Last news in Fakti

2 Септември, 2014 08:00 978 0

Кои са фаворитите за титлата в Англия?

  • англия-
  • титла-
  • фаворити

Изглежда, че Манчестър Сити и Челси ще си оспорват трофея до края

Кои са фаворитите за титлата в Англия? - 1
Снимки: БTA/АP

Английското първенство започна ударно, като феновете на футбола имаха възможността да видят няколко страхотни мача още в първите три кръга на шампионата. През лятото в Англия  пристигнаха едни от най-силните футболисти в света, като вече можем да определим и големите фаворити за титлата през този сезон.

1. Челси

Жозе Моуриньо беше много деен на трансферния пазар и изглежда, че всеки един от новите футболисти в „синия“ клуб е паснал като камък в отбора.  През миналия сезон Челси беше най-убедителният отбор в преките дербита с лидерите в класирането, но слабото нападение  му коства издънки срещу по-слабите отбори, а с това и  титлата в края на шампионата. Сега нещата са по-различни. Диего Коща започна като ракета новия сезон и има 4 гола в първите 3 мача. Сеск Фабрегас пък се изявява като истински диригент в тима и  е разиграващият халф, който е способен да направлява преливането на отбора от защита в нападение. Челси има пълен актив от точки след първите си три мача и е отбелязал най-много голове. Моуриньо е доказал, че знае как да създаде силна защита в своите отбори и изглежда, че Челси ще е фаворит не само във вътрешното си първенство, но и в Шампионската лига. Естествено „сините“ от Лондон все още не са играли срещу  преките си конкуренти за титлата. Истината е обаче, че ако отборът набере преднина от 6-7 точки пред своите преследвачи до десетия кръг, много трудно ще я загуби. Просто Моуриньо знае как да пази преднината си в подобни ситуации. Въпросът е дали ще успее да съхрани формата на своя отбор и да го направи толкова комплексен, колкото му се иска да е?

2 .Манчестър Сити

Действащите шампиони запазиха състава си от миналата година и дори го надградиха. Те обаче допуснаха неприятна загуба срещу Стоук Сити в  последния кръг от шампионата. Тя обаче може да бъде пренебрегната, като се има предвид категоричната победа над Ливърпул с 3:1. Сити разполага с ударно нападение, в което могат да се видят Агуеро, Джеко, Йоветич, Насри и Силва. Я Я Туре пък е вероятно най-добрият разиграващ халф на света. Сити ще трябва да подсили защитата си. През миналата година „гражданите“ спечелиха шампионата на базата на своето силно нападение, което компенсираше издънките отзад. Сега такова обаче има и отборът на Челси, с който, ако искат да се преборят „сините“ от Манчестър ще трябва да заздравят своята отбрана. Това може да се случи, след като в отбора пристигна Елаким Мангала. Проблем по пътя към титлата може да са амбициите на Сити в Шампионската лига. От ръководството вече искат солидно представяне и в Европа, където футболистите на Сити не са свикнали на дълги походи, благодарение на което се добираха и до титлата през последните години. Ако те успеят да повишават формата си постоянно до края на сезона, шансовете им за защита на титлата са много големи.

3. Ливърпул


Мърсисайдци направиха изключително мащабна селекция през миналия сезон. Те се разделиха със своята супер звезда Луис Суарес, но привлякоха Марио Балотели и Адама Лалана. За разлика от миналата година Брендън Роджърс разполага с доста дълга скамейка и няма да има проблеми с евентуални контузии. Плюс ще е и постоянно повишаващата се форма на Даниел Стъридж и Рахим Стърлинг, както и постоянността на Стивън Джерард. Въпросът е дали липсата на Суарес може да бъде преодоляна, тъй като Балотели е доста далеч от показателите на уругваеца? Трудност може да представлява и участието на отбора в Шампионската лига, където той не е играл от 3 сезона на сам. През миналата година това помогна на мърсисайдци да са в борбата за титлата до финала на първенството. През тази обаче те ще са подложени на много по-натоварен игрови режим и евентуалният им успех ще зависи от това, дали ще могат да удържат физически и до колко добре ще се интегрират новите футболисти. Ливърпул изгуби първото голямо дерби с Манчестър Сити, но пък разгроми Тотнъм. Пред евентуалния триумф на отбора в края на сезона обаче има някои условности, които сякаш поставят под въпрос евентуална титла.

4. Арсенал

През това лято Арсен Венгер развърза кесията и си осигури услугите на качествен нападател, какъвто е Алексис Санчес. С Оливие Жиру, Месту Йозил и Аарън Рамзи около него, изглежда че „артилеристите“ имат всичко необходимо за титлата. Те обаче започнаха сезона колебливо и все още нямат победа като гост. Проблемът пред Венгер е това, че неговият тим винаги се представя циклично. Ако есента на Арсенал е колеблива, то може да сте сигурни, че отборът ще направи силна пролет. Въпросът е дали той ще може да навакса евентуално изоставане от лидерите? Просто изглежда, че Челси и Сити не са склонни да допускат много грешки през този сезон. Ключово ще е и до колко отборът ще страда от контузии? През миналия сезон Арсенал се движи чудесно до средата на шампионата, но контузиите на Йозил, Рамзи и  Уолкът отнеха много от неговото качество. Този проблем преследва Арсенал през последните години и Венгер ще трябва да намери начин да запази физическото здраве на своите играчи. Много ще е важно до колко добре той ще ги ротира, за да могат те да стоят в борбата до края на сезона.

5 Манчестър Юнайтед

Юнайтед започна шампионата зле и след 3 изиграни мача все още няма победа. Луис Ван Гаал налага новата схема 3-5-2, която не се нрави на футболистите, повечето от които не са в брилянтна форма. Клубът обаче привлече няколко много силни нови попълнения, които може и да обърнат нещата. Дейли Блинд е халф-бек, роден да играе в 3-5-2, а Фалкао прави нападението на отбора атомно, щом до него се наредят Рууни, Мата и Ван Перси. Анхел Ди Мария пък е един от най-комплексните атакуващи халфове в света, което прави селекцията на „червените дяволи“ звездна. По-добрите резултати изглежда са неизбежни, но тежкия преход под ръководството на Ван Гаал вероятно ще е дълъг и за Юнайтед няма да е леко да се състезава с основните фаворити. Отборът обаче няма да играе евротурнирите, което ще рече, че ще е способен да запази формата и физическите сили на своите футболисти, което към края на сезона може и изведнъж да го изстреля към златните медали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА