Last news in Fakti

3 Май, 2015 16:26 1 954 14

Швейцария е най-щастливата страна в света, България е на 134-о място

  • проучване-
  • щастие-
  • швейцария-
  • българия-
  • изследване

По-щастливи от България са държави като Шри Ланка, Ботсвана и Джибути

Швейцария е най-щастливата страна в света, сочи проучването World Happiness Report. България е на 134-о място в класацията.

Сред критериите, по които се изготвя таблицата, са включени „икономика“, „психология“, „здраве“, „публична политика“ и други.

Страната, известна със своите часовници, шоколади и банки, оглавява класацията, следвана от Исландия, Дания, Норвегия и Канада, пише в. „Индипендънт“.

Проучването, инициирано от ООН, е формирано от оценките на хората за техния начин на живот, здраве, социална подкрепа, свобода, както и продължителността на живота им.

България заема 134-о място, като се нарежда зад държави като Шри Ланка, Ботсвана, Джибути и Мавритания. 

„Няма един ключ към щастието. Богатството? Това е само един аспект от общата картина. Вяра в обществото; липса на корупция; щедрост и доброволческа дейност на хората – това са важни неща за постигане на щастието“, споделя американският икономист Джефри Сакс.

Все повече национални и местни власти използват данните  от проучването за търсенето на начини, които да помогнат на хората да живеят по-добре, се отбелязва още в доклада.

Страните от Латинска Америка бележат „подобрение“ в своето щастие, а държавата с най-голям „скок“  е Никарагуа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красо Зелето

    1 0 Отговор
    А по НЕ щастие е на първо.....
  • 2 незнайко

    1 0 Отговор
    Ще спрат да са добре, след като САЩ вече се намесиха в ЕВРОПА. Където се появят всичко се обърква, също като нашите цигани.
  • 3 Гост

    1 0 Отговор
    Ах колко е лесно богатите да говорят, че щастието не е в парите и са щастливи по други "необясними" причини!
  • 4 Куба

    1 0 Отговор
    Едно време Фидел Кастро им е..а май...та на богатите.Лошото е ,че направи същото и с бедните.
  • 5 Гост

    0 0 Отговор
    И не само. Българин вече се използва като обидна дума в някои западни общества.
  • 6 Кофти

    0 0 Отговор
    Аман от такива класации, всяка седмица излиза по една... А българина иначе и икато швейцарец да живее, пак ще е недоволен и ище мрънка и пак ще сме извън петдесетката.....

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кофти":

    Май класацията е постигнала успех - промила ти е мозъка, че е справедлива!
    Ти някога чувал ли си българин живеещ в Швейцария да се оплаква?

    Коментиран от #8

  • 8 Кофти

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Ами явно и ти не си от най-умните, защото говоря за масовия Българин, живеещ в България..... И казах АКО живее КАТО швейцарец, а не в Швейцария... Отиваме на две различни категории хора... Или искаш да кажеш, че българите живеят в по-лоши условия от Джибути??!?! Стегни се, за Ганьовеца ако не е с айфин в джоба и всяка седмица нови дрешки от мол-а, светът е свършен! Ако случайно си нямаш идея от държави като Джибути и Ботсвана, препоръчвам ти да погледнеш в гугъл как живеят хората там и после пак ела да коментираш......

    Коментиран от #9

  • 9 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кофти":

    Може би не съм от най-умните, но явно съм доста по-умен от теб, защото мога да чета поне. Ботсвана е на 131 място и е с 5000$ БВП на човек, а ние сме на 134 място с 6000$ БВП на човек. Аз не виждам голяма разлика, но явно в теб комплексите и злобата ти водят мизерната душица.
    Ако българинът живееше с 4000 евро на месец, а не с 400, и ти мислиш, че нямаше да е щастлив като швейцарец, то наистина никога не си виждал чужденци. Аз съм виждал швейцарци с Кайени да товарят сеното си в тях, ти ми говориш за ганьовщина.
    Комплексар, бягай от тук като не ти харесват българите - пази боже, сляпо да прогледа!!!

    Коментиран от #10

  • 10 Кофти

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Скрии се с детските си разсъждения и сравнения или по-добре емигрирай в Ботсвана.... И ме съмнява да си си показвал носа извън БГ. Макар, че едно е на екскурзия, друго е да поживееш, та да видиш как се изкарват 4000 евро.. Комплексарът си ти и то дребен и завистлив!

    Коментиран от #11

  • 11 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Кофти":

    аз не бих емигрирал и не плюя обикновените българи, за разлика от теб. Няма да е зле и да се научиш да пишеш, че така няма кой да те вземе насериозно - тропкайки с краче и ползвайки обиди от 4-ти клас.
    Видял съм как някои изкарват 4000 евро и хора, които изкарват с много повече труд 1000 евро. Явно си един високоплатен търтей, който си мисли, че може да му работят за 200 лева, защото мама и тате са ти подарили наготово фирма!
    Хайде дерзай и пак ти казвам - като не харесваш българите, ходи си намери швейцарци да ти бачкат!!!

    Коментиран от #12

  • 12 Кофти

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    OMG, ти си супер зле, как пък ме прецени? Първо - пиша си съвсем грамотно, не знам къде видя грешки. Второ - обидите са от твоя страна, а не от моя? Трето - не съм лигаво мамино синче, а точно обратното и НИЩО, ама НИЩИЧКО не съм получил наготово в този живот. За сметка на това, благодарение на собствения си труд съм. И точно затова ми е втръснало от мрънкащи мързеливи Ганьовци, които само знаят да викат "Дай" и "нищо не ми харесва". Аман вече! И аман от професори като теб, като гледам България цъфти и вързва, ама друг път...

    Коментиран от #13

  • 13 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Кофти":

    Ти даде ли на някого заплата като на швейцарец, че генерализираш, неграмотно комплексарче?
    Казах ти - като не харесваш нацията си, ходи и стани работодател в Швейцария, нали си много работлив и умен?
    Махай се от тук и стига си плюл хората, защото те не работят 20 пъти по-малко, че да получават 20 пъти по-ниски заплати!!!
    Повече няма какво да се занимавам с тъпите ти дебелашки коментари и няма да ти отговарям, защото си озлобен към собствената си нация, а това е израз на себеотрицание и неблагодарност!!!

    Коментиран от #14

  • 14 Кофти

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Безочието ти е безгранично! Престани да ОБИЖДАШ безпричинно! През цялото време повтаряш като латерна едни и същи глупости и няма една вярна дума в написаното от теб! Откъде реши, че аз плащам заплати? Аз съм си най-обикновен работник на обикновена длъжност, нито имам фирми, нито получавам космническа заплата, нито нищо. А ти само потвърди написаното от мен. Като искаш заплата на швецарец, готов ли си да плащаш и данъци като швейцарец? Да спазваш законите като швейцарец? Да не висиш по цял ден по кафетата и кръчмите? Защото и там цените ще са швейцарски? Кажи, бе, Ганьо, стига само си викал "дай ми". Ти какво направи, за да получиш?
    Не съм озлобен към собствената си нация, а към простаците като теб, които за съжаление са най-много в България. Поживей в чужбина, в Западна Европа и тогава ми приказвай, разбра ли, а не само да се тупаш в гърдите и да викаш "Булгар, Булгар"! повече не ми се занимава с такива като теб, че ми се повдига от нагли и безочливи мрънкачи!