Last news in Fakti

9 Декември, 2015 17:16 1 329 0

София, Варна, Пловдив и Русе могат да са домакини на Световно първенство

  • световно първенство-
  • домакини-
  • волейбол

Това заяви вицепрезидентът на БФВ Тодор Дапев

„Това е огромен успех за всички, които обичат волейбола. Радвам се, че всички привърженици на волейбола в България ще могат отново да видят най-добрите отбори, вече не само в Европа, но и в света.“ Това бе заяви пред Факти.бг от вицепрезидентът на Българската федерация по волейбол – Тодор Дапев във връзка с новината, че България ще посрещне заедно с Италия Световното първенство по волейбол през 2018 г.

Как според Вас ще се отрази домакинството на Световно първенство на българския волейбол?

Това е огромен успех за всички, които обичат волейбола. Радвам се, че всички привърженици на волейбола в България ще могат отново да видят най-добрите отбори, вече не само в Европа, но и в света. При всички случаи това ще се отрази позитивно на българския волейбол. Така се отрази и Европейското първенство. Надявам се, че много млади хора ще бъдат запалени от волейбола, когато видят всички най-добри състезатели на родна земя.

Ясно ли е колко и кои български градове ще домакинстват на мачовете от шампионата?

Не съм убеден дали има пълна яснота. Според мен обаче в София, Варна, Пловдив и Русе има подходящи зали и предполагам, че в тези градове ще се проведат състезанията. Сигурно е, че финалната фаза ще се проведе в Италия.

Трябва ли още от сега да се изгради план за подготовка на националния отбор, насочен към Световното първенство?

Вероятно трябва, но може би е по-добре първо да видим как ще протече олимпийската квалификация, за да се прецени как ще върви подготовката. Дано да идем на Олимпиада и тогава подготовката ще протече по един начин. Ако не успеем, най-нормално ще е още от следващата година подготовката да бъде насочена към Световното първенство през 2018 г..

Това, че получаваме домакинство на Световно първенство показва, че сме фактор в световния волейбол. Трябва ли на база на това да се търси по-голямо финансиране от държавата и от спонсори за българския волейбол?

Аз смятам, че и по двете направления трябва да се работи и то независимо от това, че сме спечелили домакинство за Световно първенство. Аз обаче смятам, че през последните години бюджетите за волейбол на националните гарнитури се увеличават. Още повече след доброто представяне на Европейското първенство, ние имаме повече основания да искаме повече пари от държавата и от спонсори. В крайна сметка волейболът е един от малкото спортове, които радват хората.

Може ли да издейства по-добро финансиране за волейболните клубове, повечето от които са в лошо състояние?

Това зависи в значителна степен от работата на самите клубове. На пример нашите съграждани от Марица успяха да привлекат спонсори и да направят школа на европейско ниво. Топката е в ръцете на клубовете. Те трябва да бъдат максимално активни. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА