Last news in Fakti

23 Септември, 2023 16:55 2 031 45

Проф. Нина Дюлгерова: Независима ли е България след 115 години

  • независимост-
  • българия-
  • история-
  • украйна-
  • архимандрит васиан

Последният акт на брутално и неадекватно решение, което приравнява София към Киев, е незаконното и неоправдано експулсиране на предстоятеля на Руската православна църква в София

Проф. Нина Дюлгерова: Независима ли е България след 115 години - 1
Снимка: Труд
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Независимостта на една държава се определя от възможностите и начините, по които се защитават националните интереси. Кои са националните интереси на една страна? Те включват историческа памет, образование, идеология, икономика и политическа защита на обществото.

България трудно може да се впише в определението за суверенна държава. През последните седмици нееднократно българското общество бе подложено на предизвикателството правителство и парламент да се надпреварват във взимане на решения разграждащи сигурността и суверенитета на държавата. Акцентите на решенията бяха поставени върху образованието, религията и икономическата стабилност.

На 22 септември отново пишман историци, които преди десетилетия професионално анализираха исторически истини, сега вероятно финансово мотивирани, прилежно говорят за националния празник на България. Според някои тях, старателно търсещи сравнения с държави от цял свят, Денят на независимостта трябва да бъде този празник. Това е поредно доказателство за налагани с години комплекси за историческа и държавна непълноценност. За каква независимост говорим когато на българите се налагат така откровено антинационални решения. Натискът за отказ от 3 март и целенасочената политика за разрушаване на Паметника на съветската армия в София, са подчинени на евроатлантически „ценности“ и задокеански интереси. Трябва ли да взимаме пример от САЩ, където историческият нихилизъм доведе до разрушаване на паметници на Чърчил и се обмисля разрушаването на паметниците на Вашингтон и Колумб? Постоянно се повтаря една и съща мантра за лошата Русия, за съветската окупация и добрата западна демокрация. Проблемът, обаче е в това, че Русия е тази, която освободи България и възстанови като държава след близо 500 години османско иго на европейската геополитическа карта. Българите продължаваме да живеем в Третата българска държава, чието начало беше поставено на 3 март 1978 г. в Сан-Стефано с договора между победилата Русия и победената Османска империя. Смешно звучи тезата за съветската окупация на България. Този термин е свързан с икономическа и политическа зависимост и военно присъствие в държавата. В периода 1947-1990 г. България е на 27 място по икономическо развитие в света, с образование, от което се възхищава Желязната лейди Маргарет Тачър, и в държавата няма съветски военни части, но има силна и обучена българска армия с модерна военна техника. Рекапитулацията от над тридесетгодишния демократичен преход е - отсъствие на суверенитет, многобройни американски военни бази, слаба българска армия и разрушена икономика.

Явно процесите в Черноморския регион не се развиват добре за англосаксонското задкулисие. За съжаление през последните дни официална София се превърна в техен активен антируски инструмент, който подобно на Киев бездумно и неадекватно се отрича от националните интереси. Фрапиращо беше неочакваното решение на парламента за разрешаване на внос на украинско зърно и селскостопанска продукция, както и забраната, с тежки последствия за България и Балканите, от 21 септември 2023 г. на руски петрол, въпреки разрешената от ЕС дерогация до края на 2024 г. Активизираха се двустранните срещи между министерствата на отбраната на България и Украйна. Засилването на източния фланг на НАТО увеличава броя на многонационалната военна група в България, но не води до нарастване на българската армия и военна техника. Дадохме БТР-те с 37 годишна давност на Украйна и сега чакаме да купим предложените ни от САЩ втора ръка. Българските зависими правителства са свикнали да плащат милиарди, няма значение дали ще са за изтребители F-16 на хартия или за негодна военна техника.

За съжаление последният акт на брутално и неадекватно решение, което приравнява София към Киев, е незаконното и неоправдано експулсиране на предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан. Неслучайно е избрана датата – 21 септември, на която по Юлиянския календар в Русия и много православни държави се чества големият християнски празник Рождество на Пресвета Богородица. Единственият, който излезе и неадекватно и неубедително се опита да обясни решението на ДАНС бе функционално зависимия съпредседател на ПП Кирил Петков. Безродието обаче няма граници. Историята е доказала, че политиците идват и си отиват, а конюнктурните недоразумения като хора и решения изчезват когато не са част от родовата памет, традициите и чувството за истинност и вечност. Православието обединява общества и народи.

Българите през вековете, а и сега са неоспорим сегмент от развитието на света. Опитите България да бъде приравнявана към експеримента Украйна е обиден, но това бързо ще се забрави, защото силата на българина не е в насилието, а в убеждението. Това, че днес се опитват да ни управляват агресивно некомпетентни въпиещо некадърни политици, зависими от своите господари, не означава че те ще постигнат успех. България я има и ще я има!


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    14 7 Отговор
    Независима е защото от нея нищо не зависи.
  • 2 Име

    18 2 Отговор
    Независима
    От нас нищо не зависи
  • 3 Последния Софиянец

    4 7 Отговор
    Великата Българска цивилизация около Черно море преди потопа е на 50 000 години и е майката на всички древни цивилизации -Египет, Месопотамия, Елада, Китай.Все повече доказателства излизат.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 А бе

    10 24 Отговор
    Тая как разбра че експулсирането е незаконно и неоправдано, или е на принципа на руските слуги да защитават Русия с цената на всичко. Жалка слуга!
  • 6 345

    7 0 Отговор
    Убедена съм че не е
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГОРСКИ

    12 0 Отговор
    Независима със предатели колкото искаш !!!!!!!!!!!!
  • 9 Мда

    7 18 Отговор
    Тъжно е когато виждаш професор да вярва на елементарни тролски интернет внушения и да ги споделя като ценности, ама възрастта не прощава на никой!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 12343211

    11 1 Отговор
    Трябва ли да взимаме пример от САЩ, където историческият нихилизъм доведе до разрушаване на паметници на Чърчил и се обмисля разрушаването на паметниците на Вашингтон и Колумб?!
    По скоро географското положение и казаното" никога на балканите голяма държава" са водещи.
  • 13 Независима ли е България след 115 години

    22 2 Отговор
    Не , НЕ Е ...колко пъти да го повтаряме ? Под Нацистката Атлантическа Окупационна Власт сме !
  • 14 Не ест

    17 3 Отговор
    Независима е съседна Турция, която си гледа интереса и играе игра със САЩ и Русия. Да си слуга на САЩ е скъпо удоволствие, продават ни изтребители на тройни цени, продават ни безполезни стари бронирани машини, златните мини са ни завзели с неизвестени милиарди печалба, тока си го продават на фиксирани цени от ТЕЦ Марица и др. Скъпо удоволствие е да търсиш одобрението на конгресмени от Сащ, защото самият Байдън със сигурност и на идея си няма какво се случва с България. Нашите политици живеят в собствена реалност и се мислят за значими. Руските свещеници бяха изгонени в опит да се тушира скандала с български шпиони на острова и да се покаже на кой господар служат.
  • 15 Хари

    14 0 Отговор
    Преди от Руското посолство сега от Американското .тик.ата е през ден там
  • 16 Независима ли е България

    23 2 Отговор
    Глупости . Гледате морето НАТО, гледате небето НАТО, гледате полята база тук, база там НАТО.....гледате МС - НАТО, гледате парламента НАТО......окупирана територия сме на 100%
  • 17 Никога не сме по

    13 2 Отговор
    Зависими в историята ни. За никаква независимост и дума не може да става.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 1234

    5 16 Отговор
    България все още е колониален придатък на Русия ,руските престъпници изсмукват бг ресурсите

    Коментиран от #38

  • 20 НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ

    8 9 Отговор
    Част 1

    През 1923 г. по заповед на комунистическа Русия, за да правели революция и у нас, тези изчадия адови запалват гражданската война в България, и тя не приключва до ден днешен .

    Измамват наивни хора да ликвидират законно избраната власт с оръжие в ръка, да трепят кметове и общински съветници по градчета и селца .. А страхливите им главатари Г.Димитров и В.Коларов - бягат позорно изоставяйки ги на произвола на съдбата .

    Пък после реват и използват това свое бандитско (виновно) поведение , за да черпят права в своя полза и вреди за всички останали. И като им се припомни , че те унищожиха България, започва вой :

    Ау, ами вие (кои сме тие ние ?) защо сте били убили през 23 г. леви, умни уж, някакви си терористи ?

    А какво да прави законната власт ? Да стои и да гледа как комунистическите терористи избиват мирните граждани ли ?

    Всеки народ има право, а и задължение да се защитава срещу въоръжени терористите , които избиват неговите избранници .

    После, след като през 1923 г. запалиха гражданската война у нас, тия червени боклуци, взривяват църквата Света Неделя с мирни граждани, което е най-голямия атентат до този в САЩ през 2001 г..

    ТА КОМУНИСТИЧЕСКИ ИЗВЕРГИ Я ЗАПАЛИХА ТАЗИ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА У НАС ПО НАРЕЖДАНЕ НА МОСКВА И УСПЯХА, УСПЯХА, НЕ МОЖЕ ДА ИМ СЕ ОТРЕЧЕ ! ВЕЧЕ СТО ГОДИНИ НЕ ПРИКЛЮЧВА .

    Последни сме в Европа, заради тях и тяхната СТО-годишна служба в полза на Москва .
  • 21 НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ

    7 8 Отговор
    Част 2

    После пак същото, като през 1923 г. – БЕЗ ДА СМЕ ВЪВ ВОЙНА С РУСИЯ, крадливи шумкари , пак по заповед на Москва – пак започват да крадат и убиват българския народ с оръжие в ръка, ама докато Сталин и Хитлер са съюзници, не се вдигат срещу СССР – за войната му срещу народите на Източна Европа .

    А България е държава с парламент и шумкарите като искат да променят нещо, да влизат като депутати в НС и да се борят за идеите си , БЕЗ ДА ИЗБИВАТ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ .

    СЪС И ЧРЕЗ ПАРЛАМЕНТА, А НЕ СЪС ШУМКАРИ СМЕ СПАСИЛИ НАШИТЕ ЕВРЕИ .

    И като тия червени боклуци нападат български градове и села и избиват кметове, съветници, свещеници, какво да прави държавата ? - Да стои и да гледа как комунистическите терористи избиват мирните граждани ли ? Приема битките им и се сражава с тях .

    ПОСЛЕ ПАК ОТ СЪЩОТО ТОВА СВОЕ ВИНОВНО , ТЕРОРИСТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ, червените боклуци черпят права, за да оправдаят през 44 г .- 45 г. избиването на цвета на нацията - 42 000 българи и още 300 000 да вкарат по концагери и да съсипят България , в полза на Русия .

    След 89 г. българският народ не си върна на тези червени боклуци , не ги даже и лустрира и така те останаха ненаказани .

    ТА КОМУНИСТИЧЕСКИ ИЗВЕРГИ Я ЗАПАЛИХА ТАЗИ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА У НАС ПО НАРЕЖДАНЕ НА МОСКВА И УСПЯХА, УСПЯХА, НЕ МОЖЕ ДА ИМ СЕ ОТРЕЧЕ ! ВЕЧЕ СТО ГОДИНИ НЕ ПРИКЛЮЧВА .

    Последни сме в Европа, заради тях и тяхната СТО-годишна служба в полза на Москва .
  • 22 ВСЕ ЕДНО АЗ СЪМ ГО КАЗАЛ

    12 3 Отговор
    Но, МНОГО ПО–ДОБРЕ! БРАВО! Адмирации за точния анализ, верните слова и браво за оптимистичния край. БЪЛГАРИЯ ще я бъде въпреки напънините на шепа преадтели
  • 23 УВАЖЕНИЕ И ПРЕКЛОНЕНИЕ

    11 4 Отговор
    Браво г-жо Дюлгерова, Вие давате надежда на милионите подтиснати българи със запушена уста. Да изгоним ОКУПАТОРИТЕ от България. А предателите сами ще избягат.
  • 24 НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИЗМА

    6 7 Отговор
    Никой не ни е нападал през 1989 г., нито САЩ, нито Германия, а самите комунисти рухнаха строения от тях комунизъм . Комунистите сами се отказаха от комунизма, след като той фалира през 1989 г. за четвърти пореден път за 40 години , сами тръгнаха да правят капитализъм, сами си го строиха , така , че и това което те наричат демокрация по комунистически , самите те я започнаха и строят и в настоящия момент , и САМИТЕ ТЕ ОТКРАДНАХА ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕДРИЯТИЯ , така като откраднаха частните през 1944 г, ама нали са прости и крадливи пак ги фалираха .

    Последните ни два фалита – през 89 г.- 90 г. и през 95-96 г. пак ни ги докараха комунисти - гладните зими на Анрей Луканов (пак към купонна ситема минахме тогава) и Жан Виденов, при който доларът стигна 3000 лева, заплатите станаха 20 долара, пенсиите – 8 долара .

    ТА КОЛКО КОМУНИЗМА ПОСТРОИХА, ТОЛКОВА И ДЕМОКРАЦИЯ МОГАТ ДА ПОСТРОЯТ ТЕЗИ ПРОСТИ И КРЪВОЖАДНИ БАНДИТИ .

    Единственият период, в който властта не е била в ръцете на комунисти е 91 -92 г., (само за 9 месеца) при правителството на Филип Димитров - единственото демократическо , което беше свалено от БКП и ДПС , през цялото останало време от 1944 г. досега на власт са все комунисти .

    И сегашните и предишните партии в парламента до една са комунистически - Бойковци, Курнелиевци, Атанас Атанасовци, Христо Ивановци , ДПС, Копейкинци – до един главатарите им все са били комунисти и агенти на ДС.

    Коментиран от #25

  • 25 Напиши нещо сам

    11 3 Отговор

    До коментар #24 от "НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИЗМА":

    а не препечатвай опорките на СДС отпреди 35 г

    Коментиран от #30

  • 26 Реалист

    12 1 Отговор
    Колаборантската сглобката на козяк ППДБ и ГЕРБ се надпреварават да се лагат пред господарите си.
  • 27 Професора

    10 2 Отговор
    От козяк настояват българите да станат Свидетели на Йехова. Руската православна църква пречи в случая.
  • 28 Уважаеми роби

    12 2 Отговор
    Управляват ви содо.мити назначени от Американско посолство.
  • 29 НАТО и ЕС

    2 1 Отговор
    Не е, и вчера не беше.
  • 30 НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИЗМА

    3 8 Отговор

    До коментар #25 от "Напиши нещо сам":

    Не копирам нищо, аз пиша авторски анализи, мен ме преписват , а не аз други .

    Някакви факти да имаш да добавяш, или тяхното обсъждане, щото в постта ти са само общи приказки, кухи фрази, обиди, клевети и вещерски русофило-комунистически решителни клетви и заклинания ?

    - Повече не можеш ли ? – Ти ли си най-умния русофил ? По-умен от тебе не можаха ли да извадят ?
  • 31 Достойнството преди всичко

    9 2 Отговор
    Във всяко робство най-болезненно е унижението. Руснаците никога не са ни унижавали. Османлиите са го правили постоянно - като започнем от унизителното название с четири букви, като минем през професията ганузчия, стигнем до кръвния данък и много други груби прояви на незачитане на човешкото достойнство на нашите предци. Ако прочетете във форумите, техните хора и до ден днешен се смятат за избрани от попътния вятър и то за наша сметка. Но задокеанските гевреци наистина бият всички по изтънченост и по сила на тоталното пренебрежение на нашите интереси и на нашето достойнство. Но Вселената си има закони. Един от тях се изписва в българската поговорка: "Каквото повикало - такова се обадило". Какво ли ще се случи с тази държава? Като знаем, какво се случи с предишните, които нагазахи в наши води...

    Коментиран от #35

  • 32 !!!?

    9 1 Отговор
    Независима ли е България след 115 години !? Ами, госпожа проф. да отиде на площад "Независимост" в София, който е ограден от сградите на Премиера, на Президента и на Парламента, и да види на чии адрес се водят те: булевард княз Александър Дондуков-Корсаков 1, 2 и 3 !!!?

  • 33 Кочо

    8 0 Отговор
    Е, щом е с марионетно американско правителство от безродници заличаващи самосъзнанието и историята на българите колко да е независима? Напълно низависима американска колония, която под вещото ръководство на американски марионетки е на финала на съществуването си!
  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор
    Нa 22. Септ. 1908 г. БЪЛГAРИЯ cтaвa ЦAРCТВO НA БЪЛГAРИТE!
    Ceгa мнoзинa ce cтрaхувaт oт тoзи aкт и иcкaт дa гo зaбрaвим, кaтo гo пoдмeнят c бeзличнoтo клишe "нeзaвиcимocт"........ България е отстоявала своята независимост с цената на хиляди жертви във войни. Единствено при ген. Б. Борисов се тръгна към държавна независимост без войни и жертви, но враговете ни не спят и доста милиарди долара бяха похарчени /справка "офшорлийкс"/ за да го неутрализират.
    Eдинcтвeнoтo cпaceниe oт културнoтo и нaциoнaлнo oбeзличaвaнe нa Бългaрия e ВЪЗРAЖДAНE нa БЪЛГАРСКОТО ЦАРСТВО - т.e. кoнcтитуциoннa мoнaрхия. Пo тoзи нaчин щe ce ЗAПAЗИМ КAТO НAРOД. Зa кoмуниcтитe избoрът нa прeзидeнт ca любимaтa им зaбaвa, a бaтe Лaмбo бeшe тeхeн кумир. Кaтo държaвa, кoятo пoнe 200 души в cвeтa мoгaт дa я изкупят дo пocлeдния клoзeт, ниe нямaмe другa aлтeрнaтивa зa oцeлявaнe, ocвeн КOНCТИТУЦИOННA МOНAРХИЯ. БЪЛГAРИЯ трябвa eдин път зa винaги дa cкъca c кoмуниcтитe и дa възcтaнoви cувeренитeтa cи, кaтo върнe Търнoвcкaтa (cрeбърнa) Кoнcтитуция.

    Коментиран от #36

  • 35 !!!?

    8 6 Отговор

    До коментар #31 от "Достойнството преди всичко":

    Раболепието е по-позорно от унижението !!!?

    Коментиран от #37

  • 36 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Знаеш ли какво ? Аз не съм потичател на Бойко, но Конституционните монархии като скандинавските например, се оказват наистина като най-удачни за запазване стабилен обществен режим, който съчетава и консервативността и Божественото и демократичното начало .
  • 37 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "!!!?":

    Великолепен пост за "независимостта" ни от 1944 г. досега !
  • 38 РУСИЯ-ПОСЛЕДНАТА КОЛОНИАЛНА ИМПЕРИЯ

    2 5 Отговор

    До коментар #19 от "1234":

    42 % от икономиката ни продължава да е в руски ръце !
  • 39 123456

    5 0 Отговор
    Абцелютно НЕЗАВИСИМИ СМЕ - нищо не зависи от БГ !
  • 40 Сотир

    2 4 Отговор
    България е зависима от Русия последните 100 години и това трябва да се промени.Една Румъния успя с едно публично убийство,ние не можем.
  • 41 Румен Американеца

    6 0 Отговор
    Този въпрос ми звучи като:

    Интелигентен ли е Кики
    Девствена ли е Лена
    Харесва ли жени Кокорчо
    Чел ли е книги Баце
    и т.н.
  • 42 За България не знам

    2 8 Отговор
    Но едно е абсолютно сигурно! И то е, юе въпросната „професорка“ е на хранилка към Кремъл! И който се интересува, нека се порзрови около тази “професорка„...Но да си сложи маска, че смърди та се не трае!
  • 43 Ха ха ха ха ха ха

    0 1 Отговор
    Ха ха ха ха ха ха ха ха ха 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 44 Kaн Тервел

    1 6 Отговор
    Дюлгерова, главата ти е препълнена с кремълски клишета и опорки. Най-добре е да сложиш ушанката и да ходиш да разправяш такива врели-некипели на чебурашките от Узкопиздинския държавен университет.
  • 45 Полит.коректен расист

    6 0 Отговор
    Абе защо има негри в БЪЛГЪРСКИ реклами ???
    Фекалните подлоги от парламент и министерства колкото и да са се навели пред краварите от посолството на фащ, в България негри не е имало и няма и да има пък ако ще химна на Нигерия да звучи на 3-ти март.