не е случайна поръчковата атака срещу граф Игнатиев. Приписва му се участие за обесването на Васил Левски, за което няма никакви доказателства. Всички вече разбират от руска история. Знайните и незнайни апологети на лъжата даже не си правят труда да четат документи. През 2020 г. излезе сборник „Левски пред съда на Портата. Процесът в София (1872-1873) в османотурски дипломатически и домашни извори“. В тях много ясно е представена политиката на руския посланик в Османската империя граф Игнатиев, който в секретни указания до руските консули по българските земи последователно, прокарва тезата да се омаловажава и съзнателно да се настоява пред българите да се въздържат от радикални действия, за да не се разберат размерите на българското освободително движение. Целта е да се определят по-леки присъди и да не се дават допълнителни поводи за репресии върху българското население. В това време английският посланик Х. Елиът настоява пред великия везир точно обратното – мащабно разследване, масови арести и строги присъди. Австро-Унгария също е последователен противник на българското освободително движение.

Задачата, която е поставена за изпълнение днес е ясна. Основната цел на дискредитирането на граф Игнатиев и поругаването на неговия паметник във Варна е да се постави под съмнение Сан Стефанският договор, чийто създател е той. Няма значение, че с този договор се възстановява България на европейската геополитическа карта. Нихилизмът е полезен, когато се заменя с нещо друго. Драмата е в това, че дерусификацията, която е поставена като задача на българския евроатлантически елит, е на принципа след мен и потоп.

Фразата, която през последните седмици често се повтаря е „тук не е Москва“. Идеята е вероятно да се твърди „тук е Вашингтон“. Смешно и жалко, защото тук е България,


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 373 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бляя

    69 235 Отговор
    Вижте го този звяр. Нищо човешко

    Коментиран от #9, #177

  • 5 Местния Козар

    315 85 Отговор
    Жената е права, ама на Киро про100то и компания това няма как да се обясни.

    Коментиран от #198

  • 6 Пич

    308 55 Отговор
    Има само два типа примати , които рушат исторически паметници ! Едните са откровените идиоти , като Бъки - бомбата , или идиотите , които отрязаха главата на статуята на Христофор Колумб в САЩ !!! Другите са фашистите !!!

    Коментиран от #274

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 3.14К

    276 47 Отговор
    Жълтопаветниците са най-обикновени безпаметници на клетъчно ниво!

    Коментиран от #166

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Вижте сега,

    276 27 Отговор
    Ако Русия наистина е била тръгнала за проливите, България е извадила късмет, че се е оказала на пътя на руските войски към тези проливи. Така че, те пътьом и между другото, са ни освободили - и какво лощо има в това? По-нататък, християнството може само да съжалява, че Русия не е успяла да превземе тези проливи - сега най-малкото, историческата църква Света София (от времето на Юстиниан Велики) нямаше да е джамия.

    Коментиран от #29

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Факти КОЙ ви рекетира?

    59 204 Отговор
    Откъде ги изкарвате тези висящи по жиците кецове? Сега остава и карлуковската кукувица цветиславка да изтипосате.
  • 13 НЯКОЙ

    88 253 Отговор
    Ето такива "капацитети" мачкаха българското общество 45 години, но явно не им стигат и ТЕ пак изпълзяват да тровят въздуха ! Ако не се стегнем, пак ще се налага нов 10 ноември !

    Коментиран от #277

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българин

    75 232 Отговор
    Върли путинисти като могат да предизвикат единствено погнуса, но не и конструктивни дебати. Не давайте форум на подобни недоразумения, елементарната морална хигиена го изисква!

    Коментиран от #135, #179, #241

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Българин

    71 223 Отговор
    От Съединението до днес Русия и русофилите са най големите врагове на България и българите!
  • 18 Митрополит Методий Кусев

    66 205 Отговор
    България е болна. Тя страда от недъга на сляпото русофилство.

    Русофилството в България е достигнало до идиотство. Когато руската дипломация прави пакостите, ние, българите, нарочно си закриваме очите; жумим, за да не виждаме пакостите, правени нам от Русия.
  • 19 Фактопроверител

    71 190 Отговор
    Другарката Дюлгерова - откровен наш човек. Другарката първо специализира в МГУ "Ломоносов" в масква, където много ясно и е внушена генералната линия на партията. А в уж "обективния" си анаЛИЗ, някак неусетно, тихомълком слага знак за равенство между "руски" и "съветски". Историк, който я пита...
    Що се отнася до волната и интерпретация на това, кога се появява на историческата сцена Третата Българска държава - нека да я оставим на съвестта и. А на останалите милиционери да поясня - когато някой отвън дойде и "даде" на местното население собствена държава, чудото се случва само когато туземците са формирана нация с ясно национално самосъзнание. Ако го няма - се случва Африка. А при нас се е случило и имаме ДЪРЖАВА! Благодарение на усилията на възрожденци и будители и строители на Съвременна България (които са избити, а паметта им поругана от съветските слуги след 1944 г.). Поредната руско-турска война 1877-78 г. завършва с появата на васалното (на Турция) Княжество България, не от любов и/или благородство от страна на руската империя, а като поредна стъпка в руската имперска политика "масква - Трети Рим" (демек русията е наследник на Византия и съответно господар на Балканите). Но какво да ви разправям очевидни истини. Който е патриот и родолюбец ги знае и без мен. А милиционерите си слушкат другарката.
  • 20 Историк плюс

    217 36 Отговор
    Руско-турските войни са десетина и след всяка една от тях (без Кримската) една православна балканска държава получава автономия или независимост при сключения мирен договор. Товая е исторически добре документирано. Да изброим тези държави: Молдова, Влашко, Черна Гора, Сърбия, Гърция и България. От другата страна на Черно море това са Грузия и Армения. Не остава никакво съмнение, че Руската Империя е спасителката на православния християнски свят, независимо от поставените цели Де да можеше днешните хегемони да правят толкова добрини с военните си набези - само че то става точно обратното. И още нещо: Защо България се освобождава последна от всички балкански държави? - ами защото сме били в сърцето на Османската Империя в Европа. Опитвали сме се да се освободим - да, но силиците ни не са били достатъчни. А може би ако не беше Русия, днес българите, подобно на кюрдите още щяха да се борят за свободата си................

    Коментиран от #210

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ето така говори

    174 26 Отговор
    Човек с факти а не с измислици и откровени лъжи.Но който е зомбиран и с протрит мозък(или изобщо го няма) си знае неговото и в никой не ще да се вслуша!
  • 24 Просто човек

    50 177 Отговор
    Вчера тази, днес пак тази путинска бабичка... Докога?!

    Коментиран от #157

  • 25 ССС

    47 161 Отговор
    Получи ли си рублите? Положила си старание, заслужаваш повече от 4000.

    Поредната рускиня прикрита, като българка. Мутрофанова вече те е предложила за руско отличие.

    Коментиран от #214

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 След Кримската

    121 11 Отговор
    война руснаците разбират, че не могат да превземат Проливите по море въпреки разгрома на турския флот от Нахимов в Синопското сражение и затова тръгват по суша да ни "освободят" и да превземат Цариград. Спира ги английския флот разположен в Босфора. Иначе щяха да демилитаризират и деосманизират Истанбул.

    Коментиран от #57

  • 29 ССС

    55 84 Отговор

    До коментар #10 от "Вижте сега,":

    Лошо няма, че са ни освободили и никой не отрича, че войната е едно от поредицита от събития довели до Свободата ни.

    Лошото е, че ни лъжат, че нашето освобождение е причина за войната, а всъщност, освобождението ни е следствие от войната.

    Коментиран от #38, #47, #54

  • 30 Даскал Матросова

    40 116 Отговор
    Рашаните държат на тия паметници защото са една много добра подигравка срещу стара държава като нашата
  • 31 Айде

    47 130 Отговор
    Г-жо професорке, с всичко това оправдавате ли путиновата агресия в Украйна, войната му и убийствата на хора в 21 век!? Или, само се опитвате, пък каквото там излезе!? Точно тази ваша, отвратително крива история мъти главите на много българи от 80 години, та и до сега! Не може с едно историческо събитие да се оправдава друго, още повече, когато между тях има 150 години! Други са ни освободили и ние сме им благодарили! Тези, сегашните, са агресори срещу цивилизацията!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Точно в десетката

    132 20 Отговор
    "Фразата, която през последните седмици често се повтаря е „тук не е Москва“. Идеята е вероятно да се твърди „тук е Вашингтон“. Смешно и жалко, защото тук е България"
  • 34 Безродник

    147 30 Отговор
    Какво можем да очакваме от хора построили паметник на англосаксонските летци, избили над 30000 души,унищожили половин София и написали на паметника, че "Димитър Списаревски е узурпатор"!!!
    Същите тия днес бутат паметника на другия "окупатор"!
    Изобщо не се чудете после. защо в Украйна и в Македония рушат българските паметници!!!
    Там са същите като вас.......безродници!!!!

    Коментиран от #44

  • 35 Коректен

    46 117 Отговор
    Удобно е да пишеш глупости, когато архивите са в русия, а истината е заменена с лъжи. русия е страна агресор и вечен враг на България. ВЪРНЕТЕ БЪЛГАРСКИТЕ АРХИВИ!!!!
  • 36 В Габрово

    38 84 Отговор
    има квартал "Киевци" където е имало гарнизон на руската армия 1878г. Когато габровци ги наричали руснаци те казвали - не сме московци, а киевци. Руснаците имат навика да си присвояват всичко положително от Руската Империя и СССР. Руският поп Гундяев нафута Радев за това, че спомена финландци, румънци, украинци като освободители, а вицепрезидентката Йотова ръка му целува на колене.
  • 37 Коректен

    70 9 Отговор
    Коментар от старата генерация "професори". Чудесно.
  • 38 Историк плюс

    111 21 Отговор

    До коментар #29 от "ССС":

    Ако си чел официалните прокламациина руския цар и исторически документираните дипломатически совалки на руското правителство, ще разбереш, че никой не те е лъгал за нищо и че освбождението на България е една от основните цели на тази война. Отричането на тази истина омаловажава значението на Априлското въстание за освобождението на България, а то е именно възмъщението на прогресивната световна общественост во главе с Руската Империя срещу турските зверства. Именно това развързва ръцете на Русия за нова война с Турци след поражениети и в Кримската война (1854)

    Коментиран от #48, #56

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 След като

    36 87 Отговор
    са ни "освободили" защо са останали още 7г. у нас до 1885г.? Накрая след Съединението насъскват Сърбия да ни нападне и се изнасят в Русия, а след това са против него. През 1944г. колко съветски войници си дадоха живота за нашата нова "свобода" ако не смятаме ония в Бургас и защо армията им остана до края на 1947г.? Нашата армия воюва с немците и дадохме 31 000 убити в нея, пращаха ни срещу елитните немски части - СС дивизията "Принц Ойген".
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Фактопроверител

    36 71 Отговор

    До коментар #34 от "Безродник":

    Момче, малко си се объркал, като си преписвал от опорките.
    Жертвите на бомбардировките над София са малко над 2200 човека. Повтарям две хиляди и двеста човека.
    За цялото Царство България - загиналите са 4 208 човека.
    За справка - осъдените на смърт от т.н. "Народен съд" са:
    смъртни 2730
    доживотни тъмнични 1921
    20-годишни 19
    15-годишни 962
    10-годишни 727
    по-кратки присъди 3241
    А без съд и присъда са избити още 30 000 човека. ТРИДЕСЕТ ХИЛЯДИ!
    Общо по време на комунизма са репресирани под една или друга форма 300 000 (ТРИСТА ХИЛЯДИ) български граждани. Та да сме наясно с мащабите.

    Коментиран от #61, #64

  • 45 Справедлив

    79 11 Отговор
    Който харесва Запада и Изтока да върви там. В България трябва да останат само истинските Българи - единни , равноправни, равноползващи , независими и готови да умрат за Родината си . Съюз с някого води само до ЗАВИСИМОСТ .
  • 46 Русия извършва геноцид и тероризъм

    33 89 Отговор
    Квквито и да ги плещи Дюлгерова,Срещу геноцида на руснаците,избиване на майки с деца,цивилни,рушене на жилища,няма аргументи ,освен осъдителни присъди,

    Коментиран от #52

  • 47 Шаро

    48 5 Отговор

    До коментар #29 от "ССС":

    И кво? Нали сега не говорим на турски или руски.
  • 48 Те и сега

    25 55 Отговор

    До коментар #38 от "Историк плюс":

    завоалират териториалните си мераци с освобождаването на руснаците от украинско иго. Путин обаче мазничко се усмихваше как Азовско море станало вътрешно за Русия.
  • 49 Пенсионер

    94 26 Отговор
    Браво на автора! За съжаление бенефициентите на западните грантове в България не ги интересува истината.
  • 50 Отворен свят и ние виждаме

    30 74 Отговор
    Пълни глупости. Кремълска пропаганда!
    Промиване мозъци вече не става!
  • 51 Адрес 4 000

    13 44 Отговор
    Списъкът на боклуците.
  • 52 Ехото на миналите бъднини

    91 20 Отговор

    До коментар #46 от "Русия извършва геноцид и тероризъм":

    Е друго си Е да хвърлиш Ядрени Бомби на жени и деца и да заличиш над 250 000! СаЩ са единствената ,,Държава" в света употребила Ядрено оръжие!

    Коментиран от #212

  • 53 добре де,

    44 10 Отговор
    На документи ли да вярваме или на пристрастени автори, които или не са запознати или тенденциозно манипулират фактите? В записките на началник-щаба на руската армия във връзка с войната от 1877/1878 г. и в заключението на специалното строго секретно съвещание от 21.08.1881 г. се цитира Александър III, който прави следното изявление: ,,Според мен ние трябва да имаме една главна цел: това е завладяването на Константинопол, за да можем веднъж завинаги да се утвърдим в проливите и да знаем, че те ще бъдат в наши ръце. Това е в интересите на Русия и това трябва да бъде нашият стремеж, всичко останало, ставащо на Балканския полуостров, за нас е второстепенно".

    Коментиран от #104, #178, #204

  • 54 Туркофиле,

    90 11 Отговор

    До коментар #29 от "ССС":

    да кажем,че си прав - лъгали са ни, че нашето освобождение е причина за войната, а всъщност, освобождението ни е следствие от войната.
    Но какво лъжат и крият за Западна Европа, която последните 200 е поддържала статуквото на Османската Империя!?
    Англия и Франция, например:
    Още през 1853 г., когато България е под турско робство, в Източна България се разполагат тиловите поделения на англо-френските войски, десантирали в Крим (Кримската война 1853-1856 г.). Видно, не за да ни освобождават.


    Какво направиха Англия, Австро-Унгария, Франция, Германия, или другите западни държави?
    Не бе ли територията ни(преди Освобождението) плацдарм на западните Велики сили, БЕЗ да са заинтересовани да имаме ДЪРЖАВА заради техните имперски интереси??
    Имперските интереси е имало от всички, но точно руските спомагат за възраждането на Третата Българска държава. Избоде ви очите това, ей! Ако бе ни освободила Англия например, днес за вас всичко би било точно, нали?! Уви не е така, и не може да върнете времето.

    Коментиран от #70

  • 55 Павел пенев

    77 25 Отговор
    Чудесен коментар,който не е за демократи с евроатлантически ценности. Те са полуидиоти по рождение.

    Коментиран от #86, #244

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Възмутен

    34 13 Отговор

    До коментар #28 от "След Кримската":

    Какъв пък ти е проблемът Истанбул да е отново християнския град Константинопол, безверецо?
  • 58 4000?

    24 66 Отговор
    Заработи ли си ги "професорке"? Да обориш една 50 годишна лъжа пропагандирана от такива като теб е тържество на истината!!!!
  • 59 Браво Нинка!

    27 10 Отговор
    На втори април с бюлетина N-3.Ганьо,направиш ли се точно Този път на Заспала лисица,само на Себе си се Сърди!
  • 60 ТРАКИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ

    39 17 Отговор
    1828 г. е много по-мащабно от Априлското-1876 г. През 1828 г. руският флот стоварва хиляди пушки в заливчетата на Юг от Бургас...Въоръжени с руското оръжие българите от Тракия въстават и освобождават Созопол и редица градове чак до Средец (София), а по-късно превземат дори и гр. ОДРИН, но.... „руският” ген. Дибич сключва с турците съюз и им връща градовете, като същевременно разоръжава и изоставя Българите...За да се спасят от турските зверства Българите бягат отвъд Дунава, чак в БЕСАРАБИЯ...
    Организаторите и предводителят на въстанието кап. Г. Мамарчев са арестувани от....внимание! изпратения за целта руски казашки полк??? „Руският” генерал Дибич, по рождение Ханс Карл Фридрих Антон фон Дибич, е искал да избие Българите с руските топове..., А БЛИЗО 500 ВОЙВОДИ СА ПРАТЕНИ НА ЗАТОЧЕНИЕ В СИБИР. Затова "по-старите българи ни гледаха под око" казва Достоевски(писателят), военен кореспондент през 1878г.

    Коментиран от #69, #72, #91, #115

  • 61 Ехото

    42 9 Отговор

    До коментар #44 от "Фактопроверител":

    Колко от тези осъдени на смърт са ръкопляскали при обявяването на война на сАЩ и аНглия ? А по време на Народния съд в България имаше ли военни представители на съюзниците на съветската армия? Какви бяха докладите ИМ,,по Въпроса"???
  • 62 Неразбрал

    22 36 Отговор
    Тия освобождения са официална доктрина на имперска Русия и обикновено завършват с териториални придобивки за тях..не случайно тече същата програма и във момента

    Коментиран от #243

  • 63 Шаро

    57 12 Отговор
    Няма значение какъв е паметника, той е направен за да напомня на поколенията за нещо, без значение хубаво или лошо. За да има Памет този народ и да се учи от грешките си.

    Коментиран от #76, #82

  • 64 Безродник

    45 19 Отговор

    До коментар #44 от "Фактопроверител":

    Излиза(само за София), че на три разрушени сгради е загивал по един човек, което няма как да е вярно - според твоите писания. Само от моя род има 12 души загинали.
    Що се отнася до Народния съд, който отвързва ръцете на престъпниците, то той е създаден поради изискване на Чърчил. Същият Чърчил, който ни е предоставил на Сталин на прословутата цигарена кутия.

    Така че, а да намалим темпото
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Нямаше

    8 33 Отговор
    да стане, Великите сили са подозирали правилно, че целта на Русия е окупацията на Босфора и нямаше да го позволят. Смяташ ли, че щеше да стане ексклав като Калининград, турците щяха рано или късно да си го вземат.
  • 67 Тази русофилка поставя думи неказани

    26 54 Отговор
    „тук не е Москва“, „тук не е Вашингтон“. Смешно и жалко, защото тук е България. Никой не е казал че е Вашингтон, това са русофилята, с измислици водят демагогия. И тя такава че са готови на предателство в полза на путлера.
  • 68 опълченец

    32 51 Отговор
    Атаката не е срещу датата 3 март, а срещу тълкуването на нейното значение. Огромна част от подкрепящите фашисткия режим на Путин, както и Русия и бившия Съветски Съюз, непрекъснато спекулират с тази дата и руско- турската война от 1877/78, обясняваюки ни, че трябва безкрайно да подкрепяме всичко, което идва от там. Този вид благодарност се нарича робска зависимост, тя е срамна и обидна за България. Драги русофили, вие използвате тази светла дата за пропаганда и нито Америка, нито Европа отричат нашето освобождение. Отричате го вие, поставяюки се в ролята на безропотни слуги, в ролята на русороби.
  • 69 Кажи цялата история

    26 7 Отговор

    До коментар #60 от "ТРАКИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ":

    защо кап. Г. Мамарчев е на служба в руските войски за да го арестуват??

    Нали знаеш, че половината истина е чиста лъжа.
  • 70 опълченец

    21 4 Отговор

    До коментар #54 от "Туркофиле,":

    А ние какво сме дали за свободата на другите народи?

    Коментиран от #85

  • 71 Вярно е , че историята трябва да се знае

    25 28 Отговор
    “ Вие ни освободихте от турците ама от вазе кой ще ни освободи“ - казал българският Екзарх Антим Първи в лицето на княз Дондуков

    Коментиран от #73, #74

  • 72 Още малко История

    20 5 Отговор

    До коментар #60 от "ТРАКИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ":

    Въстанието в Тракия от 1829 г. избухва в хода на поредната Руско-турска война и обхваща Тракия от Сливенско през Сакар до Странджа и Малък Самоков в Лозенградско. Българите присъединават своите отряди към руските и самостоятелно срещу турската власт.

    Фактически започва на 16 февруари с щурма на русите превзел Созопол, когато се формира българският първи голям въстанически отряд воден от Стойко Маврудов. Cлед влизането на 20 август в Одрин на ген. Дибич Задбалкански обхваща и равнинните райони на Одринска Тракия от Одрин, Лозенград и Люлебургас до Чорлу, където българите отхвърлят турската власт и поставят исканията си за освобождение.123 През септември 1829 в Котел кап. Георги Мамарчев се готви със своите няколкостотин четници да обяви в Търново възстановяването на България, но Одринският мир е сключен на 2 септември и българите не получават нищо, освен „правото“ да се изселят в Русия.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Напразни тревоги

    30 10 Отговор

    До коментар #71 от "Вярно е , че историята трябва да се знае":

    Както се видя, руснаците ни освободиха и си тръгнаха

    Коментиран от #81

  • 75 Чавко,

    28 11 Отговор
    я обясни как Европа измръзна без руският газ.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Има документи в архивите

    32 23 Отговор
    От публикувания в Държавен вестник през януари в далечната 1884 г. Указ № 1144 става ясно, че „безкористната“ помощ на братушките-освободители е струвала на изстрадалия български народ повече 10 милиона и половина книжни рубли. От руските архиви, публикувани през последните години, става ясно, че Русия не е искала България да стане независима, свободна и просперираща държава, а да бъде отвъддунайска губерния, управлявана от наместник на императора. Нещо като база и предмостие за щурма за завладяването на Босфора, стара мечта на руските царе от времето на Петър I и Екатерина Велика.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Демократ

    27 43 Отговор
    Когато измислени историци като тази жена налагат кремълската версия на историческите факти,а не истината, въпреки доказателствата и книгите и становищата на истинските историци,които боравят с документи и факти, резултатът е промиване на мозъците на хората, които не знаят истината, което е плачевно.
  • 81 Ами не си тръгнаха

    17 27 Отговор

    До коментар #74 от "Напразни тревоги":

    Тук са и до днес. За жалост.
  • 82 Има значение

    14 40 Отговор

    До коментар #63 от "Шаро":

    какъв е паметника. Има такива, пред които свеждаш глава има и такива, които трябва да заплюеш. Този е от вторите. Мамного голям бе... и един писоар върши същата работа.
  • 83 Само съд по бързата процедура

    23 18 Отговор
    За такава демагогия, равна на предателство.

    Коментиран от #88

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Туркофиле,

    28 0 Отговор

    До коментар #70 от "опълченец":

    за бързо ограмотяване в нет търсачката:

    БЪЛГАРИ – УЧАСТНИЦИ В ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СЪРБИЯ И ГЪРЦИЯ
  • 86 А останалите

    11 24 Отговор

    До коментар #55 от "Павел пенев":

    с русофилски наклонности дори не са полу, направо са си цели.
  • 87 Истината

    21 44 Отговор
    Невъзможно е човек да бъде едновременно почтен, интелигентен и ру софил! Ако е инт елигентен и по чтен, никога няма да е ру софил! Ако е почтен, но симпатизира на Русия, то интелигентността му е под въпрос. А ако е интелигентен и подкрепя Русия, значи е всичко друго но не и почтен!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Наблюдател

    19 36 Отговор
    Хлебарката може да живее две седмици без глава но русофила може да прави това цял. Професор кога е живото доказателство!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 да допълня

    29 2 Отговор

    До коментар #60 от "ТРАКИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ":

    Съгласен съм с всички изброени факти, но има и още нещо, което си прпуснал. Руските интереси през това време не са съвпадали с българските, както това се лучва през 1877г. и резултатите от въстанията са налице. Тогава целта най вече на Русия, а отчасти и на Европа е била да се образува независима територия в Пелопонес с цел при една следваща война срещу империята да се образува втори фронт. Така се появява за пръв път на картата гръцка държава, докато преди Римската империя не е съществувала държава, а само колонизирани (заселени гръцки мигранти със съгласието на местните) градове по различни крайбрежия на Средиземно море и всички свързани с него морета. Другата причина Европа да не се включва толкова активно срешу Османската империя макар, че е имало недоволства срещу ислямисти на територията на Европа е била, че католическата и православната църкви също са били в сериозен конфликт. Затова турците, които са тигнали до Виена, са били изтласкани обратно, но само до Балканите и оставени там за да се разправят с православието.

    Коментиран от #119

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Българин

    21 35 Отговор
    От Съединението до днес Русия и русофилите са най големите врагове на България и българите!
  • 96 Войната ще свърши.

    14 27 Отговор
    Дай боже по-скоро!!!Тази къде ще се дене?

    Коментиран от #110

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Прокопий

    23 33 Отговор
    Ааа, червената чума и вчера я пуснахте със същата статия, на публикация ли плаща Мутрофанова, или редактор няма дежурен в сайта?
  • 102 Ушанков

    18 31 Отговор
    Айде поредната натегачка,за някоя друга рубла.
    Путрофанова да я запомни и веднага да и удвои хонорара .
  • 103 Тишината на женската спалня

    14 25 Отговор
    Поражда ей такива безумия.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Адмирации!

    48 20 Отговор
    Поне един човек да каже истината в евроатлантическата какафония от крещящи папагали. България и българите обичат Русия и руснаците, защото знаят цената за собствената си свобода и че без Русия нямаше да ни има днес.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Един българин

    8 18 Отговор
    Така да поразсъждаваме малко.Русия губи Кримската война 1853 ако не бъркам но освобождава Румъния та слиза чак по цялата наша черноморска ивица до Одрин 1862 - опаа Одринския мирен договор и стотиците хиляди бежанци от Одринска Тракия.Стоп.Никой не казва за парите дадени от Русия на Евлоги Георгиев за сформиране на челен отряд от2500 души българи - опааа ама тез пари кой ги дава е въпроса. Бригантината Орфей и граф Паскевич измислени лица и събития ли са.Кой плаща войната-36тона злато взети след освобождението -и те са май ат приказките ама не на Шехерезада - Оглушително мълчание по темата
  • 108 Пол Крейг Робъртс

    43 13 Отговор
    Има много хубава статия - Русия, последната християнска държава. Описва за своя роден град в САЩ, напълно променен, без история, без спомени. Навсякъде в САЩ тече същия процес. Махат паметници от кратката им история, защото били расистки. Заключава, американците вече са народ без история. Описва същия процес и в Европа. Като заявява, че само мюсюлманските имигранти остават с памет, култура , бит и религия, докато европейците губят своите. Обяснява, че целта на цифровизацията, новата революция, е хората да останат без памет, без история. Такъв процес тече и в България.

    Коментиран от #114

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Миии

    34 11 Отговор

    До коментар #96 от "Войната ще свърши.":

    При четири американски бази ТЯ е тук, а като свърши войната ще и вдигнат паметник докато е жива, на мястото на американските пилоти - избивали мирни граждани
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Един Човек

    45 16 Отговор
    Най на края да прочета една свестна статия и във Факти ! Адмирации ! До този момент си мислех , че живеете за да плюете Русия!
  • 113 Безсилието на страхливите русофили

    24 33 Отговор
    Води до агресивна руска демагогия

    Коментиран от #117

  • 114 Измишльотината Робъртс

    11 21 Отговор

    До коментар #108 от "Пол Крейг Робъртс":

    В Русия християните са малцинство,45 процента
  • 115 Един българин

    13 10 Отговор

    До коментар #60 от "ТРАКИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ":

    Пушките не са стоварени от руснаците -те са купени от Хасково а другите откраднати от една турска оръжейна фабрика до Ямбол.В туй заливче до Маслен нос са натоварени N на брой товаа с откраднато злато зада бъде платено за солдатите и офицерите.
  • 116 Един човек

    16 17 Отговор

    До коментар #11 от "Иван":

    Дори и така да е както си го написал , това не променя факта , че Русия ни освобождава от 500 годишно робство !!! Но …. не е така !
  • 117 Коя демагогия?

    31 6 Отговор

    До коментар #113 от "Безсилието на страхливите русофили":

    за турското робство, или за "либералното турско съжителство"???

    Коментиран от #118, #121

  • 118 Безсилието на страхливите русофили

    16 28 Отговор

    До коментар #117 от "Коя демагогия?":

    Как коя, руската!!!! Турция бърка ли се ? Вашингтон бърка ли се ? Брюксел бърка ли се ? Само русия със своите русофиля българските национални предатели.
  • 119 Един българин

    17 3 Отговор

    До коментар #91 от "да допълня":

    Опааа Римлянина -по полека Елада е името на Гърция - последното са го измислили латините щот едно племе дето се е заселило по Апенините идвало от Елада е носило подобно но не същото название - кви ги говориш нямало Елинска държава-вземете попрочетете някоя книжка бе

    Коментиран от #134

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Истината

    18 37 Отговор

    До коментар #117 от "Коя демагогия?":

    Крайно време е проруската пропаганда и подкрепата за Русия да бъде третирана като заплаха за националната сигурност на България с всички произлизащи от закона последствия!
  • 122 Ужас!

    16 24 Отговор
    Учат децата ни на русофилия в ВУЗ-овете!

    Коментиран от #141

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Наблюдател

    20 28 Отговор
    Дали Владимир Висоцки щеше да възпява Путин и да подкрепя войната на Русия срещу Украйна? Дали Булат Окуджава щеше да възпява разрушаването на украинските градове и убийството на ykpаински деца?
  • 125 Ъндърграунд

    37 13 Отговор
    Абсолютно вярно.Най после един обективен материал,написан от българин.Все още има надежда.
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Заради тази статия

    19 31 Отговор
    Прокуратурата или Дерменджиев трябва да се самосезират.
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Артилерист

    43 21 Отговор
    Благодаря Ви г-жо проф. Дюлгерова. Изпълнен съм с удовлетворение от вашите доказателствени думи. Най-вече за задокеанския, разбирай американския, натиск всичко руско в нашата история да се заличи и замени с американско. Срамно, обидно и унизително е падението и слагачеството на атлантическия ни, Божем, елит. Такова извъртане, такова нагласяване, щото да е удобно на американците, си е повече от долно и мекотелско. Например, че украинците ни били освободили!!! Аз не съм историк, но поне хиляда пъти съм чувал от историци, че това е била РУСКАТА ИМПЕРАТОРСКА АРМИЯ! РУСКИЯТ ЦАР ЗАПОВЯДАЛ НА СВОЯТА, НА РУСКАТА, АРМИЯ и тя предприема своя освободителен за нас поход. Българският народ се отнася с най-висша признателност към своите ОПЪЛЧЕНЦИ, но те без РУСКАТА АРМИЯ нямаше да се справят. Проф. Дюлгерова, поздравявам Ви за куража в преобладаващата наша плебейска американизирана среда да назовете нещата с истинските им имена и пожелавам повече учени и известни българи да последват вашия пример, за да се избистри американското ни потисничество и предателството на българските атлантици.

    Коментиран от #131, #133, #154

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Истината

    16 29 Отговор

    До коментар #129 от "Артилерист":

    Колкото по-далеч от Русия, толкова по близо до цивилизацията?
  • 134 Втори българин

    23 1 Отговор

    До коментар #119 от "Един българин":

    ми, май сме чели..
    Няма дума "Гърция"? А Елада?
    А Елада не е етническо, национално, или държавно наименование.
    Елада е топоним/топографко понятие.
    Както и Тесалия.
    Основното население на древна Елада са йонийците. Те са местно население и нямат общо с данайските пришълци от Етиопия (братовчеди на семитите). “Timeo Danaos et dona ferentes (Страхувам се от данайците (гърците), дори когато носят подаръци). Вергилий.
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Рибата се вмирисва от главата

    14 34 Отговор
    Русофилята ще развяват руски знамена зад фатмака и никаква реакция. Фатмака се вмирисъл, да се започне от там, импийчмънт и Гешев да сваля разследването от трупчетата.
  • 139 Да ме прощава Всевишният

    11 33 Отговор
    Но искам да видя тая как мре задавена с копейки.
  • 140 Психиатър

    16 36 Отговор
    Войната в Украйна помогна много за поставянето на правилната диагноза на заболявания като психопатия и социопатия. На практика всеки, който подкрепя войната и руският агресор страда от тези ментални болести.
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Само питам

    16 26 Отговор
    Путин кога ще я покани да и връчи орден "Дружба между народите"?
  • 143 Мишел

    12 29 Отговор
    Същността на доброто е: да опазваш живот, да развиваш живот, да изведеш живота до най-висшата му стойност. Същността на злото е: да увреждаш живот, да възпираш живота в неговото развитие. Русия върши Зло и с право я наричат Империята на злото. И всички, които я подкрепят всъщност служат на Злото.
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Българин

    16 38 Отговор
    Що за същество трябва да си, за да защитаваш една агресивна държава, която е враг на страната, в която си се родил. Държава, която напада и избива най-близките си съседи и им отнема територии, само защото не искат да бъдат руски васали, желаят да са свободни и да вървят по собствен път? Държава, която може единствено да разрушава и убива, а не да гради и да създава. Държава, в която лъжата и измамата са се превърнали във висша ценност? Държава, която се нарича Русия?

    Коментиран от #172

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Няма лошо във филството

    14 28 Отговор
    Русофилите само в българия се занимават с политика и история. Нашите русофи.я са готови даже на предателство. С една дума на българските русофили да се гледа като на потенциални национални предатели.
  • 148 Страни същества са българските русофили

    12 31 Отговор
    Русия на обяви за неприятелска държава а нашите русофили, мазохисти ги обичат.
  • 149 Българин

    12 33 Отговор
    Дюлгерова и Пантев са най-големите проводници на руските фалшификати на българската история!
  • 150 ГЕШЕВ ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА СЕ РАЗСЛЕДВА

    8 16 Отговор
    КАКВО РАБОТИ ?
  • 151 Димитър Благоев

    13 30 Отговор
    „Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите“ ( „Принос към историята на социализма в България“, София, 1976 г.)
  • 152 Путлеропитек

    14 37 Отговор
    Дюлгерова, жалка си. Срам ме е, че някога съм те уважавал и си ми била преподавателка.
  • 153 Българин

    17 37 Отговор
    След писанията на Дюлгерова можем само да се убедим, колко актуално звучат думите на покойния историк проф. Пламен Цветков: „След 9-ти септември ни разделиха на човеци и нечовеци. В България днес живеят две нации – едните се подчиняват подсъзнателно на всичко руско и съветско, а останалите се опитваме да бъдем българи”.

    Коментиран от #159

  • 154 “Когато се почувстваш

    13 31 Отговор

    До коментар #129 от "Артилерист":

    нещастен, иди в Русия. Всеки, който опознае тази страна, ще разбере, че е истинско щастие да живее в което и да е друго кътче на света.” Казал го е известният френски пътешественик, журналист и писател маркиз Астолф дьо Кюстин в книгата си “Русия през 1839”.
    Маркизът е поканен от руския император Николай I да посети Русия и я опише, за да излъска имиджа ѝ, значително пострадал в Европа след жестокото потушаване на полските бунтове от руските казаци. Императорът обаче яростно захвърля книгата след като прочита в нея, че Русия е “затвор за народите”.
  • 155 Независим

    31 8 Отговор
    Браво 👍точно казано. За всички които искат да променят бъдещето да знаят че миналото не се променя.

    Коментиран от #158, #193

  • 156 Независим

    33 12 Отговор
    Държава която се нарича САЩ в последните 100г.е агресивната страна. А какво да кажем за последните 200г.- Англия- колониално робство,Испания колонизира Ю.Америка, Франция- Африка а Холандците са най-жестоки с робите които продават. Когато мразим Русия нека видим какво са направили по същото време англичаните и германците. Аз съм българин който има собствено мнение а не подвластно на днешните евроатлантици които продават българските интереси

    Коментиран от #200

  • 157 ами

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Просто човек":

    едното О в ника ти е излишно, но ти си знаеш де...:)
  • 158 Ами сега?

    31 1 Отговор

    До коментар #155 от "Независим":

    И Бог не може да измени миналото, но историците могат! (Самюел Бътлър)
  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Боже,как ме стресна тая стара и опулена

    9 24 Отговор
    Ти ма,нас за балъци ли на взе ма!Ти ли,ма се натресе тука да ни обясняваш кой бил Царя Освободител?Знаеме ма!Нямаме нужда ти да ни казваш на!Чели сме го това ма!Скрий си несимпатичната и стара мутра ма.
  • 161 Крум

    18 8 Отговор
    Поздравления!!!!
  • 162 Николай Стоименов

    18 14 Отговор
    "На умен човек се казва веднъж на прост хич ,няма да те разбере "така че не се хабете с русофобите

    Коментиран от #165

  • 163 !!!?

    19 1 Отговор
    Паисий хилендарски - кои са руси и кои московци !? Невежеството е направо безобино спрямо фалшифицирането на Историята !!!?

  • 164 !!!?

    15 11 Отговор
    Аргумент: Още в края на 1876 г. правителството на Русия създаде "Канцелария за гражданско управление на освободените зад Дунава земи" (цитат от История на България за 11клас) ! Някой да вижда в този цитат намерения на Русия за "Освобождение на България" !!!?
  • 165 Димитър Станков

    11 18 Отговор

    До коментар #162 от "Николай Стоименов":

    В България няма русофили и рисофоби. Националните предатели се пишат русофили и наричат защитаващите България русофоби.

    Коментиран от #170

  • 166 НЯКОЙ

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "3.14К":

    Обидите към други човешки същества показват безпомощност да докажеш правотата си с аргументи ! А това прави ли те щастлив, важен, изключителен - ако е така, значи имаш нужда от помощ ! Бъди добър и приветлив, така ще ти вярват и ще имаш приятели !

    Коментиран от #266

  • 167 Не ви ли правят впечатления

    4 16 Отговор
    Хора с нетипични фамилии за българин, пишат такива пасквили ?
  • 168 Тази кукомявка дето снася в чужди гнезда

    12 17 Отговор
    Не ме интересува дали е права или не. Другарката знае че задълбочава делението на народа а това е опасно за България. Не съм чел досега статия с такъв яростен стремеж за разделение на народа на една държава. Това не е русофилство а масиран саботаж на българското единство. Трябва да се самосезират копетентните органи. Ще се консултирам с юрист, възможно е аз да сезирам.

    Коментиран от #169

  • 169 Тази кукумявка дето снася в чужди гнезда

    8 17 Отговор

    До коментар #168 от "Тази кукомявка дето снася в чужди гнезда":

    Не ме интересува дали е права или не. Другарката знае че задълбочава делението на народа а това е опасно за България. Не съм чел досега статия с такъв яростен стремеж за разделение на народа на една държава. Това не е русофилство а масиран саботаж на българското единство. Трябва да се самосезират копетентните органи. Ще се консултирам с юрист, възможно е аз да сезирам.
  • 170 Вие

    14 5 Отговор

    До коментар #165 от "Димитър Станков":

    вероятно сте поклонник на чужди идеали. Това не е лошо - всеки има глава на раменете си - лошото е, че не сте запознат с историята и на база незнание, се опитвате да определяте и съдите хората според възгледите им. Не сте прав за това.

    Коментиран от #171, #174

  • 171 А вие

    8 15 Отговор

    До коментар #170 от "Вие":

    вероятно сте основен проводник на руски идеали. Това е опасно - всеки има глава на раменете си - а още по-лошото е, че сте запознат с историята и на база демагогия се опитвате да определяте и съдите хората според възгледите им. Завършека на което, никога не е добре.
  • 172 Ако

    16 10 Отговор

    До коментар #145 от "Българин":

    някой от изгорените живи беше Ваш роднина, нямаше да се подчинявате така на всичко, което говорят идолите ви от запад, или най-малко щяхте да се срамувате такива позорни думи да подписвате с Българин

    Коментиран от #173, #175

  • 173 Ако,то не претопляй стар фейк

    9 16 Отговор

    До коментар #172 от "Ако":

    Ето това е демагогия, нещо което не е било и то по начина по който се разпространява в България. Доказано е няма как да запалиш някоя измислена личност. Ето това сте русофилите.
  • 174 Еми вие

    11 9 Отговор

    До коментар #170 от "Вие":

    Знаете ли какво е филство и фобство ? Фили, фоби и политика ? Явно сте далече от русофилство. Целите ви са анти български.
  • 175 Айде бе...

    7 19 Отговор

    До коментар #172 от "Ако":

    На тая реторика от Путин ли се научи или някой друг ти помогна? Или и ти като Путин мислиш всички останали за по глупави от теб, а то се оказва обратното?

    Коментиран от #180

  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Анонимен

    7 2 Отговор

    До коментар #53 от "добре де,":

    Войната приключва 1878 г. Това, което цитираш се е случило 1881 г. Опитваш се да манипулираш.

    Коментиран от #181

  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Анонимен

    1 4 Отговор

    До коментар #175 от "Айде бе...":

    Пише се риторика .

    Коментиран от #182, #192

  • 181 Имено

    6 0 Отговор

    До коментар #178 от "Анонимен":

    На това съвещание се анализират последващи действия и се определят бъдещите политически насоки към България. Нещо се праиш на неразбрал.
  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Анонимен

    23 7 Отговор
    Всуе се морят русофобите. А методиката която използват за манипулация не работи. Би трябвало да са наясно с психологията на българина. Пресен пример са ковид ваксините и процента ваксинирани в България. Така и с насажданата русофобия. Предполагам че процента успеваемост ще е още по нисък.

    Коментиран от #187, #195, #197

  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 Антикомунист

    12 17 Отговор
    Тая, с " типичното" българско име "нина" и тя реши да се произнесе по въпроса 3ти Март. Аман от русофилски подл....... Ами разбира се че е много спорен въпрос. Вижте мнението на доказани и авторитетни изторици а и съвременници на събитието Вазов, Славейков и защо Стамболов разстрелват предателите русофили!!!!!!
  • 186 !!!?

    11 17 Отговор
    Нина Дюлгерова: име руско, фамилия турска ! Кой от кого я е освободил !!!?
  • 187 Българин 681

    11 9 Отговор

    До коментар #183 от "Анонимен":

    Здравствуйте БРАТУШКИ - Иван Вазов - апостол на БЪЛГАРСКАТА литература.

    Коментиран от #190

  • 188 Казуар

    13 12 Отговор
    Ако не бяха европейските сили България щеше да я сполети съдбата на страни като Армения, Грузия и всички страни около Русия, станали част от империята.
  • 189 Иван Георгиев

    13 10 Отговор
    Как ще коментира госпожата написала тази статия написаното от Раковски,Захари Стоянов,Стефан Стамболов и други съвременници на онези времена?
    На тях ли да вярвам или на тази жена.....
    Как ще коментира и неодобрението на съединението от Русия?
    Няма да коментира.........
  • 190 !!!?

    10 9 Отговор

    До коментар #187 от "Българин 681":

    1916 г.: Спомен от "братушките" !!!?

    Коментиран от #201

  • 191 Дядо

    14 12 Отговор
    На тъпана /Дюлгерова/ ли да вярвам? Каква историчка е тази, която не чете Раковски, Славейков, Захари Стоянов, Симеон Радев. Тя изпълнява само указанията на руското посолство.
  • 192 Бързаш без поне да провериш дали си прав

    4 0 Отговор

    До коментар #180 от "Анонимен":

    Как се пише: реторика или риторика?

    Двете форми са дублетни и могат да се употребяват равностойно в книжовната реч – реторичен/риторичен, също и реторична/риторична, реторично/риторично, реторични/риторични.
  • 193 "Правилно" "мислиш"

    11 11 Отговор

    До коментар #155 от "Независим":

    Но на дюлгеря внучката не може да промени историята. Целта и путинска, да раздели нацията и путлера да влезе в българия за да освободи руснаци. Само съд за такива.
  • 194 ганев

    11 10 Отговор
    БРАВО ПРОФЕСОРА Е ДАМА НО НЕ Я СТРАХ ЧЕ ЩЕ ИМА ПРОБЛЕМИ В ТОВА ИЗМИСЛЕНО ВРЕМЕ ВРЕМЕ НА ИНФЛАЦИЯ МИЗЕРИЯ И НЕОБРАЗОВАНОСТ

    Коментиран от #196

  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Браво и на теб

    6 4 Отговор

    До коментар #194 от "ганев":

    Дето можеш да пишеш само с главни букви.

    Коментиран от #242

  • 197 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 сТ.х.

    12 12 Отговор
    Професорката по лъготене проф. д.ик.н. Нина Дюлгерова не знае,че в Берлинския договор е записано със съгласието на Русия,че България остава подвасално на Турция княжество,което ще й плаща данък! Другарко Дюлгерова,Вие не знаете ли,че документите ,подписани след Руско-турската вона от 1877-78 г.,ВЕЧЕ НЕ СА СЕКРЕТНИ? иЛИ РАЗЧИТАТЕ НА НЕГРАМОТНАТА АУДИТОРИЯ НА САЙТА Факти.бг!? Явно промените трябва да обхванат и фалшивите професори,които се занимават с проруска пропаганда! Просто трябва да им отнемат титлите!

    Коментиран от #202

  • 200 Истински Независим

    10 18 Отговор

    До коментар #156 от "Независим":

    Държавата която се нарича Русия в последните 13 века доказа че е най-агресивната колониална империя. Основите и са изградени върху кръвта на много европейски и азиатски народи. Като почнем от XIII век та до момента руснаците са най-големите военолюбци разпалвачи на завоевателни войни които са подлагали поробените от тях народи на геноцид! Днес в азиатските колонии на руската империя има само остатъци от коренното азиатско население подложено на многовековен геноцид и изтребление от руските колонизатори! Който не вярва да пита народите поробени от руските колонизатори, тези изтерзани и измъчени народи ще ти разкажат що е то руски колониализъм! Народите които са имали късмета да се отърват от руско робство не искат и да чуят за Русия! Крайно време е някой да им посочи на руските империалисти къде им е държавата и да се прибират там, а не да продължават с плановете си за колониални войни!
    Когато мразите САЩ и Великобритания вижте първо какво са направили по същото време руските империалисти и колонизатори.
    Защото народите на държавите с които са воювали САЩ избират да имигрират в САЩ или ЕС! Народите които са били под колониалното владичество на Великобритания избират да имигрират и живеят във Великобритания или ЕС!
    И никой от народите които са били под руско колониално владичество не иска и да чуе за Русия!
    Никой народ не е видял добро от Русия!
    Само българите боготворят своите руски поробители на които са роби и до днес! Затова България е най-бедна

    Коментиран от #208

  • 201 Българин 681

    17 14 Отговор

    До коментар #190 от "!!!?":

    Само 38 години след Сан Стефано нашите "умни" политици, во главе с цар Фердинанд вкарват България в бойни действия с войската на единствената империя, чийто войници са загивали у нас и вследствие на чийто действия ни има отново на картата.
    И много интересно, били сме съюзници с Османската империя и противници с Царска Русия, която ни е освободила?!?!?"
    Мене лично ме е срам от действията и на тогавашните и на сегашните ни политици.
    Да живее БЪЛГАРИЯ, слава на Русия.......
  • 202 Виж сега какво ще стане

    8 8 Отговор

    До коментар #199 от "сТ.х.":

    На 3 март е сключен предварителен санстефански мирен договор. И какво "особождение" ? Източна Румелия /Османско васалство/ и Княжество България /Руска империя/ и княза трябва да получи одобрението на високата порта / дивана на султана/. И какво освобождение на 3 март, а да на крепостничеството в русия.
  • 203 Означава да си нищо

    9 17 Отговор
    Русия направи десетки колониални войни! Руските колонизатори избиха милиони! Съсипаха милиони човешки съдби! Правеха преврати и избиваха хора! Заплашват света с ядрена война! Кремълските нацисти се занимават с интриги, подлост, лицемерие и лъжи! Плащат за прокремълска пропаганда и лъжи! Съсипаха демокрацията! Руските нацисти се опитват да колонизират света! Мен ме е г.н ус от тях! Трябва някой да е тотално без морал и ценностна система, за да падне толкова ниско за да е фен на това зло за света Русия!
  • 204 Българин 681

    20 13 Отговор

    До коментар #53 от "добре де,":

    Господине, освободила ни е Руската империя, а не "Благотворително дружество" Русия.
    Какво очакваш Императорът да изпрати на смърт хиляди свои войници заради нас?
    Ако ти имаш брат или сестра, своето семейство ли ще гледаш първо или това на брат или сестрата?
    Отговори си сам.
    Благодарен съм на Русия завинаги!

    Коментиран от #211

  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 206 Божеее,

    9 17 Отговор
    Колко долни сте русофилските и комунистически о.т.р.е.п.к.и!Ние,доматите с колчетата ли ги ядем,госпожо?!Пардон, таврашутке!Както и да изопачаване историята,колкото и да се опитвайте да ни промиване главите,още преди т.н.промени,който имаше отворени очи и съзнание,знаеше поне отчасти истината!И престанете истерично да ревете и повтаряте глупостите,как видите ли "подлия запад"ни нареждал едно или друго!Бъркате ни със себе си,слуги безродни!Толкова сте долни,ограничени,продажни и подли,че ни се гади от вас!Дано се скапете в руския си свят!И не смейте да използвате делото на Левски,Ботев,Захари Стоянов,Раковски!Нямате право даже да споменавате имената им!Пфу!
  • 207 Тази това иска да празнуваме, а вие ?

    11 3 Отговор
    Премахването на крепостничеството или Отмяната на крепостничеството в Руската империя е най-съществената от великите реформи на император Александър II, за което той се сдобива с името „Освободител“. На 3 март (19 февруари стар стил) 1861 г. император Александър ІІ издава „Манифест за всемилостиво даряване на крепостните с правото да бъдат свободни селски жители и за устройството на техния бит“, както и „Положение на селяните, излизащи от крепостни зависимости“. 
  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 ганев

    12 8 Отговор

    До коментар #205 от "Караджата":

    ДА ПРАВ СИ ОТ РУСКА РЕПУБЛИКА ДА СТАНЕМ АМЕРИКАНСКА КОЛОНИЯ БРАВО НО ПЪРВО ПОЧЕТИ МАЛКО И РАЗБЕРИ РАЗЛИКАТА МЕЖДУ РЕПУБЛИКА И КОЛОНИЯ

    Коментиран от #213

  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 211 Отговори си сам

    7 9 Отговор

    До коментар #204 от "Българин 681":

    Как се създават империи? Руски турските войни са били 13 на брой. Ако войните са били освободителни, нямаше ли да се самоизяде руснака ? Не знам дали излизаш от пещерята, но намери начин да разбереш, има ли други държави в света мимоходом да споменават нещо за освободителна война? "Освободителна война" е руски патет проработил в части от българското население.
  • 212 Уточнение

    8 17 Отговор

    До коментар #52 от "Ехото на миналите бъднини":

    САЩ не бомбандираха мирна държава, а воюваща фашистка държава! САЩ бомбандираха фашисткия агресор Япония, и то след като САЩ предложиха ултиматум за капитулация на Япония, която отказа и накрая си получи заслуженото!
    По време на мащабна война като ВСВ, цивилното население е ТИЛ! И като ТИЛ представлява легитимна цел!
    Цивилните в Хирошима и Нагасаки са осигурявали ТИЛА на фашисткия режим в Япония!
    Целта на бомбардировките е била да бъде поставен края на войната!
    С бомбардировките целта е постигната! Фашистка Япония капитулира безусловно.
    Спасени са много животи.
    Дай боже съдбата на Хирошима и Нагасаки постигне и нацистите в Кремъл, щом това ще донесе мир на Света!
    АМИН

    Коментиран от #215, #272

  • 213 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 214 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 215 Уточнение

    9 4 Отговор

    До коментар #212 от "Уточнение":

    Мир на света ще има когато господарите ти бъдат заличени.

    Коментиран от #217

  • 216 Петко Войвода

    10 14 Отговор
    Време е да възродим националното
    самосъзнание и суверинитета на България!
    Време Е да отхвърли колониалния ярем на Русия!
    Време е за отпор на проруските фалшификации на историята, с които русофилите рушат
    българската народност!
    Време е да СПРЕМ
    ПредателитеРусофилиРеваншисти
    НадигащиНаглоГлави в нашата Родина,!
    Да изчистим България от руската колониална и.змет!

    Коментиран от #235, #237

  • 217 Уточнение ама истинско

    9 15 Отговор

    До коментар #215 от "Уточнение":

    Мир на света ще има когато кремълските ти господари бъдат заличени!
    АМИН
  • 218 Артилерист

    16 2 Отговор
    До коментар 133 от "Истината"
    Каква по-точно ЦИВИЛИЗАЦИЯ имате предвид, колега? Американската ли? Няма да ви убеждавам каква е ИСТИНАТА-уважавам правото ви на мнение-и без това прекалено се направи в прехода, за да сме силно разединени, а при такава нагласа нямаме много шанс за национален прогрес. Само ще ви напомня, че сме останали 5 милиона и сме със значителен отрицателен демографски коефициент-не се раждат достатъчно дечица, а големите по-бързо намаляват от естествена смърт или напускат територията...

    Коментиран от #220

  • 219 Не хроникьор

    1 11 Отговор
    Тюрлюгювеч.....няма яснота.
  • 220 Гранотомятащ

    8 12 Отговор

    До коментар #218 от "Артилерист":

    А ти знаеш ли че има руски села още без ток!!!!!
  • 221 Захари Стоянов:

    6 10 Отговор
    "Най-големий ни неприятел днес е...русия! Няма пакост, няма мерзост и даже подлост които да не е пуснала в ход тая държава...от тоя знаменит ден, когато ние почнахме своето политическо и самостоятелно съществуване...Турили един път те намерение да направят от България Задунайска Губерния нищо свято не ги спира...Ще кажат: "Русия беше която ни освободи"... но трябва ли да бъдем благодарни и затова, че русия ни освободи, за да ни зароби отново"

    Коментиран от #222, #226, #231, #238

  • 222 Захари Стоянов:

    4 9 Отговор

    До коментар #221 от "Захари Стоянов:":

    "Царуването на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би са едни от най силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и и.д иоти! От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее правят ни злини и пакости които може да измисли развратния човек"
    (Из предговор на Захари Стоянов към "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите" от Г.С. Раковски)
  • 223 Тази как е станала професорка?

    8 10 Отговор
    Като вярва на приказки от 1001 нощи. Даже там няма освободителна война.

    Коментиран от #225

  • 224 Иван Радоев

    12 9 Отговор
    Браво на автора на статията

    Коментиран от #228

  • 225 Станала е професорка

    10 10 Отговор

    До коментар #223 от "Тази как е станала професорка?":

    Като надува балона за "Освободителна война"
  • 226 Захари Стоянов:

    9 8 Отговор

    До коментар #221 от "Захари Стоянов:":

    "И подир всичките тия върволици от жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли е да се намерят помежду ни такива и.д иоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения"
    (Из Предговор на Захари Стоянов към "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите" от Г.С Раковски)
  • 227 Възпоминание

    5 11 Отговор
    Да се се направи паметник как комунистите които изтезават интелигенцията вързани с вериги разпънати като Христос висят с главите надолу и умъртвявани по най варварски метод.
    И паметника да бъде на гърба на тези окупатори.
    И тогава младото поколение да си направи извод и поука.....
  • 228 Георги Ганчев

    4 1 Отговор

    До коментар #224 от "Иван Радоев":

    Имаш да защитаваш дисертация ли, продажнико?
  • 229 Артилерист

    12 4 Отговор
    До коментар 154 от "Когато се почувстваш"
    Колега, историята е пълна с най-разнообразни събития, в смисъл, че ВИНАГИ може да се намери удобно, за да "ОБОСНОВЕМ" тезата си. Какво точно е отношението на нещо казано-може и мъдро да е-в обстоятелства, които са били характерни за преди няколко столетия??? Няма да ви афектирам с уверения как се отнасяха към нас, за какви ни имаха и колко са ни помагали руснаците. Просто се огледайте СЕГА в какво състояние е страната ни, когато най-големи приятели са ни американците...

    Коментиран от #230, #233

  • 230 Гранатомятащ

    8 8 Отговор

    До коментар #229 от "Артилерист":

    А ти какво искаш, с копейки ли да боравим ?
  • 231 Захари Стоянов:

    6 11 Отговор

    До коментар #221 от "Захари Стоянов:":

    "Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти като Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и прочее са били против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаели, че нейний камшик повече боли от турския"
    Из второто издание на Предговора на Захари Стоянов към "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите" от Г.С. Раковски)
  • 232 Протест

    8 11 Отговор
    Долу тази червена агентурна простотия ,долу бкп-бсп и неиноте плевели продажници предатели на България
  • 233 Танкист

    7 17 Отговор

    До коментар #229 от "Артилерист":

    Знам аз колко са ни "помагали" руснаците!
    45 години руснаците ни помагаха да се "освободим" от частната собственост, хихихи!

    Коментиран от #245

  • 234 След трийстина години

    4 12 Отговор
    Поради естествен подбор, ще изчезнат русофилята и ще се появят истински русофили. Тогава света ще е по добър. Знаещите що е филсто, са разбрали.
  • 235 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 236 След трийстина години

    4 13 Отговор
    Поради естествен подбор, ще изчезнат русофилята и ще се появят истински русофили. Тогава света ще е по добър. Знаещите що е филство, са разбрали.
  • 237 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 17 Отговор

    До коментар #216 от "Петко Войвода":

    Войната в Украйна ще свърши, когато изгоним от БЪЛГАРИЯ всички руснаци-путинисти, а за русо?????тиците ни организираме заведения за превъзпитание …Слава Богу, и слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне им се отвориха очите за "Авантюрите на русия в ...........България".
    Крайно време е малка България да сложи край на тази братоубийствена война във велика Украйна!
  • 238 Г. С. Раковски

    6 11 Отговор

    До коментар #221 от "Захари Стоянов:":

    "Руското правителство кое лъстеше...българите със...лъжовни обещания, днес открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика срещу тях. То е наумило и труди се...да разори милото ни отечество...всякога п.р оклетата Русия...лъгала е...българите, че уж за тях отваря такъв бой (война) и че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото отечество...Тя всякога е само своята политика гледала, с собствено за завоевателните си планове е имала грижи"
    (Из "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите" от Г.С. Раковски 1861 г.)
  • 239 ХайлХимарс

    4 7 Отговор
    На това селски гириз да му изсипеш в устенцата.
  • 240 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 241 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 242 ганев

    4 2 Отговор

    До коментар #196 от "Браво и на теб":

    ТЕХНИЧЕСКИ ПИНИЗ МНОГО БЪРЗО И ЛЕСНО СИ НАМИРАШ КОМЕНТАРА А НЕ ДА СЕ МИСЛЯ ЗА НЯКОИ МИСЛЯ ЧЕ БЯХ ИЗЧЕРПАТЕЛЕН
  • 243 Технолого

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Неразбрал":

    Като нищо не си разбрал защо не си траеш
  • 244 Павел поппенев

    5 15 Отговор

    До коментар #55 от "Павел пенев":

    Лош коментар, който не е за русофили с комунистически "ценности". Те са пълни и.диоти по рождение, хихихи
  • 245 ганев

    22 8 Отговор

    До коментар #233 от "Танкист":

    ДА БЕ ГОЛЕМИ ГАДОВЕ ТЕЗ РУСНАЦИ ПРЕДИ 50 Г НИ ПОСТРОИХА АТОМНА ЦЕНТРАЛА И СТАНАХМЕ 3 В ЕВРОПА СЛЕД ФРАНЦИЯ 1 ГЕРМАНИЯ 2 БЪЛГАРИЯ 3 ПОСТРОИХА КОРАБОСТРОИТЕЛЕН ЗАВОД И НИЕ СТАНАХМЕ СВЕТОВЕН ФАКТОР В КОРАБОСТРОЕНЕТО БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ НАИ НОВИТЕ КОРАБИ И БЪЛГАРСКИЯТ ФЛАГ СЕ ВЕЕШЕ ПО ОКЕАНИ И МОРЕТА

    Коментиран от #249, #253, #255

  • 246 От нацид

    4 10 Отговор
    Т.е. украинците са "възникнали" след освобождението, няма ги, били малоруски. А русите какви са - московци, представящи се за народа на Киевска Рус. Да ти с..а на титлите!
  • 247 От нацид

    4 13 Отговор
    Т.е. украинците са "възникнали" след освобождението, няма ги, били малоруски. А русите какви са - московци, представящи се за народа на Киевска Рус. Да ти с..а на титлите!
  • 248 Сем

    7 15 Отговор
    Факти, откъде пак я изкопахте тази?
  • 249 Пеньо

    5 11 Отговор

    До коментар #245 от "ганев":

    Те руснаците сигурно и децата ти са направили, хихихи!
  • 250 Хахаха

    6 17 Отговор
    Нинче, заработваме ли, Нинче! Там във Via evrasia, която директно се спонсорира от руското посолство добри АНАЛлизатори сте се събрали. Нещо даринчето Григорова ми се губи. Много беше надъхана миналата година покрай началото на инвазията, ама секна нещо. Дали защото паричните потоци секнаха или специалната военна операция стана специална военна излагация? Само другарките дюлгерова и Григорова могат да кажат, нали?
  • 251 ХИХИХИ

    7 14 Отговор
    Как се гърчат русофилите като за последно
  • 252 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 253 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 254 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 255 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 256 шопендар

    12 2 Отговор
    НА НЯКОИ ПО.МИ.Я.РИ ИМ ДОЙДЕ ДЮШИШ ВОЙНАТА В УКРАЙНА,ЗА ДА ПРОКАРАТ ЧУЖДИ ПОЛИТИКИ И ЦЕННОСТИ.ПОСЯГАТ НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН,И С ВСИЧКИ СРЕДСТВА.ОПИТВАТ СЕ ДА ПРОМИЯТ МОЗЪЦИТЕ НИ ,НО ОТ НАС ЗАВИСИ ДАЛИ ТОВА ЩЕ СТАНЕ..
  • 257 Байдъни яко

    4 11 Отговор
    45 години седяхме върху запалената руска пиратка наречена "комунизма ще победи"
    Гледам че русофилите възторжено си завират запалената руска пиратка там дето най ги сърби, хихихи! Очаквай мощен взрив! А не е виновна задната ти част а главата! Остави Русия. Два три тупаника и ще изтрезнее
  • 258 Да бе да

    7 5 Отговор
    В брой № 2 на Държавен вестник от 10. 01. 1884 г. е публикуван следният Указ № 1144.

    “ Ний Александър І С Божията милост и народна воля княз на българите Провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер. Войски, съгласно с определението на Берлинский договор”.

    В пълния тескт се описват размера и сроковете за заплащането, където “безкористната” помощ е определена на 10 680 250 книжни рубли и 43 копейки, което по онова време се равнява на 32,5 тона злато.

    Коментиран от #259

  • 259 Стига глупости

    5 1 Отговор

    До коментар #258 от "Да бе да":

    И какво платихме от тези 10 милиона? Нищо! А защо е указа? За да платим на Турция още толкова?

    Коментиран от #276

  • 260 Моше Нисимов - внук на поборник

    4 8 Отговор
    Мразим ги руснаците защото когато дядо ми Моше СЪС СОБСТВЕНОТО СИ МАГАРЕ е карал вода за онези нехранимайковци на оня баир Шипка е трябвало да получи полагаемото! Е, получил - някакъв есаул го набил с камшика си и ръмжал: " Жид паршивий" Това европейско възпитание ли е? Такава ли е европейската им ценностна система? Заглушаването на свободния бизнес не е ли престъпление?
  • 261 Бацо Гацов

    5 11 Отговор
    На тая само като и видиш жабешката физиономия и ти се отщева всякаква либофф към русия..Какво да кажем повече за това безмозъчно...граф Игнатиев е най-големия българомразец по онова време..той лично има най-голям принос за заточенията на българските владици..Точно под негово влияние руската и Вселенската църква налагат схизма върху българската. Благодарение на тоя руски пор смрадлив , Първата Българска Легия на Раковски е разтурена..Дюлгерова..благодари се, че все пак живеем в такива времена , иначе с кеф бих те ритал само в жабешката муцуна..
  • 262 Громел

    1 13 Отговор
    А какво ще каже професорката
    За лозунга / две епохи една цел -свобода 1876-1944/
    ,до 44 ние под кое робство сме
    Овъргалят априлско ,септемврийското,руско турската и втората световна във червен целофан

    Коментиран от #265

  • 263 друг историк

    1 6 Отговор
    Новият прочит на тези събития така или иначе ще бъде направен. И не само защото политическата коннюктура се е променила, а защото това е типично за хората - през поколение-две те имат нужда да препрочетат, потвърдят и инерпретират миналото си. Ние вече сме закъснели, Няма го истинския , адекватен и удовлетворителен нов прочит (все още).
    Новите конюктъурни интерпретации са патетично смешни, но и старият прочит вече е с изтекъл срок по чисто обективни причини. Старата историография е източник за новата. Но отдавна е дошло времето на новият прочит. Това е просто неизбежно и без него няма да се мине.
    Междувременно този вакуум ще бъде зпаълван с всякакви итио-тии, вкл и такива, платени от външни сили!
  • 264 ГанЯ

    2 10 Отговор
    Другарко професор, да знаеш че и дъжд случайно не вали!
  • 265 неукий, чети!

    4 2 Отговор

    До коментар #262 от "Громел":

    Ами, ние се нареждаме сред победителите в 2СВ. Макар и на дъното в този клуб.
    Ти или не си наясно с много, ама много неща (съответно не ти е работа да ги коментираш), или искаш на патерица да лепнеш на България нова военна катастрофа?
  • 266 Сам Боха

    2 2 Отговор

    До коментар #166 от "НЯКОЙ":

    простак
  • 267 байгън

    11 2 Отговор
    Евроатлантиците и укринските фашисти трябва да се изгонят от България убиха ни животните сега паметниците и после ще сменят името на държавата ни гад-----
  • 268 Архивар

    1 11 Отговор
    И тази особа има право да преподава. Нищо не разбира от българска история.
  • 269 Артилерист

    4 1 Отговор
    До коментар 230 от "Гранатомятащ"
    Искам страната ми да е свободна, подредена, просперираща с щастливи граждани и т. н. Но моите желания не са толкова важни, колкото, че ти не вземаш отношение по това, което съм написал. А именно, в какво състояние е страната в момента. Не е нужно да се критикуваме един друг, а да осъзнаем, че Отечеството ни е в криза и да се обединим, за да му помогнем...
  • 270 Джони

    3 9 Отговор
    Другарката Дюлгерова е част от Бсп, Дс, но напоследък вече не изписват кой кое. Вероятно за да хващат декиш лъжите и манипулацийте на другарите. Някой от тях се представят като уж независими, а всъщност са петолъчкаджии и залпа на Аврора яко е заседнал в главите им. Най изявените петолъчкаджии и рублояди са от Бсп, Дс, Възраждане и президента Радев Решетников и неговия токсичен и кагабейски екип назначаващ. служебните московски правителства. Те са основна пречка за нормалното развитие и просперитета на държава и народ. Както и заплаха за националните и европейски интереси на България и риск за националната ни сигурност. Не могат да преглътнат другарите, че историческата истина за окупацията на България от съветско руските войски през 1944г и назначаването на комунистите на власт от тях излезе наяве. Въпреки старателно то скриване на този исторически факт. Както и факта, че Русия и граф Игнатиев (близък като консул със султана) са главни виновници за обесването на Васил Левски. Също умишлено и дълбоко скрит от обикновения българин. Историята писана между 1944г и 1990 г е написана от български комунисти социалисти под руска диктовката и контрол, а с нея ни манипулират и днес.

    Коментиран от #275, #283

  • 271 Боже боже

    3 12 Отговор
    БОЖЕ БОЖЕ помогни на тази жена, нямало украинци и спрях да чета. Трябва да приключим с тия русоРОБИ
  • 272 Осата

    3 6 Отговор

    До коментар #212 от "Уточнение":

    Прочети изказването на външния министър на Япония след сключването на пакта (акта) за капитулация на Япония- само страх от Червената армия да не навлезе на острова ги кара да капитулират!!!

    Коментиран от #273

  • 273 ХИХИХИ

    4 4 Отговор

    До коментар #272 от "Осата":

    вЕрвай си, хихихи!
  • 274 Пичага

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    Има и трети тип - талиб(ан)ите.
  • 275 Джеки

    8 1 Отговор

    До коментар #270 от "Джони":

    Я ни припомни има ли нещо общо м/у известния грантояд Иво (м)Инджев (който определено е на твоя "акъл") и ДС (вероятно и БКП). Прочие - нещо по-конкретно за агентурното минало на авторката на статията да споменеш? Или пишеш по принципа "ако мине номера";-)?
  • 276 Да бе да

    0 7 Отговор

    До коментар #259 от "Стига глупости":

    И какво платихме от тези 10 милиона? Нищо! А защо е указа? За да платим на Турция още толкова?😁
    Ползвайте ги тези чугуни де !
    България прави съединието едно година по късно , така че Турция още не търси пари !
    И защо да даваме росссиа вместо директно на осчанците ?
    Самата росссиа знае че България няма шанс да плати ! Причината да искат закон за такава огромна сума е лост за контрол ! Не плащане може да бъде казус бели и росссиа до карая на века заплашва България няколко пъти с война!
    Бай тошо дава на ссср 20 тона 1960!
    Та така

    Коментиран от #282

  • 277 Отговор

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "НЯКОЙ":

    Айде бе, ти внимавай да не дойде 09.09.2024....
    готов ли си?
  • 278 Руснаков

    4 0 Отговор
    Нека се разграничи..Руско турската война и окупацията на БГ от СъвеЦката армия...голяма разлика има...

    Коментиран от #280

  • 279 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 280 Чобанахмак

    0 0 Отговор

    До коментар #278 от "Руснаков":

    Понятието Турция се появява през 1923г.До тази дата понятието е Османска империя.
  • 281 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 282 тири,ри,ри,рам..

    0 0 Отговор

    До коментар #276 от "Да бе да":

    Самия факт,че полемиката не стихва 145години,ни подсеща,че нещо не е в ред.Сам академик Георги Марков и на мнение,че историята на България е нужно да се напише такава каквато е.
  • 283 Матрос

    2 0 Отговор

    До коментар #270 от "Джони":

    Всички от тези набори като тази другарка са комунисти.Влезли да учат без приемен изпит в университет.А да вървиш нагоре в кариерата,без да си доносник на ДС,беше немислимо.Изключено.Тези които бяха щатни,ги разхвърляха по посолствата.Зубрачите ги правеха преподаватели,за да обучават други "бройлери"
  • 284 Ами...

    0 0 Отговор
    Глупости.