Last news in Fakti

20 Декември, 2023 13:27 3 251 4

Вижте видеото, изпратено от разстояние 31 милиона километра

  • видео-
  • лазерен лъч-
  • космос

Сондата на НАСА предаде видео чрез лазерен лъч

Вижте видеото, изпратено от разстояние 31 милиона километра - 1

Експертите на НАСА съобщиха, че за първи път за рекордно кратко време са успели да предадат видео с висока резолюция на Земята от дълбокия космос. Космическата сонда Psyche, която се насочва към едноименния астероид, използвайки системата Deep Space Optical, изпрати от разстояние 31 милиона км 15-секундно видео на котка, която си играе с лазерен лъч. Видеото също е изпратено на Земята с помощта на лазерен лъч, а котката, между другото, принадлежи на един от инженерите на НАСА.

Отбелязва се, че тестът за пренос на данни се е провел на 11 декември. По време на тестовата сесия екипът успява да изтегли 1.3 Tbits данни. Колкото до видеото с котката, то е излъчено за 101 секунди. НАСА каза, че максималната скорост на връзката е 267 Mbps, а минималната е 62.5 Mbps.

НАСА отбеляза, че оптичната система Deep Space трябва да предава данни 100 пъти по-бързо от радиочестотните космически комуникационни системи. Системата обаче ще бъде тествана повече от веднъж.

Но учените не планират да я използват за предаване на научни данни; те се интересуват само от тестване на технологията. Системата ще бъде включена за последен път, когато сондата е близо до Марс, приблизително на 330 милиона км от Земята.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    7 2 Отговор
    След време, учените с изненада ще открият, че на Марс живеят мацки!

    Коментиран от #4

  • 2 Бай тулупи

    13 1 Отговор
    Бреей хората ще отидат на Марс преди да е готов пътя Мездра Ботевград.
  • 3 Тука има, а там нема...

    3 4 Отговор
    Хахаххахаххахххх...то не може да пратиш видео от разходка в планината на някой, защото няма покритие и не може да се зареди, тук, на Земята, където е пълно с антени, те ми пратили от над 30 млн. км...ама разбира се...
  • 4 Митьо Зъркела

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    На Марс живеят котараци, мацките са на Венера.