Last news in Fakti

22 Октомври, 2011 10:51 6 900 0

Тиранозаврите били много по-големи

  • t-rex-
  • тиранозавър

Tyrannosaurus rex, несъмнено най-прочутият сред динозаврите, вероятно е бил много по-едър и страховит, отколкото се смяташе досега. До такъв извод са стигнали учени от Кралския ветеринарен колеж в Лондон и техни колеги от Музея по естествена история в Чикаго.

Американско-британският екип използвал технология за компютърно моделиране, за да определи средното тегло на месоядните динозаври. След като облекли с виртуална плът скелет на Ти-Рекс, изследователите заключили, че грамадното влечуго е растяло два пъти по-бързо и е тежало с 30% повече от приетото досега.



Всички предишни опити да се определи теглото на динозаври са базирани на измервания на смалени макети на телата им или съпоставка със съвременни животни, чиято анатомична структура няма общо с тяхната. Новото изследване от своя страна включва изчисления по пет истински скелета на тиранозавър.

Костната структура на динозавъра била сканирана, за да се създаде триизмерен компютърен модел. По него са надградени мускули, кожа и всички останали тъкани в усреднено съотношение, получено от анатомични изчисления по телата на птици и крокодили. След това била пресметната масата на всяка секция и от нея били извадени празни обеми като дробовете и устната кухина.

Подобно на статистиката при хората, стандартни телесни параметри при динозаврите не съществуват. За да покрият възможно най-широк диапазон от потенциални грешки, учените моделирали три различни нива на дебелина и плътност на тъканите. По такъв начин била съставена таблица на възможните големини на влечугите вместо досегашните усреднени анатомични параметри на тиранозавъра.



Резултатите от проучването сочат, че Ти-Рекс е наддавал с по около 1 790 кг годишно, два пъти повече от приетото досега. За притежателя на един от най-големите скелети, съхраняван в Музея по естествена история в Чикаго, вече се смята, че е тежал близо 9 тона - с 30% повече от предишните оценки.

Измерванията по виртуалните тела на тиранозавъра променят и други досегашни схващания. Изчисления, базирани на мускулатурата и ревизираното тегло на динозавъра, показват, че далеч не е бил толкова бърз. Добре сложен възрастен мъжки е можел да развива максимум 40 км/ч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА