Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Март, 2024 21:01 2 830 62

Има ли риск Украйна да капитулира? Военен експерт пред АРД:

  • украйна-
  • франц-щефан гади-
  • капитулация-
  • русия-
  • война-
  • путин

Три са основните трудности, пред които е изправена украинската армия

Има ли риск Украйна да капитулира? Военен експерт пред АРД: - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Бойният морал на фронта все още е много висок", казва за украинската армия воeнният специалист Франц-Щефан Гади, който току-що се завърна от зоната на бойните действия. Гади все пак пояснява, че за разлика от месеците, когато украинците се готвеха да пробият руската бойна линия, сега сякаш цари усещането за безперспективност. И че ще бъде трудно бойният дух да се запази на това равнище и през настоящата година.

Гади, който е офицер от запаса и международен консултант по военно дело с опит от Ирак и Афганистан, коментира пред германската обществена медия АРД, че е говорил с висши военни в Украйна и не вижда сигнали моралът на бойното поле да колабира. "За тази година тяхната отбранителна стратегия е да защитават всяко парче украинска земя, като може да се стигне и до стратегически отстъпления. А една отбраняваща се армия има различна мотивация от една армия, която минава в настъпление", казва той.

Трите големи проблема пред украинската армия

За разлика от разпространеното мнение, Франц-Щефан Гади смята, че боеприпасите за украинската артилерия засега стигат. За отбрана на украинците им трябват по 2000-3000 снаряда на ден, които в момента са налични. А когато бъде одобрен американският пакет с помощи, положението ще се подобри, смята Гади, който обаче изтъква, че има друг по-сериозен проблем - липсата на хора. "Това е най-тежкият проблем и за него няма непосредствено решение. Ще минат месеци, преди на фронта да бъдат изпратени нови сили - това едва ли ще стане преди края на лятото", коментира той. Военният специалист допълва: "При това те трябва да получат адекватно обучение, защото когато хвърляш в боя необучени войници, това увеличава опасността от големи загуби и намалява мотивацията и боеспособността."

Гади смята, че и Западът има вина за недостига на човешка сила в украинската армия. Тъй като Украйна не е знаела с какви боеприпаси ще разполага, е било трудно да аргументира нова мобилизация. А в момента подобна идея е много непопулярна сред хората, посочва експертът. Третият сериозен проблем на украинците е липсата на достатъчно укрепителни съоръжения, обяснява той. И допълва, че украинската армия не разполага с специализирани подразделения за такова строителство и освен това изграждането на укрепления би означавало, че Украйна се отказва от земите отвъд тях.

Какъв е потенциалът на руснаците тази година?

В интервюто с германската обществена медия АРД става дума и за руската армия. Независимо че според Гади тя е изгубила цели 16 000 в сраженията за Авдеевка, той смята,че тази армия няма проблем с персонала. Поне през първата половина на година тя няма да има проблеми и с артилерийските боеприпаси, смята военният експерт.

"Техният най-голям проблем е снаряжението, най-вече липсата на бронирани машини. С очите си видяхме, че те използват отчасти и много стара техника (…) Руската армия болезнено усеща последиците от загубата на бронирани машини", казва Гади в разговор с Екарт Аретц от АРД.

По-нататък в този разговор става дума и за модернизираните руски авиобомби ФАБ-3000, които според Гади не са особено точни, но затова пък имат огромна експлозивна сила. Военният експерт обяснява, че тътенът от техните взривове има деморализиращ ефект върху войниците.

"Тази година не може да се очаква голям напредък и победи"

Военният експерт смята, че Русия може да усили офанзивата си през идните месеци. Тя продължава да има артилерийско надмощие от 5:1, дори 6:1, не ѝ липсват нито хора, нито материали за една нова битка, казва Гади. Експертът прогнозира, че Русия ще усили натиска по целия фронт с надеждата да постигне пробив. Това би се оказало трудно постижимо, ако руската армия регистрирана много материали загуби, най-вече на бронирани машини. Но иначе е възможно през втората половина от годината Украйна да бъде принудена да отстъпи по някои части от фронта, предупреждава той.

"Не вярвам, че един частичен колапс на фронта ще означава непосредствено поражение. Но ще усложни ситуацията" - така Франц-Щефан Гади обобщава хоризонта пред Украйна. "Ако обаче Украйна успее да щади войските си, да реши колкото е възможно по-бързо проблема с недостига на персонал, да изгради добри укрепления и да получава достатъчно доставки на боеприпаси, тогава виждам реални шансове украинските войски да се формират по нов начин и през 2025 евентуално отново да минат в настъпление." Според него би било голяма грешка още тази година да се премине в настъпление без нуждата подготовка. "Тази година не може да се очаква голям напредък и победи", прогнозира експертът.

