Last news in Fakti

8 Ноември, 2013 09:57 2 369 0

Висок професионализъм на международните специализирани хранителни изложби

  • изложение-
  • хранително-вкусова промишленост-
  • интервю
Висок професионализъм на международните специализирани хранителни изложби - 1
Иванов, Аврамова, Кукушева
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От 6 до 9 ноември 2013 г. в Интер Експо Център - София се провеждат традиционните форуми на хранително-вкусовата промишленост - международните специализирани изложби МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и INTERFOOD & DRINK. По същото време се провежда и специализираната изложба за ресторантско, кетъринг и спа оборудване СИХРЕ.

Разговаряме с управителя на Агенция Булгарреклама, г-н Ивайло Иванов:

- Какво очаквате от международните специализирани изложби през 2013 г.?

- През настоящата година очаквам за пореден път да съберем под един покрив едни от най-големите професионалисти в областта на хранително-вкусовата промишленост не само от България, но и от чужбина. С всяко следващо издание инвестираме все повече в комуникацията с чуждестранни партньори, за да предложим световния опит, съчетан с традиционните за българското производство високо качество и вкус.
Агенция Булгарреклама, в сътрудничество с браншовите организации в страната, последователно се старае да привлича все повече чуждестранни участници. Тази година сред тях са фирми от Италия, Австрия, Унгария, Холандия, Гърция и Турция, Аржентина, Южна Африка, Франция, Италия, Испания, Южна Корея, Полша, Индия и др. Принос за това имат авторитетните и утвърдени във времето изложби като МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, INTERFOOD & DRINK и СИХРЕ. Дългогодишният опит при организирането на тези форуми е атестат за високия професионализъм и гарантира успешни контакти на изложбите. Ето защо не е никак случайно, че тази година честваме два големи юбилея - 20 години от старта на изложбите МЕСОМАНИЯ и БУЛПЕК. Два изключително силни форума, които редом с останалите, поставят България на картата като страна с качествена и надеждна продукция, с възможности за успешни партньорства и добра инвестиция.

Особено щастливи сме, че все по-голямо става колективното участие в изложбите на малки и средни предприятия от всички сектори на родната хранителна индустрия.

- Има ли нови акценти в програмата?

- През 2013 година, освен с вече традиционната Лаборатория за италиански вкус, изложбената програма може да се похвали и с още няколко нови и интересни събития.

В рамките на специализираната изложба за ресторантско и кетъринг оборудване СИХРЕ ще се проведе българската квалификация за европейския регион на престижното международно състезание за готвачи Bocuse d'Or.

По време на Дефиле "Дизайнерски торти" за първи път ще може да бъде видяна и карвинг изработка на торта - нещо уникално и непоказвано досега в страната.

На вниманието на онлайн общността ще предложим много интересни предизвикателства в дните на COOLinar - готварски битки, полезни съвети за правилно хранене и професионални съвети за добра онлайн репутация, комбинирани по неповторим начин.

Традиционно ще предложим на вниманието на нашите посетители и участници БИО ЗОНА, зона Диета и Фитнес, съвместни инициативи с Асоциацията на конвивиумите на Slow Food в България - възможности да погледнем на храната от друг, по-различен ъгъл.

- Какво послание бихте отправили към участниците в изложбите тази година?

- Бих желал да поздравя всеки един от тях с неговото участие. Възможността да се съберем отново всички заедно, въпреки конюнктурните условия и несигурността, е шанс да докажем сами на себе си и на нашите партньори, че изложбите продължават да бъдат среда за успешна комуникация между бизнес, посредници и клиенти. На всички пожелавам да бъдат все така стабилни организации, които отстояват българското качество и родните марки, давайки възможност на все повече хора да се уверят във високото ниво на техния професионализъм. Радвам се, че работим заедно, защото чуждестранният интерес към специализираните изложби е резултат не само от нашата активна работа, но и от авторитета на българската индустрия.

Пожелавам на всички успех и още дълги години съвместна работа!

Ето какво споделят за развитието на месопреработвателната индустрия и хлебопроизводството, и предстоящите юбилейни издания на изложбите МЕСОМАНИЯ и БУЛПЕК, председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България г-жа Илонка Аврамова и председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България г-жа Мариана Кукушева:

- Каква е Вашата оценка за развитието на бранша през настоящата година?

Г-жа Илонка Аврамова:

- Едва ли ще съм много убедителна, ако Ви кажа, че браншът се развива успешно, че пазарите се разширяват и предприятията разкриват нови и нови работни места. Ще се радвам, ако след година-две имам повод да изрека точно тези думи, но засега съм принудена да призная, че трудностите са много повече от успехите. Месопреработвателите са типични представители на малкия и средния бизнес, които вече години изпитват всички предизвикателства на кризата - свито потребление, растящи цени на основни суровини, горива и енергия. Трябва да призная, разбира се, че хранително-вкусовата индустрия е сред браншовете, които по обясними причини са най-пощадени от кризата, тъй като предлага продукти, от които пазарът просто не може да се откаже. Но парадигмата на потребление е силно променена. Деликатесните продукти отстъпиха място на по-масовите серии. В отговор на исканията на пазара производителите бяха принудени да променят не само продуктовите си листи, а донякъде и приоритетите, и поведението си. Станахме по-гъвкави, анализирахме добре излишните разходи, оптимизирахме производството и в крайна сметка се научихме да оцеляваме и да се развиваме дори в условията на криза.

Тук трябва да кажа, че за просперитета на отрасъла голяма заслуга има Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ), която е единствената национално представителна организация на фирмите от месната индустрия. Именно чрез нея дори по време на световната икономическа и финансова криза нашият бранш успява да отстоява своите позиции, макар това да коства много усилия, нерви и понякога дори безсънни нощи. Необходима е понякога борба на много фронтове - с администрацията, с недогледана нормативна уредба, с надвишени правомощия на контролни органи, с целенасочено насаждане у населението на негативно отношение към българския предприемач и производител. Наистина е много трудно, но добрият диалог между членовете на АМБ е постижение, с което може да се гордее всяка организация и именно то помага да изградим една обща позиция по проблемните въпроси и да я отстояваме заедно.

Г-жа Мариана Кукушева:

- За хлебопроизводството и сладкарството 2013 г. е една от трудните години, защото доходите на населението се свиват, потреблението намалява и българският потребител купува най-необходимото. Доброто в случая е, че хляб се купува ежедневно. За съжаление картината е такава, че около 40% от хляба, който се реализира на пазара, не се придружава от никакви документи и лесно става обект на търговия в рамките на сивата икономика.

2013 г. се характеризира със 75% намаляване на ДДС в Румъния (от 24% в момента е 9%). За това изключителните усилия на бранша са насочени към диалог с изпълнителната и със законодателната власт да се направят стъпки към въвеждането на диференцирана ставка. Въпрос на кратко време е румънският хляб да навлезе на българския пазар. Никой не може да го спре, защото е стока, произведена в ЕС. Проблемът е, че няма гаранция дали всяка бройка румънски хляб ще изплати дължимата ДДС ставка към българския държавен бюджет.

- Какви новости да очакват посетителите в дните на юбилейните издания на изложбите МЕСОМАНИЯ и БУЛПЕК?

Г-жа Илонка Аврамова:

- Гордост за Асоциацията на месопреработвателите в България и за нейните членове е юбилейното 20-о издание на международното специализирано изложение "Месомания 2013". То ще протече под мотото "20 ГОДИНИ СЪС СОБСТВЕНО ЛИЦЕ" и в него ще участват както български, така и чуждестранни компании: производители, вносители и търговци на месо и месни продукти, машини и оборудване, иновационни технологии, адитиви, опаковки и опаковъчни машини, специализирани транспортни средства, индустриални подови и стенни покрития, консумативи и всичко друго, необходимо за месната индустрия и търговия.
Български и чуждестранни компании от много страни ще предложат по традиция изобилие от продукти - месни изделия и деликатеси. Модерни машини, технологии, суровини, материали и други ресурси за производството и предлагането на изделията са друга изложбена нишка, която среща деловите хора и стимулира търговските контакти.

Г-жа Мариана Кукушева:

- Хлебопроизводството е бранш, в който иновативните решения и приложения не са ежедневие и въпреки това конкурентоспособността на българските хлебопроизводители и сладкари е на едно от най-добрите европейски нива. 20-годишната история на БУЛПЕК показва, че в бранша съществува устойчиво развитие и той с нетърпение очаква да стане реалност дълго отлаганият закон за браншовите организации.

- С какви думи бихте се обърнали към фирмите изложители по повод предстоящата международна специализирана изложба?

Г-жа Илонка Аврамова:

- Бих се обърнала към тях със следните думи:

Колеги, нека вложим всичките си сили, знания и умения, за да наложим на пазара традиционните за нас, но непознати на чуждия клиент типични български месни продукти. Поотделно нямаме шанс да се наложим на чуждите пазари, затова трябва да бъдем единни. Може да сме конкуренти, но на европейския и на световния пазар ще ни възприемат като месопреработвателите от България. Заедно можем да превърнем продуктите си в световна стока с марка "България"!

Г-жа Мариана Кукушева:

- С думи на възхищение, на колегиалност и добро партньорство за 20 години съвместен живот. С добри оценки за ежедневното отстояване на добрия вкус на българската трапеза. С увереност, че БУЛПЕК е сериозно професионално изложение. Присъствието на всички тези фирми е показател за професионалните усилия на екипа на Агенция Булгарреклама и показател за правилната посока за развитие на българската хранително-вкусова промишленост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА