Last news in Fakti

24 Ноември, 2014 10:44 2 253 0

Почина легендата на руския хокей Виктор Тихонов

  • виктор тихонов-
  • хокей-
  • почина

Той си отиде след продължително боледуване

Почина легендата на руския хокей Виктор Тихонов - 1
Снимка: Wikipedia

На 84-годишна възраст е починал легендарният руски хокеист и треньор Виктор Тихонов. Той е човекът, извел СССР до осем световни титли в периода между 1978 и 1989 година.

Под негово ръководство руснаците печелят и три олимпийски медала – през 1984, 1988 и 1992 година, както и Купата на Канада през 1981 година. Освен това Тихонов е водил отборите на ЦСКА (Москва), Динамо (Москва) и Динамо (Риба). Като играч е четирикратен шампион на Съветския съюз.

През 1980 година е начело на „Сборная“ в паметен мач, който остава в историята като „Чудото на леда“. Руснаците губят от неопитния и съставен от студенти тим на САЩ с 3:4 на олимпийските игри в Лейк Плесид. Тогава американците шокират света с победата си, а СССР не печели златото за първи път от 1964 година.

През 1998 г. Виктор Тихонов е включен в Залата на славата на световния хокей. В момента в националния отбор на Русия се състезава внукът му, носещ неговото име. Младият Виктор Тихонов стана световен шампион на първенството в Минск тази година.

По повод кончината му съболезнователни адреси изпратиха видни ръководители на спорта, както и държавните мъже на Русия. Поклонението и панихидата ще се състои в Ледения дом на ЦСКА (Москва), а днешните 10 мача от първенството на Континенталната хокейна лига ще започнат с минута мълчание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА