Last news in Fakti

13 Май, 2015 06:00 1 041 1

Светът иска „Ел Класико“, Ювентус – не!

  • ювентус-
  • реал мадрид-
  • шампионска лига-
  • ел класико

Реал Мадрид е фаворитът на букмейкърите, но Ювентус ще се бори до край

Светът иска „Ел Класико“, Ювентус – не! - 1
Снимки: БТА/ AP

Ясен е първият финалист в Шампионската лига – Барселона. Втората квота за мача в Берлин на 6 юни обаче все още не е запълнена.

В сряда вечер от 21:45 часа Реал (Мадрид) приема италианския шампион Ювентус на собствения си стадион след загуба (1:2) в Торино.

Футболният свят може би иска да види „Ел Класико“ на финала в „лигата на богатите“, но „старата госпожа“ със сигурност е на друго мнение.

Макар и крехък, авансът на „бианконерите“ от първата среща им дава самочувствие. Масимилиано Алегри и компания спечелиха титлата в калчото, класираха се на финал за Копа Италия, и ще съсредоточат всичките си усилия на европейската сцена

За последно Ювентус игра финал в Шампионската лига през 2003 година, когато загуби от Милан след изпълнение на дузпи.

Далеч по-сложна е ситуацията в Реал (Мадрид). „Кралският клуб“ е подложен на огромен натиск, след като загуби шансове (на практика, не на теория) за титлата в Примера дивисион, а освен това отпадна и за Купата на краля.

Испанците, освен всичко друго, имат и много лоши спомени от срещите си с Ювентус. През 2003 година италианците отстраниха Реал именно на полуфиналите, а през 2005 година – на осминафиналите.

През 2008 година двата тима се срещнаха в груповата фаза на надпреварата, като „бианконерите“ постигнаха две победи. На „Сантяго Бернабеу“ Алесандро Дел Пиеро вкара два гола, а при смяната му в заключителните минути привържениците на домакините го изпратиха с аплодисменти.

През 2013 година Юве и Реал отново се срещнаха в групите, като тогава Реал успя да спечели трите точки у дома (2:1), а в Торино срещата завърши при равенство (2:2).

От общо 36 случая на етап елиминационна фаза, в които Реал е губил първия двубой, испанците са стигали до крайния триумф 22 пъти.

Този факт дава поводи за оптимизъм на феновете на „кралския клуб“, но друг е против мадридчани – до този момент нито един отбор не е успявал да защити трофея си в ерата на Шампионската лига (от 1992 година насам).

Ювентус, от своя страна, не е допускал гол в последните си три гостувания в Европа (Малмьо, Борусия Дортмунд, Монако). „Старата госпожа“ е излизала краен победител в 33 от 41 случаи, в които е стигала до успех в първия мач.

Защитникът на Юве Джорджо Киелини заяви, че тимът задължително трябва да отбележи гол в Мадрид, за да поздрави с билет за финала в Берлин.

Тифозите на торинци са щастливи, защото след контузия се завърна полузащитникът Пол Погба. По всяка вероятност той ще започне като титуляр на „Сантяго Бернабеу“.

Според Gazetta dello Sport Алегри ще заложи на схема 4-3-1-2: Буфон, Лихтщайнер, Бонучи, Киелини, Евра, Маркизио, Погба, Пирло, Видал, Мората и Тевес.

Реал (Мадрид) ще е без халфа Лука Модрич, който лекува контузия на коляното. Очаква се нападателят Карим Бензема да е на линия след близо месец извън терените.

Marca пише, че Реал ще се опита да развали 28-годишно проклятие. Испанският колос не е успявал да отстрани италиански отбор във фаза на директни елиминации от далечната 1987 година.

За последно Реал елиминира Наполи през сезон 1987/88 след победа в първата среща (2:0) и равенство във втората (1:1).

Без съмнение ни очаква невероятна футболна вечер в испанската столица, която ще бъде наблюдавана от милиони зрители по света.

Голяма част от тях може би ще искат да гледат финал между Барса и Реал, но Ювентус ще има последната дума!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 uzunov

    1 0 Отговор
    Мисля че е време старата гаспожа да напомни за себеси.