Last news in Fakti

8 Ноември, 2013 08:13 1 852 0

KАРВИНГЪТ - изкуството на красивата храна

  • карвинг-
  • изкуство-
  • изложение
KАРВИНГЪТ - изкуството на красивата храна - 1
Веселина Славчева
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Международните изложби МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и ИНТЕРФУД & ДРИНК винаги носят много настроение и изненади за своите посетители и гости. Нови събития, които обогатяват представите ни за храните и напитките, практични съвети и умения, състезания, надпревари, много любопитни факти за случващото се в кулинарния свят, изпълват изложбените зали.

Тази година ДЕМО ЗОНАТА отново ще бъде завладяна от изключителното майсторство на сладкарите и Дефиле "Дизайнерски торти". В тон със сезона темата на "сладката надпревара" е "Есенна прелюдия".
За любителите на кулинарното изкуство обаче ще има един изключителен сюрприз и голямо предизвикателство. За първи път на 8 и 9 ноември ще се проведе и карвинг състезанието (АРТ - КАРВИНГ). Демо зоната ще стимулира креативността на майстори, които ще сътворят торта от плодове и зеленчуци на свободна тема. Събитията ще се случват пред погледа на престижно жури, което ще отличи и награди победителите в надпреварата.

Ето какво сподели председателката на Българската асоциация по карвинг г-жа Веселина Славчева за предстоящото състезание.

- Г-жо Славчева, една от големите изненади на международните изложби тази година е традиционното за някои страни, но сравнително ново за нас изкуство на арт-карвинга. Какво трябва да знаем за карвинга и как ще изглежда срещата ни на живо с него? 

- Гравирането на плодове и зеленчуци е приказка, която се ражда преди около 700 години в страната на усмивките - Тайланд. Може би това не е случайно.

Различно от нашите възприятия и култура, това изкуство радва хората, кара ги да се чувстват щастливи и да възприемат красотата по един нов, удивителен начин. Обръщайки внимание на всеки един детайл и най-вече излизайки от рамките на нормалните възприятия, ни кара да погледнем на света с различни очи, освобождавайки мисълта, хранейки очите и душата. Така можем да пренесем галериите вкъщи и да заредим пространството с нежно ухание и приятно усещане за нещо съвсем различно. Нещо, което, веднъж навлязло в живота ни, едва ли ще можем някога да пренебрегнем. Декорирането на храна има голямо значение за здравословното хранене и допринася за изграждане на естетически вкус. То съдейства за възприемане на продуктите по един по-различен начин, обръщайки по-голямо внимание на детайлите и на всичко, което консумираме.

Карвингът изисква време и търпение. Много важни са първите стъпки, подходът и техниките. Аз мисля, че както във всяка друга насока, и тук са важни отношението, желанието и начинът, по който се представя. Вярвам, че ще видим нещо красиво и  различно!

- Мислите ли, че изложбите са добро място да развием културата и интереса на хората към тази древна традиция? Очаквате ли средата да провокира креативността на повече творци и да се промени нашето отношение към храната?

- Прекрасно място! Да, трябва да привлечем интереса и вниманието им! Мисля, че по време на тази изложба ще видим нещо различно! Със сигурност знам, че всички участници се подготвят от дълго време и изключително много се вълнуват! Мисля, че темата е едно предизвикателство, което  ще даде възможност за креативни идеи.

- Оптимист ли сте за бъдещето на карвинга и неговото място в живота на хората, вече и като професия?

- Да, разбира се! Аз винаги съм мислила, че е хубаво да има повече красота в живота ни! Че работата в тази насока от ранна детска възраст е много важна!

В наши дни изкуството за гравиране на плодове и зеленчуци заема сериозно място в кулинарията, карайки ни да отделяме много повече внимание на правилното хранене и подбора на храната. Създавайки различно възприятие за всичко, което отдавна се е превърнало в рутина.

Карвънгът представлява резба върху различни продукти, но съгласете се, понякога дори само добре подредената маса или чиния може да ни накара да се усмихнем!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА