Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 11:12 1 551 4

Създадени са батерии, които се гасят сами при пожар

  • батерии-
  • пожар-
  • технология

Иновацията използва 3M Novec 7300 хидрофлуороетер вместо стандартния електролит

Създадени са батерии, които се гасят сами при пожар - 1

Не е тайна, че батериите на смартфони и други устройства могат да се запалят поради механични повреди. Основната причина за това явление е съставът на използвания в тях електролит.

Международна група учени го замени с друга течност, като значително подобри противопожарната безопасност на батерията, като същевременно запази другите потребителски свойства.

Според проучването съвременните енергоемки батерии са относително запалими - при късо съединение температурата на батерията може да скочи със стотици градуси за няколко секунди и да доведе до пожар.

Разработената от учените батерия използва 3M Novec 7300 хидрофлуороетер вместо стандартния електролит с някои промени в химичния състав. Според изследователите прототипът на батерията може да работи една година без значителна загуба на капацитет при температури от -75 до +80 °C.

Освен това тези иновативни батерии не са склонни към пожар. За тестване учените пробиха батерията с пирон, симулирайки късо съединение, но тя не се запали. Как се държат литиево-йонните батерии при същите условия ви показваме във видеото.

Учените също така заявиха, че дори ако батерията се запали, новият електролит сам ще изгаси пламъка. Вече е тестван в калиево-йонни и литиево-йонни батерии, но има планове да бъде тестван и в други видове батерии в бъдеще. Все още няма информация за възможните срокове на появата на търговски решения, базирани на изобретението.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    4 2 Отговор
    А пияните вати са още на кюмур и самагон и копейките им завиждат❗❗
  • 2 Хмм

    0 0 Отговор
    мога смело да заявя, че самозапалващите се батери са умишлено създадени с такава цел
  • 3 Яяяя

    0 0 Отговор
    Значи, няма да правим батерии дето да не се палят, ами ще правим такива с пожарогасители. Що за малоумщина!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.