Last news in Fakti

26 Март, 2024 13:32 3 524 32

Иво Инджов пред ФАКТИ: В момент, в който ПП-ДБ губят политическа тежест, нарастват властовите амбиции на ГЕРБ и ДПС

  • иво-
  • инджов-
  • герб-
  • борисов-
  • пеевски-
  • дпс-
  • габриел-
  • асен-
  • василев

Очевидно сега Борисов и Пеевски контролират нещата и са преценили, че могат да си позволят избори и така да наложат условията си, казва политологът

Иво Инджов пред ФАКТИ: В момент, в който ПП-ДБ губят политическа тежест, нарастват властовите амбиции на ГЕРБ и ДПС - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Парламентът гласува, че първият мандат е неизпълнен. Това се случи след волеизявлението на Мария Габриел да оттегли своята номинация за министър-председател. При гласуването 226 бяха "за". Само един депутат от ПП-ДБ се въздържа. Какво следва и кой как отива към избори… Пред ФАКТИ говори политологът Иво Инджов.

- Г-н Инджов, свалиха ли се вече всички карти от политическите играчи, за да разберем защо няма да имаме кабинет?
- Свалени са, поне официално. Разбира се, ние не знаем дали и какво са си говорили те неофициално и какви условия са си поставили, за да се стигне до тази ситуация. Много се изговори за това дали е спазена първоначалната формула по споразумението между ГЕРБ и ПП-ДБ да има смяна само на премиери. Напълно сме объркани кое в крайна сметка е предопределило изхода с изборите: искането на ГЕРБ за повече министри на финалната права, при това говорим за възлови министри, нежеланието им да подпишат споразумението с ключовите му компоненти, макар че самите те предложиха да има коалиционен документ, или пък каруцата е била преобърната от по-дребни на пръв поглед, но знакови детайли, като искането за отпадане на следствената тайна, за което са държали от ПП-ДБ… Но това вече няма особено значение. Видя се, че в един момент, в който ПП-ДБ губят политическа тежест, нарастват властовите амбиции на ГЕРБ и ДПС. ДПС, разбира се, като неформален участник в тази тройна коалиция. Според мен в момента, в който ГЕРБ и ДПС се почувстваха по-комфортно, решиха да засилят позициите си чрез нови избори. Аз очаквах да има нови избори, но след около 6 месеца или по времето на следващата ротация. Очевидно сега Борисов и Пеевски контролират нещата и са преценили, че могат да си позволят избори и така да наложат условията си.

- Доста често чувахме, че този кабинет има много голям шанс да изкара пълния си мандат. Е, това не се случи, защото…
- Партиите от т. нар. "сглобка" пропагандираха това правителство като единствено възможното за България заради руската инвазия в Украйна и необходимостта страната ни да препотвърди евроатлантическия си курс, както и с оглед на необходимостта да бъдат направени неотложни реформи в Конституцията, да се подготвим за членство в Шенген. Част от тези неща се случиха, но половинчато. На този фон наблюдавахме битка на интерпретации. Какво е станало и кой какво е постигнал в тези 9 месеца. Има обаче и другата гледна точка за тези 9 месеца. А именно, че наблюдавахме едно безпринципно съглашение на партии, които нарекоха себе си „добрите сили“, партии „на промяната“, със силите на статуквото, които продължават да олицетворяват „завладяната“ от политико-олигархични интереси държава и ключовите институции, да имат токсичен, корупционен имидж. В крайна сметка „сглобката“ не постигна кой знае какво. То не е достатъчно, за да го квалифицираме като изпълнение на реформен проект. В рамките на тази „сглобка“ винаги е имало „ритане по кокалчетата“ и „мъртви хватки“ между ГЕРБ и ПП-ДБ, а ГЕРБ и ДПС винаги са искали да имат по-голям дял от баницата на властта и публичните ресурси. В същото време ПП-ДБ отслабваха. ГЕРБ и ДПС се възползваха от всичко това. В рамките на тази рехава коалиция ГЕРБ ги устройваше да стоят по на страна, да се правят на опозиция в ролята им на съуправляващи, макар че точно ГЕРБ и ДПС моделираха с помощта на плаващи мнозинства знаковите решения в парламента.

- На 19 март чухме от ПП-ДБ и от премиера в оставка Денков, че Мария Габриел не става за министър-председател, а на 24 март пак чухме премиера в оставка Денков едва ли не да се моли на Мария Габриел да има кабинет. Що за позиция е това?
- По отношение на Мария Габриел чухме много повече неща и повече цветисти изрази. Визирам думите на съпредседателя на ПП и финансов министър Асен Василев.

- Че Мария Габриел е „…най-новото и най-красивото лице на мафията“…
- Да. Поведението на ПП-ДБ през последните дни е недопустимо. Когато характеризираш бъдещия премиер, защото тогава тя имаше шанс да стане премиер, по този начин, у хората остава впечатление, че девет месеца си седял на една маса с „най-красивото лице на мафията“, а нормално изниква и въпросът кои са другите лица на мафията.

Както и по-важният въпрос – какво правиш на една маса с мафията?

Силно се подри доверието към ПП-ДБ след това зигзагообразно поведение на лидерите им. На финала на счупването на "сглобката" пък ПП-ДБ започнаха да се молят на Борисов, на вожда на ГЕРБ, да има правителство въпреки всичко случило се преди това. А само преди година при правителството на Кирил Петков Бойко Борисов бе вкаран в ареста за 24 часа. Е, как да вярват сега избирателите, че политиците работят отговорно за обществото и че действията ми се базират на ценности и морал?

- Как гледате на Мария Габриел, която връчи на президента списък с имена на министри, а след това се оказа, че тези имена не са съгласувани с хората. Видяхме като реакция как 11 човека веднага си направиха отвод. Какъв политически ход бе това?
- Ход на извиване на ръцете на ПП-ДБ и като елемент от надцакването в този преговорен процес. От друга страна беше много странно защо наблюдавахме тези пазарлъци, след като изтекоха 9 месеца, след като участниците в „сглобката“ работиха заедно в това време и би било редно накрая само техническите неща да се договарят, а не формулата на новото издание на „сглобката“.

- Коя партия как влиза в предстоящите избори…
- Ако погледнем последното проучване на „Галъп“, е видно, че ГЕРБ и ДПС влизат в доста добра кондиция и ще бъдат по-добре представени в парламента. Като цяло нови избори се очаква да повторят същата политическа конфигурация. ПП-ДБ ще бъдат представени чувствително по-слабо, но понеже пак ще ни се пропагандира необходимостта от „евроатлантическо“ управление, то те се очертава да бъдат „младши партньор“ в „Сглобка 2“, ако има такава. Според мен „Възраждане“ ще подобрят представянето си, както и останалите парламентарно представени партии. Най-вероятно ще има по-ниска избирателна активност в сравнение с последните избори. Това не трябва да ни учудва, защото хората са уморени от поредица предсрочни избори. Избирателите виждат, че пращат в парламента хора, които доста бързо зачеркват основните си тези и предават ценностите си, ако въобще са ги имали.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просяци

    35 20 Отговор
    Кирчо и кирчовци излезнаха по-големи просяци от Зелю и зелевци. Зелю проси долари, Кирчо порси власт

    Коментиран от #22

  • 2 Красимир Петров

    31 12 Отговор
    Мафиотската коалиция в канала.Ще почерпя всички близки и познати.
  • 3 Българин

    37 3 Отговор
    ДпС нямат властови амбиции, защото притежават всичката власт. Амбиции имат разни индивиди, които се надяват да се вредят за слуги, та да има и за тях по някоя троха от господарската тарпеза.
  • 4 ДеПесеевски

    22 5 Отговор
    Тези така ги обладахме, че дълго ще ги държи. Ай-Ти аматьори и въздухари.
    Всеки който е прегърнал нас и Бокича се е оказал в канавката и в кома. Сега е на ред и Коце, ама още не можем да се разберем за някои сфери на влияние.

    Коментиран от #7

  • 5 Тома

    28 9 Отговор
    Какво стана бе момчета от пп дб.Кацнахте ли при батко ви агент иван а.
  • 6 Ппдб и герб

    18 11 Отговор
    са двете лица на една и съща монета!

    Коментиран от #24

  • 7 Последния Софиянец

    25 7 Отговор

    До коментар #4 от "ДеПесеевски":

    Когато гласуваха Сглобката казах на Кирчо на задния вход на парламента че който се е хванал с Бойко Борисов не е видял добро ама не слуша.

    Коментиран от #8

  • 8 ДеПесеевски

    21 4 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Прав сте бил, и Киро наистина не е много умен.
    Два пъти се направи на умен и веднага му изпратихме нашите приятели - едрите земевладелци, та Денков ага си препоти очилата и гащите. Пък Киро изчезна на ,,Корал"
  • 9 Българин

    25 14 Отговор
    ПП-ДБ са аут от управлението при следващите избори.Бойко Борисов постъпи както трябва.Реват и молят за власт.А най ми е мъчно,че Денков няма да може вече. да пътува.
  • 10 Платен трол

    11 10 Отговор
    Коцето е с герб.
  • 11 За първи път

    19 1 Отговор
    Съм съгласен с този "автор"

    След изборите ще ни управлява ГЕРБ в сглобка с ДПС

    Коментиран от #12

  • 12 ДеПесеевски

    5 8 Отговор

    До коментар #11 от "За първи път":

    Е ще сложим и една патеричка, някое разколче в БСП, може и малко депутати от Възраждане да напазарим, ако не мине, винаги ще се облегнем на нашите авери от ДБ/ОДС.
  • 13 Докато

    6 0 Отговор
    Докато Другите Дремят... Ще е така!
  • 14 Да бе,да

    3 7 Отговор
    Оказва се ,че Кирчо и Кокорчо имат яка,американска гърбина.
  • 15 Борисов поръчва убийства

    6 4 Отговор
    Борисов поръчва убийства срещу неудобни, а ОДМВР ПЕРНИК и РПУ БОБОВ ДОЛ му изпълняват поръчките за убийства и репресии на Българи!Потвърдено е!
  • 16 Демократ

    8 3 Отговор
    Няма да има промяна,докато аналлизаторите не кажат истината за съдбата на България. 34 години ДС-КГБ мафията не разрешава да има честни избори, защото за нея е важно да държи парите,властта и контрола над всичко и виновниците за състоянието на държавата да не бъдат наказани. Хората отдавна щяха да са изхвърлили тези престъпни боклуци от властта, но контролираните и манипулирани избори лъжат, че са несменяеми. Промяната ще започне когато бъде приет честен изборен закон, дотогава безчестните депутати ще лъжат и крадат.
  • 17 Българин

    8 3 Отговор
    Точно така Иво и ти днес загуби дохода от грантовете от ПП-ДБ,сега ще си търсиш нови господари.
  • 18 флипп

    7 2 Отговор
    Без машинния вот многополовите няма да минат 4те процента, с ала бала към 7-8
  • 19 българин

    5 8 Отговор
    вече бойко борисов ми стана симпатичен ликвидира новоизлюпените крадци пп много хляб имат да ядът докато го стигнат демек никога
  • 20 127

    4 5 Отговор
    само възраждане и радев него ли разбрахте накрая аут на всичко и най вече на усрайна
  • 21 Мемфис

    6 9 Отговор
    Промяната не губи подкрепа! Честните и умни българи са твърдо зад тях! Зад всички останали/ червените мафиоти/ стоят престъпници, крадци, андрешковци и предатели като радеФ, ниновица, Чалгара и безмозъчната сган на копейкин.

    Коментиран от #23, #25, #26, #28

  • 22 Кой от където е дошъл, да пътува обратно

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Просяци":

    Кирчо и Кокорчо, бегом марш! Народа е казал: г-з глава затрива!
  • 23 С тия смели фрази дойдоха за власт К&Кок

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Мемфис":

    Благодарение авторитета на Президента. Обаче, бързо им се нарадва...
  • 24 Помним как Кирчо, Кокорчо, Ристе и Гном

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ппдб и герб":

    Провалиха спечелените избори на ИТН! Слави се отказа от тяхната коалиция и ,,доброжелателност".
  • 25 Докога ще имат подкрепа променкаджиите

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "Мемфис":

    Докато има пачки за раздаване.
  • 26 Виж сега

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "Мемфис":

    Препоръчвам ти да чуеш ОНЗИ запис(от конференция или каквото там беше на ППДБ) и пак разсъждавай по въпроса кой прав,кой крив.Според мен,даже е национално предателство,да се съгласуват шефовете на бълг.служби,с чужди посолства.Да не говорим,че Борисов днес,на всеослушание каза,че от други страни(не от ЕС) са му звънели за смяна шефа на МВР.Чат ли си ?! Кирил Петков търсел протекции за смяна шефа на МВР.Нормално,честно и умно ли ти се струва.
  • 27 Илия

    7 2 Отговор
    Този политолог определено е привърженик на ПП/ДД - нито една дума за корумпираното им бездарно управление, шизофреничния им лидер, изтеклия запис и т.н. Манипулацията е велико оръжие.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 флипп

    5 1 Отговор
    Викаш те най-най-най нагло излъгаха избирателите си, но честните българи с тях били...абе вие многополовите верно сте правени в другия отвор
  • 30 Долу Банкята

    3 3 Отговор
    Всичко е много просто ДС -Чалгарската и Русофилска политика успя ,тя победи истинската демокрация и за огромно съжаление победи демокрацията от Банкя с “най големият подготвен от службите политик и евроатлантик”така че радвайте се хора от опозицията и противници на истинската западна цивилизация която дава свобода и възможности за развитие и прогрес със спазване на всички демократични ценности . Жалко че много малък процент избиратели мислят какво ни очаква като бъдеще
  • 31 К.рви

    1 0 Отговор
    Сбогом!
  • 32 бай Ставри

    1 0 Отговор
    Не знам защо, но ми е празнично. Отива си най-позорното правителство, най-позорните управници в цялата хилядолетна българска история. Неведнъж ме е било срам, не веднъж ме е било гнус, че подобни индивиди ни представляват и ни управляват. В други времена наказанието за подобни индивиди би било само едно. Те на практика са чужденци, външен, при това отпадъчен продукт .Страх ме е, че може да има и по лошо.