Last news in Fakti

27 Май, 2015 09:06 934 0

Арестуваха ръководители на ФИФА в Цюрих

  • фифа-
  • цюрих-
  • арести-
  • разследване-
  • корупция

Арестите се случват два дни преди конгреса на ФИФА

Арестуваха ръководители на ФИФА в Цюрих - 1
Снимка: БТА/ AP

Швейцарската полиция арестува в Цюрих шестима високопоставени служители на ФИФА, съобщи Goal.com.

Те са разследвани от САЩ и са обвинени в корупция, като според New York Times ще бъдат екстрадирани на американска територия.

Според изданието швейцарските власти са извършили арестите  по искане на Министерството на правосъдието на САЩ. Президентът на световната футболна централа Сеп Блатер не е сред арестуваните.

Задържаните са обвинени за пране на пари, рекет и системни измами в последните две десетилетия.

Според Би Би Си един от арестуваните е Джефри Уеб – вицепрезидент на ФИФА и президент на КОНКАКАФ. Споменават се още имената на Едуардо Ли, Еугенио Фигередо, Хосе Мария Марин.

Представители на ФИФА са получавали подкупи от представители на фирми за медийни и маркетингови права. Според американските власти тези престъпления са договаряни и подготвяни в САЩ, а плащанията са ставали в американски банки.

Някои медии пишат, че арестите са свързани и с избора на Русия и Катар за домакините на световните първенства – съответно през 2018 и 2022 година.

Си Ен Ен съобщи, че обвиненията са в резултат на 3-годишно разследване на ФБР. 

Арестите се случват два дни преди конгреса на ФИФА, на който се очаква Сеп Блатер да бъде преизбран и да получи пети мандат. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА