Last news in Fakti

19 Декември, 2013 13:05 5 534 0

Щракна ли мръсният рушвет капан за Ердоган?

  • турция-
  • ердоган-
  • корупция-
  • рушвет

Турските медии съобщават за хиляди евро и долари открити при полицейските операции

Щракна ли мръсният рушвет капан за Ердоган? - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разразилият се през последните дни корупционен скандал в Турция беше определен от премиера Тайип Реджеп Ердоган като „мръсен капан“ срещу управляващите в разгара на предизборната борба, съобщава в. „Хюриет“.

На свикана нарочна пресконференция в Анкара в четвъртък късно вечерта Ердоган не пропусна да отбележи, че зад „тази мръсна операция“ стоят вътрешни и чуждестранни кръгове, които се стремят да отклонят Турция от пътя на бърз растеж.

Ердоган не пропусна да отбележи, че ръководеното от него правителство

няма да допусне „политически преврат“.

Вицепремиерът Бюлент Арънч посочи, че замесените в „рушвет скандала“ трима министри се ползват с доверие и запазват засега своите постове.

Междувременно стана известно, че съд в Истанбул е заповядал да се конфискува цялата собственост и пари на всички задържани по започналото на 17 декември разследване за подкуп. Мярката се отнася за близо 30-ината лица и компании, които в момента се намират в ареста. Сред тях са и тримата синове на ключови министри – на вътрешните работи, икономиката и околната среда.

Турският в. „Радикал“ разпространи снимки от полицейските обиски, от които ясно се виждаха пачките от долари и евро, открити в дома на Баръш Гюлер, син на вътрешният министър Муамер Гюлер.

Парите са открити в шест сейфа.

Близо $4,5 млн. пък са открити в дома на генералният директор на Халкбанк – Сюлейман Аслан. Парите са били скрити в кутии от обувки. При обиска е била задържана и съпругата на банкера, която е била освободена след като е дала показания. Банката Халкбанк е обвинявана, че нарушава международното ембарго спрямо Иран, използвайки пропуски в разпоредбите.

След избухването на скандала борсата в Истанбул изгуби $12,7 млрд.

Петима полицейски началници и шестима заместник-полицейски шефове бяха отстранени от постовете си в Истанбул и Анкара, съобщава в. „Хюриет“.

Ердоган заяви, че полицаите са били отстранени за злоупотреба със служебно положение и тези рокади щели да продължат и в провинцията, ако е необходимо.

Опозицията обвини властта, че с уволненията иска да попречи на полицията да разследва корупцията по високите етажи на властта.

Три самостоятелни разследвания са довели до широкомащабните арести, съобщават турските медии.

Първото е водено, както Факти.бг вече писа срещу азербайджанския предприемач Реза Зараб. Той е плащал на Баръш Гюлер, син на вътрешния министър Муамер Гюлер, Салих Каан Чагалаян, син на икономическия министър Зафер Чагалаян и на генералния мениджър на Халкбанк Сюлейман Аслан.

Реза Зараб е искал чрез рушветите

да прикрие дейността на бандата си,

специализирана в пране на пари, но и да получи турско гражданство за своите близки и за членовете на бандата си.

Второто разследване е за даване на разрешения за строеж е екологични зони от министерството на екологията.

Последното дело е било за това как се строи в истанбулската община Фатих.

 

Кметът Мустафа Демир е обвинен, че с издадените от него разрешителни за строеж е застрашил облика на района, който е известен със своите исторически и архитектурни забележителности.

Заместник-секретарят по въпросите на тероризма и финансово разузнаване към министерството на финансите на САЩ Дейвид Коен се очаква днес да пристигне в Турция, за да обсъдите прането на пари и санкциите срещу Иран.

Трите разследвания са започнати респективно на 13 септември 2012 г., 21 септември 2012 г. и на 14 февруари 2013 г., уточниха от прокуратурата.

Скандалът с корупцията сериозно може да разклати позициите на управляващите преди насрочените за март догодина местни избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА