Last news in Fakti

5 Април, 2023 13:09 4 758 58

Милен Керемедчиев пред ФАКТИ: Очаквам да има кабинет, съставен на база коалиция „анти Радев“

  • милен-
  • керемедчиев-
  • избори-
  • кабинет-
  • радев-
  • президент-
  • донев-
  • дипломати-
  • борисов

Може премиерът, който и да е той, да бъде с мандат една или две години, казва анализаторът

Милен Керемедчиев пред ФАКТИ: Очаквам да има кабинет, съставен на база коалиция „анти Радев“ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новият парламент ще има ли по-дълъг живот - поне до местните избори наесен. Има ли потенциал за повече мнозинства… Депутатите ще започнат ли да работят бързо и да решават натрупалите се през последните месеци важни обществени проблеми. Как да гледаме на дипломатическите рокади… По темата пред ФАКТИ говори политическият анализатор Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

- Г-н Керемедчиев, развръзка за кабинет ще има ли. Виждаме вече и първи реакции от партиите. „Продължаваме промяната“ обявиха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ. Това какво означава…
- За мен сега има повече вероятност да се състави правителство, ако сравним ситуацията с тази, която бе в 48-то Народно събрание. Въпреки категоричната позиция на „Продължаваме промяната“ смятам, че е възможно съставяне на кабинет, който да не е партийно оцветен. А това ще се случи, според мен, след като Народното събрание започне работа. А един от първите законопроекти, които очаквам, че ще бъдат внесени, е удължаване на военната помощ за Украйна. Както се видя от изборите, 2/3 от партиите, които влизат в Народното събрание, подкрепят тази политика. И това ще се ползва в началото като спойка.

- Значи очаквате, че темата „Украйна“ ще е обединителна, да е лепилото, да е слепващото звено…
- След като бъде внесен този законопроект, ГЕРБ може би ще изпреварят ПП и ДБ, тогава в Народното събрание пак ще може да се говори за европейската ориентация на България, за европейската интеграция. Тогава за нашите партньори в ЕС и НАТО това ще бъде знак и вече няма да бъдем непредвидим, а ще бъдем предвидим партньор. След като се вземе това решение, очаквам на масата за преговори да се сложи темата за правителство. Очаквам то да е тип програмно, да изпълнява определена програма за определен период от време.

- С хоризонт до местните изброени или повече…
- Според мен хоризонтът ще е за поне една година, а по-скоро и по-резонно да е за две. Защото при такъв времеви хоризонт, може да се отправи предложение, че премиерът, който и да е той, да бъде с мандат една или да изпълни двете години. След двете години вече партиите, подкрепили политиката на това програмно правителство, да се съберат отново и да предложат нов премиер и нов кабинет. По този начин ще се тушира напрежението, а такъв модел се срещна и в европейската практика - когато партии си разделят в рамките на един мандат премиерския пост. Това е европейско решение.

- Да разбирам, че очаквате да има ротация на премиера…
- Това е работещо да се предложи такъв вариант, за да може да се успокоят страстите. Да има ясна програма, да има ясен хоризонт от време, в който да се изпълняват ясно заложени политики. Така че „лепилото“, както вие казвате, по-скоро ще бъде един единен фронт срещу президента – визирам вече след решението за подпомагане на Украйна. След темата за войната, със сигурност ще има конфликт по основата партии срещу служебен кабинет-президент, когато се внесе проектът на бюджет за корекции. Този проект ще бъде внесен от премиера Гълъб Донев и очаквам да се стигне до яростни стълкновения. Така че по-скоро за мен се заформя не „хартиена коалиция“, а фронт коалиция „анти Радев“, защото доста партии си патиха от тази конфронтация по време на предишния парламент.

- Но чухме от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да казва, че той ще е депутат и лично ще води преговорите за съставяне на кабинет…
- Това е знак, че той поема отговорност като лидер на ГЕРБ и може много бързо да се стигне до компромиси. При предишни преговори той е давал указания на екипите си да бъдат максимално отстъпчиви. Видя се и в 47-то НС, когато даже предложи за председател на парламента да бъде избрана Корнелия Нинова. Това е явно в разрез с политиката на спечелилата изборите най-голяма партия. Така че, според мен, неговото лично участие по-скоро е знак, че Борисов е готов на големи компромиси, за да може да бъде сформирано правителство.

- И на още една тема да обърнем внимание, защото в края на миналата седмица се направиха много интересни рокади сред ръководствата на дипломатическите мисии от служебния кабинет. Как приемате това… Факт е, че на много посланици им изтича мандатът през тази година…
- Малко ми се струва, че не трябва да се бърза толкова от страна на служебния кабинет и президента. Но тук добрата новина е, че всички, които са предложени като хора за посланически постове, са дипломати от кариерата. Говорим за успешни хора. Нямаме политически назначения. Няма как служебният кабинет да бъде обвинявам в някакви пристрастия, че слага свои хора. По-скоро това, което президентът се опитва да заобиколи, да избегне е една бъдеща конфронтация с новия Министерски съвет. А това означава, че и президентът явно вярва, че ще има кабинет, който ще бъде съставен. И друго. Винаги в парламента, когато се стигне до такива назначения, се разгаря дебат между Министерски съвет и президента. А сега, по този начин, държавният глава просто прави „байпас“ на проблема, които би имал след известно време. Не смятам, че това е изцяло правилно, но, пак казвам, подкрепям решението да бъдат изпращани само дипломати от кариерата.

- Рокадите засягат 14 мисии зад граница…
- Това не е никак малко не, но е и факт, че наистина на част от тях им изтичат мандатите. Има и друго. От чисто външно-политическа гледна точка, от дипломатическа гледна точка оставането на един и същ посланик за по-дълго време се счита на дипломатически език за несериозно отношение към приемащата страна. В този смисъл рокадите от този тип са нещо нормално. Просто сега президента го прави в удобен момент, за да има минимална съпротива и така той избягва да влезе в обяснителен и конфронтиращ се режим с бъдещия Министерски съвет. Хората, които се предлагат, са професионалисти. Явно държавният глава смята, че е по-добре по-скоро да направи това и да си спести противопоставяне. Но, повтарям се, също е и знак, че той вярва, че ще имаме и нормално правителство.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    44 3 Отговор
    стигате с тоя боклук

    Коментиран от #24, #25

  • 2 Дрън дрън та пляс

    47 4 Отговор
    Бойо да си лови корнела под ръка, да минат да натоварат мустафата и да си правят кабинет
  • 3 да де

    50 5 Отговор
    Тоя на кафе ли гледа или хвърля на боб досега нищо не е познал само общи приказки.
  • 4 сноу

    44 4 Отговор
    Керемидки разни ,мазни ,безобразни и нахални..
  • 5 хммм

    8 28 Отговор
    Коалиция "наритай Крадев" ще има и тя ще е успешна!

    Коментиран от #16, #37

  • 6 пеп

    38 4 Отговор
    Със сигурност сте гледали поне един филм, в който пожарникар години наред пали сгради, а след това геройски се хвърля да го гаси.

    Е това ни разигра мафиота - пожарникар последните 2 години.
  • 7 Да, да

    34 2 Отговор
    Експерт пенкилер!
  • 8 Жорж

    38 3 Отговор
    Много е зле положението в страна в която единственото основание за обединение за управление.са интересите на друга държава.Според Керемидчиев единствената спойка е отношението към Украйна.

    Коментиран от #13

  • 9 провинциалист

    25 5 Отговор
    Превеждам статията: под натиск "отгоре" местните дерибеи ще се хванат за ръка и ще изиграят едно ситно право евроатлантическо. След това евентуално ще бият шута на главният глашатай за невъвличане на България във война и през това време ще тъпчат по чекмеджетата колкото могат. Малко по-далечният хоризонт на събитията зависи от обстановката в Украйна, но без шанс за промяна на посоката на движение на местно ниво.
  • 10 Сорос ТВ

    31 2 Отговор
    Габриела Керемедчийска да не му е дъщеря ти ли я уреди в бТВ-то с връзки?!
  • 11 ЛиБеРаст

    33 3 Отговор
    Напълно са ти опадали керемидите!
  • 12 Соломон

    35 7 Отговор
    Кабинет, съставен на база коалиция „анти Радев“ звучи, като ПРОДАЖНИ СВИНЕ, угоявани от англосаксонците !

    БЪЛГАРИЯ, вън от ЕС е НАТО !
    Навремето, англосаксонците ни "обещаваха" да ни направят "Швейцария на Балканите", НО си ЗАБРАВИХА ОБЕЩАНИЕТО !
    Така, че днес ние БЪЛГАРИТЕ САМИ трябва да ИЗБЕРЕМ ВОЕНЕН НЕУТРАЛИТЕТ, както Швейцария !

    Коментиран от #14, #27, #30

  • 13 Минго

    22 5 Отговор

    До коментар #8 от "Жорж":

    Не е и държава Крайна! Гноясала рана в руските географски, исторически и етнически земи! Глобалистите сатанисти ни бутат да слагаме пръст в раната, че да я боли мечката и да реве, белким падне в някой ендек. Триста милиона САЩ не ходят те да ръчкат мечката, а тикат нас гламаците пропагандирани от НПО послушни папкащи.
  • 14 Ицето

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Соломон":

    ШВЕЙЦАРИЯ НЕ Е ВЕЧЕ НЕУТРАЛНА.ЧЕТИ ПОВЕЧЕ !
  • 15 Илиева

    19 2 Отговор
    Голям познавач е този новопръкнал се политически коментатор🤮Свърши парите и бизнеса с Арабските емирства,Дубай,Малдиви и т.н.и реши да ни облъчва с анти руска пропаганда от най-лош вид…Явно смята хората за малоумни.Не му провървя и с далаверите с Български пощи….НДСВ умря и той се намърда коментатор.Защо не се приюти при Паси и заедно да си лъжат и да се обясняват в любов на НАТО и ЕС?Поне да беше умник,а то посредствен провинциален тарикат😩Мерси!!!!!Апропо,какво и къде е учил този убавец?
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "хммм":

    Ами то си е направо
    Кабинет антиБългария ‼️‼️‼️

    Що не смеете да го обявите ❓❗
  • 17 Бгг

    14 2 Отговор
    На този специалист някой нека да му обясни, че "предвидим партньор" означава мижиtурка, послушко, продажник.
  • 18 Сатана Z

    8 5 Отговор
    Щом е бивш, и то заместник министър ,значи за нищо не става. Правителство няма да има и Мунчо ще продължи да си разиграва картите с Боко с коалиция Антикозяк,щото баце не е тъп за да мисли ,че янките няма да го дадат курбан по някое време.

    Z

    Z
  • 19 Име

    8 3 Отговор
    Защо говорим за ГЕРб - все едно са нещо - те искаха да са БКП и - си станаха - сега са БКП.

    Няма прогрес при тях - освен да лъжат общи приказки - уж - че санират блоковете и разни подобни.
  • 20 Бамбука

    7 3 Отговор
    Този път се смях от сърце. "Компромис" било предложението Корни да стане председател на НС. Стига с тези "компромиси", че ще стигнем и до "хартиената" коалиция. Тя какъв "компромис" беше ? Аз, ти и третия срещу народа !
  • 21 малоумници, само фантазират

    11 2 Отговор
    кой ги храни тия безработни ляляджии на глупости бе
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Стойко

    8 11 Отговор
    Никога, никога единствената демократична партия ПП няма да влезе в колаборация с мафията и хунтата ГЕРБ. Радо Василев снощи го написа в пост - Никога с крадците и грабителската клика коалиция , ошушкали България като термити за 12 години. Социологическа агенция " Алфа Рисърч" започна да обработва общественото мнение че 65% от избирателите на ГЕРБ искали коалиция с ПП-ДБ а 49% от избирателите на ПП-ДБ искали с ГЕРБ. Това не е истина, защото никой гласувал за коалицията не желае с ГЕРБ. Е, от хилядите коментари под поста на Василев има и такива на Гербери които настояват за коалиция за известно време докато бъдел смазан Копейкин, да му се покажат кражбите и имотите от субсидията и сенчести бизнесмени и вкаран в затвора, в протовен случай ще имал повече проценти на скорошни избори !

    Коментиран от #26, #28, #43, #52

  • 24 Даааааааа

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":

    Всички баш комунета скачат като ужилени!
  • 25 И кой го казва

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":

    Баш боклука ли?
  • 26 иваило

    12 3 Отговор

    До коментар #23 от "Стойко":

    Стойке за коя партия говориш демократичната ПП хахах та генерал наско и христо са булки на герб вечни булки .я пак помисли стойке ако не бяха заедно на изборите пп и дб щяха да имат по малко гласове от Възраждане ама не ви харесва това нали дженди

    Коментиран от #33, #34

  • 27 Бай Градски

    4 9 Отговор

    До коментар #12 от "Соломон":

    Оди да се молиш на Путин, комуне ,да видиш той какво ще ти обещае?

    Коментиран от #29

  • 28 иваило

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "Стойко":

    стойке или сойке да си пиеш хаповете какви имоти ма джендър

    Коментиран от #32

  • 29 гого

    14 3 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Градски":

    аха какъв Путин бе след като в България има хиляди Американски войници и бази
  • 30 селянин

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от "Соломон":

    "БЪЛГАРИЯ, вън от ЕС е НАТО" ? Това да не е боб да ядеш бре??

    Коментиран от #31

  • 31 иваило

    5 3 Отговор

    До коментар #30 от "селянин":

    е ти на село знаеш най добре как се яде боб
  • 32 Стойко

    7 6 Отговор

    До коментар #28 от "иваило":

    Мириьзлиивецо с ПРОКАЖЕНА мaikaaa на магистралата за да храни дъртата си безработна 0трепка...Копейкин без да е бил на власт си купи луксозна къща на Варненското езеро за 237 хиляди евро , 2 апартамента, 2 чисто нови коли и сграда от 2450 кв.м която отдава под наем на фирми, разведе се фиктивно с жена си защото не може да докаже средствата а когато екипи журналисти ходиха да снимат имотите му излязоха заедно да гонят журналистите баща му Тодор и жена му с която уж са разярени Велина...А ти се храни от септипната яма п0миоооо

    Коментиран от #38

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Възрожденец

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "иваило":

    Ивайло, призови веднага ако си мъж този Стойко на среща защото такава обида не се преглътва да псyват мaaйkaaa ти

    Коментиран от #35

  • 35 Стойко

    4 7 Отговор

    До коментар #34 от "Възрожденец":

    Нали ще му направя празната кратуна мека, ще му извадя очите от кухините с ножа точно за 2 секунди и после ще му навра кратуната в септичната яма..Мамииииицата им копейкаджии гладни

    Коментиран от #39, #41, #42

  • 36 Избирател

    6 2 Отговор
    "Тогава за нашите партньори в ЕС и НАТО това ще бъде знак и вече няма да бъдем непредвидим, а ще бъдем предвидим партньор."

    Така е ние ще бъдем силно наведен "партньор" за вашите работодатели - вие сте им "партньори" колкото някоя прости.утка е партньор в секса на този които им плаща. Те и прости.тутките са съвсем предвидими "партньори.

    А че един от първите законопроекти, които ще гласувате за удължаване на военната помощ за Украйна е повече от ясно - все пак спонсорите не са ви налели толкова пари заради това че сте много "красиви и умни". Въпроса е че тези пари за "помощта" ще излязат от българския данъкоплатец който е достатъчно нискоинтелигентен да гласува за вас (или да не гласува).
  • 37 Зевзек

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "хммм":

    А, сега кажи и числата от тотото.

    Младеж отива при ясновидка. Чука на вратата.
    Отвътре: - Кой е?
    Отвън: - Ега ти и ясновидката!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 иваило

    7 3 Отговор

    До коментар #35 от "Стойко":

    кое око ще ми извадиш не разбрах джендър най много да засмучиш смея с едното око както обичаш .хайде бе малъкпедал дай да се видим стиска ли ти не обещавам след кютека че няма и да те пошибам малко после като сядаш да си слеки болки
  • 40 Работещ

    10 3 Отговор
    "Очаквам то да е тип програмно, да изпълнява определена програма за определен период от време."

    Защо ли продажниците не се обединят под програма за просперитета на България и българския народ а щели да се обединят под програма кой е по наведен на господарите си и кой най-много обслужва интересите им. Нито дума за икономиката на България или за доходите на българите, за демографската криза, за здравеопазването и още много други - това не ги интересува - важно е да пращаме оръжия на Украйна за да се подмажем на господарите.

    Честито на гласувалите и за ГЕРБ и за ППДБ - ППДБ за сега се дърпат но на втория мандат задължително ще предложат на ГЕРБ да управляват заедно защото така нареждат от Козяк.

    Коментиран от #44

  • 41 Бройко

    7 2 Отговор

    До коментар #35 от "Стойко":

    Леко, Стойко. От толкова напъване пред копчитътъ на тилифонъ, ще ти се възпали някой хемороид. Това козяшките тролове много неуравновесени ви избират. Сигур си на някоя краварска дрога
  • 42 Антитрол

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "Стойко":

    Не се изсиляй толкова да не си надраскаш лака на ноктите. Много сте велики ама само зад компа.
  • 43 Даа бе

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Стойко":

    Радо Всилев бил написал..........Ха ха ха ха ха ха ха .........Радо ти Василев като ти каже добър ден, трябва да погледнеш къде е слънцето ?
  • 44 А бе

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "Работещ":

    Вас никой не може да ви надмине!! По здраво коленичали с гръб на изток от вас няма!! Никой не може да ви стигне! Но за едно си прав. Не съм чул досега някой от управляващите, дори и от опозицията, дума да е обелил за дълго срочна програма и стратегия за развитие на България!
  • 45 7777777

    4 4 Отговор
    ПЪРВО ТРЯБВА ДА ИМА РАБОТНА ЗАКУСКА В АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО С НОВИЯ КОЛОНИЗАТОР И ПОДОПЕЧНИТЕ МУ ВАСАЛИ И ДА СЕ ОДОБРИ НОВИЯ КАБИНЕТ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПО-НАТАТЪШНА АНТИБЪЛГАРСКА ПОЛИТИКА И РАЗСИПВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА!
  • 46 хехе

    6 6 Отговор
    Такива са очакванията от Козяк. Ноо Радев е доста умен та може гадовете и да не успеят.
  • 47 САТЪРА НА ХАНА

    2 1 Отговор
    ПРИ 39 % АКТИВНОСТ И 26% ГЛАСОВЕ ....
    .... ДАЖЕ ЗА ГЕРБ СА ГЛАСУВАЛИ 1 НА 10 БЪЛГАРСКИ ИЗБИРАТЕЛИ :)
  • 48 9689

    5 2 Отговор
    Аман от дежурни тъпи коментатори даващи акъл.
  • 49 Ами да ама

    4 5 Отговор
    Няма да е баш така! Най-важното за Борисов е да си лустроса черния имидж и да избегне затвора! В името на това ще се прави на вълка, който си е сменил козината! Няма да прави конфронтация с никого и ще се старае да угоди на всички, особено на ЕС и САЩ! Театър за наивниците, до като ни краде, според възможното!

    Коментиран от #50

  • 50 А бе Сульо

    6 2 Отговор

    До коментар #49 от "Ами да ама":

    Какво сте се захванали с Борисов. Нима през целия 33 годишен период не са управлявали други.И при тях да не би да сме цъфнали и вързали.Народа и държавата бяха ограбени много преди Борисов. Каквото е построил Борисов за 10 години никой друг не го е сторил през целия преход.А шарлатаните пък досъсипаха всичко и то само за шест месеца.

    Коментиран от #53

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 А бе каУн

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Стойко":

    Вас никой няма да ви пита, какво искате.Плямпай си на воля пък за правителство има ,кой да мисли.Най малкото ,такива като теб с IQ по малко от номера на обувките му.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 маските паднаха

    3 3 Отговор
    За Путин няма разлика дали ще е ляво или дясно. Важното е да има неразбирателство. Засега Радев удържа фронта с Харвардската групировка докато привидно си противоречат. Но сега Бойко като предложи импийчмънт, ПП-ДБ ще бъдат поставени пред дилема от древногръцка трагедия.
  • 56 Аааа бе не виждаш ли че са ти опадали

    0 0 Отговор
    керемидите, а то вярно на празна плевня керемиди не и трябват!
  • 57 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    1 0 Отговор
    ПАК СИ СБЪРКАЛ КАРТИТЕ ЗА ГЛЕДАНЕ С ТЕЗИ ЗА "НЕ СЕ СЪРДИ ЧОВЕЧЕ". А АКО СИ ГЛЕДАЛ НА БОБ, БИЛ Е КИТАЙСКИ И НЕГОВИТЕ ПОКАЗАНИЯ НЕ ВАЖАТ ЗА БЪЛГАРИЯ.
  • 58 Ясен избор

    0 0 Отговор
    Кретенчеттаа сте. Били сте и ще бъдете. Ахмаци!