Last news in Fakti

25 Юни, 2016 14:47, обновена 25 Юни, 2016 14:52 1 126 0

Кой и как стигна до 1/8-финалите на Евро 2016?

  • евро 2016-
  • 1/8-финали-
  • елиминации-
  • европейско

Цели четири тима, дебютиращи на еврофинали, достигнаха до директните елиминации

Кой и как стигна до 1/8-финалите на Евро 2016? - 1
Снимка: БТА/АР

Евро 2016 е в разгара си. Груповата фаза приключи, а от днес нататък наред са 1/8-финалните двубои от турнира. Някои от класиралите се отбори преминаха по доста „трънлив“ път, за да достигнат до тази фаза, докато други прескочиха пресявките с лекота. Ето как се разви надпреварата до момента за всички тези, които продължават битката за титлата на Стария континент.

25.06.2016

16:00 ч. – Швейцария – Полша

19:00 ч. – Уелс – Северна Ирландия

22:00 ч. – Хърватия - Португалия

Швейцария – „Кръстоносците“  се измъкнаха сравнително лесно от група „А“, за да достигнат за пръв път в историята си до директни елиминации на европейско първенство . Не бяха изминали и пет минути игра в мача срещу Албания, когато дойде и първото им попадение. Попадение, донесло и безценни три точки в последствие. Последва равенство срещу Румъния (1:1), за да дойде и „приятелският хикс“ с домакина Франция (0:0), който официално изпрати Швейцария напред.

Полша – Именно „Дружина полска“ ще е следващият съперник на швейцарците. И двата отбора могат да са доволни от факта, че се разминаха с големите фаворити, което увеличава шансовете им за продължаване. И все пак поляците се представят блестящо до момента, макар и пестеливи в атака. Те излязоха от група „C”, завършвайки втори, с голова разлика от „едва“ 2:0 – победи с по един гол над Северна Ирландия и Украйна, както и нулево равенство срещу световния шампион Германия. По всичко личи, че „желязната“ им защита ще затрудни максимално Швейцария.

Уелс – Водени от звездата на Реал (Мадрид) Гарет Бейл, „драконите“ са един от двата най-резултатни отбора на Евро 2016 до момента. В груповата фаза те отбелязаха шест попадения в група “B”, колкото вкара и Унгария в “F”. Дори и като абсолютен дебютант, Уелс записа два успеха – срещу Словакия (2:1) и срещу Русия (3:0). Това бе достатъчно, за да се утвърдят на първото място, макар и да отстъпиха пред Англия с 1:2 във втория си двубой. Сега наред е британското дерби срещу Северна Ирландия.

Северна Ирландия – “Will Grigg’s on fire!” Песните на северноирландските привърженици огласят стадионите из Франция, а смятаният за „непретенциозен“ тим играе със завиден хъс и себераздаване. Въпреки че отстъпиха на два пъти в група „C” (срещу Полша на старта с 0:1 и срещу Германия със същия резултат), дебютантите се „прокраднаха“ към 1/8-финалите като един от най-добрите трети отбори, благодарение на страхотния мач срещу Украйна, спечелен с 2:0.

Хърватия – отборът, играещ най-силния футбол на Евро 2016 до момента. Възпитаниците на Анте Чачич обичат да пресират съперника, да владеят топката и да организира непрестанни атаки, а засега това дава безупречен резултат. Те драматично спечелиха група „D”, изпреварвайки настоящия европейски шампион Испания, след като го победиха в пряк сблъсък в третия кръг с 2:1. Преди това – победа срещу Турция (1:0) и равенство срещу Чехия (2:2).

Португалия – Незнайно как, но някак си футболистите на Фернандо Сантош се промъкнаха до 1/8-финалите и мач с Хърватия. Дори и в сочената за най-лесна група „F”, Кристиано Роналдо и компания изпитаха сериозни затруднения. Въпреки всичко те продължават напред, и то по доста любопитен начин - с три равенства от три мача – 1:1 срещу Исландия, 0:0 срещу Австрия и драматично 3:3 срещу Унгария.

26.06.2016

16:00 ч. – Франция – Ирландия

19:00 ч. – Германия – Словакия

22:00 ч. – Унгария - Белгия

Франция – Дали с късмет в последните минути или просто заради гения на Димитри Пайе, но е факт, че „петлите“ продължават напред на родна почва по безапелационен начин. Те спечелиха група „А“, побеждавайки Румъния в откриващия двубой (2:1), преминавайки над Албания (2:0) и правейки безлично равенство срещу Швейцария (0:0) в мач без особено значение. Франция е изявен фаворит за спечелването на трофея, но следващото препятствие са коравите ирландци.

Ирландия – На 18 ноември 2009-а година Ирландия и Франция се изправят в мач-реванш от баражите за класиране на Мондиал 2010. Отвъд Ламанша „петлите“ бият с 1:0, но в ответния двубой „детелините“ отвръщат със същия резултат, вкарвайки срещата в продължения. Там обаче те са жестоко ощетени, когато нередовен гол на Франция е зачетен от съдиите, пропуснали играта на Тиери Анри с ръка. Сега те определено ще искат да си го върнат. Тук Ирландия се класира за 1/8-финалите като един от най-добрите трети тимове, събирайки 4 точки в група “E” от срещите си с Швеция (1:1), Белгия (0:3) и Италия (1:0).

Германия – Световният шампион не срещна трудности в група “C”, но въпреки че спечели групата си, попадна в „потока на смъртта“. „Бундестима“ победи Украйна на старта с 2:0, завърши 0:0 срещу Полша без да си дава зор, а след това подчини и Северна Ирландия с 1:0. И ако следващият опонент Словакия не изглежда от най-страшните, то по-нататък нещата могат да се усложнят.

Словакия – Поредният дебютант на еврофинали, който успя да преодолее групите. Словаците играят красив и динамичен футбол и се харесват на мнозина. Те станаха най-добрия трети отбор, събирайки 4 точки в група “B” с 3:3 голова разлика – 1:2 срещу Уелс, 2:1 срещу Русия и 0:0 срещу Англия.

Унгария – Една от най-приятните изненади на Евро 2016 до момента. С агресивна и много атрактивна игра „маджарите“ накараха феновете да си припомнят славните времена и великия Ференц Пушкаш. Унгария спечели група “F”, побеждавайки Австрия с 2:0 в откриващия си двубой, след което последваха вълнуващи равенства с Исландия (1:1) и Португалия (3:3). Сега обаче пред тях стои тежката задача, наречена Белгия.

Белгия - Редица критици поставиха големите амбиции на Белгия за трофей под съмнение след загубата от Италия на старта с 0:2. Момчетата на Марк Вилмотс обаче не се повлияха от това и „запушиха устите“ на всички в следващите си мачове, отвявайки Ирландия с 3:0, а в последствие и Швеция с 1:0. Въреки това, Еден Азар и компания имат още много работа.

27.06.2016

19:00 ч.  – Италия – Испания

22:00 ч. – Англия – Исландия

Италия – Възпитаниците на Антонио Конте успяха да си осигурят първото място в група “E” след само два изиграни мача – нещо доста нетипично за „Скуадрата“ през годините. Две „бързи“ победи над силни съперници като Белгия (2:0) и Швеция (1:0) в първите две срещи и групата бе спечелена. Последва „протоколен“ мач с Ирландия (0:1), но стечението на обстоятелствата бе възможно най-лошото за италианците – осминафинал срещу европейския шампион.

Испания – Подобно на следващия си съперник, Испания тръгна доста убедително на Евро 2016. Въпреки че започна с „измъчено“ 1:0 срещу Чехия, „Ла фурия“ набра скорост и отвя Турция с 3:0 няколко дни по-късно. Всичко тръгна както трябва и срещу Хърватия, но „каруцата се обърна“ и двубоят бе загубен с 1:2. Това прати Испания на второ място в група “D”, a оттам – право сред най-тежките съперници в директните елиминации.

Англия – С показаното до момента възпитаниците на Рой Ходжсън не убеждават, че ще достигнат желаните величини. Нервно равенство на старта срещу неорганизирания отбор на Русия (1:1), трудна победа в последните минути срещу Уелс (2:1) и нулево равенство срещу Словакия поставят доста въпросителни пред  това докъде ще достигне Англия. „Трите лъва“ определено имат да се доказват срещу Исландия.

Исландия – Северняците доказаха че са „костелив орех“. Страната с най-малко население сред всички финалисти изненадва всички, записвайки добри резултати мач след мач. Исландците не се дадоха на фаворита Португалия в дебютната си среща на финали на Стария континент (1:1), изпуснаха победата срещу Унгария (1:1) и надделяха срещу Австрия (2:1), за да заемат престижното второ място групата и да продължат напред. Амбициите им не стихват дотук и те със сигурност имат всички предпоставки да затруднят максимално колебливите англичани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА