Last news in Fakti

13 Март, 2013 15:22 2 025 0

АЕЦ „Козлодуй“: Такса от €17,5 за мегават спъва износа

  • ток-
  • износ-
  • ток

АЕЦ "Козлодуй" предоставя на НЕК около 65% от енергията, която произвежда на т.нар. "регулирани цени".

Останалото количество ние реализираме на свободния пазар по свободно договорени цени. Тези количества на свободния пазар формират печалбата на централата.

При по-прецизен анализ количествата енергия, която предоставяме на НЕК, може да се увеличи с 10 %. С това ще се намали печалбата на АЕЦ, но АЕЦ "Козлодуй" на практика не се нуждае от печалба.

Това обяви пред БНР Александър Николов, заместник изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

Но е опасно, защото цялото количество електроенергия, което предоставяме на НЕК, не се заплаща регулярно. Това може да доведе до сериозен проблем с наличието на пари единствено на книга. За последната година НЕК е задлъжняла към АЕЦ с над 200 милиона лева. НЕК е в сериозна икономическа криза, допълни Николов.

Попитан за управлението на сегашния директор Валентин Николов, събеседникът в "12+3" отговори, че честата смяна на ръководството в структуроопределящи предприятия не е нормална.

За каква стратегия можем да говорим, когато един изпълнителен директор се задържа само няколко месеца. За Валентин Николов не мога да каже нищо лошо, с него работим добре. Проблемът е в управлението на енергетиката като цяло. Не е нормално обществените поръчки да се обявяват с единствен критерий "най-ниска цена". Няма износ в момента, защото на всеки мегават е наложена такса от 17,5 евро. Вместо да изнасяма 1500 мегавата, изнасяме 300-400. Така не се прави бизнес, каза Николов.

Според него АЕЦ "Козлодуй" има финансови ресурси да построи 7-и блок и той трябва да е държавна собственост, заяви Александър Николов.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА