Last news in Fakti

19 Април, 2023 13:30 8 499 27

Ще протегне ли ръка „едноръкият джентълмен“ към коалиция „Магнитски“

  • бойко-
  • борисов-
  • корнелия-
  • нинова-
  • бсп-
  • дпс-
  • пп-
  • дб-
  • герб

Захранката е хвърлена, чакат се рибоците

Ще протегне ли ръка „едноръкият джентълмен“ към коалиция „Магнитски“ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колко е прозаично това, което се случва в парламента. Дърпат се, карат се, бият се, защо – само властта ли ги сбира. Във ФАКТИ вече написахме какво целят ПП и ДБ, когато и защо искат да имат власт в Правна комисия. И го написахме преди Десислава Атанасова да го обяви. Но с това битката не спира.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова развесели депутатите от парламентарната трибуна с изказване във връзка с предложението на ГЕРБ и ПП-ДБ за "ротационен председател".

"Тогава един представител на ПП и ДБ, който напусна групата на БСП и сега е депутат при вас, каза: По-скоро ще ми изсъхне ръката, отколкото да гласувам за ГЕРБ“, заяви тя. Визира Явор Божанков, но не го назова по име. Защо? Толкова ли е трудно, след като си посочил човека, да го назовеш. Той не е стационарен предмет. Всеки човек си има име.
И също така Нинова попита: „И сега изведнъж джентълменско споразумение, какво е това колеги? Коалиция на джентълмени с по една ръка?“

Дали такъв вид ротация е законна, или е заобикаляне на Конституцията? Правен въпрос, който ще търпи своето развитие.

От случващото се в парламента и друго прави впечатление. Колкото и БСП да го играят „благородно“, критикувайки „връзката“ между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, за тях е по-изгодно да има „съглашение“ между първите две партии от изборите, отколкото Румен Радев да готви нови избори със служебен кабинет. И тук се появява една тънка „червена линия“, която може да се окаже незаобиколим фактор.

Ще прерасне ли „хартиената коалиция“ в коалиция „Магнитски“.

Дали ДПС и Бойко Борисов са в хладни отношения? В последния ден преди празниците за Великден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с Мустафа Карадайъ, но от последвалите изявления се видя, че председателят на ДПС не бе в много добро настроение. Дали преди това Бойко Борисов случайно пропусна да спомене ДПС като една от евроатлантическите партии у нас, коментирайки, че на тази база – евроатлантизма, би съставил мнозинство и кабинет.

Какво мнозинство?

От една страна Борисов се опитва да угоди на ПП и ДБ, давайки им постове. Той много добре умее да прави това, защото постът е власт, но го прави с едно наум.

Кой повече ще спечели от „… аз имам шеф на парламента“, а „… ти имаш шеф на Правна комисия“ - ще видим.
Пред ПП и ДБ се открива предизвикателство да командват приемането и подготовката на законите в комисия, но това е първата крачка. Малко като в риболова – хвърли захранка и чакай рибоците.

ГЕРБ-СДС говорят за обща законодателна програма, но не и за кабинет. Алтернативата каква е? С едните ще приемаме закони, а с другите ще управляваме. Но другите са ДПС и БСП – т.н. „хартиена коалиция“. Но ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП са и коалиция „Магнитски“ – имена и от трите партии има в списъка.

За Борисов темата „Магнитски“ е доста неприятна. Попадането на Владислав Горанов в списъка още повече. И така си идваме на въпроса: „Ще протегне ли ръка „едноръкият джентълмен“ към коалиция „Магнитски“?“

Пък и нали всичките са джентълмени. Сал не сме чували от Корнелия Нинова да казва на Борисов „да се разберем като джентълмени (б.р.- буквалният изказ бе като мъже)“… Това бе през далечната 2011 година. Но, както се казва, джентълмените си остават джентълмени, макар и да губят понякога през годините едната си ръка.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    56 23 Отговор
    Не еднорък джентълмен а много полов джендър.

    Коментиран от #22

  • 2 Бонев

    79 23 Отговор
    Божанката е идеален събирателен образ за днескашен български политик.
  • 3 Пич

    79 6 Отговор
    Не , бате.....едноръките джентълмеи , са всъщност , едноръките бандити , като от казината !!! Правят се , че дават , а всъщност , само вземат !!!
  • 4 Васко делчев

    48 33 Отговор
    Кой го интересува в България някакъв закон на империята на злото САЩ!!! Ние да не сме тяхна колония!?! Ако имаше политици на ниво щяха да извикат САЩ-ския (американски е определение на всички народи на двата континента, а краварите да си измислят друга националност) и да му дадат зелена светлина да напусне държавата заради намеса във вътрешните ни работи.... А мошениците у нас ние си ги знаем.

    Коментиран от #24

  • 5 Мъртън хаитянски от послолството

    37 18 Отговор
    Хайде сега, всички туземци от колонията ми викайте радостно в един глас: ГОРЧИВООО, ГОРЧИВООО, ГОРЧИВООО!
  • 6 Красимир Петров

    52 33 Отговор
    Честито на балъците гласували за ГЕРБ и ПП.Май Трифонов ще се окаже прав за всичко.

    Коментиран от #8

  • 7 Иван Попов

    63 29 Отговор
    Ето ви я ПРОМЯНАТА.Разпределиха си баницата и да го ду-х-а-т бедните
  • 8 Факт

    55 21 Отговор

    До коментар #6 от "Красимир Петров":

    Какъв Трифонов, какви 5 лева? Та ИТН се показаха като, най- вярната патерица, още от ден първи?

    Коментиран от #14

  • 9 Райчо Андреев

    21 27 Отговор
    Всички са против: Против Путин, против Щатите, против Макрон, против Б.Б., против "зеления чорап", против.Кирчо и Асен., против Лили Иванова и Камелия...Най-после единение- "Противенето прави силата"!

    Коментиран от #12

  • 10 1520

    37 18 Отговор
    сащ вън от Европа за да има мир .Там където има посолство на сащ няма мир ,това вече и децата го знаят
  • 11 Продължаваме Порнографията

    21 16 Отговор
    Принципните, моралните, честните, умните, красивите, почтените и добрите в действие...
  • 12 Иван4о

    30 15 Отговор

    До коментар #9 от "Райчо Андреев":

    Договориха се първите и вторите, с прозвища мутри и шарлатани (по РР). Какво ни чака?
  • 13 ИНЖ

    30 7 Отговор
    Все пак Бг трябва да се управлява някак си??? Като избирателите са направили нееднозначен избор, Земята не спира да се върти!?!?!?
  • 14 Ама

    38 3 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    Аз ли съм с къса памет?Като гласувах за ИТН се говореше за изчегъртване,а днес те също гласуваха за изчегъртания Желязков.
  • 15 МАМИН

    16 18 Отговор
    КАЛИНЧО ТИ МАЙ НЕЩО СИ НЕДОВОЛЕН ОТ КИКИ И КОКИ ЩО БЕ ЧИЧКО БАЙДЪН ТАКА НАРЕДИ ИНАЧЕ ИДВА КОСТАДИНОВ И СИЧКИТЕ У НУЖНИКА БАРАБАР С ТАКИВА КАТ ТЕБЕ
  • 16 ДЖЕНТЪЛМЕНИ - КРАДЦИ - МОШЕННИЦИ

    15 14 Отговор
    ЛЪЖЦИ - УБИЙЦИ - ПРЕСТЪПНИЦИ - ПРЕДАТЕЛИ !
  • 17 КАКВИТО И ДА СА

    10 17 Отговор
    НАЛИ И НИЕ ТРЯБВА ДА ИМАМЕ ПРАВИТЕЛСТВО , НИЩО ЧЕ СА БОКЛУЦИ !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Матей преображенски

    16 13 Отговор
    Тия са едноръки бандити,ротативки,знаят само да прибират парсата.Американците го използват тоя Магнитски като инструмент за въздействие на главните действащи лица.Няма значение колко голяма е една партия,колко членове и симпатизанти има,важно е да контролират главатаря,партиите тук всички са лидерски,без идеи,водача накъдето ги помъкне,натам отиват,като овце след чобана.Именно това използват американците,за всеки лидер на партия те имат компромати и чрез тях подвеждат съответния главатар да им играе по гайдата.Сега ги принуждават да се сберат и да направят правителство и колкото и да се увъртат ще трябва да изпълнят волята на колонизатора.По ефирните тв заповтаряха мантрата,че ни трябва редовно правителство,на всяка цена,а това означава много.
  • 21 деНАТОфикация

    16 2 Отговор
    Мутрите от Герб плюс неофашистите от ПП и ДБ означава втора Украйна !
  • 22 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Факт е Наборе
  • 23 Ъът

    1 0 Отговор
    Кога ще го вкарат в затвора?
  • 24 Ще ти кажа

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Васко делчев":

    кой го интересува! Интересува ги власт имащите които имат сметки в чужди банки,защото ако си в магнитски,край,не можеш да разполагаш с парите си-губиш ги,докато не докажеш,ако можеш произхода им!А нашите политици не могат,затова американските служби ги държат на къс повод,и каквото им кажат това правят!
  • 25 Артилерист

    7 2 Отговор
    Партиите на ВОЙНАТА-ГЕРБ-СДС и ПП и ДБ-са на американска хранилка и ще се разберат за правителство. Нинова е прикрита проамериканка и вече никой не я взема насериозно. Фактът, че Явор Божанков-човек от най-близкото обкръжение на Председателката на БСП-е отишъл при ДъБъто, говори достатъчно красноречиво какъв е идеологическия мироглед на ръководещите Българската СОЦИАЛИСТИЧЕСКА партия. Не съм чул нито Нинова, нито някой от ръководството край нея да каже, че всички беди на колонизирана България идват от американците. Единственото, с което американците ни помагат, е да затъваме с все повече дългове...
  • 26 Битко

    3 0 Отговор
    По е страшно коги безръкио женталмен ти подаде рака!
  • 27 Истината

    0 0 Отговор
    Може и да протегнат, те пи, каят в едно гърне. Утре кире у канада, асен в на мястото на сталинка, лорер в Ерусалим, ленчето у Ямбол града, а кой няма у езерото и ша дойдат на бойко ГЗ да ги изкарат живи мокри и на път в линейката хванал букета и без масраф на щерките у гробищата, и що некролог, айде той ще се хвърля, аз да му правя масраф ли, не