Last news in Fakti

28 Април, 2016 14:09 2 787 0

Човекоподобен робот - водолаз

  • робот-
  • водолаз
Човекоподобен робот - водолаз - 1

Огромни нови възможности за изследването на дълбините на моретата. Това става възможно с нов вид робот, изобретен и изработен от инженери от Станфорд. Машината е човекоподобна не само на външен вид, но и като възможности. Първоначално роботът, наречен OceanOne, е бил разработен, за да изследва кораловите рифове в Червено море.

Сега обаче на „водолаза” е намерена друга работа - изследване на останките на потъналия преди 350 години кралски кораб „La Lune”. Роботът, който е почти с човешки ръст от 150 см, разполага с „човешко зрение, чувствителност и свързаност с изкуствен интелект”. Симпатягата може да се спуска на дълбочина непосилна за истински човек /до 2000 метра под морското равнище/ и изследва обекти с помощта на шарнирни човекоподобни ръце. А най-важното е, че всичко това се управлява от оператор, който си седи спокойно в лодката, но в същото време вижда и дори усеща това, което прави робота.

Именно с ръцете си „водолазът” е успял да извади артефакти от дъното на Средиземно море. OceanOne умее здраво, но в същото време изключително внимателно да хваща крехки предмети, без да нарушава тяхната цялост. Датчици в ръцете му буквално предават усещането на навигатора. Изкуственият интелект анализира натиска и го контролира. Специална система позволява на робота да стои неподвижно във водата, дори при силни течения, когато извършва фината работа.

С характеристиките, които притежава привлекателната машинка е изключително подходяща да помага при вършенето на „мръсната” работа в морската археология. Вижте повече.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА