Last news in Fakti

27 Май, 2015 13:27 1 044 1

САЩ: Деветима от ФИФА са обвинени в корупция

  • фифа-
  • арести-
  • сащ-
  • корупция-
  • правосъдие

Сред тях има двама действащи вицепрезиденти

САЩ: Деветима от ФИФА са обвинени в корупция - 1
Снимка: БТА/ AP

Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че обвинените в корупция и рекет функционери на ФИФА са деветима. Сред тях има и действащи вицепрезиденти.

На официалния си сайт американците обявиха, че задържаните са обвинени в пране на пари и системни измами.

По-рано днес в Цюрих швейцарските власти задържаха високопоставени служители на световната футболна централа. Според американските власти  престъпленията са договаряни и подготвяни в САЩ, а плащанията са ставали в американски банки.

Джефри Уеб и Джак Уорнър – настоящ и бивш президент на КОНКАКАФ – също са сред длъжностните лица, обвинени в рекет.

Освен представителите на ФИФА са арестувани и петима маркетингови ръководители.

Министерството на правосъдието на САЩ е издало заповед и за обиск на седалището на КОНКАКАФ (Конфедерацията на страните от Северна и Централна Америка и Карибския басейн) в Маями.

Президентът на ФИФА Сеп Блатер не е сред задържаните. Очаква се в петък той да бъде преизбран на поста си и да започне пети пореден мандат.

Швейцарски вестник го определи като „черния принц на футбола“, „кръстникът“.

Вижте имената, на които са повдигнати обвинения: Джефри Уеб, Едуардо Ли, Хулио Рока, Костас Такас, Джак Уорнър, Еугенио Фигередо, Рафаел Ескивел, Хосе Мариа Марин, Николас Леос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пфу

    0 0 Отговор
    ФИФА и УЕФА са високо организирани структури от мафиотски тип, на базата на корупция във футболните централи и хора от слаборазвитите държави. Разполагат и разпределят огромни парични потоци с цел реализирането на определени интереси, вкл. и лични, движат процеси еднолично и често в ущърб на цялата футболна общественост. Реализират огромни приходи от спонсори, тв права и други, с които корумпират и прокарват транснационални, корпоративни и други проекти, които иначе не биха осъщствили при една нормална практика на такива организации.