Александър Андреев редактор и автор


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    1 46 Отговор
    всъщност Русия ще капитулира

    Коментиран от #49

  • 2 Българин

    2 45 Отговор
    руската армия е особено смешна

    Коментиран от #16

  • 3 Българин

    3 43 Отговор
    украинците ще освободят Русия

    Коментиран от #18

  • 4 Украйна умре 🇺🇦

    51 2 Отговор
    Тя отдавна капитолира сега в агония

    Коментиран от #17

  • 5 Последния Софиянец

    51 1 Отговор
    Папата каза да вдигат бяло знаме.
  • 6 Българин

    2 41 Отговор
    американците този път няма да спасяват Матушка-най-много да и пращат пак консерви след поражението
  • 7 Хисторик

    53 1 Отговор
    Окраинците се гърчат в момента точно както Вермахта 1945г.
  • 8 Мда

    55 0 Отговор
    Опасност да капитулира? Опасност е за тези, които наляха кинти в украйна и няма да си ги вземта никога, като "ленд кийз" от сащ за стотици милиарди в зелено. А капитулацията скоро ще стане факт...
  • 9 Гориил

    50 1 Отговор
    След Балтиморския мост капитулацията на Украйна е неизбежна.

    Коментиран от #19, #20, #23

  • 10 абсолютно самоубийство

    35 1 Отговор
    с еврейски ръководители, подготвяно поне от 20 години
  • 11 Калпазанин

    38 0 Отговор
    Все повече се убеждавам че ционисткатс медия ДЗ държи здраво и немските нац телевизии като ард и здф след като постоянно ги цитира, затова и не се учудвам че Германия е по нанадолнището
  • 12 Гориил

    38 1 Отговор
    Русия предупреди, че отговорът ще бъде суров.
  • 13 ЩЩД Веле

    27 0 Отговор
    Да взимат готовата бланка на франсетата за капитулация...
  • 14 Хахахаха😅😅😅😅

    26 0 Отговор
    Нацисткият пропагандист А.А. пак е минал на тежка дрога!
  • 15 Диди

    27 0 Отговор
    Чао 00крайна ,мичка ви пайна,няма фандък вече даже и за Ууйнаа
  • 16 Мис Ирка Атанасова

    23 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Както се смеете и се озъбите...
  • 17 ЩЩД Веле

    25 0 Отговор

    До коментар #4 от "Украйна умре 🇺🇦":

    Сега са като конь преди да ритне топа - последни къчове...
  • 18 Хохо Бохо

    34 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Гледа ли как окраинската армия се освобождава от труповете на загиналите си братя по оръжие? Изхвърлиха ги като боклук на средата на полето. Това те чака и тебе. Диктаторският режим на клоуна е престъпен и нелигитимен, подкрепян само от американското посолство

    Коментиран от #58

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дааа

    28 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гориил":

    В САЩ всичко се разпада! Гладът и мизерията са неописуеми!! Пътища, мостове, жп всичко е от времето на Айзенхауер!
  • 21 Хм...

    21 0 Отговор
    Почваме да подгряваме обществото, а?
    Първо никога, сега може би ама едва ли, после малко вероятно, евентуално, възможно и хоп, някоя красива утрин изненада- пълна и безусловна капитулация.

    Коментиран от #37

  • 22 Ами

    22 0 Отговор
    забележете анализатора-ГАДИ. ЕВРЕИН, евреин а това какво говори? Сами си отговорете. За пари всичко правим и по сурата даже си плюем.
  • 23 Плевнелиев

    1 10 Отговор

    До коментар #9 от "Гориил":

    Не е бил украинец виновния ,името му е руско Русанчук. 😂😂😂
  • 24 Барак О

    14 2 Отговор
    Украинците ще се преместят в Сибир,а негрите ще отидат да е-бат жените им
  • 25 НЕ РИСК

    11 0 Отговор
    ИМА ШАНС , ЗА ДА ОСТАНЕ НЯКОЙ И ДРУГ ЖИВ ПО МЛАД ОКРАИНЕЦ
  • 26 Сатана Z

    22 0 Отговор
    Краварската мъка няма карай.
    Тялото на Американски морски пехотинец беше изхвърлено от морето на брега на Йемен ,а капитанът на украинския товарен кораб Сергей разруши 2,5-километров мост в Балтимор за няколко секунди - мост, построен преди половин век, гордостта на американската индустрия, кръстен на автора на американския химн - това е повече от символ на вътрешната украинизация на Америка. Това е нейната присъда.

    Коментиран от #30

  • 27 Хи хи хи

    17 0 Отговор
    Какъв морал бе ....укрофашистите бягат като зайци на запад ?????
  • 28 Смърфиета

    12 0 Отговор
    Кой е превел от иврит този пасквил?
  • 29 Ми то.....

    9 0 Отговор
    Нали фашистите трябва да дават кураж на свойте колеги укронацистите......какво да кажат ......че са без морал ли ?????
  • 30 Смърфиета

    12 0 Отговор

    До коментар #26 от "Сатана Z":

    Това беше брилиянтно. "Франц-Щефан Гади" Дойче Веле: представете си ето например: Америка се вътрешноукрайнизира...

    Коментиран от #32

  • 31 САТЪРА НА ХАНА

    18 0 Отговор
    ЖЕЛЕЗНИТЕ РУДИ В РУСИЯ И НОВООСВОБОДЕНИТЕ ТЕРИТОРИИИ СА ДОСТАТЪЧНИ РУСИЯ ДА ПРОИЗВЕДЕ
    1 ТРИЛИОН - 1000 МИЛИАРДА АВИАЦИОННИ БОМБИ ФАБ 3000 КГ
    ....
    БЕЗ ДА ПРОБВАТ ПЛУТОНИЯ
    .....
    БАЯ ЧАКАНЕ ЩЕ Е ДОКАТО КАПИТУЛИРАТ РАШКИТЕ :))

    Коментиран от #33

  • 32 САТЪРА НА ХАНА

    7 0 Отговор

    До коментар #30 от "Смърфиета":

    АРИЙСКАТА КУЧКА
    СЕДНАЛА НА АРАБСКО ЧИФТЕ
    ..... ФАМИЛНОРИ ИМЕТО ГААДИ :))

    Коментиран от #34

  • 33 Смърфиета

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Има жилка с плутоний от Бухово, през Сточна гара чак до Бакърени гробища. На старите геодезични карти тази полоса е отбелязана като "Биопатогенна зона" и новото строителство е било забранено до 1962г. Там има най-много пушачи в София и хората умират най-рано от рак.

    Коментиран от #35

  • 34 Смърфиета

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Не غعدی a Gadi. На краставичар краставици продаваш, Ювиги!
  • 35 САТЪРА НА ХАНА

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "Смърфиета":

    МАЛЪК БИЗНЕС :
    ... С НАСИПЕН КАТАЛИЗАТОР ИЗМИСЛЕН ОТ РУСНАЦИТЕ БЪЛГАРИЯ ПАК МОЖЕ ДА СТАНЕ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА УРАН , АКО САМО ПРЕКАРВАМЕ ПРЕЗ БАСЕЙНИ С КАТАЛИЗАТОРА РАДИОАКТИВНИТЕ ВОДИ ОТ РУДНИЦИТЕ
    ... НА ГЕОЛОЖКИТЕ КАРТИ ГО ПИШЕ:))

    Коментиран от #39, #41

  • 36 риск вече няма

    10 0 Отговор
    факги има руснаците пробиха фронта капитулацията е въпрос на време
  • 37 Смърфиета

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Хм...":

    В десет часа за голямото междучасие. С покащляне от страна на Грюнвалд.
  • 38 Бойния морал на укрите е мноо висок...

    14 0 Отговор
    7 мобилизации направиха укрите, прибраха жени, старци, младежи и в момента казват, че са им нужни нови 500,000... къде отиде тоя народ????
    Никъде не прочетох и не чух... родолюбци укри да се събират доброволно в клетата чужбина, а и в самата Укрия и да отиват на фронта ей така за идеята да защитават родину... на всякъде се пише, че масово се бяга от държавата, а и от фронта, по и над 10,000 еврака на каналджии броят... донаборници се събират насила по улици, гари, пазари, гори и паланки и се пращат на фронта от където пък бягат при руснаците или при такива опити са убити от спец отряди на Азов....
  • 39 Смърфиета

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Това е от учбеника на Демирев и Калайджиева за МЕИ от 1986г.

    Коментиран от #50

  • 40 Той

    11 0 Отговор
    Аз лично, но и много обикновенни украинци не виждат нищо лошо в това окрайна да капитулира, нищо страшно няма да се случи, аперитив ще се спасят животи, нима това не в най-важното нещо-да няма повече смърт. Е, да окрайна ще изгуби някакви си територии, но какво от това, ако предположим, че няма хора върху тях, за какво са им, а и какви представят именно тези укри победата над Русия?!

    Коментиран от #42

  • 41 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Имало е планове лагеристите с турско-арабски имена ако не ги приеме Турция, да работят в тях докато умрат сами. Има такова обсъждане на Президиума на Политбюро на ЦК, но оригиналът не е оцелял, изгорял е през 1991г. Демирев го привежда по спомен в предговора на второто, преработено издание от 1996г. Това е научния ръководител на Вили Лилков, заедно с Анна Мойсеевич, защото Демирев не преживява зимата 96-97. Но това е отделна, трагична история. Тогава парното на Ракова болница е спряно поради серия аварии, една от стаите се наводнява с гореща вода.

    Коментиран от #43, #47

  • 42 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Той":

    За аперитив същото, което и за десерта моля.
  • 43 САТЪРА НА ХАНА

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Смърфиета":

    И ДЕМИРЕВ НЕ Е В НЕЯ, НАЛИ?

    Коментиран от #45

  • 44 Павел пенев

    8 0 Отговор
    Риск за капитулацията на Украйна няма, защото това е предрешено а DW ще фалира ако BND спре финансирането.
  • 45 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Напротив, тя е на долния етаж до клоезтите.
  • 46 От последното изречение следва, че:

    6 0 Отговор
    От украинската армия тази година следва.да се очакват малки успехи и победи, но догодина - големи... ,,,И....и, Сър!"
  • 47 САТЪРА НА ХАНА

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Смърфиета":

    АВТОР НА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС Е ЕВРЕЙКА СЪВЕТНИЧКА НА ТОДОР ЖИВКОВ , ПРОФЕСОР В АОНСУ , КОЕТО МОЯ БАЩА ЗАВЪРШИ :))
    .... ВСЕКИ ПЪТ И ЗАБРАВЯМ ИМЕТО ....
    ....

    Коментиран от #52, #53

  • 48 Едуард Петров

    12 0 Отговор
    Не виждам, защо вземаш страната на Укрия!
    Кой ни освободи от нечуваното ПЕТ ВЕКОВНО ИСЛЯМСКО ТУРСКО ИГО!
    РАЗБИРА СЕ, ТОГАВА В РУСКАТА АРМИЯ-ОСВОБОДИТЕЛКА Е ИМАЛО ВОЙНИЦИ ОТ ВСИЧКИТЕ 200 ЕТНОСА НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ, НО РЕШЕНИЕТО И ЦЯЛАТА ОТГОВОРНОСТ ЗА ВОЕННАТА КАМПАНИЯ ПОЕМА РУСКИЯТ ИМПЕРАТОР АЛЕКСАНДЪР ВТОРИ - ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ!
    В БГ имаме над 500 руски паметника, някой от които са твърде величествени, а българският народ масово отива на Паметника на Шипка на 3-ти МАРТ ежегодно! В Пловдив на Альоша и на Паметника на Цар Освободител, който се намира откъм Западната страна на Бунарджика, ние, пловдивчани, се грижим винаги да има СВЕЖИ ЦВЕТЯ!
  • 49 Пурко

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Хахахаха, още един кейборд уориър. Как е печката?
  • 50 нннн

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Смърфиета":

    Браво! Отличен.
  • 51 Гади

    7 0 Отговор
    Отдавна трябваше да капитулират и щеше да запазят живота на хиляди млади украинци. Моралът на фронта е " висок" защото трябва да е висок иначе отзат са наказателните бандеровски отради. Ако вървиш напред може да умреш ,но може и да оживееш, макар и инвалид , но назад нямаш шанс. Горките украински войничета!
  • 52 Смърфиета

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "САТЪРА НА ХАНА":

    А децата й помнят ли го?
  • 53 Смърфиета

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Тодева? Само предполагам.

    Коментиран от #54

  • 54 САТЪРА НА ХАНА

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Смърфиета":

    НЕ, ТОДЕВА БЕШЕ НЯКАКВА ПРУСТИТУТКА, НО ВСЕ ЗАБРАВЯМ КАТО КАКВА БЕШЕ
  • 55 Бивш канадец

    6 0 Отговор
    Според пленените украински войници "високият боен дух" на ВСУ се поддържа от...ПЕРВИТИН - дрогата, с която геносе Шикългрубер е "хранел" немската армия на Източния фронт. А с това война не се печели , само зависимост от дрогата!
  • 56 слепок

    6 0 Отговор
    Тя Е капитулирала. Ама са доста бавноразвиващи се и още не могат да го проумеят. И така на ден си заминават в Космоса едно 1000 урки... Бадева.
  • 57 демосрация

    3 1 Отговор
    Въпросът е зададен неправилно , по скоро е: Има ли риск Украйна да не капитулира? Отговора е ясен.
  • 58 ганю

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Хохо Бохо":

    зеления си съсипа страната и народа за тоя дето духа
  • 59 Що за сЪтвор?

    2 1 Отговор
    Сегааас... тоя Гади, укроп ли е,немски укроп ли е, семитски укроп ли е или немски семит? Що за дЪтвор е същество с такова име - Гади?
  • 60 ИНЖ1

    2 0 Отговор
    Ами то има риск и РФ да се разпадне!?

    Коментиран от #62

  • 61 Вуте

    1 0 Отговор
    Има ли риск Украйна да капитулира?
    КАКВО ВИ БРИГЯ АКО УКРАЙНА КАПИТУЛИРА.
  • 62 8001

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "ИНЖ1":

    Ще се разпадне на куково лято.