Last news in Fakti

19 Януари, 2024 11:50 6 937 13

Учени създадоха микробни батерии, които просто трябва да бъдат поставени в... мръсотия

  • батерии-
  • бактерии-
  • мръсотия-
  • технология

За дългосрочната работа на такива елементи единственото условие е поддържането на висока влажност на основата

Учени създадоха микробни батерии, които просто трябва да бъдат поставени в... мръсотия - 1

Учени от САЩ са разработили ефективен дизайн за микробни горивни клетки (MFC или MFC - microbial fuel cell), части за които могат да бъдат намерени на рафтовете в специализираните магазини. Идеята за такива елементи е предложена преди около 100 години, но досега не е имало приложение за тях. Днес подобни захранвания могат да бъдат полезни за автономни сензори с ниска консумация и това може да даде старт на технологията.

Микробните горивни клетки работят върху способността на бактериите, в процеса на хранене с органични остатъци в субстрата - буквално в мръсотия - да откъсват електрони и да ги прехвърлят към анода. В новата батерия анодът е направен от порест въглероден материал под формата на диск в долната част. Бактериите живеят в него и освобождават електрони, докато се хранят. Процесите протичат без достъп на кислород. За да работи, батерията трябва да бъде потопена с главата надолу в калта, почти до върха.

За дългосрочната работа на такива елементи важно условие е поддържането на висока влажност на основата

Неспазването на изискванията може да спре работата на микробните горивни клетки. Също така, разпространението на MFC преди това беше възпрепятствано от ниска мощност. За съвременните самостоятелни сензори захранванията с ниска мощност не са проблем. Що се отнася до промените във влажността, учените от Северозападния университет създадоха дизайн на батерията, така че да може да бъде разположена възможно най-дълбоко в почвата, където колебанията на влажността са по-малки.

Учени създадоха микробни батерии, които просто трябва да бъдат поставени в... мръсотия

Не можете напълно да потопите такава батерия в мръсотия. За да се появят редокс реакции на катода, което води до протичане на електрически ток, катодът трябва да има достъп до кислород. Катодът в новата батерия е разположен вертикално перпендикулярно на дисковия анод в долната част на клетката. Външната страна на катода е покрита с водоотблъскващо покритие, което осигурява контакт с въздуха. Вътрешната страна на катода е покрита с йон-селективна мембрана. Мембраната е обърната към вътрешността на празен съд с капак, който го предпазва от навлизане на мръсотия вътре.

Тестването на дизайна показа стабилна работа при различни нива на влажност на почвата, от напълно наситена с влага до „умерено суха“ с 41% вода в нея. Средно клетката произвежда около 68 пъти повече енергия, отколкото е необходима за работата на най-простите сензори за влажност и сензори за допир, а също така осигурява енергия за предавателя за изпращане на данни към базовата станция.

Учени създадоха микробни батерии, които просто трябва да бъдат поставени в... мръсотия

„Ако си представим бъдеще с трилиони от тези устройства [автономни сензори], няма да можем да направим всяко от тях захранвано с литий, тежки метали и други токсични вещества, които са опасни за околната среда“, казват разработчиците. „Трябва да намерим алтернативи, които могат да осигурят малки количества енергия за захранване на децентрализирана мрежа от устройства.“

Търсейки решения, учените се спират на въпросните горивни клетки от почвени микроби, които използват специализирани микроби, за да разграждат почвата и да произвеждат малки количества енергия за захранване на сензори. Докато почвата има органичната материя, необходима за микробното хранене и разграждане, животът на горивната клетка може потенциално да продължи вечно.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рогозин

    9 4 Отговор
    Слагате един сорос поръсвате с бактериите и той изчезва.
  • 2 Затова

    6 3 Отговор
    палят войни в близкия изток, а британската армия пази бруней, понеже не им трябва петрол…

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Затова":

    Ми как да не палят войни в близкия изток , нали точно те накараха Хамас да нападне Израел , направо пратиха долари на Иран да ги финансира , нали , хахахаха !! И също те плащат на хусите да обстрелват и отвличат американски кораби и всякакви други кораби , щото имат сметка да спират световната търговия , в която имат към 35% дял , а виж Раша и Иран , дето нямат и 2 % от същата и никой не ги бръсне за слива много искат да я развиват нали?
  • 5 гост

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "Затова":

    Дори китайците са напълно наясно , че без САЩ и ЕС НЯМА световна търговия и без тях Китай не може да продаде и 10 % от стоките си на целия останал свят !! И че всичките " ресурси" на Раша и Иран не могат да им компенсират и малка част от пазара , който биха изгубили , ако си развалят отношенията с САЩ и ЕС !! И не допускат даже 30 % от вноса на петрол и газ да е от същите Раша и Иран , дори да е на двойно по-ниски цени , щото знаят с какви измекяри си имат работа !! Преди 2 дни САЩ им казаха , че ще отрежат китайските банки , ако продължават да работят с Раша и вчера всички китайски банки обявиха , че спират всички разплащания с Раша !! Голям съюзник , а , хахаххахаха !!

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Чекмедже бабаит

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Напротив сащ и европа са едни големи пиявици за останалата част от света а китай и русия не се отличават много, макар и да са в дуг строй на империализма. Целия свят ще процъвти ако се спрат великите сили не леви или десни, изток или запад а всичките!

    Коментиран от #7, #10

  • 7 гост

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "Чекмедже бабаит":

    Целия свят ще се върне в 19 век , ако не са САЩ и ЕС , щото 95% от другите страни са си още там , а както ти обясних дори Китай без първите две е пълна нула !! И той го знае най-добре и всякак гледа да не си разваля отношенията с тях !!! Китай никога няма да нападне Тайван като тъпия Путлер , щото знае какво ще последва и загубата на пазарите в развитите страни ще е много по-страшна за него от военната загуба , която е неизбежна !! По-скоро ще се опитва до последно да купи продажни политици , които да му клекнат , но няма да го огрее !!
  • 8 Китай е отпуснал

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    такива големи заеми на САЩ, че ако тръгнат да си ги събират, на американците няма да им стигнат земите заедно с населението и неговото имущество.

    Коментиран от #11

  • 9 Жеко

    2 1 Отговор
    Идеалната батерия за aнaлнu вuбpaтоpu за пuндocuте.Не случайно са от Америка
  • 10 Продавач на боклуци

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Чекмедже бабаит":

    И как по-точно ще процъфти.По-скоро ще се върне 50г.назад.Където впрочем е половината планета.За справка виж Куба.
  • 11 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Китай е отпуснал":

    Колко пъти трябва да ви обяснявам тъпата опорка , за да вденете колко сте жалки с такива простотии ??? Този път само ще изброя държавите по размер на купените от тях ценни книжа , които те НЕ МОГАТ ДА ИСКАТ ДА "събират" , щото няма такъв филм !!! Единствено могат да чакат на датата , вписана в договора за продажба да им бъде платена сумата по договор , която САЩ набират просто с нов търг , а ако решат могат и да "напечатят" , хахаха !! Та по номер , Япония - 1,1 трилиона , Китай - 867 милиарда ( толкова в САЩ се харчат на ДЕН на форекс пазара (валутния за неграмотни русолюбци) , трета Великобритания с 655 милиарда , Белгия 354 милиарда , и пета Люксембург с 329 милиарда !!! Тоест Великобритания и Белгия държат повече дълг от Китай , а от общия ДЪРЖАВЕН дълг на САЩ от 7,8 трилиона Китай държи малко повече от 10 % !!! Това е , преживейте го и гледайте дълговете на Китай , щото те не само са по-големи от щатските , ами са към щатски банки в ДОЛАРИ , които Китай не може нито да напечати , нито да вземе от някой друг !!!

    Коментиран от #13

  • 12 Така е

    1 0 Отговор
    Единственият недостатък на тези батерии е, че трябва на всеки час да се досипват въглища.
  • 13 Хубаво,че гледаш пътя на парите...но

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Предлагам ти ,да предположим ,че имам пълен портфейл с пари а аз държа пистолет пълен с патрони.Честен дуел.Ти хвърли по мен пари аз патрони.Ако си малко по -умен и мислиш ще видиш ,че не парите печелят войни,битки..а оръжие в на тренирани ръце .Парите имат психологически ефект.А оловцето реален.Дано четеш между редовете .