Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 13:20 2 671 4

За първи път в историята сателит предаде слънчева енергия от Космоса

  • космос-
  • слънчева енергия

Експериментът е възможен благодарение на устройството Microwave Array for Power-transfer Low-orbit Experiment (MAPLE)

За първи път в историята сателит предаде слънчева енергия от Космоса  - 1

Учените продължават да търсят чисти и устойчиви енергийни източници. Едно от обещаващите направления в тази дейност е разработването на технологии, които ще направят възможно улавянето на слънчевата енергия директно в Космоса и след това предаването ѝ на Земята. Учени от Калифорнийския технологичен институт (Caltech) постигнаха известен успех в това начинание, които успяха да съберат енергия с помощта на орбитален сателит и да я предадат на Земята.

Говорим за мисията Space Solar Power Demonstration (SSPD-1), която се изпълнява от екип учени от Space Solar Power Project (SSPP) от Caltech в сътрудничество с Indie Semiconductor Inc., Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА (JPL). ), Amazon Web Services и стартъпа GuRu Wireless, който е едно от подразделенията на Caltech. Съвместната дейност доведе до факта, че учените успяха да съберат малко енергия в орбитата на Земята и след това да я прехвърлят на повърхността на нашата планета, което може да се счита за сериозно постижение. Подробна информация за извършената работа е представена в статия на изследователите, която е публикувана в arXiv.

На Земята хората са се научили да използват слънчевата светлина за генериране на енергия, но дори и най-напредналите технологии имат своите недостатъци. Например, в облачен дъждовен ден мощността на слънчевия панел може да падне с 25% и те не могат да генерират енергия през нощта. В същото време слънчевите панели, поставени в орбита, могат непрекъснато да генерират енергия, ако са ориентирани по такъв начин, че винаги да са изложени на слънчева светлина. Това, което остава да направят учените, е да разработят надежден начин за пренос на енергията от орбита до Земята, където тя може да се използва за захранване на предприятия, домове и др.

Експериментът на учените стана възможен благодарение на устройството Microwave Array for Power-transfer Low-orbit Experiment (MAPLE), което беше използвано за пренос на енергия от Космоса към Земята. Той е проектиран като малък 6U CubeSat и е способен да получава слънчева енергия, събрана с помощта на фотоволтаични клетки. След това MAPLE разположи коригиращи антенни решетки, за да преобразува слънчевата енергия в радиочестота. След това се синтезира лъч радиочестотна енергия, която се предава на Земята. Оборудването за приемане и преобразуване на сигнала в постоянен ток, както и за проследяване на MAPLE, се намира на покрива на лабораторията в Калтек.

Мисията започна на 3 януари 2023 г., когато изследователският апарат беше доставен в ниска околоземна орбита с помощта на ракета носител Falcon 9 на SpaceX. Точно два месеца по-късно учените започнаха да експериментират с MAPLE и в резултат на това мисията беше счетена за успешна. В бъдеще изследователите планират да създадат съзвездие от сателити като SPPD-1, които ще могат да предават енергия на Земята за захранване на 10 хиляди домакинства. Това обаче е още далече във времето, тъй като в момента MAPLE улавя да изпрати от 175 до 251 mW енергия в космоса наведнъж, а само 1 mW енергия достига до наземната станция.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 София

    2 1 Отговор
    браво
  • 2 Знаещ

    5 1 Отговор
    От изпратени 200 mW мощност до земята стига 1 mW, КПД 0,5%. Да включа телевизора ми трябват 50000 такива спътника. Направо безплатна енергия. Е, трябват и няколко хиляди ракети за извеждане в орбита... Зелени...
  • 3 Христо

    2 0 Отговор
    М чи да пуснат кабел до сателита 😁
  • 4 Инженер от МЕИ

    1 0 Отговор
    Безсмислено упражнение. Ефективната схема е производство на електроенергия възможно най-близо до мястото на потребление. Така се спестяват немалките загуби при пренос. За това последните 4-5 години бяха разработени високоефективните ядрени реактори с малка мощност. Идеята е дасе монтират повече и да бъдат разпределени равномерно в територията. И между другото отработеното ядрено гориво от тях НЕ е радиоактивен отпадък.