Last news in Fakti

3 Март, 2015 09:35 1 127 0

В ЦСКА май им дойде в повече

  • цска-
  • повече-
  • а група

Футболистите вече се огъват под напрежението

В ЦСКА май им дойде в повече - 1
Снимка: БТА

Българското първенство се поднови през  миналата седмица, но неговият старт далеч не беше позитивен за отбора на ЦСКА. „Червените“ имаха златният шанс още в първия кръг от новата година да увеличат преднината си на върха с 6 точки пред преследвачите от Лудогорец. Тимът от Разград, който всички определяха като недосегаем, изгуби още първия си мач срещу Литекс и „армейците“ имаха възможността да направят решаваща крачка към титлата. Този шанс обаче се превърна в звучен провал след загубата на „червените“ от  Локомотив София с 2:0.

На стадион „Локомотив“ феновете видяха едни доста изнервени футболисти в червено, които през целия мач нервничеха  и беснееха, сами губейки мача, който трябваше да е техния зрелищен старт на годината. От тази среща пролича едно. На футболистите на ЦСКА май им дойде в повече. „Армейците“ преминаха през една шеметна есен, през която бяха най-стабилния отбор в А група и съвсем заслужено завършиха като лидер в А група. През тази есен обаче те не бяха обременявани с излишни очаквания. Приказките за титла бяха подмятани между другото, а самият Стойчо Младенов правеше всичко възможно, за да спаси своите футболисти от прекомерни очаквания и амбиции.

Каквото и да си говорим ЦСКА все още е отбор със силни финансови проблеми и не съвсем ясно бъдеще. Така, че самата позиция на пряк претендент за титлата е изключително постижение за треньорския щаб на Стойчо Младенов. Тя обаче се дължеше до голяма степен и на спокойствието, което цареше в „червената“ съблекалня. На футболистите никога пряко не им бе поставена задачата за спечелването на шампионската титла, а по-скоро бяха насърчавани да спечелят колкото се може повече мачове. В играта на ЦСКА се наблюдаваха едни свобода и спокойствие, които помагаха на футболистите да печелят своите мачове.  Всичко това обаче се промени през зимната пауза.

Косите на Стойчо Младенов на няколко пъти побеляваха след интервюта на клубния президент Александър Томов, който буквално задължаваше футболистите на ЦСКА да спечелят титлата. Томов винаги е обичал да чертае красиви футболни приказки и не изневери на стила си и този път. Въпреки финансовите проблеми в клуба той на няколко пъти говореше, за това, че целта на ЦСКА не е просто да спечели титлата, а да се бори за влизане в групите на Шампионската лига. Това напълно обърка плана на Младенов, който се опитваше да води към успехи един отбор, освободен от излишно напрежение и цели. Изведнъж този отбор бе обременен с огромни очаквания и мащабни цели. Самият Младенов повтаря, че ЦСКА има огромни финансови проблеми и че дори моментното място в класирането на А група на отбора е прекрасно постижение. Томов обаче вече се готви да прави от „армейците“ европейски гранд и кара феновете да мечтаят за Шампионската лига.

До някъде позицията на президента е разбираема. Той се опитва да създаде представата за един изключително успешен и бързо развиващ се клуб, надявайки се по този начин да привлече сериозните инвеститори, които са толкова необходими на ЦСКА. А инвеститори най-лесно се привличат чрез големи успехи или поне обещанията за бъдещи такива.  Да не говорим и че клубът се нуждае от наистина сериозно количество свежи  постъпления. Така че вероятно Томов до края на шампионата ще си говори за титла, Шампионска лига и звездни трансфери. Просто това е неговият начин, по който да направи ПР на своя продукт, който представлява ЦСКА.

Това обаче съвсем видимо се отрази на самите футболисти. В мача срещу Локомотив София „червените“ правиха изненадващи грешки, изпускаха си нервите, беснееха по терена, изпросиха си излишни червени картони и буквално подариха победата на противника. Вижда се, че те вече не играят освободено. Приказките за титлата вече не са някакви пожелателни подмятания, с които футболистите да си повдигат самочувствието, а съвсем сериозни цели пред тима.  Играчите вече се намират в съвсем различна ситуация и няма как да бъдат предпазени от напрежението, което ще ги следва до края на сезона. По-тежката част за отбора ще дойде след няколко седмици, когато  започват плейофите, а там лесни мачове няма да има.

ЦСКА може да спечели титлата през тази година. Вижда се и че Лудогорец започна колебливо сезона. Сега обаче „армейците“ ще трябва да се справят с психологическия натиск, на който ще бъдат подложени, а това няма да е много лесно. Ясно е, че Стойчо Младенов вече няма да може да води кампания, основана на спокойствието и липсата на ясни цели. Неговите футболисти ще трябва да понесат товара на идеята за задължителна титла и да не се сринат под него, ако искат да триумфират в края на сезона.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА