Last news in Fakti

17 Декември, 2013 12:29 2 193 0

Синове на министри в Турция са задържани за корупция и нагласени търгове - Обновена

  • турция-
  • корупция

Арестите са отложили посещението на вътрешния министър Муамер Гюлер в България, където той е трябвало да присъства на подписването на междуправителствено споразумение

При широкомащабна акция на турската полиция са задържани 37 души, сред които са синове на трима министри, шефа на Халкбанк, кмет на истанбулска община и други високопоставени служители, съобщи Анадолската агенция.

Те се подозират за нагласени търгове, корупция и злоупотреби с държавни средства.

В. „Хюриет“ уточнява, че в ареста са трима синове на министри – на вътрешните работи Муамер Гюлер, икономиката Зафер Чагалаян и на околната среда и урбанизацията Ердоган Байрактар. Срещу тях е повдигнато обвинение за корупция. Задържаните са Баръщ Гюлер, Салих Каан Чагалаян и Абдула Огюз Байрактар.

Белезници са щракнали и на известния в Турция строителен предприемач Али Агаоглу, азерския предприемач Реза Зараб и на редица ключови служители от министерствата на икономиката и на екологията.

Али Агаоглу е 8-ият най-богат турски бизнесмен със състояние според Форбс $2,7 млрд.

Силите на реда са задържали генералният директор на Халкбанк Сюлейман Аслан.

Операциите са в отговор на обвиненията за манипулиране на държавни търгове и подкупи, уточни Анадолската информационна агенция. В. „Хюриет“ съобщава, че операциите са резултат на продължило близо една година разследване.

Заподозрените са обвинени в приемане на подкупи за улесняване на някои проекти при получаване на разрешителни за строеж в защитените територии, пише в. „Хюриет“ .

Днешните едновременни операции са част от три отделни разследвания, брои агенция Доган нюз.

Прокурорите по тях са познати имена на турската общественост. Операциите в Истанбул се ръководят от заместник-прокурора Зекерия Юз, който е познат с работата си по делото за държавен преврат Ергенекон. Другият прокурор е Джелал Кара разследвал редица случаи за военен шпионаж.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган също така не е бил информиран

за операциите и е научил за тях, когато са започнали арестите, съобщава в. „Хюриет“, цитирайки неназован източник от Анкара.

В момента не е ясна съдбата на тримата замесени в случая министри. Появиха се спекулации, че те ще бъдат уволнени или ще подадат оставки.

Арестите са отложили посещението на вътрешния министър Муамер Гюлер в България, където той е трябвало да присъства на подписването на междуправителствено споразумение между Турция, Гърция и България за изграждане на съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество.

От полицията и прокуратурата все още не са коментирали арестите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: